Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 6 7 9 10 ... 18
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Родитељи, шта вам гледају деца  (Pročitano 25777 puta)
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows Vista
Browser
Chrome 9.0.597.98
Život kao bajka

Na satu digitalnom treperi 03.37. Ne mogu zaspat. Palim noćnu lampu i još zaslijepljen svjetlom grabim prvu knjigu s noćnog ormarića: Posljednje predavanje. Dobio sam je za rođendan, a pročitao samo nekoliko rečenica s poleđine korica.  'Svjetski bestseler profesora informatičkih znanosti Randyja Pauscha dirnuo je milijune ljudi i zasigurno zauvijek promijenio njihove živote. Nakon što je saznao da je zloćudna bolest od koje boluje u završnoj fazi, pred svojim studentima i akademicima održao je završno predavanje. On je izgubio bitku s bolešću, ali ostat će u srcima svih koji'…. Kad-tad ću je pročitat, ali ne baš sad. Ne da mi se ustat pa škiljim da vidim što se još nudi u dosegu desne ruke. Svugdje po podu su razbacane slikovnice. Među njima i jedna umirujućeg naslova: Najljepše bajke svijeta. To je to što mi noćas treba. Nešto što će me kao djetešce nježno uljuljkati u san. Namještam jastuk i poplun te konačno, kad sam našao pravi položaj, krećem s prvom od najljepših bajki s nadom da ću već na drugoj stranici  zaspat - bajkovito.

Ivica i Marica: 'Bio jednom jedan siromašni stolar koji je imao sina Ivicu i kćer Maricu. Bio je udovac, ali se ponovno oženio  jednom zločestom ženom koja ih je mrzila. Jedne noći, stolar nikako da zaspi razmišljajući o problemima pa reče svojoj ženi: Kako ćemo ovako dalje? Žena mu odgovori:  Riješimo se djece. Ostavit ćemo ih u šumi!'  Opa, kako se ja toga nikad nisam sjetio. Malo jest radikalno, ali ušteda bi bila znatna. Odlučujem ipak preskočit ovu toplu obiteljsku dramu pa krećem na sljedeći klasik.

Palčić: Živio jednom siromašan drvosječa sa svojom ženom i sedmero djece, sve samih dječaka. 'Posljednji, najmlađi dječak bio je tako malen da su ga prozvali Palčić. Jedne godine zavladala je takva bijeda da drvosječa i njegova žena više nisu znali kako bi prehranili svoju djecu . U svom jadu i očaju pomišljali su da je bolje da ostave djecu u šumi nego da ih gledaju kako umiru od gladi'.

Sklapam knjigu da bih ponovno provjerio naslov: Najljepše bajke svijeta. Već sam pomislio da nisam slučajno posudio iz knjižare neki priručnik o tome kako smanjiti životne troškove za vrijeme recesije. Očito su roditelji tada bili ekonomični  ko Ryanair i Germanwings zajedno. Po čemu su te bajke lijepe osim po lijepim ilustracijama lijepe plave djece izgubljene u šumi?  Valjda sam igrom slučaja baš potrefio dvije najmanje lijepe od svih najljepših bajki ove divno ilustrirane slikovnice za najmlađe, pa krećem  dalje na Pepeljugu:

'Bila jednom jedna dobra i draga djevojčica (početak mi se već sviđa) koja je jednog tužnog dana ostala bez svoje mame. Ostala je sama s ocem, ali on se uskoro ponovno oženio, i to ženom koja mu je dovela u kuću dvije ružne i zlobne kćeri. Godine su prolazile, a Pepeljugu je maćeha sa svoje dvije kćeri sve više iskorištavala. Svakog je dana jadna djevojka morala doživljavati nova poniženja'... Hajde, pomišljam, ipak nije tako strašno. Mogla je i ona završiti u dubokoj šumi da su maćehi kao klinki čitali bajke. 

Snjeguljica i sedam patuljaka: 'Prije mnogo godina u dalekoj zemlji živjela je dobra kraljica.  Najveća joj je želja bila da dobije djevojčicu. Uskoro je kraljica rodila prelijepu djevojčicu. Lice joj bilo bijelo poput snijega i zato joj je kraljica dala ime Snjeguljica. No ubrzo je kraljica umrla, a kralj se oženio drugom ženom. Bila je lijepa (but guess what?), ali pakosna i ohola'.  Nakon što joj ogledalce veli u facu da Snjeguljici ne bi mogla bit ni druga pratilja, ova malo izgubi samokontrolu te je, da citiram, 'pozelenivši od bijesa odmah pozvala lovca i zapovjedila mu da Snjeguljicu odvede u šumu, tamo da je ubije i kao dokaz donese joj njezino srce'.  Baš tako lijepo piše.

