Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 25. Avg 2025, 01:18:36
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 15 16 18 19 ... 52
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Rekli su ...  (Pročitano 443055 puta)
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
Puskin Aleksandar (1799 - 1837)

Sto manje zenu volimo, to joj se vise svidjamo.

Prezirati ljudski sud nije tesko, prezirati vlastiti sud nemoguce je.

Ne prodaje se nadahnuce, ali se rukopis moze prodati.

Navika je s neba nam dana:
zamjena je srece ona.

Sta je slava? - Sjajna zakrpa na trosnoj odjeci pjesnika.

Lukavost jos nije dokaz pameti. Ima glupana pa cak i ludjaka koji su izvanredno lukavi.

Blazen ko u mladosti bjese mlad, blazen ko je na vrijeme sazrio.

Obicaj je - despot medju ljudima.

Zlocinac i genij
Iskljucuje se...

Citanje je najbolje ucenje.
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
mob
Apple iPhone 6s
Rivarol Antoine Rivaroli (1753 - 1801)

Ima ljudi koji od svog bogatstva nemaju nista osim straha da ga ne izgube.

Postoji samo jedan moral, kao sto postoji samo jedna geometrija: te dvije rijeci nemaju mnozinu.

Istoricar i romanopisac medjusobno razmjenjuju istine, izmisljotine i lazi. Jedan da bi ozivio ono sto vise ne postoji, a drugi da bi ucinio uvjerljivim ono sto nikada nije ni postojalo.

Biti pametan znaci razlikovati istine koje treba reci od onih koje treba presutjeti.

Ako je covjek dvadeset i cetiri sata prije u pravu nego svi drugi, onda ga dvadeset i cetiri sata smatraju covjekom koji nema zdrav razum.

Politika je kao sfinga iz basne: prozdire sve one koji ne rijese njene zagonetke.

Treba imati apetit siromaha da bi se uzivalo u bogatstvu bogatasa.

Vojvoda moze jednu zenu uciniti vojvotkinjom, ali pametan covjek ne moze je uciniti pametnom.

Narod daje svoju naklonost, ali nikada svoje povjerenje.

Od deset osoba koje govore o nama devet nas ogovara, a cesto ona jedina koja nas hvali - cini to lose.

Skroman covjek moze sve dobiti, a ohol sve izgubiti; jer skromnost uvijek nailazi na velikodusnost, a oholost na zavist.

Na zalost, postoje vrline koje mogu pokazivati samo bogatasi.

Nada je preduslov koji uzimamo na svoju srecu.
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
mob
Apple iPhone 6s
Rousseau Jean - Jacques (1712 - 1778)

Zivjeti - to ne znaci disati, nego raditi.

Ucena je zena pravi bic za svoga muza, za svoju djecu, svoje prijatelje, svoju poslugu i za citav svijet.

Sve ucene djevojke ostale bi djevojke citava zivota kad bi na zemlji civjeli samo pametni muskarci.

Jedna od najpotrebnijih sposobnosti predvidjanja jest osjecaj da se ne moze sve predvidjeti.

Ko najsporije obecava, uvijek najvjernije ispunjava svoje obecanje.

Unositi tajnost u neki cin, prvi je korak prema poroku.

Zakoni su uvijek korisni onima sto imaju, a stetni onima koji nemaju nista.

Psovke su argumenti onih koji nisu u pravu.

Ako razum cini covjeka, osjecaj ga vodi.

Plodovi pripadaju svima, a zemlja nije nicija.

Manje uzivamo u onome sto smo postigli nego u onome cemu se nadamo.

Kad bi nam neko ponudio besmrtnost na zemlji, ko bi htio primiti taj zalosni poklon.

Covjek je rodjen slobodan , a posvuda je u okovima.
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
mob
Apple iPhone 6s
Bertrand Russell (1872 - 1970)

Svaki napredak civilizacije bio je u pocetku zigosan kao neprirodan.

Moc je slatka; ona je droga, ona je zelja koja se povecava navikom.

Nema sumnje da je potreba za hranom jos uvijek najglavniji uzrok velikim politickim dogadjajima.

Strah je glavni izvor predrasude i jedan od glavnih izvora okrutnosti.

Bojati se ljubavi znaci bojati se zivota, a oni koji ga se boje vec su tri  puta mrtvi.

Nista na svijetu  ne plasi tako ljude kao misao - vise nego slom, cak vise nego smrt.

Osjecaj duznosti koristan je u poslu, ali uvredljiv u licnim odnosima.

Sloboda misli moze postojati jedino onda kada drzava vjeruje da je sigurna.

Ljudi teze za vjerovanjima koja odgovaraju njihovim strastima.

Teznja za znanjem, mislim, najvise je potaknuta ljubavlju za moc.

