Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 28. Jul 2025, 16:37:47
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 10 11 13 14
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Проблеми у БиХ  (Pročitano 13817 puta)
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1104
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.2
"Bolji" samo od Albanije: BiH ima najmanji BDP - svega 4.406 dolara!
25. 03. 2010. • 11:06 S. B.

24SI - Bruto društveni proizvod (BDP) po glavi stanovnika Bosne i Hercegovine bio je veći 2008. godine nego što je to sada. Prije dvije godine iznosio je 4.625, a danas vrijedi 4.406 dolara.

Inače, po visini BDP-a ovog trenutka je samo Albanija iza BiH - u toj državi BDP iznosi 3.684 dolara.

Poređenja radi, bruto društveni proizvod po glavi stanovnika u Bugarskoj iznosi 6.036 dolara, u Hrvatskoj 14.259, Češkoj 19.306, Mađarskoj 13.211, Makedoniji 4.498, Rumuniji 7.779, Srbiji 6.028, a u Sloveniji 25.524 dolara.

Da li je razlog tome svjetska recesija, za koju su domaći političari govorili da će nas zaobići, ili njihova nesposobnost i nepoznavanje materije za koju su dobili glas naroda, pokazaće vrijeme koga imamo sve manje.

(24sata.info)
IP sačuvana
social share
Ah, kad se Bosnom sevdah zaori...Pa procvijeta behar i sve podijeli...kahva zamirise po mahali.
Sve bi ti srce stalo od radosti...Ja ljepote Boze dragi!
Ko da Bosnu Bog sam za sebe stvori.
Pa u tren , vidis svaki sokak i carsiju, sviju volis ko da su ti rodjeni.
I nedas je. Jer te tu mati rodi,jer s...e za nju rijeke krvi proli!
Branise Bosnu ,ljepoticu,junaci brane je i danas dani.
Zatvoris oci i zahvali Bogu sto si Bosanac i sto te takvom ljepotom nadari!!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1104
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.2
AMER BUKVIĆ, DIREKTOR BBI ZA VIJESTI.BA: SARAJEVO ĆE POSTATI REGIONALNI INVESTICIJSKI CENTAR      
11:19 / 25.03.2010.

Mi očekujemo, sa prijavljenim domaćim i stranim učesnicima i s delegacijama, oko 500-600 ljudi na forumu... Najveći doprinos u ovom poslu dao je predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić. On ima veoma veliku energiju tražeći strana ulaganja …
„Sarajevo Business Forum“ ove godine krenut će sa projektima iz turizma, poljoprivrede, energije i infrastrukture! Prva međunarodna investicijska konferencija „Sarajevo Business Forum“, koja je sazvana za 6. i 7. aprila 2010. godine, koju organiziraju poslovni klubovi Bosna Bank International (BBI) i Islamske banka za razvoj (IDB), zanteresirala je veliki broj domaćih firmi, ali i još veći broj stranih investitora. Na Forumu će učestvovati neki od najznačajnih investitora s trenutno najlikvidnijih tržišta na svijetu, ali je veoma bitno da bh. kompanije imaju spremljene projekte s kojima će aplicirati kod stranih ulagača. Ovo je jedinstvena šansa za naše firme da izvuku značajnu korist od stranih ulagača, kaže nam na početku intervjua direktor Bosna Bank International Amer Bukvić.

Spremno stotinjak projekata

Da li su od ovih trogodišnjih razgovora učinjeni bar prvi koraci u razvijanju biznisa u BiH?

