Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 09. Sep 2025, 11:20:07
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 4 5 7 8
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Rekreativna nastava?  (Pročitano 17129 puta)
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 15
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.6
@Orfanelin
Nisu mogle da znaju kakav je smestaj dok nisu dosle i dok nisu videle kakav je smestaj
Ako si ti prijatelju postigao 2.... postova na ovaj nacin, ja cu se onda potruditi upravo suprotno...
A da, jos razmisli o tome da li ti tako putujes, vodis svoju decu, ili mozda vodis i tudju. Rekao sam razmisli.
nikako ne odgovaraj. Narocito ne meni.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 15
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.6

@sandra80
Ma Pravilnik o vodjenju decijih rekreativnih nastava, eskurzijama... ili kako se to vec zove, za vrtice.
Hvala.

Mada moram ti priznati da si ga dosta relativizovala.
>Pogini danas, jer umreces kad tad!< Ovo je samo primer.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.6
mob
Nokia 
PRAVILNIK
O OSNOVAMA PROGRAMA ODMORA, REKREACIJE, KLIMATSKOG OPORAVKA I NASTAVE U PRIRODI
("Sl. glasnik RS", br. 52/95)

Član 1
Ovim pravilnikom utvrđuju se Osnove programa odmora, rekreacije, klimatskog oporavka i nastave u prirodi, koje su odštampane uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.
Član 2
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

