Montesquieu Charles - Luis de Secondat (1689 - 1755)
Priznajem da su istorije pune prica o vjerskim ratovima. Ali pri tome treba imati jedino na umu: te ratove nije izazvalo mnostvo vjera, vec nesnosljivost one vjere koja je sebe smatrala vladajucom.
Vidjam ljude koji se prepiru oko vjere, a covjek bi rekao da se u isto vrijeme takmice ko ce je se manje pridrzavati.
Oni koji zele nesto da nauce nikada nisu besposleni.
Ako postoji bog, onda je prijeko potrebnoda je on pravedan, jer ako to ne bi bio, bio bi gori i nesavrseniji od svih bica.
Mogu te uvjeriti da nikada nije bilo nijedne kraljevine u kojoj je bilo toliko gradjanskih ratova kao u Kristovoj kraljevini. (tj. katolickij crkvi)
Treba oplakivati ljude kada se rode , a ne kad umru.
Kad bismo htjeli biti samo sretni, to bismo lako postigli. Ali mi zelimo biti sretniji od drugih, a to je veoma tesko, jer smatramo druge sretnijima no sto jesu.
Ono sto je istina u jedno vrijeme, u drugo je vrijeme zabluda.
Covjek koji ima duha nikad ne nastoji da to pokaze. Jer ko se gizda ukrasima koje uvijek ima na sebi.
Ko hoce upravljati ljudima, ne smije ih tjerati pred sobom, vec treba da ide za njima.
Vecina je ljudi sposobnija za velika dijela nego za dobrocinstva.
Ima veoma nesretnih ljudi koje niko ne tjesi: to su ljubomorni muzevi; ima ih koje svi mrze: i to su ljubomorni muzevi; ima ih koje svi preziru: to su takodje ljubomorni muzevi.
Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati! Preporuke za clanove:Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati! Preporuke za clanove:Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Casu meda jost' niko ne popi, sto je casom zuci ne zagrci; casa zuci iste casu meda, smijesane najlakse se piju.
Dje je zrno klicu zametnulo, onda neka i plodom pocine.
Cud je zenska smijesna rabota! Ne zna zena ko je kakve vjere; stotinu ce promijeniti vjerah da ucini sto joj srce zudi.
U dobru je lako dobar biti, na muci se poznaju junaci.
Vuk na ovcu svoje pravo ima ka tirjanin na slaba covjeka; al' tirjanstvu stati nogom za vrat, dovesti ga k poznanju prava, to je ljudska duznost najsvetija!
Ko na brdo, ak' i malo, stoji vise vidi no onaj pod brdom...
Cud lisicija ne treba kurjaku!
Laktom vjere glupost cojka mjeri, a ozbiljnost djelom i vrlinom.
Strah zivotu kalja obraz cesto.
Budale su s ocima slijepe koje vide, a zalud vide.
Iz grmena velikoga lafu izac trudno nije: u velikim narodima geniju se gnj'ezdo vije.
Sto u covjeku pravdanje vise raste, to je rjdje u pravu, tj. to se rjedje njegove izjave i tvrdnje poklapaju sa istinom.
Svijet je pun upotrebljivih ljudi, ali oskudjeva takvima koji bi upotrebljiva covjeka stavili na pravo mjesto.
Nesrecu valja napasti rukama i nogama, a ne ustima.
Djela uce covjeka, djela ga i tjese.
Od hiljadu proljetnih cvijetova sazrijeva jedva jedan do ploda u jeseni, a od hiljadu ljubavnih zagrljaja jedva i jedan do srdacnog prijateljstva koje umiruje.
Zabluda i nepravda kraljeva sahranjuju se zajedno sa njima, ali nepravda zakonodavaca traje iz narastaja u narastaj.
Svako dijelo koje nije osnovano na ljubavi nosi u sebi zametak smrti i ide u susret svojoj propasti.
Zemlja je raj ako se trazi mir, cini pravo i zeli malo.
Sretan je covjek onaj koji nije kriv zbog siromastva svojih bliznjih.
Ljudi pametni i energicni bore se do kraja, a ljudi glupi i beskorisni pokoravaju se bez ikakve borbe svim sitnim slucajnostima svog besmislenog postojanja.
Sto covjek jace ljubi, to je njegov polozaj neugodniji i to sigurnije moze racunati s potpunim neuspjehom.
Veoma je malo ljudi, i to su zaista samo najbolji, koji su sposobni da jednostavno i otvoreno kazu: "Ne znam."
Najgluplji covjek ipak je pametniji i privlacniji od najpametnijeg majmuna.
Kome je zao da se rastane sa prosloscu, tome ne vrijedi ni da pokusa gledati u bolju i svjetliju buducnost.
Kada je covjek zaljubljen u neku ideju, vrlo ga je tesko uvjeriti u njezinu neosnovanost.
Gdje nema sarkazma, tamo nema ni prave ljubavi prema covjecanstvu.
Kada covjek sve odlucno porice, to znaci da on ne porice nista i cak da niti sto zna niti sto razumije.
Znanje, samo znanje cini covjekaslobodnim i velikim.
Na temelju potpuno istih istorijskih spomenika dva razlicita covjeka napisat ce dvije istorije posve razlicite vrijednosti.
Slabici, ako su postavljeni visoko, lako postaju zlotvori.
Ljepota prozivljena zivota je prava mjera, a ne duzina njegova trajanja.
Kad su prijatelji nekoga Rimljanina prekoravali sto je svoju lijepu, bogatu i cestitu suprugu zanemario, pokazao im je svoje nove sandale i rekao: - Zar i to nije novo i lijepo, ali niko ne zna kako me obje sandale tiste!
Ono sto je istinito u stvari i prema dijelu, premda zalosno zavrsava, ipak se ne moze izmjeniti. S druge strane, laz koja obmanjuje, lakse popusta, pa se onda zalosno pretvara u radosno.
Dogadja se da oni koji ceznu za beskorisnim i traze samo ono sto je suvisno obicno ne postignu ni ono sto im je potrebno.
Podnosimo pogreske svojih prijatelja, pa zasto onda ne bismo podnosili i pogreske vlastite djece.
Uopste je potrebno da djecu cuvamo od drustva losih ljudi jer uvjek nesto od njihove zloce ostane u djecijem srcu.
Nije uvijek dostojan da nam bude prijatelj onaj koji se namece da bude vrlo prisan.
Neko je kazao da sreca upravlja nasim zivoto, a ne mudrost, a to znaci da ljudsku sudbinu, kao sto mudrac rece, ne vodi umna sposobnost nego puka slucajnost.