- Naša firma Gelbes napravila je veliki posao u Albaniji. To je bio rezultat naše posjete ovoj zemlji. BBI Business klub osnovan je s namjerom da prije svega objedini naše klijente i da napravimo ambijent da oni mogu jedni s drugima surađivati, mislim na biznismene. Ako je bh. firma koja pravi građevinski materijal da surađuje sa domaćom firmom koja gradi. Drugi korak je da te naše klijente povežemo s našom administracijom. Zbog toga organiziramo susrete s našim ambasadorima i pokušavamo im približiti šta znače ta bosanska preduzeća. Treći korak je da pokušamo zajedno izaći na treće tržište. Ovo je cilj BBI Business kluba koji je osnovan prije tri godine. Svaki mjesec smo organizirali razne evente. Ovaj put želimo da napravimo event koji će biti ono što je "Sarajevo film festival" u kulturi, da mi sada imamo kontinuiran event po pitanju investicija sa stranim ulagačima. Zato smo se odlučili da ovaj forum održimo na Dan Sarajeva i odlučili smo da svakog 6. aprila pravimo isti forum, odnosno pravimo biznis ambijent i dovodimo investitore u Bosnu i Hercegovinu.

Nije dovoljno samo dovesti investitora u našu zemlju. Prije toga mora se mnogo više uraditi da bi se krenulo s biznisom. Šta treba uraditi?

- Mi smo svjesni da se posao ne završava dovođenjem stranog investitora u Sarajevo. Izazov je pripremiti projekt i ambijent za tog investitora. Kada smo sve to osigurali krenuli smo u već sada u šestomjesečnu organizaciju „Sarajevo Business Foruma“, da sve bude spremno za investitore kada dođu. Shvatili smo da forum nije jednodnevni event, već je to kontinuirani rad koji traje tokom cijele godine na pripremi projekata. Za to smo uzeli konsultansku kuću PIGLOBAL iz Turske, koja je jedna od naboljih konsultantskih kuća za pipremu fizibiliti studije. Agnožovali smo ih da obuče naše klijente i to smo proveli u četiri treninga za mjesec dana. Oni su našim biznismenima dali urneke kako se rade fizibiliti studije. Zaista smo zadovoljni postignutim progresom do danas. Pazite sve ostalo smo uradili sa Razvojnom bankom Turske, a ne Razvojnom bankom BiH, a OECD-e iz Pariza je verificiralo fizibiliti studiju koja će biti dostupna svakom investitoru. Kada se i ne bi desio 6. april, da nema investicijske konferncije mi smo već napravili veliki iskorak.

Razgovarali ste i s našim stranim amabsadorima u pripremi SBF-uma. Kakav ste dojam stekli o njihovim idejama da ulažu u našu zemlju?

- Mi paraleno radimo sa stranim ambasadorima u BiH i sa našim ambasadorima koji rade u svijetu. I njih pripremamo za ovaj događaj i dajemo im projekte. Mogu kazati da ambasadori imaju velike želje da nešto učine, jer i njima je u intersu da naprave neki rezultat u svom mandatu. Naš najveći izazov u BiH je bio priprema projekata. Niko ovdje nije David Coperfild, pa da pravi mađioničarska čuda. Za svaki rezultat potreban je vrlo naporan rad. Bosna i Hercegovina do sada nije imala spremljenih projekata u smislu međunarodnih standarda i fizibiliti studija koje može jedan investitor da razumije. Ohrabreni smo jer mi već imamo spremno oko stotinjak projekata.

500-600 učesnika

Opredjelili ste se da 6. aprila ponudite projekte iz četiri oblasti. Koje su to oblasti i projekti?

- „Sarajevo Business Forum“ ove godine krenut će sa projektima iz turizma, poljoprivrede, energije i infrastrukture! Primali smo projekte samo za ove oblasti, jer mislimo da se za jednu godinu ne može napraviti sveobuhvatan projekt koji bi pokrio sve oblasti. Dobili smo dobar rezultat da u ova četiri segmenta imamo podjednako dobre projekte. Imamo dobre projekte iz turizma, atraktivne iz poljoprivrede. Posebno ističem projekt iz energije koji se pravio dugo vremena. Država i elketroprivrede imaju veliki broj projekata. Pojedinačni investitori za gradnju hidrocentrala imaju dobrih projekata. Zbog toga smo zaista zadovljni. Na infrastrukturi država je uradila veliki posao. Direkcija za autoceste uradila je dobar projekat. Svi se bude, a posebno naši pojedinačni klijenti iz dubokog sna kada su u pitanju pripreme i fizibiliti studije. Možda je ova ekonomska svjetska kriza doprinijela tome. Možda smo očekivali neka čuda, ali smo konačno uvidjeli da samo sopstvenim radom možemo nešto postići. Mi smo animirali javnost kroz našu medijsku kampanju i tu su nam pomogli naši sponzori, odnosno medijski pokrovitelji njih 17. Ne umanjujemo značaj ni jednog domaćeg medijskog sponzora, ali smo uspjeli da nam jedan od njih bude Al Jazeera, što će nam posebno pomoći u ovom našem poslu.