OSNOVE PROGRAMA ODMORA, REKREACIJE, KLIMATSKOG OPORAVKA I NASTAVE U PRIRODI
Ciljevi odmora, rekreacije, klimatskog oporavka i nastave u prirodi jesu:
1) podsticanje pravilnog psihofizičkog i socijalnog razvoja i pomoć u otklanjanju ili korigovanju negativnih činilaca razvoja;
2) stvaranje osnova za usvajanje aktivnog, zdravog i kreativnog načina života i korišćenja slobodnog vremena;
3) sticanje iskustva u kolektivnom životu i zajedništvu, uz razvijanje tolerancije u odnosima među ljudima;
4) ublažavanje posledica višemesečnog boravka u zatvorenom prostoru (umanjene fizičke aktivnosti, nepravilne ishrane i dr.);
5) formiranje pozitivnih stavova prema prirodi i njenoj zaštiti;
6) obogaćivanje postojećih i sticanje novih znanja i iskustva.
Kroz organizovanje odmora, rekreacije, klimatskog oporavka i nastave u prirodi obezbeđuje se:
1) korišćenje klimatskih uslova, pravilna ishrana, odgovarajuća telesna aktivnost, organizovanje sportskih, takmičarskih i rekreativnih igara i usvajanje higijenskih navika;
2) provera stečenog znanja i iskustva u neposrednom dodiru sa prirodom, upoznavanje i razvijanje života u kolektivu, samostalno staranje o sebi, podsticanje stvaralačkog ponašanja i dalje razvijanje kulture korišćenja slobodnog vremena;
3) razvoj i obogaćivanje različitih psiholoških i socijalnih sadržaja dečjih iskustava i korigovanje postojećih razlika u uslovima za razvoj dece.
Odmor, rekreacija, klimatski oporavak i nastava u prirodi organizuje se: za decu do 7 godina starosti tokom cele godine, za decu od 7-15 godina odmor, rekreacija i klimatski oporavak u toku školskog raspusta, a nastava u prirodi u skladu sa školskim kalendarom.
Za svu decu, pre polaska, vrši se lekarski pregled.
U dečjem odmaralištu tokom cele godine mogu se organizovati:
1) letnji i zimski odmori i rekreacija dece;
2) nastava u prirodi;
3) klimatski oporavak.
Organizovanjem odmora i rekreacije obezbeđuje se boravak na svežem vazduhu, ishrana, aktivan odmor i različiti sadržaji rekreacije.
Ovi oblici, osim nastave u prirodi, organizuju se za decu uzrasta od 4 do 15 godina.
Odmor i rekreacija organizuju se u toku zimskog, proletnjeg i letnjeg raspusta u dečjim odmaralištima na moru, planinama, pored reka i jezera, u trajanju od 7 do 14 dana.
Klimatski oporavak organizuje se u cilju poboljšanja i podizanja opšteg zdravstvenog stanja dece u trajanju od 7 do 14 dana.
Za učenike od I do IV razreda osnovne škole, u dečjim odmaralištima obezbeđuje se boravak i realizacija odgovarajućih sadržaja nastavnih i vannastavnih aktivnosti prema godišnjem programu rada škole.
Nastava u prirodi izvodi se tokom školske godine, u trajanju od 7 do 14 dana.
Planiranje sadržaja rada vrši se na osnovu odgovarajućih programa koji se realizuju u predškolskim ustanovama, odnosno nastavnih programa koji se ostvaruju u školi, što podrazumeva da se iz njih izdvajaju oni sadržaji koji omogućavaju ostvarivanje osnovnih funkcija odmarališta, a odgovaraju uzrastu i uslovima u kojima se realizuju.
S obzirom da je značajan broj dece koja odlaze na odmor istovremeno uključen u predškolske ustanove i škole, sve ono što se realizuje tim programima ugrađuje se i u programe odmora i rekreacije u određenom obimu i uz primenu odgovarajućih metoda rada.
Pre polaska na odmor sačinjavaju se orijentacioni planovi, koji se koriste na što fleksibilniji način, sa sadržajima koji se nalaze u osnovama programa, odnosno nastavnim programima pojedinih predmeta.
U orijentacionim planovima značajno mesto zauzimaju sportsko-rekreativne i druge aktivnosti koje zajednički realizuju radnici koji dovode decu u odmaralište i radnici odmarališta.
Za decu školskog uzrasta koja treba da savladaju i određene programe nastave u prirodi, potrebno je iz postojećih programa izvući one sadržaje koje je moguće u određenim uslovima proveriti, ispitati, i nešto novo saznati, imajući u vidu ukupan fond časova pojedinih nastavnih predmeta, koje je u ovom periodu potrebno realizovati.
Organizacija života uslovljena je oblikom rada koji se realizuje i podrazumeva njenu prilagođenost uzrastu, polu i interesovanju deteta, kao i prostornim i kadrovskim uslovima.