Maćehe su očito u vrijeme braće Grimm i Andersena bile redom sociopatkinje, a majke kronično mrtve,  dok su očevi bili samo nakupina stanica bez vlastite volje. Čovjek se pita, ako su to bile bajke tog vremena, kako je tek izgledao stvarni život?  Ako je suditi po ovim vrlo  potresnim svjedočanstvima jednog vremena, možda bi ipak trebalo pripaziti kad vam netko počne hvaliti stara dobra vremena i tradicionalne obiteljske vrijednosti.  Možda vam samo priča BAJKE!

http://bigblog.tportal.hr/mile?BlogCalendarDate=26.4.2010
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 37017
Zastava Antofagasta
OS
Windows XP
Browser
Chrome 9.0.597.98
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Earth is full. Go home.

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 7755
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
Smatram da je poenta gledanja ctraća, bilo kojih, da ih dete dok je malo, ne gleda samo već u društvu roditelja koji će sa njim da razgovara, ukazuje na dešavanja, uzroke i posledice postupaka aktera tih dešavanja.
Ako roditelj ima zdrav i stabilan sistem vrednosti, dete će uz njegovu pomoć, lako usvojiti model po kom je ružno lagati, varati, biti zao, ohol, krasti...da su ljubomora, zavist i sebičnost loše osobine.Roditelj je tu da detetu ukaže i razdvoji realnost od mašte i da usmeri dečije razmišljanje ka kreativnosti i mentalnom zdravlju.

Uz pravilno usmeravanje od strane roditelja dete će usvajati željeni i ispravni model ponašanja i ramišljanja.
Kada dete malo poraste, ono će i u najgorem crtaću umeti da nađe neku humanu poruku ili će jednostavno odbiti da ga gleda.

Kada malo dete samo gleda ctraće, vrlo je diskutabilno kakve će poruke da vidi i usvoji.
IP sačuvana
social share
The root of all evil will die if not watered!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

One for all,all for one

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 1238
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
mob
SonyEricsson C902
Gledao sam sve ove crtace(i dan danas gledam Yu Gi Ox i mislim da je najjbolji crtani),mislim da nema coveka koji nije gledao Rendzere,Kornjace...I nikad meni ili nekim ljudima koje ja znam nije palo napamet da oponasaju itd. A danas sta se gleda ? Nodi ? Smile,ovi crtaci sto sam naveo nisu poucni toliko ali svima su zanimljivi i ako roditelji vode brigu o deci nema razloga za brigu,a ne da pustaju po meni ,,retardirane" danasnje crtane filmove.Toliko od mene. Smile
IP sačuvana
social share

Sons of Gondor! Of Rohan! My brothers. I see in your eyes the same fear that would take the heart of me. A day may come when the courage of Men fails, when we forsake our friends and break all bonds of fellowship, but it is not this day. An hour of wolves and shattered shields when the Age of Men comes crashing down, but it is not this day! This day we fight! By all that you hold dear on this good earth, I bid you stand, Men of the West!
Pogledaj profil Skype Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Chrome 9.0.597.98
mob
Apple 15
Anime nisu bolesne, nego je bolestan zapadnocentricni sistem vrednosti...

Go East!

Studio Gibli u skole!
ma,jasno-nije Sloba kriv,mi smo govna...

Opet tvoj strah od Azijata...  Smile

I nemoj mi reci da nisi gledao Robotech?

@tekst "Život kao bajka"

Moja omiljena bajka je bajka o Matovilki... divna stvar...
Od roditelja koji trampe svoju dugoocekivanu cerku za struk matovilca (salata) preko toga da devojka godinama zivi zakljucana u kuli, da nepoznati mladic stupa s njom u seksualne odnose i ostavlja je trudnu, vestice koja oslepljuje tog istog mladica koji luta svetom u potrazi za ne znam cim (tu se verzije razlikuju) do konacnog ubistva vestice...

A tek kad se setim Bas celika... Smile
« Poslednja izmena: 20. Feb 2011, 13:33:17 od Anea »
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

