Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 30. Mar 2026, 17:30:28
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 223 224 226 227 ... 432
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Република Српска  (Pročitano 511610 puta)
Moderator
Superstar foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51467
Zastava Босна
mob
Samsung Galaxy S24
Ево једна игрица само за Гамбинија. Да мало смири живце.

https://www.youtube.com/watch?v=Q6d6855DlZY

https://gamejolt.com/games/remove-kebab-the-game/46946
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

ja ko ja....

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32096
Zastava pandorina kutija
Šta kaže istraga u naftnom sektoru?

Poreski inspektori su nakon nekoliko mjeseci završili istragu u naftnom sektoru. Kontrola je utvrdila ono što se u javnosti odavno spekulisalo; postojale su transferne cijene u Rafineriji nafte „Brod“, Rafineriji ulja „Modrica“, „Nestro petrolu“ i „Optima grupi“. Potvrdili su nam izvori iz Poreske uprave.

Direktorka Poreske uprave Zora Vidovic nije odgovarala na telefonske pozive. Ni na postavljena pitanja nije bilo pisanog odgovora. Medutim, Zora Vidovic je za portal „Capital.ba“ potvrdila da je kompletan postupak kod drugostepenog organa.

„Završili smo naftni sektor i to je sada na drugostepenom organu. Ne možemo objavljivati kakvi su rezultati istrage. Nemam informaciju kada ce rješenja biti konacna“, rekla je Vidoviceva za „Capital.ba“

Na problem transfernih cijena ukazali su i nezavisni revizori. U izvještaju za prošlu godinu naveli su da društvo ima znacajne transakcije za povezanim pravnim licima.

„Iako rukovodstvo smatra da društvo posjeduje dovoljnu i adekvatnu pratecu dokumentaciju u vezi sa transfernim cijenama, postoji neizvjesnost da se zahtjevi i tumacenja poreskih i ostalih organa razlikuju od tumacenja rukovodstva. Rukovodstvo društva smatra da eventualna razlicita tumacenja nece imati materijalno znacajnih posljedica za finansijske izvještaje“, stoji u reviziji.

Bez obzira na upozorenja i nalaze revizije, Poreska uprava nije vršila kontrolu poslednjih šest godina. U ranijim kontrolama je utvrdeno da postoje transferne cijene preduzeca koja posluju u okviru “Naftne industrije Republike Srpske“. Medutim, poreska rješenja niko nije ozbiljno shvatao, jer su bila zgužvana nakon žalbi koje su firme podnosile Ministarstvu finanisija. Od 2005. do 2010. godine utvrdena je utaja poreza od 11 miliona maraka.

Osim utvrdene štete koju povezana lica nanose transfernim cijenama, u revizorskom izvještaju navedeno je da Rafineriji duguju oko 33 miliona maraka, što je za pet miliona više nego 2015, a najviše duguje ’’Optima grupa’’.

Dug prema Rafineriji Modrica iznosi 25 miliona maraka. „Optima grupa“ iz Banjaluke, koja je u vlasništvu ruskog „Njeftegazinkora“, završila je prošlu godinu sa gubitkom od 228 miliona maraka, što je za 91 milion više nego godinu ranije.

Prijedorski „Arselor mital“ bio je pod lupom poreskih inspektora. U junu su iz ove uprave porucili da i u ovom slucaju postoje transferne cijene. Kontrola je pokazala da „Arselor mital“ državi duguje oko 50 miliona maraka poreza, koje je navodno utajio u poslednje tri godine.

