Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 09. Avg 2025, 08:27:32
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Rituale Romanum  (Pročitano 10314 puta)
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1606
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
mob
Nokia 
razlog shto se u raznim ritualima koriste mrtvi jezici i arhaichni izrazi je u stvari veoma prost - ljudi lakshe poveruju u ono shto ne razumeju ...  Smile Smile

ako npr prevedemo ovo na srpski : Рождество Твоје Христе Боже наш, возсија мирови свјет разума, в њем бо звјездам служашчи, звјездоју учахусја, тебје клањатисја солнцу правди, и Тебе вједјети с висоти востока, Господи слава Тебје.  videcemo da se radi o jednom vrlom prostom textu bez nekog veceg duhovnog smisla  Smile ,ali prosechnom choveku se chini da su to neke vrlo zamrshene i teshke rechi ....   kod katolika je to josh izrazenije , jer vecina ljudi ne razume latinski .

Ajde ti veliki mudracu međ "divljim svinjama" (metaforički rečeno,kao sinonim za zna se već šta, da ne bude zabune i zablude, jer je mnogo prasića bilo danas na trpezama  Smile) de der prevedi nam ovu napred navedenu prostu crkvenoslovensku misao koja simbolizuje današnji praznik i uporedi je sa nekom tvojom "visokoduhovnom" umotvorinom, pod uslovom da se ne služiš nekim citatima i pasusima iz kojekavih lakrdijskih štiva, koji su sve samo ne merilo za tumačenje vere hrišćanske...da li misliš da se prava i iskrena vera zasniva na neku logiku i kojekakvo filozofsko tumačenje da bi predstavljalo iskrenu duhovnu hranu...jadan je tvoj pokušaj omalovažavanja i pojednostavljanja samog smisla ovog praznika, uveravajući sebe da se prava mudrost vere ne treba zasnivati upravo na jednostavnim stvarima koji su oličenje nečega što je bilo, što jeste i čega će tek biti...ujedno sve ono što se kao štivo koristi tokom službe se svakako nalazi i na jasnom modernom srpskom jeziku (koji je itekako ojađen i osiromašem značenjima u odnosu na one reči koje su zamenjene iz tog našeg arhaičnog staroslovenskog, a time i crkvenoslovenskog, jezike)...svako ko je zainteresovan može to saznati, a da pri tom ne mora biti student teologije ili da uči naš prajezik...e sad što neko sa tim ima problema pa ga još tumači identično sa nekim drugim pogubljenim i nedorečenim religijskim ritualima, to je već subjektivna patologija koju sam pacijent mora da rešava Smile
IP sačuvana
social share
Слава Богу на висини, на земљи мир, међу људима добра воља
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
aj da se oprobam (al uzmite ovo sa dubokom rezervom  Smile Smile Smile )

rodjenje tvoje hriste boze nash obasja svet svetloschu razuma ,njemu zvezde prateci , zvezdu donesoshe ,klanjajuci se tebi suncu pravde i tebe videci sa visina istoka ,gospode slava tebi ... bla ,bla ....  Smile Smile Smile

i drago moje prasence divlje  Smile ,ovaj praznik nema mnogo veze s tvojim drvodeljom nazarenskim ,mnogo je stariji od tvog isusa i slavice se i kad samo retki nauchnici budu znali ko je taj isus ...  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1606
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
mob
Nokia 
ni sam nisi svestan svoje već hronične protivrečnosti, što meni baš ne da uvek inspiraciju da se drvodeljam sa takvom "bukvom" te ti prepuštam da sam ploviš u te svoje zone sumraka
... Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
pa nisi mi rekao dal je tachan prevod ....  Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1606
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
mob
Nokia 
A da, pa jesi do negde, ali si em bio nedorečen em se sprdaš , što bi te trebalo u najmanju ruku postideti, tako da ću priložiti kompletan tekst, na svima jasnom novosrspkom jeziku

Рођењем Твојим, Христе Боже наш, засија свету светлост разума, у којој, они који се звездама клањаху, од звезде научени беху да се поклоне Теби - Сунцу Правде, и да познају Тебе са висине Истока; Господе, слава Ти!

