Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 19. Avg 2025, 06:36:21
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 20 21 23 24
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Rat NATO-Jugoslavija  (Pročitano 53985 puta)
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
Drugom polovinom osamdesetih, al da ti ne pricam nasiroko, zna generacija sta je bila tada vojska i sluzenje vojnog roka, ovo danas je ekskurzija
znaju svi.
Citat
ovo danas je ekskurzija
u vecini stvari/situacija jeste,al za to se obrati SuNATOvcu i drugim ljudima,ne meni.
Citat
Stvarno ne znam koje su budale naredjivale da to poleti i da se zrtvuju ljudi od neprocenljive vrednosti.   Smile
e,vidis,onda bi narod pricao kako smo mi pickice koje od svega dizu ruke.
(znaci,ja niti branim tadasnju vlast,niti je ovo moje licno misljenje,vec samo kazem kako god da okrenes,uvek ima raznih shvatanja u javnom mnjenju...)
« Poslednja izmena: 18. Jun 2009, 23:53:07 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11

e,vidis,onda bi narod pricao kako smo mi pickice koje od svega dizu ruke.
(znaci,ja niti branim tadasnju vlast,niti je ovo moje licno misljenje,vec samo kazem kako god da okrenes,uvek ima raznih shvatanja u javnom mnjenju...)
Nije narod video nista od toga a zemlja se ne brani glupom smrcu. Kako li je rekao da sad ne trazim ko i kako tacno zvuci: Zemlja se ne brani tako da zrvtujes svoj zivot vec da nateras neprijatelja da ucini to.
Sad, bilo je uvlakaca koji je hteo da se dokaze saljuci sposobnije od njega u smrt. Kamikaze su bar pricinjavale stetu al ovo je za vojni sud.
Drugom polovinom osamdesetih, al da ti ne pricam nasiroko, zna generacija sta je bila tada vojska i sluzenje vojnog roka, ovo danas je ekskurzija
znaju svi.
Citat
ovo danas je ekskurzija
u vecini stvari/situacija jeste,al za to se obrati SuNATOvcu i drugim ljudima,ne meni.
Sutanovac je nasledio kantu od vojske. JNA je razdeljena/raskantana vec od 1991, kasnije u Srbiji se slabo nesto toga odvajalo, namenska proizvodnja il ostala u drugim republikama il unistena u ratu, strucnjaci isto tako ostali gde jesu il izginuli il osli preko jer su bili visak/nepodobni/bezparica, i tako skoro decenija bez ulaganja, obnove resursa, nabavki... Od tih nesto ostataka dokrajceno je '99 godine i tu se prica zavrsava. Ne treba da se zaboravi da je iza JNA stajala federacija a danas samo jedna republika (bez Kosova) i da je vojska skup hobi. Za Kosovo je lako al tu su Ameri i tu je stop, za jug Srbije vise nego dovoljno, a sve preko toga pusti snovi. Nema se vise para za to a za neku balkansku velesilu to je samo san. JNA kakva je bila osamdesetih se gradila decenijama, skolovao kadar, nabavljala oprema, obucavalo (u SSSR-u, Americi...), obrazovali kadrovi, gradila namenska industrija, infrastruktura... Iza toga stoje milijarde i mnogo, mnogo znoja i truda. Od razrusene zemlje posle rata se napravila konkurentna vojna industrija koja je cak sa Amerima konkurisala u izvozu. Nisam neki nostalgicar al umem da saberem barem dva sa dva, to je lako.
JNA bi bolje prosla da su je sakatili mesari. Skupe masine iz SOKO Mostara (koji je napravio cetvrtinu hiljade aviona) koje su bile medju vrhovima svetskog kvaliteta su unistavane bagerima, samo jedan primer.
Da kojim slucajem nije bilo devedesetih kakve su bile vojska bi ionako bila smanjena za neku meru okoline (ne treba da se zaboravi da se stajalo izmedju dva bloka) posto je pretnje nestalo, Juga nije morala u NATO (ko je razuman zna da ne bi bilo potrebe, nisu Francuzi ludi, oces neku UN misiju, nek plate pa da se vidi racunica) al bi bila u EU godinama pre istocnih suseda i nista tu niko ne bi video nenormalno jer se putovalo i izvozilo u tu EU. E, sad bilo je kako je bilo i ne ponovilo se. Nek bude samo vise pameti nego onda.
IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Svest nije samo materijalna manifestacija, potrazi na interenetu

