Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 15. Avg 2025, 16:59:26
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 6 7 9 10 ... 27
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Red Zmaja  (Pročitano 181666 puta)
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 11
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.3
Imaginelo, u tom i jest' trik.

Zmaj, ovaj o kome se ovde prica, se ne smatra psom, vec zasebnom vrstom. Vuk, Zmaj, Pas - tri rzlicite rasne i zivotinjske vrste.  Smile

Zato ovaj zmaj i nema sta da trazi medj forumom odgajivaca pasa. On je vec na pravom mestu, uz one koji su ga gajili vekovima - uz Vitezove Zmajskog Reda.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 625
Zastava Крагујевац
OS
Windows XP
Browser
Safari 5.0.356.2
mob
Nokia 950
Pravi uzgajivachi najbolje poznaju istoriu i poreklo ovog psa ... izmedju psa kog je vlastela vodila u borbe ili kako se u presmama pominje "zmaj ognjeni vuk" i sa ovim danasnjim psom povucena je pralela zbog imena "Zmaj" sa pretpostavkom da se to ime za njega odrzalo od davnina a i istriski opisi ovog psa daju pretpostavke da se radi o istom psu .... slika ...

Ovu sliku cjete teshko nacji negde na netu slika je starijeg zdanja skenirao ju je i izbacio na forum josh tada jedan lik   koji je do ove slike neznam kako doshao ... slika je verodostajna jer je sliku zapravo napravio neki cicica koji je bio zmajar,zmajari su odgajivachi ove vrste pasa i tako su poznati na balkanu mada vecjina njih pravog Silvana nisu videli...kolkiko se ja secjam nazalost i dedica i ovaj pas su pokojni ...

Na netu mozete pronacji josh slika da sada nehostujem sve,sta je bitno sto ja licno znam o ovom psu...

Madjari vishe nego bilo koja nacija sa Balkana gaji secjanje na ovog psajer su i oni kao i mi usko povezani sa njim...cak sto vishe neki uzgajivach je ukrstio neke rase psa i dao joj ime Silvan samo da bi se bar ime zadrzalo i takva rasa zadrzala ali taj pas nema nikakve konekcije sa Silvanom i njega mozete nacji na netu ...

Zanimljivo je da kada odete na neke kinoloske strane sajtove i trazite nesto o Silvanu nadjete natpise koje naprimer idu ovako "Serbian Silvan dog"  ili  "Schumadinac" i uvek pored i nastavku Zmaj...
Na sajtu molosserdog.com tada sam nashao bash jedan lep info o psu ali se sada ta stranica naprosto izgubila  Smile  ... porbacju da nadjem ovu stranicu jer mislim da sam je sacuvao i da je negde u ovaih mojih 120gb fajlova idjubreta  Smile

Sto se tice Silvana kod nas ova rasa je zgubila svoju cistu krv iz dva razloga a to je agresivnost i njegova snaga,tacnije vlasnici ovog psa ukrstali su ga sa drugim psima da bi ove njegove osobine iztupili....
E sada ovo znam iz pricha sa poznavaocima pasa koji su mi pricali da je SOP (serbian defensive dog) mala beba za Silvana tj. sto se tiche agresivnosti a SOP je medju prvih deset u svetu po agresivnosti,koga nemrzi neka pogleda po neti ili na youtubu vizuelno kakav je to pas...
Shto se tiche snage psa uporedjuju ga sa Ruskim severnim ovcharom...
Ja sam obe rase prouchavao i ako je po kinolozima ovo tachno Sivan je rodjeni ubica ali i zastitnik a kao zashtitnik se i provalachi kroz istoriju....evo klipa sa ytuba gde mozete da vidite i SOP-a i RussianSouthOvcharka ...
LINK !! !!

Poceo sam neshto o zmajarima i pokusavam da nahvatam po netu i literaturi neshto ali slabo...jedino sto znam da se odgajivachi ovog psa kriju iz nekih razloga koje mogu da shvatim...recimo i da postoje zasto bi se krili i taili svoj indetitet kada su zapravo oni svetlo srpske istorije i naroda ili nisu zbog crkve jer ucheni crkvenjaci smtaraju da je Red Zmaja zapravo Satanistichko zdanje pa chak i u bibliji nalaze opravdanje za to tacnije u Jovanovom otkrovenju gde se pominje crveni zmaj kao rezultat sataninog napada na neku jadnicu tamo neznam ni ja...mada ja na to gledam ovako,koliko samo imamo naziva za nechastivog odgovor je mnogo tako da me necudi is to je crveni zmaj dospeo medju njih....

Preko Silvanusa do Reda Zmaja ili preko Reda Zmaja do silvanusa pitanje je sad,u svakom sluchaju jedno od ta dva puta vodi do odgovora na mnoga pitanja...ko su clanovi reda,Obilicjevo zaveshtanje pred boj na Kosovu,zasto je Stefan Lazarevic postao Turski vazal bash kada je postao clan ovog reda i tako dalje i tako dalje...