Iz Arselor mitala“ su se žalili na takve nalaze kontrole i na sudu je žalba i usvojena.
.................

ove godine su za 90 milona vise  nego prosle...ostetili republiku srpsku...
ove godine je to oko 300 miliona  Smile

u zadnjih 10 g cifra prelazi 2 i po milijarde maraka... Smile

...elem..gledam juce onu farsu pri otvaranju 10 km autoputa...
gledam onu bijedu naivnu koju je skupio da mu pljescu...
i pitam se da li iko od njih uopste zna koliko nas je kostao taj jbn 'skadar na bojani' -autoput... Smile

lik je za 10 g spiskao 2,8 milijardi maraka prikupljenih  od akciza...
znaci metra jednog autoputa nije napravio od tih para..
sve je potrosio na gotivu guzica sebe i svojih funkcionera koji se lazno predstvaljaju kao vlada i ministri i ini republike srpske...
kazem lazno se predstavljaju ..jer su postalii vlada politickom korupcijom i kupovinom papaka i cijelog krmka stevandica...
i naravno milijarde su otisle na predizborne kampanje...i stranacko pred i post izborno zaposljevanje...

a pare za ovaj tuzni autoput obezbjedjivali su iz kredita...

zamisli bezobrazluka...
nametnuli su akcize na sve i svasta oteli gradjanima skoro tri milijarde maraka...
i umjesto da su davno zavrsili taj autoput od tih akciznih  para ...kojima namjena i treba da bude izgradnja infrastrukture i autoputeva..i pizdi materinih....
oni su pored 3 milijarde maraka...digli jos 130 miliona kredita za ovu dionicu od 10 km..
i imaju jos oko 30 kilometara da zavrse...za koje ce im trebati jos oko 300 miliona maraka.. Smile

realni budzet...profit..zarada republike srpske na godisnjem nivou iznosi oko 1,7 milijardi maraka...
a rata kreditnih zaduzenja na godisnjem nivou od 2018g iznosice 900 miliona maraka..
vise od pola prihoda godisnjih odlazice na zaduzenja... Smile

to nema nigdje na svetu.... Smile

i geldam juce onu sirotinju.. 50 posto  od njih nece imati novca da se vozi pomenutim autoputem..
40 posto od njih do kraja zivota nece se vise od dvaput provesti tim autoputem...
a onih 10 posto ce povremeno  koristiti autoput...

to je najskuplji autoput po kilometru  u istoriji ljudske civilizacije  Smile

drago mi je sto je uradjena i ova dionica...
ali kad znas ko je sve imao debelu korist od citavog projekta
kad  znas ko je najvecu zrtvu podnijeo u citavoj prici ...
i kad znas ko ce namanje koristi imati od citave price...
shvatis da je to ona gorka sreca....

Smile
IP sačuvana
social share
odmorit ces oci od moga pogleda na svijet...od svih stvari s kojim zivis ..koje  ne vidis ...a vidis ih sve....
cmokaaaaaaaaaaaa    Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

ja ko ja....

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32096
Zastava pandorina kutija
Poslovni uzlet Igora Dodika: Evo koliko su naplatili institucijama i javnim preduzecima

“Prointer”, “Lanaco” i “MMSCODE”, tri vodece firme u IT sektoru u Republici Srpskoj, su samo za devet mjeseci ove godine sa javnim preduzecima i institucijama potpisale ugovore teške više od 35 miliona KM, pokazalo je istraživanje poslovnog portala CAPITAL.

Vijesti
    Republika Srpska

Nedjelja, 01.10.2017. | 19:29

U ovom poretku finansijski je najbolje prošao “Lanaco” koji je odnio pobjedu na pedesetak tendera vrijednih oko 19,7 miliona KM.

Drugi je “Prointer” sa pobjedom na isto toliko tendera vrijednosti oko 16,7 miliona KM. Dvije javne nabavke na kojima je najbolju ponudu dao “MMSCODE” vrijedne su oko 630.000 KM.

Iako je osnovan u aprilu 2015. godine, zanimljivo je da je “Prointer”, zajedno sa beogradskim ogrankom iste firme, ali i “ Lanacom”, mahom potpisan kao jedan od najpovoljnijih ponudaca na milionski teškim javnim nabavkama koje su raspisivale Elektroprenos BiH – 2,5 miliona KM, Elektroprivreda RS – 2,4 miliona KM i Poreska uprava RS – cak 7,1 milion KM, pokazalo je istraživanje CAPITAL-a.

