Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 20. Jul 2025, 22:40:14
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 ... 14
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: "Problem" slobodne volje  (Pročitano 36687 puta)
Zvezda u usponu

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 1009
OS
Windows 7
Browser
Opera 10.51
Citat
Isti problem kao i kod Orfanelina jer vi pod motivom podrazumevate samo svesne motive
...
Ti stavljaš intuiciju ispred eksperimenta
Не, откуд ти то? Ти једноставно интуитивно погрешно схваташ.

Слободна воља је везана за свесне мотиве. Несвесни мотиви наравно немају везе са слободном вољом.

А бубање напамет се небројено пута у науци показало као грешка...
IP sačuvana
social share
Сети се одакле си пао и почни да чиниш своја прва дела!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 289
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.8
Citat
Не, откуд ти то? Ти једноставно интуитивно погрешно схваташ.

Pogledaj svoj prethodni post.

Citat
Слободна воља је везана за свесне мотиве. Несвесни мотиви наравно немају везе са слободном вољом.

Ti si onda mnoge stvari jako pogrešno razumeo.

IP sačuvana
social share
The only way of discovering the limits of the possible is to venture a little way past them into the impossible.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 8856
Zastava Cyber Space
OS
Windows 7
Browser
Opera 10.53
mob
Samsung Galaxy SII
Zakleo bih se da je postojala jos jedna tema identicne sadrzine...

http://forum.burek.com/slobodan-covek-i-slobodna-volja-t284585.html

Ima i jos jedna svezija, ali ne mogu da je izguglam sad... Mrzi me da opet cukam sta mislim o ovome kad sam pisao vec.

edit:
http://forum.burek.com/boziji-promisao-odnosno-da-li-je-sve-volja-bozija-ili-p-t470671.html

Nasao. Sta se sve moze kad se ne moze spavati  Smile

Elem, ima jos jedan tema koju je otvorio Silvanus (vidite koliko pratim filozofiju  Smile )
« Poslednja izmena: 07. Avg 2010, 04:11:57 od ThePhilosopher »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 1009
OS
Windows 7
Browser
Opera 10.51
Citat
Pogledaj svoj prethodni post.
Ti si onda mnoge stvari jako pogrešno razumeo.
Погледај ти мало боље своје постове.
А то што ти погрешно разумеш оно што ти се прича, не значи да је погрешно то што ти се прича, него да ти једноставно не разумеш шта ти се прича. Тако да је у овом тренутку џабе теби причати...

Слободна воља је везана за свесне мотиве, у смислу да је појам слободне воље повезан са свесним мотивима тако што човек слободном вољом свесно тражи мотив да би нешто изабрао, а не у смислу да је слободна воља условљена свесним мотивима што би био апсурд.

У сваком случају, постојање било свесног или несвесног мотива не значи да човек нема слободну вољу. Постојање слободне воље није условљено тиме да ли има или нема мотива, јер човек сам бира разлог (мотив) због кога ће нешто да изабере. Пошто није присиљен на неки конкретан избор, каже се да има слободну вољу. А то свакако не значи да човек има потпуну слободу, јер очигледно има ограничења.
IP sačuvana
social share
Сети се одакле си пао и почни да чиниш своја прва дела!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 289
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.8
Citat
У сваком случају, постојање било свесног или несвесног мотива не значи да човек нема слободну вољу. Постојање слободне воље није условљено тиме да ли има или нема мотива, јер човек сам бира разлог (мотив) због кога ће нешто да изабере. Пошто није присиљен на неки конкретан избор, каже се да има слободну вољу. А то свакако не значи да човек има потпуну слободу, јер очигледно има ограничења.

Interesantno, a pogotovo boldovani deo.
Ti takođe suviše pojednostavljuješ motiv i poistovećuješ ga sa razlogom, a to nije tako.
Takođe izjava da čovek sam bira razlog je jako problematična.
Ono što sam ti rekao da pogledaš jeste tvoja sledeća izjava:
Citat
У сваком случају, експеримент може да послужи да се нешто детаљније објасни, а не да покаже да је нетачно нешто што је очигледно тачно. А очигледно је тачно да човек има слободну вољу (ако под тим појмом подразумевамо могућност избора), јер то сваки човек осећа да има макар мало (колико осећа зависи од његових могућности).