Toliko od mene za sada uskoro novi postovi nadam se neshto novo  Smile
IP sačuvana
social share
Wink
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 11
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.3
Hm... Bellfago0re, da li to "zmaj ognjeni vuk" u svojoj recenici koristis kao ime za ove pse ili ime vlastelina koji ih je vodio u bitku (Vuk Grgurevic Brankovic)?
U kom god kontekstu da koristis to ime, nisi bas potpuno u pravu.
Nema tu povlacenja nikakve paralele, Zmaj je Zmaj, i sada i pre hiljadu godina, a Zmajevi se jesu koristili u bitkama.

Malo se brkaju babe i zabe ovde, mada ok, ne znaju svi bas sve.

Silvani su vec nesto drugo, ali to mnogi neznaju. Silvani su u sustini "polutani", njima je jedan roditelj cistokrvni zmaj, a zavisno od toga sta je drugi roditelj postoje dva osnovna tipa Silvana - Kucni Vuk i Sumski pas.  Smile

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 625
Zastava Крагујевац
OS
Windows XP
Browser
Safari 5.0.356.2
mob
Nokia 950
Dobro,ima dosta varijacija...ako se budemo drzali kinologije moja saznanja su zapravo ovakva...

Rasa se od starih vremena pa do danasnjeg dana delila i deli u vise tipova, kao i vecina iskonskih radnih pasa.

Po gradji na dva tipa:
-Dolinski - veoma visok i suv pas, izvanredne brzine i okretnosti
-Planinski- nizi i siri, pas izuzetne snage

Po dlaci na tri tipa:
-Kratkodlaki
-Dugodlaki
-Bradati sa kovrdzavom dlakom

Po boji na cetiri tipa:
-Crni sa palezom - najzastupljeniji i najcenjeniji od davnina
-Crni - potpuno crn bez ikakvih belina i drugih fleka
-Crni sa belinama - raspored dozvoljenih belina je na nogama, trbuhu, grudima, njusci i vrhu repa
-Trobojni - istovetni crnim sa palezom ali i sa rasporedom belina kao kod prethodno opisanog tipa

Zmaj ognjeni vuk jeste i ime za Vuka Grgurovicja poznatijeg kao despota Vuka Brankovicja ... moj izvor je pesam,stihovi koje nemogu sada da nadjem ali potrazicju kao dokaz gde se prikazuju srpski vitezovi pa u nastavku svakog i mena pishe " i u njemu je zmaj ognjeni vuk" .Bitno je ovo "i u njemu je" jer se tada takva fraza koristila kada neko zeli da kaze sta taj subjekat ima.Kao naprimer "Zoran,u njemu je veliko blago" rastumacheno danas "Zoran ima veliko blago" tako i ovo "u njemu je zmaj ognjeni vuk" rastimacheno je kao "ima zmaj ognjenog vuka" a misli se zapravo na psa koga su vodili u boj.Radi se o stihovima predkosovskog ciklusa nabavicju.Odatle je izvuchena paralela.

Da se razumem,ako sami nesto nepretpostavimo tacnije navedemo nesto za sta nemamo dokaza vecj samo pretpostavku "da je .." nikada necjemo ni napraviti spoj sa redom Zmaja danas i u vreme kosovskog boja jer takav dokaz nepostoji,samo gomila pretpostavki.
IP sačuvana
social share
Wink
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 625
Zastava Крагујевац
OS
Windows XP
Browser
Safari 5.0.356.2
mob
Nokia 950
Evo obecjanih stihova >>>>>

Мој Милоше, моје миловање,
Што гођ има Србина јунака,
Свакога су одгојиле виле,
Млогога су змајеви родили.
Сваког ћу ти по имену казат:
Ево првог тебе, Обилићу,
а другога Змај-Огњеног Вука,
А трећега Рељу Бошњанина,
Змајева је и он породица;
А четвртог Бановић Секулу,
И њему је змај огњени "babo"
А петога Бановић Страхила,
И њему је змај огњени бабо,
А шестога Љутицу Богдана,
И њему је змај огњени бабо,
А седмога Краљевића Марка,
И њему је змај огњени "babo"
"Сваки има змајеву биљегу."