U “Prointeru” ne govore o uspjehu

Za ovu firmu u više navrata nezvanicno je, bez konkretnih dokaza, isticano da iza nje stoji Igor Dodik, sin predsjednika RS Milorada Dodika, iako je on to nekoliko puta demantovao. Kao drugi vlasnik spominjao se Slaviša Kokeza.

CAPITAL je još pocetkom septembra uputio pitanja o tome koje su prednosti “Prointera” u odnosu na ostale IT firme na tržištu BiH, s obzirom na desetine dobijenih tendera, ali odgovor nije stigao.

“Lanaco” i dalje mio institucijama

Javnim preduzecima i institucijama nisu mrske ni ponude “Lanaca”, pa je menadžment ove firme zadovoljno trljao ruke u julu kada su izabrani na tenderu Elektroprivrede RS teškom cak 8,5 miliona KM bez PDV-a. Taj posao podijelili su sa banjaluckim i beogradskim “Prointerom”.

Dva mjeseca ranije Ministarstvo prosvjete i kulture RS ovu firmu je odabralo u poslu vrijednom oko 820.000 KM.

Kancelarija za reformu javne uprave Sarajevo u aprilu je ovoj firmi dodijelila posao vrijedan oko 985.000 KM, oko 600.000 KM u aprilu Vlada RS je dala za održavanje informacionog sistema za registraciju poslovnih subjekata.

I mart je bio poslovno dobar mjesec za “Lanaco” jer ga je “Elektrokrajina” odabrala za posao vrijedan oko 872.000 KM.

Posao vrijedan oko 1,3 miliona KM za izradu softvera za elektronsko upravljanje dokumentima za potrebe Uprave za indirektno oporezivanje BiH, “Lanaco” je opet podijelio sa banjaluckim “Prointerom” i mostarskim “Tcamworkom”.

Prije nekoliko dana, tacnije 19. septembra, “Lanaco” je odabran kao najpovoljniji ponudac za zakup internet licenci i održavanje mreže Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS. Za ove usluge firma ce dobiti oko 225.000 KM. Zanimljivo, ponuda “Blicneta” je odbacena kao nepotpuna.

“Imajuci u vidu trend poslovanja, naš godišnji plan i do sada ostvarene rezultate, cijenimo da cemo imati još jednu uspješnu godinu sa zadovoljavajucim rastom”, kratko su za CAPITAL porucili iz ove firme.

Iako nisu precizirali kakve finansijske rezultate bilježe u ovoj godini, napominju tek da su “bolji u odnosu na isti period prošle godine”, što svakako dokazuju i ugovori koje su im dodjeljivala javna preduzeca.

Bojic: Nije nam cilj domace tržište

Novo ime u IT sektoru, kada su u pitanju pobjede na tenderima je i “MMSCODE”, koji je, kako je navedeno u anonimnom pismu koje je stiglo na adresu naše redakcije, u vlasništvu Slavka Bojica i sinova vlasnika “Venera d.o.o”, koji su u odlicnim odnosima sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom.

Ova firma u avgustu je odabrana na tenderu Ministarstva finansija RS od 197.000 KM i taj posao ce raditi zajedno sa banjaluckim “Nitesom”. “MMSCODE” je imao „srece“ i u “Elektrokrajini” koja im je povjerila posao od 433.000 KM.

Medutim, za CAPITAL Bojic tvrdi da mu cilj nije domace tržište jer je “prezasiceno i ograniceno”.

“Zahvaljujuci sopstvenim rješenjima koja ce uskoro biti dostupna svim “Oracle” partnerima na globalnom nivou, mi se fokusiramo na prodaju razvojnih alata i specijalizovanih softvera na inostrana tržišta, prvenstveno njemacko, tursko i rusko tržiste gdje smo prisutni sa našim partnerskim firmama”, istakao je.

