Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 18. Jun 2025, 06:46:11
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 3  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Prva Jugoslavija  (Pročitano 9294 puta)
Veteran foruma
Zvezda u usponu

Legum servi sumus ut liberi esse possimus.

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 2135
Zastava tako blizu, a tako daleko
mob
SonyEricsson 
@ SF, Radiša

Postoji jedna jako dobra fora vezana uz ime SHS, a koja na jako dobar način opisuje sve probleme koji su izbijali u Jugoslaviji. Dakle šta znači SHS?

1. SHS - hrvatska verzija - Srbin Hoće Sve
2. SHS - srpska verzija - Samo Hrvat Smeta
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1426
aj da se vratimo malo blize samoj sustini...razumem komentare u odnosu na danashnju situaciju..verovatno ta situacija ima veze sa time..ali mozda vishe da se bacimo na primer :
Dali je ujedinjenje izvrsheno pravilno u smislu ...ocigledno da su pojedini delovi novonastale drzave bili nezadovoljni samim nacinom ujedinjenja..tj ingerencijama koje su zadobili u novoj drzavi.,..pa se ushlo u pregovore....o stvaranju banovine Hrvatske sa vetjim ingerencijama...postavljanju bana...negodovanju Srpske strane na ta nastojanja Hrvata ali i Slovenaca....dosta kasnije i pregovori sa Macekom...dali je diktatura kralja Alexandra bila dobar potez kao nastojanje da se ocuva Jugoslavija nekim jakim unitarizmom i centralizacijom koja je na kraju proizishla u diktaturu ?..i konacno ne reshavanje problema...a sledio je pocetak II sv. rata...
IP sačuvana
social share
*** DJin-djIC is now known as DJiDJaZ ***
>>>>§¢®MaDaFaKiN†DJiDJaZ®§¢|þ<<<<
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Puma, Nokia, Telenor, Renault 25 only.

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 3154
Zastava Sabac, Serbia
mob
Nokia 5800 XM
Naravno da je ditaktura bila loš potez. Što se tiče ujedinjenja po mojim saznanjima hrvatski narod je prihvatio Kraljevinu zbog toga što su hteli da se otrgnu od Ugarske prevlasti ?! .Kasnije je došlo do problema u državi, svako je vukao na svoju stranu i eto. Najbolje rešenje je definitivno bilo da im se da samostalnost i gotovo, verujem da posle nikada ne bi došlo do ovoga što se desilo.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
@Laslo:
SHS -  Srbin i Hrvat Seru Smiley

@Radisha
Nisam bas ubedjen da se ne bi izdesavalo sranje, mi smo karakteristicni po tome Smiley
Mada verovatno ne bi bilo ovako kako je sada...
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Zvezda u usponu

Legum servi sumus ut liberi esse possimus.

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 2135
Zastava tako blizu, a tako daleko
mob
SonyEricsson 
Često se u postovima nekih od vas, ali u izjavama različitih srpskih političara, književnika, ekonomista onog doba čuje rečenica:"Da samo mi dali Hrvatima veću autonomiju...., ili da smo ima dali ovo ili ono....."

A postavlja se pitanje a što su to Srbi mogli dati Hrvatima, a da ovi već to nisu imali? Teritorij? Ekonomsku podlogu? (Namjerno govorim u relaciji Hrvati-Srbi zato što je to bio najveći problem.)

Ako Država SHS i nije bila međunarodno priznata, ako je i imala slabe i nedovoljon opremljene vojne jedinice, ako je na kraju krajeva i kratko postojala, ipak je došlo do UJEDINJENJA, a ne do PRIPOJENJA i stvorena je bila nova država, a ne proširena (ili ako netko više tako voli) Velika Srbija.