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
Nije narod video nista od toga a zemlja se ne brani glupom smrcu. Kako li je rekao da sad ne trazim ko i kako tacno zvuci: Zemlja se ne brani tako da zrvtujes svoj zivot vec da nateras neprijatelja da ucini to.
to je u svom tipicnom ponosito-americkom stilu rekao Patton,a taj je zadnjih godina zivota totalno prolupao.
kapiram ja sta oces da kazes,nego samo dodajem da je bolje traziti neke druge izjave ili citate nego od tog...sto ne znaci da sada moras da se cimas oko toga,jer kao sto rekoh-kapiram sta oces da kazes.

tacno je to sto si napisao.Sutanovac sam jeste nasledio krs od vojske u odnosu na ono sto je ranije bila,ali to ne znaci da treba da nastavi da je unistava.nisam ja pricao ni mislio na  proizvodnju tenkova,aviona,itd... i obnobu iste,vec samo da se problemi vojske ne resavaju bacanjem solidne opreme,inacenjem i smanjivanjem budzeta...
al,dobro,posto to vec zalazi u druge teme,ja necu da idem dalje.
« Poslednja izmena: 19. Jun 2009, 00:55:13 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 732
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
mob
Nokia 
Bas me zanima koliko dobar oficir mozes da budes i vojni strateg , pa da najveceg americkog generala u WWII proglasis da je prolupao . Covek je stradao neposredno po zavrsetku rata ( mnogi kazu da je ubijen jer je pricao ono sto su drugi mislili i hteli , ali nisu mogli ili smeli da kazu ) , a u tom ratu je postigao najvece pobede americkih kopnenih snaga ( pocev od Afrike , preko Sicilije , preko proboja juznog fronta u Normandiji , osvajanja Serbura i prodora kroz juznu Francusku , potom slamanja nemacke ofanzive u Ardenima ) . I onda dodje jedan Hkj i da sebi za pravo da kaze kako je prolupao ? Zanimljivo .

Sutanovac je nasledio kantu od vojske , i probao da od te kante spasi ono sto se spasti moze . Probao je da postavi vojsku prema realnim pretnjama kojima smo okruzeni , probao je da od tehnike ostavi ono sto je najbolje i ono sto moze da servisira , pa da ionako malo para koje ima ne arci na ono sto niti je vise potrebno , niti se vise moze odrzavati , umesto da spasava ono sto jos vredi . Budzet vojske ne diktira on , vec ekonomska moc zemlje . Ako nema para u zemlji , nema para u budzetu , pa nema para ni za vojsku . I to neki ljudi nikako ne mogu da shvate . Od nicega se ne pravi nista , 0+0=0 .

Sve sto su on i ljudi koji su danas u vojsci mogli da urade je da pogledaju listu troskova i da kazu : imamo toliko tenkova , aviona , vozila , itd . Za borbu i funkcionisanje vojske je sposobno toliko . Za njihovo odrzavanje i osavremenjavanje treba toliko . Za odrzavanje i osavremenjavanje ostalih sredstava treba toliko , a u ratu nam nece vredeti nista . Ako damo jednako za ta sredstva i za ova koja stvarno nesto vrede , i ova koja nesto vrede ce doci u stanje da nece moci da se odrzavaju i da ce biti spremna za staro gvozdje u par godina , a mogla bi da posluze jos 10-20 godina , sto je dovoljno da se drzava koliko-toliko oporavi i bude spremna za nove nabavke tehnike .