Dobit “Lanaca” pala, “Prointer” raste

Da je borba za naklonost javnih preduzeca i institucija nemilosrdna pokazuju i finansijske slike “Lanaca” i “Prointera”.

Dobit “Lanaca” prošle godine bila je 7,7 miliona KM i u odnosu na 2015. godinu smanjena je za oko 4,3 miliona KM. Prihodi su u 2016. godini povecani za oko milion KM i iznosili su oko 29 miliona KM, a firma ima i 41 novog radnika.

“Prointer” je dobit od 133.000 KM, koliko je iznosila 2015. godine, u prošloj povecao na više od pola miliona KM. Za to vrijeme prihodi su sa oko 650.000 KM vrtoglavo porasli na 5,2 miliona KM.

Dobit firme MMSCODE, kaže Bojic, prošle godine iznosila je 75.000 KM.

Izvor: Capital

ne racumem u cemu je problem... Smile
ckolovan..uspjesan mladi covjek..probio se u svetu biznisa i radi... Smile
a to sto mu je tata milorad dodik... pa ljudi misle da mu on stima poslove putem zloupotreba polozaja..politickom korupcijom itd...to ne mora da znaci da je to tako  Smile

vazno je da nije neki narkoman  Smile

kakva je to banda... Smile
« Poslednja izmena: 02. Okt 2017, 08:32:39 od bobaK_bl »
IP sačuvana
social share
odmorit ces oci od moga pogleda na svijet...od svih stvari s kojim zivis ..koje  ne vidis ...a vidis ih sve....
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

ja ko ja....

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32096
Zastava pandorina kutija
”Stevandic prodao obraz za veceru”

U saopštenju za javnost, stranke Saveza za promjene odbacile su lažno mirotvorstvo ''Ujedinjene Srpske'' i Nenada Stevandica, isticuci da su  današnjim neuspješnim performansom u Banjaluci pokušali da skrenu pažnju sa cinjenice da su oni satelitska stranka SNSD-a, sa vrlo važnim polugama moci u okviru vladajuce koalicije, te da je svaka podrška njima isto što i podrška Miloradu Dodiku i SNSD-u.

Vijesti
    Republika Srpska

Nedjelja, 01.10.2017. | 16:51

Savez za promjene je podsjetio javnost da je Nenad Stevandic jedan od onih koji su najviše profitirali izdajom i prelaskom na stranu SNSD, jer ''Ujedinjena Srpska'' upravlja Univerzitetsko-klinickim centrom Banjaluka, te kompletnim sistemom nabavki lijekova u Republici Srpskoj, dok Stevandic trenutno obavlja funkcije potpredsjednika Narodne skupštine RS i zamjenika generalnog direktora UKC Banjaluka.

''Savez za promjene smatra da poruke pomirenja koje dolaze od direktnih poluga i kupljenih saradnika režima nisu iskrene, a posebno one koje dolaze od Nenada Stevandica, poznatog po najprimitivnijim i najperfidnijim napadima na opoziciju i kljucne licnosti Saveza za promjene. Oni koji, poput kameleona Stevandica, prodaju obraz i vjeru za veceru (pozicije i tendere), koji iznevjere one koji su im na platformi borbe protiv režima dali mandat, sutra ce za licni interes na doboš staviti i Republiku Srpsku''.

Stranke Saveza za promjene su porucile da nastavljaju svoju demokratsku borbu za odlazak SNSD-ovog režima sa vlasti, ukljucujuci Stevandica i njegovu stranku.

''Samo tako se može vratiti optimizam i nada narodu Republike Srpske, te omoguciti njen ekonomski razvoj i borba protiv korupcije'', navedeno je u saopštenju.