Hoće li recimo Kuvajt na SBF-u kazati "ulažemo u određeni projekat određenu sumu novca"?

- Ne možete samo doći i potpisati ugovor za neki posao. Svaka ozbiljna institucija, odnosno ulagač provjerava ponuđene projekte i pravi svoje analize i za to treba vremena. Da bi to sve skratili mi već šaljemo projekte na sve one adrese stranih ulagača koji su se registrirali na učešće na SBF-u, ali samo ako oni izraze želju da im to pošaljemo. Drugi veliki izazov je bio kako pozvati strane investitore u BiH, odnosno kako mu predstaviti našu zemlju. Poznato je da je kapital velika "kukavica" i veliki je izazov da neko dođe u neku zemlju o kojoj ništa ne zna samo da je tamo bio veliki rat. U islamskom svijetu takvu zemlju gledaju kojoj bi udjelili neku sadaku, a vi ih trebate ubjediti da je BiH država u koju vrijedi ulagati u biznis. To je najveći izazov jer moramo još mnogo raditi da promjenimo naš imidž. To nije samo izazov za BiH, već za cijeli naš region. To je izazov i za Srbiju ili Hrvatsku, jer svi gledaju Balkan kao mjesto nestabilnosti. Zbog toga smo uz Al Jazeeru uspjeli animirati još nekoliko velikih medija koji "bombarduju" Bliski istok informacijama o BiH, posebno posljednjih nekoliko mjeseci. Imamo prostor s evropskom i arapskom Al Jazeerom.

Koliko se prijavilo potencionalnih stranih investitora za SBF-um?

- Do sada se prijavilo 200. To nije konačan broj jer još nemamo listu koja treba doći s turskim premijerom Erdoganom, ovo su samo pojedinci koji su se registrirali na učešće u SBF-u. Sada već imamo problem da li ćemo moći ugostiti sve potencionalne ulagače. Bosna i Hercegovina organizacijski nije spremna za ovako veliki broj ljudi. Nemamo velikih konferencijskih sala, gdje bi moglo stati 1000 ljudi, a mi već dolazimo na taj limit ne ubrajajući naše ljude koji će prisustvovati ovom skupu. Mi očekujemo, sa prijavljenim domaćim i stranim učesnicima i s delegacijama, oko 500-600 ljudi na forumu.

Nemamo projekata koliko Silajdžić može dogovoriti

U pripremi ovog skupa učestvuju i domaći političari. Ko su oni i šta konkretno rade u ovom poslu?

- Najveći doprinos u ovom poslu dao je predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić. On ima veoma veliku energiju tražeći strana ulaganja, jer mi nemamo spremljene projekte za ono što bi on mogao dogovoriti. Mnogo razgovara sa ljudima u islamskom svijetu vodi već desetak godina i ja sam se u to lično uvjerio, pošto sam živio u tim zemljama. Silajdžić je jedan ogroman potencijal koji može pomoći u ovom dijelu svijeta da investiraju u BiH. Međutim, nama nedostaje organizacija, pa je Silajdžić u ovome učestvovao od početka i dao je veliki doprinos. Veliki doprinos je dao i šef bh. ekonomske diplomacije Muhamed Ramadanović, veliki broj naših ambasadora i zbog toga će nam doći delegacije iz Indonezije, Pakistana, Saudijske Arabije, Emirata, Kuvajta, Katara, čak i Kine. Možemo reći da je ovo prilično dobro urađen bosanski projekat.

Da li vi želite da Sarajevo bude centar regiona, kada su u pitanju strana ulaganja?