pĆelica

Zodijak
Pol Žena
Poruke 49554
OS
Windows 7
Browser
Opera 10.61
mob
Nokia 
Sandra,Medvedići su baš fini nekako Smile Magic,Mumijevi... Smile to su neki ok crtani Smile ..e da,i Štrumfovi!
sad ima i neka Andjelina balerina...kad nešto pogledaš,miševi i medvedi-jedni koji su apsolutno odvratne,a drugi opasne životinje,u crtanima su prikazani kao jedni od simpatičnijih
IP sačuvana
social share
Najbolje se osjećam među jednostavnim ljudima pred kojima mogu da odbacim svoje oklope, da zaboravim komplekse i opreznost, s kojima mogu da se smijem, da kažem sve što mislim, ne plašeći se da će me pogrešno razumjeti
Pogledaj profil Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 6227
OS
Nepoznat
Browser
Nepoznat -
mob
Samsung 
Da, baš čelik. Brat daje sestre onom ko prvi zatraži, nema veze što su to zmajevi, orlovi, sokolovi.
IP sačuvana
social share
"Na putu ka istini čovjek može da
napravi samo dvije greške. Da ne
prodje cijelim putem, ili - da ni ne
krene."  Buda
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.6.2
mob
Nokia 
Deca treba da žive u realnom svetu. Taj realni svet, pogotovu u ratnim vremenima, uključuje smrti roditelja, bolesti i razaranja. Taj normalni svet uključuje i pokvarene i pohlepne i lažljive ljude a ne samo pufnaste oblačke. Kako kaže Artur Bloh u Marfijevom zakonu: Napravi nešto što idiot može da koristi i samo idiot će to koristiti. Za normalno razvijene osobe potreban je stimulans i izazov doziran u normalnoj kategoriji. Dete od tri godine može da odgleda Laku noć deco ali sa sedam godina mu je dosadno. Tada želi svet u kome se likovi bore za svoje mesto u društvu i to je normalan socijalni razvoj.

Masonski simboli deci ne znače ništa. Takođe deca zdravo za gotovo prihvataju telo i njegovu anatomiju a seks je pojam koji počnu da razumeju tek sa ulaskom u pubertet. Uostalom seks nije zlo nego je nasušna potreba odraslih ljudi, golo telo nije ružnio.

Mnogo je nasilnije kad dete gleda prirodnjački film u kome lavovi love i ubijaju plen, ajkule raskidaju tunu, ili neki saurus lovi nekog drugog saurusa.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

pĆelica

Zodijak
Pol Žena
Poruke 49554
OS
Windows 7
Browser
Opera 10.61
mob
Nokia 
tu do 5 godina,lagan je i veseo Smile

to jeste Simion,ali što se ovog konkretno tiče...scene prikazane u pojedinim crtanima njih ne pripremaju,nego podstiču Smile
bar tu moramo da ih poštedimo,a kroz vaspitanje i odrastanje da ih pripremimo za ono što ih čeka,bez mnogo uvijanja. kao što  preporučuju da,kada učimo dijete da govori,stvari nazivamo pravim imenom,a ne da ih uljepšavamo kako bi ih lakše zapamtilo,jer ga tako zatupljujemo
IP sačuvana
social share
Najbolje se osjećam među jednostavnim ljudima pred kojima mogu da odbacim svoje oklope, da zaboravim komplekse i opreznost, s kojima mogu da se smijem, da kažem sve što mislim, ne plašeći se da će me pogrešno razumjeti
Pogledaj profil Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

One for all,all for one

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 1238
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
mob
SonyEricsson C902
Citat
Deca treba da žive u realnom svetu. Taj realni svet, pogotovu u ratnim vremenima, uključuje smrti roditelja, bolesti i razaranja. Taj normalni svet uključuje i pokvarene i pohlepne i lažljive ljude a ne samo pufnaste oblačke. Kako kaže Artur Bloh u Marfijevom zakonu: Napravi nešto što idiot može da koristi i samo idiot će to koristiti. Za normalno razvijene osobe potreban je stimulans i izazov doziran u normalnoj kategoriji. Dete od tri godine može da odgleda Laku noć deco ali sa sedam godina mu je dosadno. Tada želi svet u kome se likovi bore za svoje mesto u društvu i to je normalan socijalni razvoj.

Masonski simboli deci ne znače ništa. Takođe deca zdravo za gotovo prihvataju telo i njegovu anatomiju a seks je pojam koji počnu da razumeju tek sa ulaskom u pubertet. Uostalom seks nije zlo nego je nasušna potreba odraslih ljudi, golo telo nije ružnio.

Mnogo je nasilnije kad dete gleda prirodnjački film u kome lavovi love i ubijaju plen, ajkule raskidaju tunu, ili neki saurus lovi nekog drugog saurusa.

Slazem se sa tim,a ne da gledaju Teletabise ili po meni najgori crtani u istoriji Majstor Bob  Smile
IP sačuvana
social share

Sons of Gondor! Of Rohan! My brothers. I see in your eyes the same fear that would take the heart of me. A day may come when the courage of Men fails, when we forsake our friends and break all bonds of fellowship, but it is not this day. An hour of wolves and shattered shields when the Age of Men comes crashing down, but it is not this day! This day we fight! By all that you hold dear on this good earth, I bid you stand, Men of the West!
Pogledaj profil Skype Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 6 7 9 10 ... 18
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.065 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.