Stvarati zivot je za vecinu ljudi vjecni kompromis izmedju idealnog i mogucega.

Mirne savjesti kaznjavati okrutnost uzitak je moralistima. Zato su izmislili pakao.

Pobjeda nad strahom je pocetak mudrosti.

Mnogo toga sto se smatra idealizmom samo je prerusena mrznja, ili pak prerusena ljubav za moci.

Ljudi koji su nesretni, kao i oni koji pate od nesanice, uvijek su na to ponosni.
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
mob
Apple iPhone 6s
Saadi Musrif - ed - Din (1200 - 1291)

Tuzio sam se da nemam cipela. Prolazeci ispred vrata dzamije u Damasku, vidjeh covjeka bez nogu. Prestao sam se tuziti i mrmljati na sudbinu.

Polovica zivota dana nam je za uzivanje, a druga polovica - da svoje grijehe okajemo.

Onaj koji ne zna svoju ljutnju obuzdati cesto oprasta krivcima.

Onaj koji posjeduje znaje i mudrost govori samo onda kada kada svi oko njega sute.

Ako neistina ima dobru svrhu, cesto je vrednija od same istine.

I drugi ce se otvoriti tebi ako se ti njima otvoris, i drugi ce se zatvoriti tebi ako se ti njima zatvoris.

Niko tako ne pokazuje svoje neznanje kao onaj ko pocinje govoriti prije nego drugi zavrsi.

Ko daje vlast srcu, zaboravlja glas razuma.

Onome koji je jednom vladao nad drugima nesnosna je vlast svakoga drugoga nad njim.

Ko smrt ceka, taj ce otkriti sve sto mu je na srcu.

Licemjer ce drzeci pred sobom zavjesu umisljenosti medju svima primjetiti samo sebe.

Zedj srca ne moze se ugasiti gutljajem vode.
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
mob
Apple iPhone 6s
Jean - Paul Sartre (1905 - 1980)

Postoje dvije vrste siromaha: jedni sirotuju zajedno, a drugi se zlopate sami. Jedino su oni pravi istinski siromasi, a ovi drugi su samo zlosvetni bogatasi.

Mrznja i slabost, nasilje, smrt, nezadovoljstvo - sve to potice jedino od covjeka.

U zlo se vjeruje tek naknadno.

Nema tog dostojanstva koje se ne bi otopilo u boli.

Za Dobro se treba boriti kao vojnik, a koji vojnik moze sam dobiti rat?

Razaranja koja se vrse nasumce samo oslabljuju slabe, obogacuju bogatase, a mocne cine jos mocnijima.

Dovoljno je da samo jedan covjek zamrzi drugog, pa da mrznja malo pomalo osvoji citav svijet.

Skromnost je vrlina mlakonja.

Nista nas ne moze uvjeriti da je knjizevnost besmrtna. Svijet moze sasvim dobro postojati i bez knjizevnosti. A jos lakse moze biti i bez covjeka.

Nasilje je od koristi samo onima koji nemaju sta da izgube.

Kad bogatasi ratuju, siromasni umiru.

Pakao - to su drugi!

Kad se neka pobjeda detaljno opise, prestaje da se razlikuje od poraza.

Siromasi ne moraju da budu poroci: mogu da umru na samo dva nacina. Oni koji se pomire sa sudbinom - umiru od gladi, a oni koji se ne pomire - bivaju objeseni. Vec kad ti je dvanaest godina, znas hoces li se pomiriti sa sudbinom ili neces.
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
mob
Apple iPhone 6s
Schiller Friedrich (1759 - 1805)

Iz rijeci nekog covjeka moze se, istina, saznati kakvim on zeli da ga smatraju, ali to sto on zaista jest, moramo nastojati pogoditi iz mimike sto prati njegove rijeci i crta lica, dakle pokreta koje on ne zeli.

Duh je taj koji sebi gradi tijelo.

Bijedan je i skucen ideal pisati samo za jednu naciju...

Svijet je tijesan, a um prostran. Misli zive lako jedna pokraj druge, ali se stvari u prostoru bolno sudaraju.

U covjeku nije nista krhkije od njegove skromnosti i dobronamjernosti.

Kada mrzim, oduzimam sebi nesto; kada volim, postajem bogatiji za ono sto volim. Prastanje je ponovno nalazenje otudjene svojine - mizantropija produzeno samoubistvo; egoizam najveca bijeda jednog stvorenja.

Blago tebi ako ti razum uvijek u srcu prebiva.

Najljepsi snovi o slobodi sanjaju se u tamnici.

Sretnim nazivam onoga koji, da bi uzivao, ne mora ciniti nepravdu, a da postupa pravedno, ne mora se odricati.