I onda su presekli , i sve sto nije dovoljno savremeno , ili cija bi popravka i osavremenjavanje previse kostali , a u ratu ne bi mogli da se suprostave ozbiljnijem protivniku , ili prodali , ili poslali u staro gvozdje . I sada onoliko para koliko imaju mogu da skoncentrisu na odrzavanje i osavremenjavanje sve tehnike koja je preostala i koja vredi , a i za kupovinu po neceg novog . Samo podatak da se za odrzavanje voznog parka , u kome je vecina vozila na izdisaju , u kome postoji gomila nenamenskih vozila dovlacenih sa raznih ratista , stotine tipova raznih vozila cije odrzavanje je logisticka nocna mora , trosi 800.000 eura godisnje ( a to se trosi za vozila koja rade , ne za ona sto stoje konzervirana na klocnama po raznim skladistima i trunu ) je podatak od kog se dize kosa na glavi . Koliko bi se novih namenskih vozila za te pare moglo kupiti , cije bi odrzavanje bilo tri puta prostije i jeftinije , sracunajte sami .

Na zalost , uradjeno je ono sto je bilo realno , i jedino pametno i moguce uraditi . Alternativa je bila ostavljanje stvari onakvim kakvim su bile i nastavak propadanja i onog malog sto je vredno ostalo i potpuni kolaps vojske . Svidjalo se nama to ili ne , to su cinjenice . Mi smo to sto jesmo , imamo para koliko imamo , mozemo sa tim parama da uradimo to sto mozemo , i tu je kraj price .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
Bas me zanima koliko dobar oficir mozes da budes i vojni strateg , pa da najveceg americkog generala u WWII proglasis da je prolupao .
mnoge izjave koje je taj davao ne mogu se smatrati normalnim.i zato me ne davi sa tim pacijentom.
Citat
Sutanovac je nasledio kantu od vojske , i probao da od te kante spasi ono sto se spasti moze . Probao je da postavi vojsku prema realnim pretnjama kojima smo okruzeni , probao je da od tehnike ostavi ono sto je najbolje i ono sto moze da servisira , pa da ionako malo para koje ima ne arci na ono sto niti je vise potrebno , niti se vise moze odrzavati , umesto da spasava ono sto jos vredi .
jeste uradio i neke pozitivne stvari,i jeste ih preusmerio prema stanju u zemlji i stanju naseg polozaja u regionu,ali je isto tako i povukao i neke poteze koje nije trebalo jos povlaciti,sto misli i dobar deo vojnog kadra,i dobar deo kako opozicionih stranaka,tako i demokrata.
Citat
Ako nema para u zemlji , nema para u budzetu , pa nema para ni za vojsku . I to neki ljudi nikako ne mogu da shvate . Od nicega se ne pravi nista , 0+0=0 .
ako se ima volje i ako se dobro planira svaki potez,pare se mogu naci.ne radi se ovde o obezbedjivanju i odrzavanju neke vojske poput Americke,Ruske,Nemacke...niti se radi o obezbedjivanju skupih nuklearnih oruzja.radi se o obicnoj vojsci od par desetina hiljada ljudi i par hiljada komada teskog naoruzanja.
ako nisu mogli da obezbedjuju i odrzavaju neke vojne masine ili objekte,trebalo je ili da ih jednostavno obezbede i ostave,dok se ne nadje mogucnosti,ili ako vec zele da ih se rese,onda je trebalo da ih prodaju,a ne da ih bacaju/napustaju.o tome,kao i o onome u ostatku tvog posta smo vec pricali... pritom mi niti mozemo da uradimo nesto povodom toga,niti je ovo tema za pricu o tome,tako da necu naknadno komentarisati o tome.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 137
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
mob
Nokia 7610g
priznaje se samo ono što možemo da dokažemo materijalnim dokazima, znači taj jedan F-117 i F-16.
Хоћеш да ми кажеш да смо ми званично срушили само 2 авиона?  Smile
Да.
Smile Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share