Nešto što je tebi očigledno (intiutivno) ne može imati prednost u odnosu na eksperiment. To se jasno vidi u bolidranom delu. To što "svaki čovek oseća" ne znači da je to i zaista tako.

« Poslednja izmena: 07. Avg 2010, 17:57:16 od entropy »
IP sačuvana
social share
The only way of discovering the limits of the possible is to venture a little way past them into the impossible.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Tako, tako, tako ... samo plivaj !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10648
Zastava Leva strana kreveta
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.8
mob
Nokia N97
Chovek svakako raspolazhe slobodnom voljom ali samo u okviru ogranichenja koja mu je zadala priroda/Bog/sudbina.

Neko nema hrabrosti ni iz kuce da izadje, dok postoje ljudi koji sa 10 dolara u dzepu krenu na drugi kontinent.
Hrabrost je neshto shto se u zhivotu stekne ili ne, ali se niko sa njom ne radja. Medjutim, svako od nas dobije priliku da je stekne, i pitanje je samo da li cemo je propustiti.
IP sačuvana
social share
"Brian: You're drunk.
Stewie: You're sexy."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 289
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.8
Hrabrost je samo jedan od ljuskih osobina kao i mnoge druge ona sama po sebi jeste rezultanta delovanja spoljašnjih i unutrašnjih impulsa jedinke tokom života i kao i svaka druga osobina ne može biti potvrda postojanja slobodne volje.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4804
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.8
mob
Nokia Luvmya 520
Chovek svakako raspolazhe slobodnom voljom ali samo u okviru ogranichenja koja mu je zadala priroda/Bog/sudbina.

Neko nema hrabrosti ni iz kuce da izadje, dok postoje ljudi koji sa 10 dolara u dzepu krenu na drugi kontinent.
Hrabrost je neshto shto se u zhivotu stekne ili ne, ali se niko sa njom ne radja. Medjutim, svako od nas dobije priliku da je stekne, i pitanje je samo da li cemo je propustiti.
"Ogranicena sloboda" je oksimoron, spajanje dva nespojiva kontradiktorna pojma.
Covek se ne radja svojom voljom, ne zivi svojom voljom i ne umire svojom voljom. Svi ljudi su razliciti tako da niko nije dobio nikakvu priliku, nego se rodio takav kakav je, sto je ujedno najveci pokazatelj da ne postoji nikakva "sloboda", niko ne bira svoju pamet, svoje mogucnosti, svoje sposobnosti nego nam je sve nametnuto,
predodredjeno kreacijom nase DNK strukture.
IP sačuvana
social share
Covecanstvo se deli na inteligentne bez laznog boga, i one sa laznim Bogom bez inteligencije.
Jewpiter
Prijatelj je covek koji tebe voli, a ne covek kojeg ti volis.
Jewpiter

How much cocaine did Charlie Sheen take ?         Enough to kill two and a half men.
Makros_Crni : " Dozvolio sam sebi da budem obmanjen. "
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 5.0.375.125
Citat
Takođe izjava da čovek sam bira razlog je jako problematična.

Nego ko bira razlog? Vanzemaljci?

Kada sam te ja pitao da li pod time sto pricas podrazumevas da mi ne mozemo da kontrolisemo svoj mozak ti si rekao "ne" a sada tvrdis da je tako...

Ovde postoje dve solucije:
1) Ovo sto pricamo kolega  Bojan i ja
2) Da covek kao stvorenje u potpunosti zavisi od nesvesnog motiva i da ne moze da kontrolise svoje motive.
IP sačuvana
social share
Soy un hombre muy honrado
Que me gusta lo mejor
Las mujeres no me faltan, ni el dinero, ni el amor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 289
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.8
Šta ti podrazumevaš pod motivom?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 ... 14
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 20. Jul 2025, 22:40:14
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.063 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.