(BN)

e ovog krmka...to je taj ...fale mu samo jos papci.. Smile
ali papci su u druge stranke otisli a krmak je osnovao svoju...
i sad on nas pomiruje...mir braco...

njega kad vidim mogu da povratim odma...
tolikog licemjera i ljigavca... na planeti nema.. Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

ja ko ja....

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32096
Zastava pandorina kutija
"Glava Dodika na poslužavniku Vučića"

"Mi imamo dva srpska lidera - Dodika i Vučića. Pri čemu jedan drugog ne mogu da podnesu. Vučić činjenicu da postoji još neko pored njega, a Dodik pošto nije glup, situaciju u kojoj je njegova glava na Vučićevom poslužavniku".

Vijesti
    Republika Srpska

Subota, 30.09.2017. | 21:24

Čedomir Jovanović u dramatičnom intervjuu za najnoviji ''Nedeljnik'' govori o svojoj ulozi na političkoj sceni od devedesetih, šta nam se u međuvremenu desilo, pa sve do današnjih optužbi da podržava režim Aleksandra Vučića.

Na opaske prije svega opozicione javnosti da ne zna da li je Čedomir Jovanović danas vlast ili opozicija, lider LDP-a odgovara da naravno svi znaju gdje je, tamo gdje je uvijek bio.

"Oni su mene smjestili u Vučićevu zadnjicu. Misle da me tako žigošu", rekao je Jovanović i naglasio i da Aleksandar Vučić i Boris Tadić znaju na kojoj je poziciji.

"Zna i Vučić gdje sam ja. Posebno dok izgovara rečenice koje sam toliko puta rekao prije njega. Zna i Tadić gdje sam ja, dok se davi u svojoj jalovosti i inferiornosti", naveo je Jovanović.

On je konstatovao da ti koji ga optužuju da podržava ovu vlast, zapravo ne znaju gdje je Vučić.

"Nisam ja pravio Vučića. Napravili su ga Tadićeva glupost i Tomini kompleksi. SNS je napravila Vučićeva inteligencija da iskoristi nesposobnost svih drugih", ocijenio je lider LDP-a.

Jovanović je takođe i prokomentarisao i odnos Milorada Dodika i Aleksandra Vučića, nazvavši ih dvojicom srpskih lidera:

"Mi imamo dva srpska lidera - Dodika i Vučića. Pri čemu jedan drugog ne mogu da podnesu. Vučić činjenicu da postoji još neko pored njega, a Dodik pošto nije glup, situaciju u kojoj je njegova glava na Vučićevom poslužavniku".

Čedomir Jovanović je za najnoviji ''Nedeljnik'' još govorio svojevrsnom obračunu sa svima, govorio o Vučiću i do kada će ostati na vlasti, zašto je toliko protiv Saše Jankovića i opozicionog okupljanja u Beogradu, kada će i kako biti riješena sudbina Kosova, hapšenju Slobodana Miloševića, slučajnom susretu sa Zoranom Babićem u najluksuznijem restoranu na Paklenskim ostrvima, zašto je svojevremeno odbio podršku Dude Ivkovića, koja jedina dva politička lidera u Srbiji nije stvorila Državna bezbjednost, šta mu je Đinđić otkrio o Demokratskoj stranci, kako opozicija zamišlja slobodu medija, šta je Dačić trebalo da pokaže Trampu umjesto ''Informera'' i zašto Srbiji više nisu potrebne ni političke stranke ni izbori...

Izvor: SB/Vijesti

evo malo i cede... Smile  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

ja ko ja....

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32096
Zastava pandorina kutija
Hrvati: Živio nam predsjednik!

Na vijest da su srpski predstavnici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH deblokirali izgradnju Pelješkog mosta od relevantnih subjekata tražio sam objašnjenje takvog poteza. Kao odgovor dostavljen mi je dokument koji ukazuje kako predsjednik Milorad Dodik štiti interese srpskog naroda, na čemu mu valja  javno čestitati.

