Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 6 7 9 10 ... 20
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Privatni izvršitelji od maja uteruju dugove za struju !!!  (Pročitano 36610 puta)
Udaljen sa foruma
Svedok stvaranja istorije

AriA

Zodijak
Pol Žena
Poruke 22537
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 10.0
mob
Samsung Galaxy S4 mini
Isto tako ne vidim da se neko interesuje za taj resurs koji je poluprivatan. Prema tome, ako ćutite od početka, čutite i plaćajte  Smile

BEOGRAD 07. 11. 2011
PRESS
ISTRAŽIVANJE STANJE U SRPSKOJ ENERGETICI - PRESS OTKRIVA KO NAJVIŠE ZARAĐUJE I KO SU NAJVEĆI IGRAČI NA TRŽIŠTU STRUJE U SRBIJI (1)

Hamović i Lazarević 'obrću' pola srpske struje

Brojilo: „Elektroprivreda Srbije" je od 2008. do 2010. firmama Vuka Hamovića i Vojina Lazarevića platila za uvezenu struju oko 7,6 miliona evra više nego što je od njih uzela za istu količinu struje koju su one kupile od EPS-a

Laka zarada: Vuk Hamović i Vojin Lazarević
Kompanije EFT Vuka Hamovića i „Rudnap grupa" Vojina Lazarevića prodaju i kupuju polovinu struje koju „Elektroprivreda Srbije" uvozi i izvozi i na tome su u protekle tri godine obrnule milione evra. „Elektroprivreda Srbije" je od 2008. do 2010. ovim firmama za uvezenu struju platila oko 7,6 miliona evra više nego što je od njih uzela za istu količinu struje koju su one kupile od EPS-a.
Press je od EPS-a dobio spisak firmi sa kojima najviše trguje električnom energijom, a iz kojeg se jasno vidi da su to EFT, „Rudnap grupa" i slovenački GEN-I. Interesantno je da je cena struje kada je EPS prodaje različita od one kada nam je ove kompanije naplaćuju.

Jednostrana korist

Na primer, firma Vuka Hamovića je u periodu od 2008. do 2010. kupovala od EPS-a struju po prosečnoj ceni od 43,97 evra za megavat, dok je struju prodavala EPS-u po prosečnoj ceni od 59,63 evra. Kompanija „Rudnap" Vojina Lazarevića nije baš toliko zaradila jer je kupovala struju od EPS-a u proseku za 49 evra po megavatu, a prodavala je za 52,61.
Nervozni PR EPS-a

Na pitanja koja smo poslali EPS-u, stigao je u najmanju ruku nepristojan odgovor PR-a Momčila Cebalovića:
- Da pojasnimo i šta su to hitne nabavke, pošto se vi, kao novinar, ne bavite ovim sektorom, već eto samo kada vam urednici daju domaći zadatak.
Od 2008. do 2010. godine ove dve kompanije su od EPS-a kupile struju u vrednosti od oko 66,9 miliona evra, a EPS-u prodale struju za oko 38,4 miliona. Ali, prema podacima koje nam je dostavio EPS, može se zaključiti da je „Elektroprivreda Srbije" u trgovini strujom sa kompanijama EFT i „Rudnap" struju plaćala po višoj ceni kada ju je kupovala nego što je za nju dobijala kada ju je prodavala. Konkretno, EPS je Lazarevićevoj i Hamovićevoj firmi platio oko 7,6 miliona evra više za istu količinu struje koju im je prodao.

Iz podataka se vidi da je EPS iz dva puta kupio od EFT-a 433.540 megavata i to platio oko 25.853.404 evra. Međutim, Hamović je istu tu količinu struje kupio od EPS-a, ali ju je plaćao u proseku oko 15,7 evra po megavatu manje, pa je EPS dobio svega 19.062.753 evra. Ispada da je Hamovićev EFT za istu količinu struje platio 6,8 miliona evra manje od EPS-a.
Što se tiče firme Vojina Lazarevića, situacija je slična. „Rudnap" je od EPS-a kupio 399.008 megavata za 19.552.133 evra, a EPS je od „Rudnapa" kupio 238.440 megavata za 12.545.870 evra. Ali, kada se uporede prosečne cene i količine, dolazi se do zaključka da je EPS „Rudnapu" prodavao struju za oko 3,6 evra po megavatu jeftinije od cene po kojoj ju je kupovao od njih. Tako je naše najveće javno preduzeće u ovoj trgovini prodalo struju za oko 862.000 evra manje nego što ju je platilo.