Navodim ovo "babo" ili otac a o stihovima je navedeno da je i nekima od njih i otac bio "zmaj" tako da viteski red mozda ima i prenosnu liniju kroz krv tako da viteza reda zmaja tada ima mnogo ili kako napocetku pesme pishe "mlogoga"

Sory za dupli post Smile
IP sačuvana
social share
Wink
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 11
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.3

Tacno tako, pripadnost redu se prenosi po porodicnoj lozi, ali ne svim potomcima.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 11
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.8
@Bolani Dojcin
Da li ste pripadnost redu prenosi samo na prvorodjenog sina?
Da li je poznato sa kojom svrhom je red osnovan, odnosno koji je bio cilj reda?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 625
Zastava Крагујевац
OS
Windows XP
Browser
Safari 5.0.356.2
mob
Nokia 950
Pricitaj postove na prvoj strani shvaticjesh da nepisem opet Smile   ....zastita hriscjana u najsirem smislu....
IP sačuvana
social share
Wink
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 61
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.10
mob
SonyEricsson K610i
Pa naravno ne sve epske pesme ali iz nekih sam izvukao sitnice koje su me ranije uputile na dobar pravac pretrage.
Zmajevi.U sucaju sa redom mitski zmajevi i njhova znacenja nemaju veze.I ja sam se na pocetku zanosio vezom mitskuh zmajeva sa redom dok se nisam okrenu Bibliskim zmajevima kojih u bibliji ima 16.Uloga gotovo svih zmajeva u bibliji je da prikaze na zmuljan nacin velike smrti ljudi.Kada se desi neki veliki pokplj naroda odmah se salje aluzija na zmaja.Zasto bibliski zmaj.Objasnjenje je krst tacnije glavni znak reda(Obilicevom i Sigmundovom)....

Ovo je prvobitni znak Reda Zmaja za vreme Obilica posle njega izasli su mnogi drugi slicni sa natpisima i tako dalje ali uzecu za razmatranje ovaj.Zlatni zmaj ciji je rep odmotan oko vrata a krst urezan na ledjima...to bi mogli npr. da tumacimo ovako,ma sta da zmaj znacio u svakom slucaju nesto lose i necastivo krst kao pecat na ledjima moze da znaci da je obelezen ili da je dodirnut od hriscanske ruke ili cak oteran od hriscanske ruke.Kada sam istrazivao ja sam licno tako protumacio ovaj deo simbola a razlog zbog koga sam ovog zmaja protumacio kao bibliskog zmaja jeste ovaj gornji krst.To nije sasvim obican krst to je zapravo obelezje i krst sv.Djordja.E sada na pocetku sam mislio da se radi o obicnom krstu dok slucajno srecom nisam nasao njegovo stvarno tumacenje.Krst je hrscanski simbol pred kojim se hriscani mole i obracaju se Bogu ali to nije slucaj i sa ovim krstom.Drzati krst sv.Djordja u rukama simbolicki znaci prenositi jednu poruku a ta poruka se svakojako tumaci ali zajednicko je da nosi molitvu tipa: Da deca budu jaka i zdrava,da braca budu slozna,da kuca bude srecna,da zemlja bude ponosna i casna i td.
Dart Vejder je bio u redu zmaja? Smile
IP sačuvana
social share
Samo Srpkinje Srbina Spasavaju
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 61
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.10
mob
SonyEricsson K610i
Pravi uzgajivachi najbolje poznaju istoriu i poreklo ovog psa ... izmedju psa kog je vlastela vodila u borbe ili kako se u presmama pominje "zmaj ognjeni vuk" i sa ovim danasnjim psom povucena je pralela zbog imena "Zmaj" sa pretpostavkom da se to ime za njega odrzalo od davnina a i istriski opisi ovog psa daju pretpostavke da se radi o istom psu .... slika ...

Ovu sliku cjete teshko nacji negde na netu slika je starijeg zdanja skenirao ju je i izbacio na forum josh tada jedan lik   koji je do ove slike neznam kako doshao ... slika je verodostajna jer je sliku zapravo napravio neki cicica koji je bio zmajar,zmajari su odgajivachi ove vrste pasa i tako su poznati na balkanu mada vecjina njih pravog Silvana nisu videli...kolkiko se ja secjam nazalost i dedica i ovaj pas su pokojni ...

- Šalu na stranu, mene iskreno veoma interesuje ova rasa pasa/vukova/zmajeva, jer kao srpski patriota bih zeleo da posedujem ovakvu zverinu. Samo da mi čuva avliju, kolje turke...komšije...znate ono uobičajeno Smile
- Što se tiče "Reda Zmajeva", lepa legenda/činjenica. Biće to cool motiv za romane i filmove. Jer očigledno je da je sve to pokriveno velom misterije, tajnosti...a to pali široke narodne mase i njihove prazne glave. Nažalost mi kao srbi, smo izgubili vezu sa tim redom, jer naši prestavnici su istrebljeni još daaaaavno...Sada nam ostaje samo da tugujemo za zlom sudbinom i da maštamo o tome šta bi bilo kad bi bilo...

...sjebaše nas turci Smile
IP sačuvana
social share
Samo Srpkinje Srbina Spasavaju
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 6 7 9 10 ... 27
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 15. Avg 2025, 16:59:26
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.067 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.