Vijesti
    Republika Srpska

Subota, 30.09.2017. | 14:43

Kontaktirao sam našeg provjerenog insajdera „Pericu“, koji je vrlo blizak saradnik predsjednika Dodika, te ga prosto upitao zašto su srpski delegati oborili deklaraciju gornjeg doma Parlamentarne skupštine o blokadi izgradnje Pelješkog mosta. Nije mi bilo jasno kakav interes srpski narod ima od ovog hrvatskog projekta.

Na to mi je „Perica“ jednostavno proslijedio dokument od kog sam se prosto zaledio. Kao izbjeglica iz Hrvatske, te kao građanin Republike Srpske, duboko sam obradovan kakve sve benefite je predsjednik Dodik ostvario u pregovorima sa hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović. Odnosno, šta je od Hrvatske dobio za podršku izgradnje ovog mosta.

Zamislite, javno izvinjenje za sve srpske žrtve, izmjena hrvatskog ustava i vraćanje Srbima statusa konstitutivnog naroda, poziv premijera za vraćanje protjeranih Srba... Najbolje je da pročitate sadržaj dokumenta koji je hrvatska predsjednica uputila Dodiku, a koji mi je „Perica“proslijedio:

Uvaženi gospodine,

povodom Vašeg sporazuma sa gospodinom Draganom Čovićem oko podrške projektu „Pelješki most“ u ime Republike Hrvatske obavezujem se da ćemo:

1. kao predsjednica javno uputiti ću izvinjenje svim srpskim žrtavama vojno-redarstvene akcije „Oluja“, kao i drugim srpskim stradalnicima Domovisnkog rata.

2. kao predsjednica Saboru Republike Hrvatske uputiti ću prijedlog izmjena Ustava R. Hrvatske i vraćanja Srbima statusa konstitutivnog naroda.

3. premijer Andrej Plenković uputiti će javni poziv svim predratnim stanovnicima srpske nacionalnosti da se vrate u Hrvatsku.

4. Vlada Republike Hrvatske izraditi će program održivog povratka protjeranog srpskog stanovništva u vrijednosti tri milijarde eura, te za isti pribaviti sredstva iz budžeta i Fondova Evropske unije.

5. Vlada Republike Hrvatske će građanima srpske nacionalnosti koji su 1991. godine bespravno otpušteni sa posla nadoknaditi izgubljenu dobit, povezati radni staž i izmiriti obaveze u domenu mirovinskog osiguranja, zaključno sa okončanjem ratnih dejstava.

6. poštujući Vaš gest predaje „Jasenovačke građe“ Republika Hrvatska dostaviti će institucijama Republike Srpske svu dostupnu dokumentaciju o umiješanosti Sjedinjenih Država u vojno-redarstvenu akciju „Oluja“, šta uključuje i produžetak dejstava protiv Republike Srpske, a sve kako bi Republika Srpska mogla osnovano tužiti Sjedinjene Države i tražiti nadoknadu štete.

Eto dragi moji pročitajte sadržaj dokumenta i pogledajte fotografiju istog, pa mi recite: da li ste iznenađeni kao i ja? Ovakve benefite ni maršal Tito nije uspijevao ostvarivati u doba svoje najveće moći. Kako god, predsjedniku Dodiku valja čestitati i ako ostvari samo trećinu obećanog.

Za kraj moram istaći da je naš insajder “Perica” osoba prema kojoj valja imati ozbiljno podozrenje. Da nije takav ne bi mu Dodk vjerovao i držao ga u svojoj blizini.

Hoću konkretno da upozorim kako mi je “Perica” možda dostavio kakav falsifikat. No, kad vidim da Glavna tužiteljica Tužilašta BiH i potpredsjednica VSTS mogu “javno mahati” falsifikatima, onda valjda i ja kao tek mali bloger mogu objelodaniti mogući falsifikat.