I na kraju - Slovenci

Slovenačka kompanija GEN-I je prodala više struje od „Rudnapa", a razlika u ceni koju su ostvarili sa EPS-om iznosi oko 1,9 miliona evra u korist Slovenaca.
Od kojih firmi je EPS kupio struju (2008 - 2010)
Firma     Nabavljeno (u MWh)     Cena (€ bez PDV)

EFT (Švajcarska)    324.460     20.073.577,80
EFT (Srbija)    109.080     5.779.826,40
GEN - I    349.900     16.288.209,40
„Rudnap"    238.440     12.545.870,05

Kome je EPS prodao struju  (2008 - 2010)
Firma     Prodato (u MWh)     Cena (€ bez PDV)

EFT (Srbija)    1.077.832    47.396.612,41
„Rudnap"    399.008    19.552.133,67
GEN-I    348.352    14.321.743,06
U kompaniji EFT Vuka Hamovića objašnjavaju da je razlika u ceni nastala jer je struja na tržištu uvek skuplja u zimskom periodu od cene po kojoj se prodaje na proleće.
- EPS kupuje i prodaje energiju putem tendera, po tržišnoj ceni u datom trenutku. Na svakom od ovih tendera učestvuje više ponuđača i oni su veoma konkurentni. Električna energija je na tržištu uvek skuplja u zimskom periodu, a upravo tada EPS mora da je kupuje zbog manjka koji nastaje usled velike potrošnje. Na proleće, kada EPS prodaje struju zbog viškova, cena megavata je, međutim, manja. Ukupan rezultat poslovanja EFT-a se računa na nivou celog portfolija, koji pokriva teritoriju 22 zemlje, a trgovina sa EPS-om predstavlja manje od jedan odsto naše ukupne trgovine na godišnjem nivoau - kaže za Press Nenad Savić iz EFT-a.
S druge strane, iz „Rudnapa" do zaključenja ovog broja Pressa nisu odgovorili na naša pitanja.
U EPS-u kažu da su svi poslovi oko nabavke i prodaje struje javni i u skladu sa zakonom, a da se prodaja obavlja putem aukcije.
- EPS uvek kupuje električnu energiju od onoga ko ponudi najnižu cenu. Kad je reč o prodaji, ceo postupak je, takođe, javan i u utakmici učestvuju svi koji ispune zahteve koje je postavio EPS kao prodavac. To znači, obezbeđivanje garancija da će isporučena roba biti plaćena. Ono što EPS proda na tržištu putem aukcija uvek se plaća 100 odsto. EPS prodaje električnu energiju onome ko ponudi najvišu cenu - kažu u ovoj kompaniji.
Oni dodaju da u situaciji kada su Srbiji neophodne hitne nabavke struje EPS uvek traži saglasnost nadležnog ministarstva. Zato kategorično tvrde da nikada ne rade direktnu pogodbu u prodaji i nabavci struje.

Natalija Sekulić, Radovan Ž. Marković

IP sačuvana
social share
Čoveku je dato da se prilagođava situaciji.
Onog koji čeka da se situacija prilagodi njemu, ubije taština.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Mudrijas Burek Foruma
Legenda foruma

"I'm not always right, but I'm never wrong"

Zodijak
Pol
Poruke 49711
OS
Windows XP
Browser
Opera 11.61
a ja lepo pitah de li se dede Hamovic  Smile

a ima covek i svoj sajt
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma

AriA

Zodijak
Pol Žena
Poruke 22537
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 10.0
mob
Samsung Galaxy S4 mini
Naravno da ima i ...sajt... Smile
IP sačuvana
social share
Čoveku je dato da se prilagođava situaciji.
Onog koji čeka da se situacija prilagodi njemu, ubije taština.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3133
OS
Windows 7
Browser
Chrome 16.0.912.77
neki komentari :
Citat
ovakav zakon u hrv. je stopiran do 6.mjeseca, a i bit će ili drastično izmijenjen ili ukinut. tu su mogli upadati u kuće i stanove od 0 do 24, čak i bez obaveze da pokažu nalog izvršenja. naknade su im trebale biti bolesno visoke. naplaćena potraživanja prvo su sebi trebali uplatiti,a tek onda vjerovnicima, državi itd. leglizacija lihvara i oni majmuni što bi išli s tim izvršiteljima nisu trebali potvrdu o nekažnjavanju. znamo tko bi bili pratioci. u Hrvatskoj su veliku ulogu odigrali štampani mediji. i uz pomoć naroda, izabrane nove vlasti to se stopiralo. i u nekim zapadnim zemljama, a i u Americi navodno se prestalo s takvom praksom utjerivanja dugova baš zbog krize itd. najiskrenije Vam želim da uspijete zaustaviti takav zakon.
Citat
Čitam uslove za privatnog izvršitelja ali nigde ne vidim uslov da nije osuđivan i da se protiv njega ne vodi krivični postupak? Inače možemo očekivati navalu ćelavaca sa vratom u stilu pitbula, koji će sa vrata da viču "brate bolje ti meni sada daj kintu da ti ja ne ulazim unutra, brateee.."