Raspored aktivnosti u direktnoj je korelaciji sa oblikom rada koji se realizuje i na njemu zasnovanoj organizaciji života u dečjem odmaralištu, što podrazumeva njihovo dnevno planiranje u okviru globalnog plana boravka dece u odmaralištu.
Raspored svakog od ovih oblika rada podrazumeva planiranje jutarnjih, prepodnevnih, popodnevnih i večernjih aktivnosti, njihov raspored i dinamiku, pri čemu polaznu osnovu čine zakonitosti razvoja i potrebe dece.
Organizaciju dnevnih aktivnosti u odmaralištu treba prilagoditi potrebama dece i uslovima odmarališta.
Metode rada sa decom u direktnoj su korelaciji sa metodama rada koje se primenjuju u predškolskoj ustanovi, odnosno školi. Čine ih individualna, grupna i kombinovane metode.
Postavljene zadatke moguće je realizovati koristeći individualni, grupni i opšti pristup u radu ili njihovu kombinaciju.
Izbor metode koja će se primeniti u radu sa određenom grupom zavisi od strukture dece obuhvaćene grupom, individualnih potreba dece i programskih aktivnosti koje treba realizovati.
Priprema dece, roditelja i radnika jedan je od bitnih uslova uspešne realizacije oblika rada.
Priprema dece, pre svega, podrazumeva psihopedagošku pripremu, odnosno pripremu dece za odvajanje od porodice, boravak u novim uslovima. Deca se upoznaju sa mestom u koje odlaze, pojedinim aktivnostima koje će tamo realizovati, obavezama i dužnostima i drugo.
U periodu pripreme postoje i specifični zahtevi koji se odnose na karakteristike uzrasta dece.
Priprema predškolske dece podrazumeva više obraćanja pažnje na psihološke karakteristike dece i njihove potrebe, a priprema dece školskog uzrasta podrazumeva dobro poznavanje individualnih karakteristika dece, ali je istovremeno usmerena i na pripremu školskih udžbenika, svezaka i drugog pribora.
Priprema roditelja obuhvata pružanje informacija o mestu boravka dece, vremenu odlaska, dužini trajanja boravka, ceni, dokumentaciji koju treba pripremiti. Istovremeno, roditeljima se daju uputstva o pripremi dece, spisak garderobe i drugog neophodnog pribora. Razgovor sa roditeljima obavlja se na roditeljskim sastancima na kojima se pružaju opšte informacije, a potom se obavljaju i posebni razgovori radi prikupljanja značajnih informacija vezanih za zdravstveni i psihofizički status dece i njihova interesovanja.
Priprema vaspitnih, zdravstvenih i drugih radnika, obuhvata takođe individualnu i zajedničku pripremu. Individualna priprema obuhvata upoznavanje sa decom i sačinjavanje programa koji će se realizovati. Zajednička priprema se odvija putem kraćih seminara i radnih sastanaka, na kojima se daju informacije o mestu i uslovima boravka, obrađuju podaci o deci koju vode, razmatraju programi i metodi rada, sačinjavaju orijentacioni programi, kao i planovi njihove realizacije i vođenje evidencije.
U toku pripreme, odmaralištu se dostavlja informacija o programu boravka, broju dece i radnika koji dolaze, nekim opštim karakteristikama grupe i kadra, predlog orijentacionog programa rada i dr. Obavezni sadržaji ovih podataka su i podaci o zdravstvenom stanju dece i prateća dokumentacija.
Organizacija prevoza dece podrazumeva izbor prevoznog sredstva, prevoznika, cenu prevoza, utvrđivanje marš-rute, vreme polaska, odmora i dolaska, tehničke uslove vezane za ispravnost vozila i higijensko-sanitarne uslove u toku prevoza.
Za prevoz dece sačinjava se plan prevoza koji sadrži način preuzimanja dece od strane vaspitača i nastavnika (po priloženom spisku i učinjenom prozivu), smeštaj dece u prevozno sredstvo, organizaciju odmora u toku putovanja, podelu hrane, vode i davanja lekova ukoliko je to potrebno, jasno utvrđivanje zadataka svakog pojedinog izvršioca - od vođe puta do vaspitača i nastavnika, planiranje zabavnih sadržaja koji će se realizovati tokom puta i dr.
Dokumentaciju, u organizovanju odmora, rekreacije, klimatskog oporavka i nastave u prirodi, čini dokumentacija na nivou odmarališta, svake grupe kao i odgovarajući izveštaji i analize koji se pripremaju godišnje.
Osnovnu dokumentaciju čine:
1) knjiga evidencije dece koja borave u dečjem odmaralištu sa osnovnim podacima o njima;
2) zdravstveni protokol;
3) knjiga realizacije programskih sadržaja.