- To nam je želja i prvo kome smo se obratili bio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić. S njim smo obavili prvi razgovor i poslali smo mu pozivnicu da prisustvuje SBF-u i koliko znam odazvat će se ovom pozivu. Naša je zemlja da postavimo most između Sarajeva i jugoistočne Evrope, zemalja OCE ali i svijeta. Ovo je veliki projekat i tužno bi bilo da velike investicije idu u Crnu Goru, a preskaču BiH. Trebaju da idu u Crnu Goru, ali mi ćemo se potruditi da to ide preko Sarajeva. Mi ovdje imamo infrastrukturu imamo banku BBI koja je vlasništvo tih zemalja i ovo je naš pokušaj da pozicioniramo Sarajevo kao investment centar. Svi oni koji nemaju namjere prema ovom projektu, nemaju ni dobre namjere prema Sarajevu i BiH, a pogotovo nemaju zdravu logiku, jer nikome ne bi trebao biti problem oko investicije i ekonomske saradnje, jer to je u interesu svih građana i države.

Da li znači da će na SBF-u biti predstavljene samo Hrvatska i Slovenija, a šta je sa ostalim zemljama iz regiona?

- Naravno očekujemo državne delegacije iz Hrvatske i Slovenije. Bilo je riječi da forumu prisustvuje i delegacija Srbije i onda je došlo do političkih tenzija i odlučili smo da sačekamo iduću godinu i da Srbija prisustvuje ovom skupu. Mi smo im na početku organizacije ovog foruma uputili pismo ali nam se nisu odazvali. Nadamo se da će iduće godine pozitivno odgovoriti na naš poziv.

Makedonija je također bila zainteresovana, ali naš je plan bio da svake godine na SBF-u učestvuju po dvije zemlje iz regije sem BiH. Zato će ove godine prisustvovati Hrvatska i Slovenija. Makedonci imaju vrhunskog ambasadora u BiH i on je veoma bio zainteresovan za učešće, ali smo to zbog rečenih razloga ostavili za iduću godinu. Projekti iz Srbije, Makedonije i Crne Gore bit će predstavljeni ove godine, ali državno predstavljane ovih zemalja ostavili smo za drugi put.

Razgovarao: Rešad Dautefendić (Vijesti.ba)

Biznis.ba
IP sačuvana
social share
Ah, kad se Bosnom sevdah zaori...Pa procvijeta behar i sve podijeli...kahva zamirise po mahali.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.2
Hiljade ljudi na dženazi Almiru Bikoviću poginulom u Afganistanu

Mladić stradao 16. marta u granatiranju američke baze Bagram

Nekoliko hiljada ljudi prisustvovalo je jučer u Lukavcu dženazi Almiru Bikoviću (32), mladiću koji je 16. marta poginuo u granatiranju američke baze Bagram u Afganistanu, gdje je radio kao vatrogasac.

Cijeli Lukavac bio je ogrnut tugom. Nepregledna kolona ljudi u tišini se kretala ulicama Lukavca, od zgrade u kojoj je Almir živio do džamije u Turskom Lukavcu, gdje je klanjana dženaza.

Stotine ljudi izašle su sa svojih radnih mjesta na ulicu u vrijeme dok je tužna kolona prolazila, a još nekoliko stotina dočekalo je sanduk s Almirovim tijelom ispred džamije.

Tužni glas mujezina i salavati koji su dopirali s munare lukavačke džamije, najavljujući Almirovu dženazu, mnogima su natjerali suze u oči. Najteže je, svakako, bilo roditeljima, članovima porodice i Almirovim prijateljima, od kojih su neki zajedno s njim radili u Afganistanu.

Kako opisati tugu oca Smajla i majke Džemile, koji su ostali bez sina jedinca? Drhtave ruke majke Džemile koje su milovale sanduk i njene suze slika su nakon koje je svaka riječ suvišna.

Пренето са...

Штета што је момак погинуо ради мајмуна који су жељни увлачења у америчку гузицу.