Citat
Ja drzavi dugujem i to javno priznajem, ne zato sto zelim da im dugujem vec sa 18000 platom nemam ni da se prehranim a ne da ima placam dazbine. Da se razumemo moj dug od 60000 dinara je smesan u odnosu na one koji imaju para a duguju milione. Ima nas na stotine hiljada ovakvih, nemam sta da izgubim cekam vas na kapiji.

gomila praznih priča - skoro ništa od toga nije tačno. ali problem jeste da postoji, a najveći je u sledećim stvarima:

da li zakon obezbedjuje da se naplati prvo poverilac i drugo da li je tačno da će biti ograničen broj tih izvršilaca. apsolutno nema razloga da se broj ograniči
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 9062
OS
Windows 7
Browser
Opera 11.61
Placajte racune na vreme. Nije strasno.

to ti pricas zato sto radis,ima ljudi koji nemaju od cega da placaju .....
i anea nemoj da se*es po ljudima nego budi realna .. citam tvoje komentare i ne verujem.. ajde ljudi imaju 12000 dinara penziju (struja 3000 mesecno,komunalije,voda,grejanje i telefon 5000) to je vec 8000 i zivotaris od 4000

to sto ti radis ovde i sto si dobro placena ne znaci da neko radi i da je dobro placen ... msm budi realna i spusti se na zemlju ..srecem ljude koji su do juce imali neku zaradu ... sada ti isti jedu iz kontejnera i idu na socijalni kazan da im daju da jedu .. zato sto nemaju ..

kod mene neka dodju slobodno ... ja i onako nemam zaradu i neam para da placam ... cekam ih sa punim pistoljem colt 45 (nabavljen nelegalno) ali pun i ceka bas na takvu gamad koja zeli da otima narodu poslednji dinar iz dzepa...
« Poslednja izmena: 10. Feb 2012, 00:54:08 od misewic »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

pĆelica

Zodijak
Pol Žena
Poruke 49554
OS
Windows 7
Browser
Chrome 16.0.912.77
mob
Nokia 
i kod nas se brzo pokreće 'akcija' tog tipa. cura koja je pričala o tome kaže-oni koji imaju 3-4 računa,tretirani su kao redovne platiše,isključićemo samo onima koji imaju više,i to račune od čak par hiljada.
ovako,ogroman ,tj presudan faktor su primanja i može neko da priča šta hoće,ali kad nemaš odakle-ne možeš ih rodit',što se kaže.
e sad... moje lično gledište i primjer. moj  deda je recimo takav tip da ne bi leba jeo,ali će da plati sve račune i što više drugih dugova može. mi kući-prvo odvojimo pare za račune,pa za sve ostalo. jesu oni gov*a i uzimaju harač,ali to ti je obaveza i niko te ne pita. mora i država da vrti neke pare.

inače je dug dug,znam neke zbog kojih ovo dijelom i pričam-imaju para za milion gluposti ,od kojih su neke ozbiljni luksuzi,a svako malo im dolaze na vrata da im isključe struju. mi ne,imaš budžet,platiš obaveze i sa ostalim raspolažeš koliko se može. to je pošteno,a pošteno nije nužno i najprijatnije
IP sačuvana
social share
Najbolje se osjećam među jednostavnim ljudima pred kojima mogu da odbacim svoje oklope, da zaboravim komplekse i opreznost, s kojima mogu da se smijem, da kažem sve što mislim, ne plašeći se da će me pogrešno razumjeti
Pogledaj profil Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 11.61

i anea nemoj da se*es po ljudima nego budi realna .. citam tvoje komentare i ne verujem.. ajde ljudi imaju 12000 dinara penziju (struja 3000 mesecno,komunalije,voda,grejanje i telefon 5000) to je vec 8000 i zivotaris od 4000

to sto ti radis ovde i sto si dobro placena ne znaci da neko radi i da je dobro placen ... msm budi realna i spusti se na zemlju ..srecem ljude koji su do juce imali neku zaradu ... sada ti isti jedu iz kontejnera i idu na socijalni kazan da im daju da jedu .. zato sto nemaju ..

kod mene neka dodju slobodno ... ja i onako nemam zaradu i neam para da placam ... cekam ih sa punim pistoljem colt 45 (nabavljen nelegalno) ali pun i ceka bas na takvu gamad koja zeli da otima narodu poslednji dinar iz dzepa...

рече човек са јаким компом,брзим интернетом и хтц телефоном од 500 и кусур евра Smile
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 28353
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Chrome 17.0.963.46
mob
Nokia krntija
Mi koji smo eksperti iz sociologije

Smile
IP sačuvana
social share
onaj kome nije do drkanja bolje neka se bavi politikom
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Chrome 17.0.963.46
mob
Apple 15

A sad procitaj sta sam napisala na sledecoj stranici...

Mrzi me... ali zaista me mrrrrrrrzi da svakome posebno objasnjavam...
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 9062
OS
Windows 7
Browser
Opera 11.61

рече човек са јаким компом,брзим интернетом и хтц телефоном од 500 и кусур евра Smile

telefon je samo sminka Wink nosim wildfire od 120e ... komp je kupljen pre 2.5 godine ... net je hakovan druze moj .. Smiley tako da cuti i pokrij se cebetom .. zima napolju
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 6 7 9 10 ... 20
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.06 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.