Eh da, "Živio nam Dodik" kliču u Hrvatskoj, a on otpozdravlja sa tri raširena prsta - poznatim ustaškim simbolom. Fotografiju nepostojećeg dokumenta hrvatske predsjednice valja tumačiti kao svojevrsnu karikaturu...

borislav radovanovic

kralj ... Smile  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

ja ko ja....

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32096
Zastava pandorina kutija
Budžet Srpske diše na škrge

Vlada Republike Srpske  zadužice se do kraja godine za još 38 miliona KM putem dvije emisije dugorocnih obveznica i jedne emisije trezorskih zapisa. Nakon ovih emisija ukupno zaduženje RS putem hartija od vrijednosti u 2017. godini iznosice 365 miliona KM,

Prema kalendaru aukcija u posljednjem ovogodišnjem kvartalu Republika Srpska 9. oktobra planira trezorskim zapisima da se zaduži za 13 miliona KM. Zatim su planirane dvije emisije obveznica i to 1. novembra u iznosu od 15 miliona KM i 6. decembra u iznosu od 10 miliona KM.

Vlada Republike Srpske je u prvih devet mjeseci ove godine imala 14 emisija obveznica i trezorskih zapisa putem kojih se zadužila 327 miliona KM.

Na ovaj nacin Vlada Republike Srpske se putem trezorskih zapisa i obveznica zadužuje kako bi obezbijedila novac za finansiranje budžetskih izdataka.

Mada je više nego dvostruko zaduženija od Federacije BiH, Vlada Republike Srpske planirala se u ovoj godini zadužiti za dodatnih 567 miliona KM, od cega na “spoljne izvore ” otpada 205 miliona KM ili 36 posto, dok su domaci izvori u strukturi zaduživanja zastupljeni sa 365 miliona KM.

To prakticno znaci da se ukupni dug Republike Srpske (unutrašnji i spoljni) svakog dana povecava za 1,5 miliona KM, na domacem tržištu za milion KM a na inostranom za pola miliona KM.

(Agencije)

dise budzet na skrge...dise on na ckura a ne na skrge  Smile
dise na aparate vec 6-7 g ..i nije pitanje da li ce se aparati iskljuciti
nego kad ce...

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

ja ko ja....

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32096
Zastava pandorina kutija
Put je naš!

Put je naš, uskliknuo je ponosno predsjednik Republike Srpske tokom ceremonije otvaranja novih 10 kilometara autoputa, baš kao što je nekad drug Tito porucivao „Trst je naš“. Dodik je stidljivo završio misao recenicom da se zahvaljuje EBRD-u i evropskim bankama što su odobrile kredit kojim je izgradena ova kratka dionica, kao i prethodnih 70-ak kilometara autoputeva od centra Srpske i ovog dijela svijeta Laktaša do Banjaluke, Gradiške i Prnjavora, te porucio da ce narod vratiti sve kredite i dugovanja.

Dodik kaže da radi autoputeve i druge objekte jer misli na našu djecu, a pitanje je da li je to tako? Da li bi se uzimali skupi krediti, prodavale obveznice, trezorski zapisi, javna preduzeca i resursi da imamo bar malo odgovornosti prema mladima i novim generacijama, kojima u amanet ostavljamo oplljackanu, zaduženu, raseljenu i sprženu zemlju?

Autoput jeste vlasništvo Republike Srpske i njenog javnog preduzeca, ali je pitanje šta ce biti sa njim ako uskoro ne budemo u mogucnosti da placamo silne kredite i kamate? Covjek koji kupi stan na kredit i stavi ga pod hipoteku, ukoliko izgubi posao i nije u mogucnosti da placa rate kredita izgubice stan jer je banka njegov vlasnik sve dok se ne otplati i poslednja rata i skine hipoteka.

Strani bankari ce slicno uraditi i ako Srpska dode u situaciju da ne može placati rate za silne dugove koji su uzeti prethodnih godina, što je vrlo izvjesno u skorije vrijeme jer cemo vec naredne godine polovinu svih izvornih prihoda, oko 900 000 000 maraka, izdvojiti za otplatu duga.

