Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 18. Sep 2025, 08:32:50
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Glasanje
Pitanje: Buducnost RS je ?
Samostalna
22.8%  (97)
Pripojena Srbiji
36.7%  (156)
U sastavu BiH
40.5%  (172)
Ukupno glasova: 425
Idi dole
Stranice:
1 ... 453 454 456 457 ... 773
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Republika Srpska ce u buducnosti biti ?  (Pročitano 646508 puta)
Jet set burekdzija

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 5100
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
Pa dobro, onda da se slozimo konacno, ukidamo rep. srpsku. jel?

hm... malo prije si rekao da nema pravnog osnova za otcjepljenje RS... tačno je to

a ajde ti meni reci po kom pravnom osnovu bi se ukinula RS?

Nema ga... Znači samo laprdate bezveze...  Smile
IP sačuvana
social share
you don't need a weatherman to know which way the wind blows
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3140
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
mob
SonyEricsson k850i
Republika Srpska
Umanjenje penzija razbesnelo borce
Vlast štedi, ali na štetu ratnih veterana

Autor: Jelena Vujić | Foto: s. pašalić | 10.11.2009. - 05:00

Banjaluka - Oko 3.600 boraca prve kategorije u RS, koji su ovih dana čekali poštara sa penzijom, umesto novca dobili su rešenja - o umanjenju smojih prinadležnosti. O izmenama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, kažu, ništa nisu znali, a još manje o obavezi da dostave rešenja o kategorizaciji.

Dok oni tvrde da se radi o namernom rezanju troškova zbog krize u budžetu Fonda PIO RS, nadležni uveravaju da su borci još pre tri meseca obavešteni o obavezi da dostave rešenja. Ogorčeni ratni veterani ovih dana kucaju na vrata opštinskiih boračkih udruženja, tražeći nazad svoja prava. U Boračkoj organizaciji RS(BORS) kažu da nema razloga za nezadovoljstvo, jer oni koji dostave rešenje u Fond PIO RS i dokažu da su borci prve kategorije, dobiće i razliku novca. Sve je pokrenuto kako bi se očistilo žito od kukolja, a uvećanje penzije oduzelo onima koji na to nemaju pravo, uverava predsednik BORS Pantelija Ćurguz.
Jedan od boraca koji će ovaj mesec primiti penziju manju za 53 KM, N.N. iz Banjaluke, našao se u čudu, jer je već jednom kategorisan, a nije primio nikakavo obaveštenje da mora ponovo da dokazuje svoj status.
„Ovo su namerno napravili kako bi opet ušetedeli i to preko leđa boraca. Mi od tog novca hranimo porodice, podizali smo kredite i umanjenje za jednu marku nama znači. Do kada ću i kome više dokazivati da sam ceo rat proveo u rovu?“, pita se naš sagovornik.
Izmene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju RS, usvojene u julu ove godine propisuju da borci prve kategorije, svoj status moraju dokazati rešenjem o kategorizaciji.
„Borci prve kategorije do sada su primali penziju obračunatu po povoljnijem penzijskom osnovu, ali veliki broj njih u svojim dosijeima nije imalo rešenje o kategorizaciji, nego su primanja ostvarili na osnovu nekadašnjih rešenja o dužini učešća u ratu. Svi oni koji su do sada ostvarivali pravo na osnovu rešenja o boravku u zoni ratnih dejstava u periodu od maja 1992. neprestano do potpisivanja Dejtonskog sporazuma, moraju da dostave i rešenje o kategorizaciji. Poštom su obavešteni da je rok za to tri meseca“, kaže portparolka Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS Branka Šljivar. Borci su do sada, bez obzira na visinu starosne penzije i uplata u fond imali zagarantovani minimalni iznos penzije od 478 KM. Tako se na neki način pokrivala razlika u primanjima.
Pantelija Ćurguz kaže da je došlo vreme da se pravo na garantovanu penziju oduzme prevarantima i onima koji su falsifikovali papire i zlupotrebili prava boraca. On kaže kako BORS ne interesuju nikakva rezanja troškova, iako se može na godišnjem nivou uštedeti oko 8,5 miliona KM.
„Naša namera nije da se dodvorimo niti MMF niti bilo kome drugom, nego da elimimišemo samo one koji nisu učestvovali u ratu. Pravi broci nemaju čega da se plaše“, poručuje on. On napominje da je i sadašnje stanje neka vrsta diskriminacije, pa će tražiti nove izmene zakona.
„Sada imamo situaciju da se penzije ne obračunavaju po zaslugama, nego su svedene na neku vrstu socijalnih davanja. Tako oni koji su primali minimalne plate dok su radili primaju isto ili čak više od intelektualaca koji su takođe učestvovali u ratu, samo zbog visine penzije nemaju pravo na dodatak“, ilustruje Ćurguz. U Fondu PIO RS juče su nam rekli da ne žele da daju bilo kakve informacije o novim obračunima penzija za borce, nego da će danas organizovati pres konferenciju.