Sad nisu rekli na cijoj strani  Smile
IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Svest nije samo materijalna manifestacija, potrazi na interenetu

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 732
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
mob
Nokia 
Ako uzmemo u obzir predviđanja da će Europi do 2030 biti potrebno 90 % više električne energije nego sada  , savim je realno da BiH ukoliko pametno iskoristi svoje energetske potencijale  ( koji nisu malu ako se gledaju u odnosu na broj stanovnika) doživi brzi rast i postne po svim standardima normalna članica EU .

Ako ovome dodamo i činjenicu da nećemo morati uvoziti naftu( a možda nešto i izvezemo) ....   Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Ovde će stajati vaša reklama za samo 10 KM !
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 732
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
mob
Nokia 

Nekoliko hiljada ljudi prisustvovalo je jučer u Lukavcu dženazi Almiru Bikoviću (32), mladiću koji je 16. marta poginuo u granatiranju američke baze Bagram u Afganistanu, gdje je radio kao vatrogasac.

Cijeli Lukavac bio je ogrnut tugom. Nepregledna kolona ljudi u tišini se kretala ulicama Lukavca, od zgrade u kojoj je Almir živio do džamije u Turskom Lukavcu, gdje je klanjana dženaza.

Stotine ljudi izašle su sa svojih radnih mjesta na ulicu u vrijeme dok je tužna kolona prolazila, a još nekoliko stotina dočekalo je sanduk s Almirovim tijelom ispred džamije.

Tužni glas mujezina i salavati koji su dopirali s munare lukavačke džamije, najavljujući Almirovu dženazu, mnogima su natjerali suze u oči. Najteže je, svakako, bilo roditeljima, članovima porodice i Almirovim prijateljima, od kojih su neki zajedno s njim radili u Afganistanu.

Kako opisati tugu oca Smajla i majke Džemile, koji su ostali bez sina jedinca? Drhtave ruke majke Džemile koje su milovale sanduk i njene suze slika su nakon koje je svaka riječ suvišna.

Пренето са...

Штета што је момак погинуо ради мајмуна који су жељни увлачења у америчку гузицу.

Kakvo je pa sada ovo pitanje , pa zar nije opšte poznata stvar da je naš najznačajniji spoljni saveznik USA.

America we love you !( Znaš ono , brza kola , brze žene , dolari , florida ... svašta ima ta amerika , samo je malo daleko)  Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Ovde će stajati vaša reklama za samo 10 KM !
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Ucesnik diskusija

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 96
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.2
``Hiljade ljudi na dženazi Almiru Bikoviću poginulom u Afganistanu``

Moje saucesce  Smile

No,sta je ono `dzenaza`? jel to neki cin pre nego sto ode u avganistan ili kad se vrati  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Све за Српство

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 7454
Zastava Добој, Република Српска, Србија
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.2

Пренето са...

Опште позната ствар.
1.момак отишао легално да својим сандуком замјени један амерички.
2.У Тузли постоји докторица која ради на КЦ и која врбује за одлазак у Авганистан или Ирак
   наравно да се бориш против американаца.Дуго сам размишљао али сам схватио да ја као
   хришћанин тамо могу само добити метак у леђа.Име докторице је ...............................
   Хајде да сачекам док се неки бошњак не јави са констатацијом да лажем.Напомињем
   бошњак.
   Разговарао сам са њоме лично јер сам јој оца пазио прије смрти и "служио" те на крају
   преко хоџе који је дошао максуз из Б.Петровца послао његово тијело у мјесто гдје је
   желио да буде покопан.Четник пазио на болесног муслимана,а ћерка се захвалила
   понудивши ми посао иако сам имао неких 2.000 мариола трошкова за лијекове,пелене и
   на крају за два дана лежања у болници пред смрт и мртвачници док га нису преузели.
   Трошкове превоза је платила ИЗ из Петровца.Мош мислит хипократове заклетве коју
   је докторица положила умјесто да ми рефундира средства која сам дао за њеног оца она
   је дошла тушнула стан и мени као знак захвалности понудила "посао".Јебем те животе
   шта све нема на овом свијету.Ал од мене халал био је добар човјек према моме дјетету.
IP sačuvana
social share
Edit by yetyou: Maksimalno dozvoljeno koristenje potpisa je uredjeno od trenutnog "raspolozenja"  MOD-eratora.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1104
OS
Nepoznat
Browser
Opera 9.80
O čemu ti?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.2

2.У Тузли постоји докторица која ради на КЦ и која врбује за одлазак у Авганистан или Ирак
   наравно да се бориш против американаца.Дуго сам размишљао али сам схватио да ја као
   хришћанин тамо могу само добити метак у леђа.Име докторице је ...............................