Dug i kamate se povecavaju iz godine u godinu, i jasno je da dugorocno ne može opstati ovakav nakaradni sistem u kome polovina svih prihoda ide na otplatu duga, a druga polovina na plate, penzije, zdravstvo, socijalna davanja, razvoj, investicije...

Savremeno dužnicko ropstvo podrazumjeva da strani kreditori i povjerioci preuzimajumu potpunu kontrolu nad finansijskim sektorom, monetarnom politikom, carinama u trenutku kada neka država nije u mogucnosti da plati svoje obaveze.

Tako strani povjerioci preko ministra finansija, i drugih svojih kadrova koje postave na kljucna mjesta u državi, odlucuju gdje ce ici novac iz budžeta, da li ce se budžetskim rezovima smanjiti plate, penzija i socijalna davanja kako bi se isplatile rate kredita, ko ima prioritet pri placanju, koja ce se javna dobra, resursi i preduzeca prodati kako bi se namirio dug.

Primjer Grcke, koja je primorana prodati luke, aerodroma, ostrva, hotele i odmarališta kako bi se platio dug MMF-u, Svjetskoj banci i ostalim stranim povjeriocima, najbolje pokazuje kud hodimo sa povezom na ocima.

Dodik ima pomoc zapadnih sila upravo jer sprovodi rigidnu neoliberalnu doktrinu, uzima skupe kredite i prodaje prirodna bogatsva i resurse, vodi nas u dužnicko ropstvo i sistematski uništava Republika Srpske.

U trenutku kad ne budemo mogli vracati ogromne dugove, iz MMF-a ce stici zahtjev da prodamo Elektroprivredu, Šume Srpske, rudnike, ostala prirodna bogatstva, i tako formalno postanemo siromašna kolonija koja nece imati nikakvu šansu za oporavak jer su narod i država izgubili resurse na kojima treba pocivati razvoj.

Sa druge nekolicina stranaca i domacih kvislinga ce zgrnuti milijarde i ogromno bogatstvo na našoj muci i patnjama stotina hiljada siromašnih koji se bore da prežive. Autoputevima ce se uglavnom voziti stranci, kako bi lakše stigli do svojih hotela na toplom Jadranskom moru, a prihodi od putarina slijevace se u njihove kase. Upravo od straha od malog broja vozila na autoputevima i slabih prihoda stranci uporno vrše pritisak i traže povecanje akciza na gorivo jer strahuju da nece biti dovoljno novaca za placanje kredita.

Uzeti skupe kredite kako bi se gradili putevi, zgrade i bolnice po naduvanim cijenama, koje su i tri puta vece od tržišnih i realnih da bi se namirile gladne korumpirane hijene na vlasti, a potom kontrolisanim medijima manipulisati gradanima kako se tobože razvijamo i jacamo nije nikakva mudrost, ali je pitanje ko ce na kraju platiti cijenu?

Dodik je u pravu kad kaže da ce narod na kraju sve platiti, samo se bojim da ce cijena decenije bahate i neodgovorne vlasti, sistemske pljacke i razaranja biti previsoka, i da bi siromašnom narodu mogla puknuti kicma pod silnim teretom propusta, naivnosti i godina koje su pojeli skakavci.

nebojsa vukanovic  Smile

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 21826
Zastava Борча
mob
Qtek 小米
 Smile

IP sačuvana
social share
Z
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

ja ko ja....

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32096
Zastava pandorina kutija

na stracevici haos...
nekoliko vezanih eksplozija...

navodno sakotin mercedes dignut u vazduh... Smile
« Poslednja izmena: 03. Okt 2017, 12:31:33 od bobaK_bl »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 223 224 226 227 ... 432
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 30. Mar 2026, 17:30:28
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: content

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.069 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.