HASTA SIEMPRE COMANDANTE CHE GUEVARA
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
priznaje se samo ono što možemo da dokažemo materijalnim dokazima, znači taj jedan F-117 i F-16.
Хоћеш да ми кажеш да смо ми званично срушили само 2 авиона?  Smile
Да.
Smile Smile Smile Smile
Rekao je "zvanicno", po tome je u pravu. Da ne ulazim u raspravu sta i kako, samo kazem da je mislio na "zvanicno" sto mogu da potvrde mediji, vlada i sta ja znam ko jos relevantan. A ako mi neko kaze da je "Tornado" oboren "Osom" samo steti i diskredituje rapsravu koja jos moze da bude kolko-tolko uverljiva i muzeji po gradicima puni delova aviona al eto nece niko to da da u javnost, mislim, ko da je nekom stalo do toga  Smile
tacno je to sto si napisao.Sutanovac sam jeste nasledio krs od vojske u odnosu na ono sto je ranije bila,ali to ne znaci da treba da nastavi da je unistava.nisam ja pricao ni mislio na  proizvodnju tenkova,aviona,itd... i obnobu iste,vec samo da se problemi vojske ne resavaju bacanjem solidne opreme,inacenjem i smanjivanjem budzeta...
al,dobro,posto to vec zalazi u druge teme,ja necu da idem dalje.
Posto se nesto od toga krese, jasno da svakii oficir se trudi da kaze da je bas njegova jedinica veoma vazna i od vitalnog znacaja za odbranu zemlje jer niko ne zeli da zavrsi na nekoj nebitnoj poziciji a do tada je recimo imao artiljeriju ili nesto drugo pod komandom. T 55 su Slovenci modernizovali pa su se pokajali, bacene pare pa treba izvuci pouku iz tog iskustva. Ja sam licno da se te T 55-ce pretvore u nosace za "Noru" i time dopune "Gvozdike", al se krenulo drugim pravcem mada sam licno skeptican sa haubicom na kamionu kad kisa raskvasi tlo i kad se pocne vucarati po brdima. Al sta sam hteo da kazem je to da naravno svako navodi vodu na svoj mlin i niko nece da bas njegova jedinica bude uskracena. Jasno da je za vojsku sve vazno al danas su u pitanju prioriteti zbog para
IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 41879
Zastava Рума, Србија
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
A ako mi neko kaze da je "Tornado" oboren "Osom"
Ако немаш мозак имаш ваљда очи

moguće je da se tvoj prijatelj pogrešno izrazio, te zamenio neki od sistema PVO poput Igle, Šila i Strele 2 sa Osom. Smile
Марадић је поменуо осу а ја сам само наставио без размишљања... Игла је у питању, а то сам помињао раније на теми, мрзи ме да чепркам сад.
Прелистај, написао сам да је скино Иглом.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
Citat
Ja sam licno da se te T 55-ce pretvore u nosace za "Noru" i time dopune "Gvozdike", al se krenulo drugim pravcem mada sam licno skeptican sa haubicom na kamionu kad kisa raskvasi tlo i kad se pocne vucarati po brdima.
nije losa ideja!  Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
A ako mi neko kaze da je "Tornado" oboren "Osom"
Ако немаш мозак имаш ваљда очи

moguće je da se tvoj prijatelj pogrešno izrazio, te zamenio neki od sistema PVO poput Igle, Šila i Strele 2 sa Osom. Smile
Марадић је поменуо осу а ја сам само наставио без размишљања... Игла је у питању, а то сам помињао раније на теми, мрзи ме да чепркам сад.
Прелистај, написао сам да је скино Иглом.
Nisam prelistavao neg sto mi je ostalo u secanju da si par puta tvrdio "Osa" i kad neko cita sa strane bas nije nesto uverljivo, da se drugi ne smeju sa strane, time se bas ne doprinosi uverljivosti
Citat
Ja sam licno da se te T 55-ce pretvore u nosace za "Noru" i time dopune "Gvozdike", al se krenulo drugim pravcem mada sam licno skeptican sa haubicom na kamionu kad kisa raskvasi tlo i kad se pocne vucarati po brdima.
nije losa ideja!  Smile Smile
Izraelci imaju haubice na sasiji od Merkave a u ravnici su da kamion moze skoro svugde da prodje a kise i blata nesto slabo imaju a imaju najvise slicne sukobe ko JA na Kosovu i na jugu Srbije (ovim ne ulazim u bespotrebnu raspravu o politici). Ovo na sasiji kamiona mi je nekako "light" verzija na T-55 ima vece sanse prezivljavanja od kamiona a T 55-ica ima na bacanje
IP sačuvana
social share

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 20 21 23 24
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 19. Avg 2025, 06:36:21
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.058 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.