izvoli, to je sve od mene. pozdrav i puno srece Smile
IP sačuvana
social share

Wake Up - 2012 - The Revolution Has Begun
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 2970
OS
Windows XP
Browser
Safari 5.0.375.70
ja sam spavala sa tri drugarice u bracnom i uciteljica nas je kupala po dve tri kako kad...mnogo je to dece.....treba ih sve namiriti...koliko je god to zvucalo cudno i nemoralno ili kako ga god ti nazivas drugima nama je bilo extra...druzili smo se...zezali....mrzeli smo dan kad smo trebali da se vratimo kuci....nedostajalo nam je i to gurkanje u krevetu i sl...

vidi, mogli su oni nas da razmeste da svako spava u svom nekom krevetu i da svako se tusira odvojeno i sl ali da li bi nama bilo toliko lepo?

i moji su tu rekreativnu placali i svaki put su prvo prevrnuli ocima kad su slusali mene kako pricam da smo sve zajedno radili ali posle su shvatali da to nisu bacene ili  ne dovoljno dobro potrosene pare...ja sam bila srecna a mislim da ne postoje te pare kojima bi nekome kupio srecu...sreca se ne kupuje...ako se tvoje dete vratilo srecno, nasmejano, puno prica i utisaka ta rekreativna je bila pun pogodak...

valjda i sam znas iz sopstvenog iskustva koliko su rekreativne i ekskurzije dobre...i kad si spavao sa svima i kupao se sa svima i kad nisi ni spavao i kad ste se zezali bilo ti je dobro sigurno, tako je i tvom detetu....pusti ga da uziva....samo ce ti reci ako nije zadovoljno i tek tad treba da razmotris da li je sve bilo oke i da li treba nesto da preuzimas protiv agencije, vrtica, skole ili cega vec...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 15
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.6
Hvala puno...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Safari 5.0.375.70
vito01 dosao si ovde da trazis podrsku u svojim nebuloznim planovima i pricama, a kad je nisi dobio poceo si da places kao da i sam ima 7 godina. Misljenje se gradi na osnovu znanja i na osnovu cinjenica, a ne na osnovu rekla kazala a ti upravo tako gradis svoje misljenje. Rekao sam ti vec kakva je stvarna situacija i ko je ''odgovoran'' za situaciju u kojoj se naslo tvoje dete a ti ako i dalje zelis nekoga da tuzis onda tuzi ja te ne mogu spreciti niti mi je to namera. Ipak mislim da je moja duznost kao normalnog coveka da cak i takve kao sto si ti uputim u pravo stanje stvari.... Svesno ces zagorcati zivot i toj vaspitacici i sebi i svom detetu samo zato sto imas kompleks nize vrednosti, i na kraju ces da izgubis i sudjenje i pare.

Ostavi se ti mojih 26 hiljada poruka i nemoj se hvatati za poslednju slamku koju imas da diskreditujes sagovornika kada si ocigledno inferioran u ovoj raspravi.
Ocigledno je da nemas argumente pa ti radi kako ti je volja i ubuduce pazi gde, sta i sa kim pricas nece ti uvek svi odgovarati na fin nacin kao sto smo to uradili Sandra i ja.

blesawa92 lep komentar Smile
IP sačuvana
social share
Soy un hombre muy honrado
Que me gusta lo mejor
Las mujeres no me faltan, ni el dinero, ni el amor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 15
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.6

@ blesawa92
Ja tvoj post potpisujem u svemu, jer i ja tako mislim. Ima medutim jedan deo koji je sustinski razlicit od onoga o cemu ja sve vreme govorim.
mogli su oni nas da razmeste da svako spava u svom nekom krevetu.  U ovom mom slucaju to nije moglo, i to je veliki propust (a nije slucajno, vec je necija extra zarada, na tim malim ljudima). Ovde mislim da je bio jedini nesporazum. Ja insistiram na smestaju (koji je obecan), a deca neka spavaju kako hoce (mada i to ne vazi u potpunosti).

@ Orfanelin
Ne znam cemu ljutnja i uvrede.
Ne trazim rame za plakanje, vec cinjenice.
Ako si reka ko je po tebi odgovoran, to sam prihvatio i rekao ok, treba da odgovaraju svi koji su odgovorni i dodajem da se to ne bi vise nikome i nikada dogodilo. Ovo je ocigledna svesna prevara (procitaj moj predhodni post), koja je na zalost poprimila oblik normalne pojave. Tako da sam ja ovde (nadam se samo za tebe) ispao: gubitnik, iskompleksiran, kacim se ... Smile
Izvini nisam hteo tebe da diskreditujem, vec tvoj nezreo stav u vezi smestaja tipa. Kad dodjes sa buljukom dece na RN tada ces se uveriti da umest 25 kreveta si dobio 9 i nikom nista. Mislim necu vise komentarisati, bicu fin.