Drugi krug ušteda
Borci prve kategorije već su se jednom našli na udaru ušteda u budžetu, pa su im ukinuta i godišnja prava. Naime, iako je prvobitnim budžetom RS bilo predviđeno 12 miliona KM za borački dodatak, rebalansom je to zamrznuto. Razlog je revizija boračkih prava, koja još traje. U Vladi RS kažu da će borci dobiti dodatak kada se revizija završi. Naknada koja sleduje odlikovanim borcima takođe je ukinuta.
IP sačuvana
social share
Sarajevo je jedan od najvećih gradova svijeta, gdje se susreću istok i zapad, staro i novo. Posljednjih nekoliko godina grad je već postojećoj mješavini povijesnih i kulturnih znamenitosti pridodao butik-hotele, uber-trendy barove i gurmanske restorane. Već je jasno da ovaj grad postaje Europska prijestolnica kulture u 2010.

Leonardo je mrtav, Mikelandjela vise nema, Ajnstajn nije vise medju nama... a ni ja se ne osjecam bas najbolje.

"Spasi me bože i secesionista i unitarista...isti mentalni sklop, ista vjersko - ideološka osnova, isti kriminalni nagon...secesionista je unitarista, samo na manjem komadu tla..."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Sreća je kada ti smrt zakuca na vrata a ti nisi tu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15304
Zastava Сремска Митровица
OS
Windows Vista
Browser
Safari 4.0.3
mob
Alcatel 
Pa šta? Kakve to veze ima sa temom. Da nisu borci za jednsvenu Bosnu?  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1182
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
IP sačuvana
social share
Нека од данас зна,ко није знао
да Србија није ћилим из Ушака,
да Косово није свилени јастук из Бруса,
да Срби знају за нешто скупље од главе
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Ucesnik diskusija

Jebes zemlju koja Bosne nema

Zodijak
Pol
Poruke 96
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
Која, она генетска? Та су вам најбоља Smile 13% становништва у Босни словенско? хахахаххаха мајко рођена, значи Маори са примесама богумила који су иначе истерани из Србије у највеће вукојебине познате у овом делу Европе а преживели 700 година једући лишајеве и суво корење и још су успели да асимилују Словене, Турке и све редом по свету и Кинезе.............аххахахаха

Akceptiraj stanje kakvo je, ja to nisam iztrazivao, svi su te rezultate prihvatili, vidi samo srbima nesto neodgovaraju Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

А у к*ц

Zodijak
Pol
Poruke 34619
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
mob
LG Frizider
Који сви, сви у Федерацији? Smile

Citat
Kad se lijepo upakovana gomila laži uspije da proda narodnim masama polako i sistematski tokom nekoliko hiljada godina - onda se istina smatra totalnom besmislicom, a onaj koji ju propovijeda - totalnim ludakom

Ма не, најлогичнија је историја која се појавила прошле године. Два три текста свакако занемарују вековне списе историју краљева и демографску слику народа, наравно потпуно логично Smile

И шта си ти био пре Турака по Швајцарцима? Монгол? Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 96
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5

hm... malo prije si rekao da nema pravnog osnova za otcjepljenje RS... tačno je to

Ma gdje sam napisao ta postoji osnova, kad je u dejtonu ozvanicena. Nesvrljaj bezveze, citaj malo, jebe se meni za rs, za mene to ionako ne postoji, samo Bosna.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 96
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5

Citat
И шта си ти био пре Турака по Швајцарцима? Монгол? Smile

Ma bio srbin bolan Smile, uuups al ode odmah 1% slovena iz bosne na mene, sta ce sad ovi sto zele biti srbi
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 5100
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5

Ma gdje sam napisao ta postoji osnova, kad je u dejtonu ozvanicena. Nesvrljaj bezveze, citaj malo, jebe se meni za rs, za mene to ionako ne postoji, samo Bosna.

pa dobro jebe se i meni za BiH, za mene ona ne postoji samo RS...

et vidiš kako smo se fino dogovorili  Smile
IP sačuvana
social share
you don't need a weatherman to know which way the wind blows
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

А у к*ц

Zodijak
Pol
Poruke 34619
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
mob
LG Frizider
Citat

Е у томе је проблем, зато што за тебе не постоји, зато што ти се јебе за 49 % територије. И ми сматрамо да Федерација не постоји, дакле не видим друго решење осим мирног разлаза, јебе те неки виртуелни понос али знаш и сам да је то најбоље и једино решење Smile

Citat
Ma bio srbin bolan

Па тако брате реци, видиш како је лепо кад се прича истина.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 453 454 456 457 ... 773
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 18. Sep 2025, 08:32:50
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.075 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.