Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 27. Jun 2025, 21:39:01
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Sa magarcem kroz Evropu  (Pročitano 2824 puta)
22. Jun 2012, 15:18:21
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
Browser
Chrome 16.0.912.77
mob
Apple 15
Sa magarcem kroz Evropu

Ljubiša TRIFUNOVIĆ | 20. jun 2012. 20:30    | Komentara: 3
Nemac Deni Frenkel na preporuku lekara napustio posao u hemijskoj fabrici i počeo da pešači. Magare Orfeja kupio za 400 evra u Grčkoj, a onda izdvojio još toliko za njegov pasoš

U SRBIJU je u sredu stigao neobičan putnik. Plavokos, sa maramom preko glave, u društvu magareta, meštane je, kako sami kažu, podsetio na hrišćanskog hodočasnika i asketu. Odmah je privukao pažnju Zaječaraca, koji su ga primili i ugostili kao najbližeg prijatelja.

Ubrzo se i doznalo o kome je reč - o Deniju Frenkelu (25), iz nemačkog grada Gefelkargena, koji od prošle godine pešači Evropom. Do sada je prošao gotovo pet hiljada kilometara, a od Grčke mu društvo pravi magarac Orfej, koji mu je najbolji prijatelj i pomaže mu u nošenju prtljaga.

- Radio sam u hemijskoj fabrici - počinje svoju priču Deni. - Primetio sam da mi je zbog isparenja zdravstveno stanje sve lošije, pa sam, na preporuku lekara, počeo da pešačim po prirodi.

Denijevo stanje se popravilo, a on je u pešačenju, kaže, otkrio smisao života. Dao je otkaz i krenuo peške na put po Evropi.

- Porodica je, kada sam im kazao šta nameravam, pomislila da sam poludeo - smeje se Frenkel. - Ali, nisu me odvraćali. Najneophodnije stvari strpao sam u ranac i - krenuo... Februara prošle godine, otišao sam avionom do Portugala, odakle je počelo moje putešestvije.

Deni je prepešačio Portugal, Španiju, pa Francusku. Na Pirinejima je, veli, umalo izgubio život, kada je zalutao na planini, okovanoj maglom i snegom.

Citat
ČISTA GLAVA
NAKON što je počeo da pešači, Frenkelovi zdravstveni problemi su, jednostavno, nestali. - I, ne samo to - otkriva nam Frenkel. - Nekako, kao da mi se i duša pročistila.

- I, tada sam nastavio da pešačim. Nisam se uspaničio, jer sam verovao da je bolje da se oznojim nego da se smrznem. Samom sebi sam tada ličio na Foresta Gampa - nastavlja Frenkel.

Nakon Francuske, put je ovog mladog Nemca, koji noći provodi u šatoru koji je nosio na leđima, odveo u Švajcarsku, odatle u Italiju, iz nje u Albaniju, pa u Grčku.

- Na Halkidikiju vidim magare - govori Deni dok čisti kopita svom prijatelju. - Pitam vlasnika koliko traži za njega, a on, bez razmišljanja, ispali - 400 evra! Izbrojao sam novac i dao mu. Samo mi je kazao da se magare zove Orfej. Ali, ono najbitnije je, verujem slučajno, propustio da mi ispriča.

Kako se ispostavilo, magare je da bi putovalo Evropom, takođe, moralo da poseduje pasoš. Na tu uslugu, koja ga je koštala dodatnh 400 evra, čekao je šest nedelja. Uz to, imao je i dodatni trošak jer je morao da izdvoji još 700 evra da Orfeju kupi čarape i cipele, specijalno pravljene za magarce.

- E, tek kada sam sve to nabavio, mogao sam da krenem dalje. Pazite, ja dnevno potrošim do tri evra za hranu, a za magare sam morao da izdvojim celih 1.500 evra. Ali, nije mi žao, jer je Orfej moj najbolji prijatelj. Kada me noću obuzme tuga za domom, pričam sa njim.

U Zaječar je Deni stigao preko Bugarske i odmah privukao pažnju. Primili su ga i ljubazno ugostili. Pokvario mu se mobilni telefon, pa mu je gradonačelnik Boško Ničić poklonio svoj. Probao je roštilj i kaže da u životu ništa ukusnije nije jeo.

- Hteo sam da platim, zaista - pravda se Deni. - Ali, ljudi su ovde drugačiji nego bilo gde u Evropi. Nisu hteli ni novčić da uzmu. Naprotiv, nekoliko njih mi je čak ponudilo da ostanem ovde i da mi nađu ženu. Da postanem srpski zet, tako su mi rekli...

Deni je u sredu nastavio svoj put. Planira da pređe u Hrvatsku, pa u Sloveniju. Odatle u Austriju i da se, do oktobra, vrati kući.

A, magare, pitali smo ga.

- Orfej je deo moje porodice. Njemu je već rezervisano mesto na našoj porodičnoj farmi u Nemačkoj. Bez njega sam dnevno prelazio po 20, a sada prepešačim i do 30 kilometara. Da nije njega ja bih, definitivno, odavno odustao...

Izvor: Novosti
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 13.0.1
 Smile Smile
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Moje ime je Ozymandias.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 38906
Zastava Kragujevac
OS
Windows 7
Browser
Opera 12.00
Al' ga odrao Grk Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 13.0.1
Ko zna, mislim da je platio pravu cenu, mislim 400 evra nije nesto para, konj bi ga ispao skuplje a za pasos za magarca. hebi ga, Grk verovatno nije nikad ni pomisljao da napusti Grcku sa magarcem  Smile
IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Svest nije samo materijalna manifestacija, potrazi na interenetu

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.28
ja sam procitala "sa magarcem u evropu" pa sam pomislila da je neki tekst o nikolicu  Smile  Smile

inace, lep magarac, dobar su par.. kapiram da su bas bliski  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows XP
Browser
Opera 11.64
Licno mislim da je bolje da je kupio super bicikl i da je uradio to isto ali dobro, ovo ima neki poseban smek.  Smile
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Mac OS X v: 10.7.4
Browser
Chrome 19.0.1084.56
mob
Apple 15
SA biciklom ne mozes da pricas...
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Samo Sapun Srbina Spasava.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2430
Zastava USA
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 13.0.1
mob
Samsung Galaxy S5 ACTIVE
Da, sa magarcem možeš.  Smile
IP sačuvana
social share
Od boljeg uvek ima bolje a od goreg gore.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

I have a joke. Women's rights.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 31126
Zastava Harare
OS
Windows XP
Browser
Chrome 19.0.1084.56
mob
Samsung GT-S7580
Citat
Plavokos, sa maramom preko glave, u društvu magareta, meštane je, kako sami kažu, podsetio na hrišćanskog hodočasnika i asketu.
Исус..  Smile
IP sačuvana
social share
E ovaj svet je otiso u kurac cim Lazu pitaju kakva je serija  Smile
Pogledaj profil WWW Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 13.0.1
Da, sa magarcem možeš.  Smile

Ima jos interakcija sa magarcem:

IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Svest nije samo materijalna manifestacija, potrazi na interenetu

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 27. Jun 2025, 21:39:01
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.059 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.