Ali političari, žandari, birokrati onog doba nisu bili povjesničari, nego ljudi različitih struka. Pašić - inžinjer, Trumbić - pravnik, kao i Pribićević i Radić, Ljuba Davidović - učitelj.....
Treba se zapitati kakvo je bilo njihovo "predznanje" o onima "drugima".
U tom kontekstu zanimljiva je analiza osnoškolsih i srednjoškolskih udžbenika za povijest u Srbiji i Hrvatskoj (koja je u sklopu AU imala školsku autonomiju) prije rata.
Dakle mali Nikola Pašić je u školi naučio i u život ponio da postoje Srbi triju vjeroispovijesti: pravoslavne, muslimanske i katoličke, koji žive na području od Kupe do Sofije (svi Srbi), s tim da se katolici vole nazivati i Hrvatima, što je posljedica AU urote protiv Srba.
Mali Stjepan Radić je također učio o jednom narodu, ali jugoslavenskom koji ima tri plemena: slovensko, hrvatsko i srpsko, a tu su se negdje uvijek nalazili i Bugari, s tim da je njihova prisutnost u hrvatskim udžbenicima ovisila o trenutačnim srpsko-bugarskim odnosima.
Dakle dolazimo do zaključka da su većina Hrvata bili svjesni trenutačnih razlika Hrvata i Srba, koje tek treba nadvladati, ali nikakvim makar i onomastičkim podlaganjem jednih drugima, a Srbi su imali zadaću "ispraviti istorijsku nepravdu" koju su počinili mađarski i švapski špijuni.
Naravno da Radić ili Pašić nisu bili tako ograničeni (jer pokazalo se da je ograničenje i jedno i drugo mišljenje), ali neki prosječni činovnik ili žandar ili vojnik......
Kako je dakle moglo biti nekom poručniku Hrvatu, kojem su u AU vojsci zapovjednici doduše bili neki npr. Werner Schultz ili Lajos Batthyany, ali koji su morali naučiti hrvatski jezik, jer je bio zapovjedni u pukovima hrvatskog domobranstva, kada je došao u zajedničku vojsku gdje je  jedino pismo bila ćirilica (dotada iako se učila u školama, slabo poznata većini prosječnih Hrvata)?
Ovime ne želim skretati raspravu u smjeru tko je kriv za probleme (iako iz mog posta možda ispada da su Srbi bili no.1. po tom pitanju), nego želim upozoriti na pitanje međusobnog (ne)poznavanja običnih ljudi koji su to ujedinjenje imali provoditi na terenu.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1426
Kolega Laslo slazem se u vwetjini stavri sa tobom..dakle i sam sa naveo ...problematiku davanja tj tog jakog unitarizma koji se nastojao ocuvati..mada i taj stav o tadasnjim politicarima je mozda aj da kazem malko prenagljen...mene su ucili u skoli o Titu...i nosio sam crvenu maramo...cak su mi uvalili u 8 razredu i knjizicu omladinskog saveza komunista...i obrazovan sam u tom dhu..sto ne znaci da sam se razvio u tom pravcu pa postao neki debilitet koji podrzava SPS i Slobu....iako u delu o tome ko je sta trebao dati ..u potpunosti se slazem sa tobom...ipak je to trebala biti ravnopravna zajednica a ne neki centralisticko unitaristicki rezim koji je kasnije logicno presao i u diktaturu..
IP sačuvana
social share
*** DJin-djIC is now known as DJiDJaZ ***
>>>>§¢®MaDaFaKiN†DJiDJaZ®§¢|þ<<<<
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Џукеле ће ме докусурити...

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5780
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
mob
Alcatel OT 800 Tribe
Recite mi iskreno, kakvu bi drzavu Hrvati imali posle I sv. rata da se nisu ujedinili?
IP sačuvana
social share

Speed kills, drive 2cv and live forever.
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 181
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
Svi znamo koliko je Jugoslovenska ideja stara, Jugoslavija kao tvorevina te vrste kakve je stvorena posle prvog svetskog rata ipak bila usiljena kombinacija... nismo mi za jednu drzavu... bar ne svi Smile da se skupi deo iz svake drzave napravili bi raj na zemlji ali koktel sa svim sastojcima je smrtonosan.
nisam znao da zastupas te ideje
sry
 Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

arogantan sam i uglavnom bezobrazan

Zodijak Virgo
Pol Muškarac
Poruke 1172
Zastava doboj republika srpska
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
SonyEricsson D750
od početka je barem  mislim ta jugoslavija bila greška, ne treba nikoga siliti da budemo zajedno, neka svako pravi i gradi svoju državu i neka je uređuje kako narod hoće, što je više naroda i teritorija to je složenije. neka svako bude zadovoljan da ne bude u manjini.
IP sačuvana
social share
partizan u srcu, zvezda ciganima ali čergašima.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Џукеле ће ме докусурити...

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5780
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
mob
Alcatel OT 800 Tribe
Naravno, trebala je biti Srbija do Zagreba posle I sv. rata.  Smile
IP sačuvana
social share

Speed kills, drive 2cv and live forever.
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 3  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 18. Jun 2025, 06:46:11
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.068 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.