Мир Божији - Христос се роди!

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
 eh djavo da me nosi , ko mi je kriv shto sam spavao na casovima staroslovenskog .... Smile  Smile

ali kao shto vidish ,tekst nema neku vecu duhovnu vrednost ,osim shto njime hriscani posredno priznaju da veruju u astrologiju ...  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1606
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
mob
Nokia 
kao što vidiš, ti svojim telesnim očima želiš protumačiti duhovni svet, što bi bilo otprilike bilo kao kad galeb sa visine ispituje podvodni svet, ta milja podvodnog prostranstva, a od sveg tog bogatsva on vidi i ulovi po koju zalutalu nejač sa površine tog plavetnila...šta ćeš, tako mora bit " jer je mnogo zvanih a malo je izabranih" Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
kao što vidiš, ti svojim telesnim očima želiš protumačiti duhovni svet, što bi bilo otprilike bilo kao kad galeb sa visine ispituje podvodni svet, ta milja podvodnog prostranstva, a od sveg tog bogatsva on vidi i ulovi po koju zalutalu nejač sa površine tog plavetnila...šta ćeš, tako mora bit " jer je mnogo zvanih a malo je izabranih" Smile

a nije ti palo na pamet da je to shto ti vidish neku duhovnost u tim rechima (a ja ne vidim , neko vidi nekako drugachije i.t.d.  ... ) , u stvari samo tvoj odraz u jezeru  - odnosno da ti dajesh neki smisao toj prichi o isusu spasitelju ,koji ona u stvari nema - zato shto  je tebi potrebno da ga ima zbog tvojih lichnih razloga  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Internet Explorer 7.0
Ne moras da budes strucnjak za pravoslavlje, to je opsta kultura, posebno za nekoga ko pretenduje da se naziva ekspertom za misticna i religiozna pitanja Smiley
Misticna da, religijska po pitanju jezika manje vise.
Mislim da je Sim rekla odgovor na tvoje pitanje u sledecem

(U stvari katolici koriste hebrejski, aramejski, grčki i latinski izvorno, to je još pre raskola (to su jezici koje su govorili Hrist i apostoli). Takođe je posle 20 godina rada u Svetoj Inkviziciji preraskolna hrišćanska crkva priznala slavjanoserpski kao bogoslužbeni jezik. Mislim da su priznati samo još koptski i jermenski . Što znači da su se crkveni oci uverili da se svaki obred može uspešno obaviti i svaka misao može nedvosmisleno presizno izraziti na slavjanoserpskom jeziku.

To i jeste razlog što naša crkva veoma nerado i uz veliku opreznost prenosi delove liturgije i tropara sa slavjanoserpskog na srpski.)

Bravo Sim  Smile
IP sačuvana
social share
Србочетничко комунистички фашиста.

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1606
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
mob
Nokia 
a nije ti palo na pamet da je to shto ti vidish neku duhovnost u tim rechima (a ja ne vidim , neko vidi nekako drugachije i.t.d.  ... ) , u stvari samo tvoj odraz u jezeru  - odnosno da ti dajesh neki smisao toj prichi o isusu spasitelju ,koji ona u stvari nema - zato shto  je tebi potrebno da ga ima zbog tvojih lichnih razloga  Smile

ne dajem ga ja no ga daje njegovo delo koje se svakodnevno na svakom korako može videti i čuti, ako se za to naravno ima volja.....a ko ima oči neka gleda, a ko ima uši neka sluša..." (a zna se na kakve oči i na kave uši se odnosi ova misao) Smile
« Poslednja izmena: 09. Jan 2009, 16:34:04 od producnenad »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 09. Avg 2025, 08:27:32
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.058 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.