Nesreca je sto ljudi dobra srca tako rado odlaze u drugu krajnost, ako neki nedostojni karakteri iznevjere njihova misljenja.

Kada bi svaki covjek volio sve ljude, tada bi svaki pojedinacno posjedovao svijet.

Nista drugo, nego djelovanje prema odredjenom cilju jeste ono sto cini zivot podnosljivim.

Ljude pecas zlatom, zenama i krunama.

Sitne su i uske duse oni koji tako rado svaki zasluzeni jad obiljezavaju imenom neumoljive sudbine.
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
mob
Apple iPhone 6s
Schopenhauer Artur (1788 - 1860)

Vjera je kao i ljubav: ona se ne da nametnuti. Zato i jeste uzaludan svaki trud da se ona drzavnim mjerama uvede ili ucvrsti.

Ljekar vidi covjeka u svoj njegovoj slabosti, advokat u svoj njegovoj zloci a svestenik u svoj njegovoj gluposti.

Ko je pametan,taj ce u razgovoru manje misliti na ono o cemu govori, a vise na onoga s kim razgovara. Ako tako bude cinio, moze biti uvjeren da nece reci nista zbog cega bi se kasnije mogao kajati.

Divljaci se uzajamno prozdiru, a pitomi se uzajamno varaju.

Najveca je od svih ludosti zrtvovati svoje zdravlje, ma za sto to bilo: zbog sticanja imovine, zbog napredovanja na poslu, zbog nauke, zbog slave, a da o slasti i kratkotrajnim uzitcima i ne govorimo; stavise, zdravlju valj sve podrediti.  

Ozeniti se znaci svoja prava prepoloviti, a obaveze poduplati.

Zahtjevati da neko pamti sve sto je ikad procitao, bilo bi isto sto i zahtjevati da sve ono sto je ikad pojeo jos uvijek nosi u sebi. Od ovoga je zivio tjelesno, a od onoga dusevno i tako je postao ono sto jest.

Najsigurniji nacin da ne postanes vrlo nesretan je taj da ne zahtjevas da budes vrlo sretan.

Ma kako cvrsto ljudi bili povezani prijateljstvom, ljubavlju ili brakom, sasvim posteno svaki na kraju misli ipak samo na sebe i mozda jos na svoje dijete.

Oprostiti i zaboraviti znaci stecena dragocjena iskustva baciti kroz prozor.

Ako se teski grijesi okajavaju tek na onome svijetu, neka se barem glupi okaju na ovome.

Zasto su obicni ljudi tako drustveni i prilagodljivi? Zato sto lakse podnose druge nego sami sebe.

Bogastvo je nalik na morsku vodu; sto je vise pijemo, to smo zedniji.

Vjere su kao krijesnice: njima je, da bi svijetlile, potreban mrak.

Mladima bi glavni predmet ucenja morao biti taj da nauce podnositi samocu: ona je naime izvor srece i dusevnog mira.

Sve nase nevolje dolaze odatle sto ne mozemo biti sami.

"On je vrlo nedrustven", to gotovo vec znaci: "On je covjek velikih sposobnosti"

Sudbina mijesa karte, a mi igramo.
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
mob
Apple iPhone 6s
Mesa Selimovic (1910 - 1982)

Ne volis da budes na smetnji, ne volis da te ko krivo pogleda, ne volis da ti iko ruznu rijec kaze. Kako onda mislis da zivis.

Dusa moze cesto da odrzi tijelo, ali tijelo dusu nikad; ona posrce i gubi se sama.

Ako bismo otpatili svaciju nesrecu, sta bi bilo od nas?

Najmanja je mogucnost da pogrijesim ako budem cutao.

- Sta bi ti savjetovao covjeku kome zelis dobro?
- Da se svojim misljenjem ne izdvaja medju ljudima s kojima zivi. Zato sto ce se onemoguciti prije nego sto ista ucini.
- Drugi moj savjet covjeku kome zelim dobro bio bi: ne govori uvijek ono sto mislis.

... sve je moguce, sve je na dohvat ruke, samo se covjek ne smije predati. Tesko jedok se ne odlucis, tada sve prepreke izgledaju neprelazne, sve teskoce nesavladive. Ali kad se otkines od sebe neodlucnog, kad pobijedis svoju malodusnost, otvore se pred tobom  nesluceni putevi, i svijet vise nije skucen ni pun prijetnji.

Sve cemer, sirotinja, glad, nesrece... A zasto je tako? Ne znam. Mozda zato sto smo po prirodi zli, sto nas je bog obiljezio. Ili sto nas nesrece neprestano prate, pa se bojimo glasnog smijeha, bojimo se da cemo naljutiti zle sile koje stalno obilaze oko nas. Zar je ondacudo sto se uvijamo, krijemo, lazemo, mislimo samo na danasnji dan i samo na sebe, svoju srecu vidimo u tudjoj nesreci. Nemamo ponosa, nemamo hrabrosti. Biju nas, a mi smo i na tome zahvalni.