Za tvoju informaciju vaspitacice su pocele da se tresu kad me vide, a samo sam porazgovarao sa dva roditelja.
I mogu da ti kazem da su ljudi uglavnom potonuli bas kao i ti. Mnogo dozvoljavaju da ih gurkaju, i laktaju u zube. Meni se pali crvena lampica kada su deca u pitanj. Nisam cuo tvoj status u vezi dece, pa verovatno ti i ja se necemo nikad razumeti. To mu je to.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 2970
OS
Windows XP
Browser
Safari 5.0.375.86
blesawa92 lep komentar Smile

hvala  Smile

@ blesawa92
Ja tvoj post potpisujem u svemu, jer i ja tako mislim. Ima medutim jedan deo koji je sustinski razlicit od onoga o cemu ja sve vreme govorim.
mogli su oni nas da razmeste da svako spava u svom nekom krevetu.  U ovom mom slucaju to nije moglo, i to je veliki propust (a nije slucajno, vec je necija extra zarada, na tim malim ljudima). Ovde mislim da je bio jedini nesporazum. Ja insistiram na smestaju (koji je obecan), a deca neka spavaju kako hoce (mada i to ne vazi u potpunosti).

nisam mislila da su mogli da nas smeste svakog u svoj krevet tj da je svako inace imao svoj krevet nego da su mogli da u startu odrede da svako ima svoj tj da platimo tako

nismo same odlucile da tako spavamo ali i da smo imale krevete to bi uradile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Ne smatram ovo argumentovanom diskusijom. Ovde sam izmedju dve vatre. Ovako bi mogli stvarno dugo, cak i da su svi dobronamerni 100% ((ne kazem da nisu).
Nego da ne relativizujemo diskusiju, nego da pitam
Ima li neko taj Pravilnik?

Za pocetak... rekla bih da bi bilo prilicno pozeljno da procitas i Pravilnik Bureka  Smile ukoliko zelis da izmenis post koji si vec postavio, koristi opciju "izmeni"... i bez prozivki bilo kakve vrste.

http://forum.burek.com/index.php?action=static&staticpage=1

Sto se same rasprave tice, koliko je meni poznato, ni jedan roditelj ne pusta dete na rekreativnu nastavu a da prethodno nije potpuno obavesten kakvi su uslovi, smestaj, hrana... Ne verujem da su vaspitacice smele da prikriju istinu, kao i sam organizator (pretpostavljam da se radi o nekoj turistickoj agenciji, ili mozda gresim?). Druga stvar i pored prikazanih uslova, smatram da je (to je naravno potpuno normalno) roditelj duzan da na vise strana proveri tacnost podataka (ukoliko vec postoji sumnja) o hotelu/odmaralistu, hrani, smestaju, osoblju... itd itd itd ... jer se dete ne ostavlja svakome. I za kraj... ne vidim iz kog razloga "napadas" ovde narod koji pokusava da iznese svoje misljenje... ukoliko smatras da je dete, odnosno da si ti ostecen kao roditelj, presavijes lepo tabak, tuzis i utvrdjujes krivicu.
« Poslednja izmena: 29. Jun 2010, 16:08:24 od Oblachak »
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.10
Procitah temu i ... mogu samo da kazem kao komentar na "strasan i veliki problem" koji je izneo nas clan Vito, da obzirom da pominje tuzbu zbog toga sto mu je cerka spavala na rekreativnoj nastavi u bracnom krevetu sa jos dve devojcice .. verovatno cemo citati u dnevnim novinama i gledati na vestima u udarnim terminima njegove izjave kad pocnu pravi ozbiljni zivotni problemi  Smile
« Poslednja izmena: 29. Jun 2010, 19:34:32 od MunkaZe »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 4 5 7 8
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 09. Sep 2025, 11:20:07
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.081 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.