Pa to da se boris za Amere il "protiv" ionako je potpuno svejedno. Dal ces da ubijes tamo nekog rednexa iz Arkanzasa ili cobana sa neke planine ionako nista ne menja. Sta ostaje, to su Ameri u Avganistanu koji rade lovu koju kasnije "ulazu" u Irak da malo prasti da bi mogli reci "nestabilno je sve to" pa da produze boravak na sledecih sto godina.
Inace, ne bi ta doktorica sedela u Tuzli  Smile
IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Svest nije samo materijalna manifestacija, potrazi na interenetu

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Јер, Они нису Ми.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 16344
Zastava Sirte
OS
Windows XP
Browser
Safari 4.1.249.1042
mob
Nokia 
Citat
Тужни глас мујезина?

Ljeto u prozoru hotela Ruža

Ako i ne bude zajutra
ptica leta na prozoru
bit' će leto,
ako mimoiđe kiša
drveće pod našim balkonom,
biti će kiša,
ako ne uneseš vatru
u moje zimne osame,
biće vatra;
pevaju na vodi dečaci,
glas mujezina ih prati,
deca se kroz vrt predevaju
kao crne igle šutnje,
kroz jezik koji te očekuje.

Smile
---------------
Ali gde se ne sudi po Koranu, tamo muhamedanac nerado ostaje. Neće evropsku pravicu, neće da mu brujanje zvona zaglušuje tanki i jasni glas mujezina, ne trpi da mu evropski žagor narušava orijentalski njegov dremež i tišinu, neće da se iz svoga skrovitog i dremljivog kutka preseli na trotoar - i on se listom seli, i uklanja se jednako, a i sam ne vidi kraja tome uklanjanju.
   Sa takvim se mislima i Ibiš-aga spremao da se seli. Nije rad bio, teško mu je bilo, ali je ipak morao, jer ga je nešto ipak gonilo. Dok je zadržavao druge - zadržavao, a posle, bogme, i sam stade pomišljati na seobu. "Kud svi, tud i goli Hasan", pa tako i on. Jednako se iseljavaju njegovi u Skoplje, u Veles, u Serez, u Solun, a oni najbogatiji što su, čak i u Stambol!
----------------
Ja nisam ovako, u nocima, bdijuc, zamišljao
ovu zimu. Duša se gradom spremala koracati
sama. Sad: nas je dvoje! Biva ovo blago
neko godišnje doba, ruka tek mehko drhturi
dok, kao starci, koracamo, toplinu nosec,
pomalo bivšu.
Otuda, možda i nešto jeze u glasu mujezina:
koliko da podsjeti nas: traje neimaština,
i mrtvo medu nas pada srce ptice koja nas
spaja. Ljubav? Zapravo to je samo staza,
kojom koracajuci, s pogledom što svijetli,
bližimo tek se putu na cijem kraju gori:
ljubav. Samo trpnjom obdareni znaju
tu tacku, taj u nebu ponor: kad put, i cilj
mu, bivaju jedno i isto. Koracajmo, koracajmo
zato dalje, drugo nenadana.
IP sačuvana
social share
Вуковар је коштао хиљаде српских живота – добрим делом управо оних наочитих момака који су 10. марта 1991. у колонама пристигли на Теразијску чесму са Звездаре, Карабурме, Чубуре, Чукарице, и из разних приграђа.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Јер, све до слома „Шездесет осме“ у Београду би се и пролазници на улици умешали у тучу, јачему вичући: „Шта си навалио на слабијега!“
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 10 11 13 14
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 28. Jul 2025, 16:37:47
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.07 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.