Trebalo bi ubijati proslost sa svakim danom sto se ugasi. Izbrisati je, da ne boli. Lakse bi se podnosio dan sto traje, ne bi se mjerio onim sto vise ne postoji.
Ovako se mjesaju utvare i zivot, pa nema ni cistog sjecanja ni cistog zivota.

Cetrdeset mi je godina, ruzno doba: covjek je jos mlad da bi imao zelja a vec star da ih ostvaruje. Steta sto nemam deset godina vise pa bi me starost cuvala
od pobuna, ili deset godina manje pa bi mi bilo svejedno.

Smijesno je mozda , bio sam covjek s onim od juce, i hocu da budem covjek s ovim od danas, drukcijim, mozda i suprotnim, ali me to ne buni, jer covjek je promjena, a zlo je ako ne poslusamo savjest kad se javi.

Niko nikome ne moze natovariti toliko muke na vrat koliko moze covjek sam sebi.

Nikad covjek ne smije misliti da je siguran, ni da je umrlo sto je proslo.

Nije vazno sto ne cinimo dobro, vazno je da ne cinimo zlo.

Ko oprosti, on je najveci.

Lijepo je osecanje ponosa, brani nas od kajanja.

Nekad i sad to su dva covjeka.

Ali ponekad, ne tako cesto, kad mi se zgadi laz, onda govorim istinu. Crno je, u teskom vremenu zivimo, a zivimo jadno i sramotno. Utjeha je samo sto ce oni koji budu poslije nas zivjeli, preturiti preko glave jos teza vremena, i pominjati nase dane kao srecne.

Lako ce se sporazumjeti dva covjeka koji misle.

Kud vojska prodje, trava ne nice, ali nicu djeca.

Ljubav je valjda jedina stvar na svijetu koju ne treba objasnjavati ni traziti joj razlog.

Od pamtivijeka sinovi su nerazumniji od oceva, i razuma bi tako sasvim nestalo, ali srecom, sinovi postanu razumni cim postanu ocevi.

Nemojte nikad reci da ste sreli najglupljeg covjeka; uvjek se moze desiti da ga neko pretekne!

Sve ce proci. Ali, kakva je to utjeha? Proci ce i radost, proci ce i ljubav, proci ce i zivot. Zar je nada u tome da sve prodje?

Pretvorio sam se u covjeka koji moli, a to je posljednje bice na zemlji. Ispod toga nema nista.

Zaustavice te na svakom koraku, ogadice ti svaki pokusaj, ponudiće ti  bezbroj dokaza da je najbolje cutati, mirovati, gledati iz prikrajka.

Ono sto nije zapisano, i ne postoji; bilo pa umrlo.

... nije tesko kad biju, tesko je kad cekas. Gledas i cekac, pa boli unaprijed.
Boli i posle, ali je to lakse.

Covjek je nepopravljiv, i najcesce laze sam sebi.

Muz koji zeli sebi dobro, poslusace ono sto mu zena kaze.

Svakome cu priznati pravo da me prevari, osim prijatelju.

Neprijateljstvo obavezuje kao i prijateljstvo.
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
mob
Apple iPhone 6s
Seneka (4 pr. n. e. - 65)

Ne bojimo se smrti, nego razmisljanja o smrti.

Koliko god sam puta zasao medju ljude uvijek sam osjetio da sam ponesto izgubio od svoje licnosti.

Zloba sama ispije najveci dio svoga otrova.

Oprastaj uvijek drugome, ali sebi nikad.

Nemoj dozvoliti jeziku da grmi ako ti snaga sapuce.

Nigdje nije ko je svugdje.

Porok ne stvara vrijeme, nego covjek.

Koliko god sam puta zasao medju ljude, uvijek sam osjetio da sam ponesto izgubio od svoje licnosti.

Niko nije slucajno dobar; vrlinu treba nauciti.

Uvijek imam slobodna vremena kao sto ga imaju svi ljudi kad to hoce.

Sudbina vodi one koji hoce, a vuce one koji nece.

Niko ti zavidjet nece, budes li znao u samom sebi otkriti radost.

Novac te nece uciniti bozanstvom jer ono nema novaca.

Nakazno tijelo ne unakazuje duh, ali ljepota duse krasi tijelo.

Sto je ljepse nego ako si svojoj zeni toliko drag da si zbog toga i samom sebi miliji.
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 15 16 18 19 ... 52
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 25. Avg 2025, 01:18:36
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.055 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.