Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Press: Od Horgoša do juga niko nikog ne razume  (Pročitano 6553 puta)
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.25
vidi Jasi.. da ti nesto kazem... to sto si se ti nasao prozvanim u mom misljenju, ne daje ti pravo da vredjas licno nekoga, poput mog oca .. jer tebe nije niko licno vredjao  Smile  Ako ces da licno vredjas svakoga ko ima drugacije misljenje od tvog, onda si ti jedna nula .. obicna.. i ne zasluzujes odgovor ni od mene ni od bilo koga.. na svoja pisanja.. tako da ako ne mozes da se iskontrolises da nekoga licno ne uvredis, ti idi setaj, gledaj TV, kuvaj.

Ostatak posta necu ni da ti komentarisem, jer si pronasavsi se u mojim recima, sve shvatio suprotno od onoga sto je trebalo da bude poenta.. a to je da danas ljudi u Srbiji ne razgovaraju isto kao sto su razgovarali pre 50, 30, 20 godina, da postoji masa novih nepoznatih reci koje poticu iz odredjenih delova zemlje i da neko ko vise tamo ne zivi,, a govorio je istim tim dijelaktom i koristio isti taj njihov vokabular od pre 40 godina, danas vise ne moze da se sporazume sa njima jer su izmislili trecinu novih reci kojima se svakodnevno sluze..

Moja sva matora rodbina je iz Nisa i Leskovca i oni sami pricaju da ne mogu da pohvataju gomilu novoizmisljenih reci i iskrivljene nacine izgovaranja tih reci, pa i sami imaju teskoca da razgovaraju sa svojim sugradjanima..

I poslednje poredjenje sa ustasama je poredjenje sa hrvatima, ako iz nekog neverovatnog razloga nisi uspeo da shvatis da se odnosi na hrvatski narod u globalu.. koji je izmislio ceo novi recnik novohrvatskih reci i izraza, zato sto su toliki kompleksasi da im je trebalo bilo sta samo da vise ne bude ni malo slicno "srpskohrvatskom".. to je sleng koji mi koljaci i nacisti volimo da koristimo kad se uvece skupimo oko vatre da okrecemo na raznju bespomocnu decu bivsih jugoslovenskih republika  Smile  Smile

smiri se.. rekoh ti.. niko ti se ne obraca licno.. ne zvonimo ti na vrata da te preslisavamo padeze  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Ne ostavljajte nista nedovrse

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 34745
OS
Windows XP
Browser
Chrome 16.0.912.77
mob
Samsung 111111
Iskren da budem..ispao sam debil sto ti uvlacim oca post.

Citat
Ako ces da licno vredjas svakoga ko ima drugacije misljenje od tvog

To je netacno.
Ja se iznerviram kad neko pljuje po necemu,sto je moje..A velica nesto sto je njegovo.
A ti to upravo radis.
Koliko god se ja trudim da razumem,zasto ti mislis da su ljudi sa juga zemlje nakaze nepismene,zbog toga sto im se razlikuje govor.Ja to ne mogu.
Tehnicki,a to je ono sto ti mesas..ne koriscenje padeza i koriscenje drugih reci (tebi stranih) u vidu turcisizma ili neke reci koje su stare srpske reci..se razlikuje.
Ali kako ja to tebi da objasnim ?
Ako ti furas neku svoju pricu da je jedini ispravan govor kvazi beogradski a svi ostali ne spadaju pod srpskim  Smile

Citat
a to je da danas ljudi u Srbiji ne razgovaraju isto kao sto su razgovarali pre 50, 30, 20 godina, da postoji masa novih nepoznatih reci koje poticu iz odredjenih delova zemlje i da neko ko vise tamo ne zivi,, a govorio je istim tim dijelaktom i koristio isti taj njihov vokabular od pre 40 godina, danas vise ne moze da se sporazume sa njima jer su izmislili trecinu novih reci kojima se svakodnevno sluze..

Druga stvar je da ne trebas da budes lingvista da bi ukapirao da su te nove 'izmisljene' reci..Ustvari poluslozence i slozenice engleskog jezika..modifikovane na srpski.(ko zna koliko tih reci sam upotrebio dok ovo pisem)

Citat
Moja sva matora rodbina je iz Nisa i Leskovca i oni sami pricaju da ne mogu da pohvataju gomilu novoizmisljenih reci i iskrivljene nacine izgovaranja tih reci, pa i sami imaju teskoca da razgovaraju sa svojim sugradjanima..

Sto je i normalno.Masa tih ljudi su poljoprivrednici sa po 50 godina u dupe i 4 razreda skole.
Tamo kad se rodis,preodredjen si da kopas.
Oni nove reci ne upotrebljvaju samim tim za nekog ko je polupismen ne mozes da kazes da je degenerik.Samo da je nepismen.
I protiv toga se ja borim.Jer oni nemaju iste uslove za skolovanje kao neko ko se rodi u Zemunu.
I protiv toga se ja borim...Ja necu da se Srbija cepa na Beogradjane kao visu rasu i ostale.
Meni su svi ljudi podjednaki.
Zato ja nikad nisam nista lose ni rekao protiv 'Beogradjana'.

Citat
koji je izmislio ceo novi recnik novohrvatskih reci i izraza, zato sto su toliki kompleksasi da im je trebalo bilo sta samo da vise ne bude ni malo slicno "srpskohrvatskom"

Oni jesu dodali puno reci.Ali dosta reci ma kako tebi bilo tesko da shvatis su samo preuzeli jer smo mi odbacili.
Pa smo i mi komplekasasi , mozda veci i od njih.
Uzmi za primer kalendar hravata i nas kalendar.
Reci u njihovom kalendaru su ciste srpske reci Smiley
Imena meseca u nasem kalendaru .. jel mislis da su srpske ?

Citat
smiri se.. rekoh ti.. niko ti se ne obraca licno.. ne zvonimo ti na vrata da te preslisavamo padeze

Ne razumem sa ovo treba da znaci..ali ako ti je to nacin da me spustis..one oke,to vise oslikava tebe nego mene.
Mada sam ja i onako nevaspitani sanavabic
IP sačuvana
social share
“Držite se svog osećanja ispravnosti, svoje unutrašnje etike, čak i kada je teško ili opasno, ili kada ljudi smatraju da ste čudni. Ta čudnovatost vas izdvaja!"

„Budite čovek po svaku cenu. Ako treba, platite koliko košta. Neka to bude najskuplja stvar u vašoj kući. Niko nema veće obaveze prema sebi nego da bude i ostane čovek."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.25
aman covece boziji.. niko nije rekao da svi tako razgovaraju  Smile

pa moja rodbina prva tako ne razgovara, da ne mozes da ih razumes.. to oni izmedju sebe .. ti i dalje ne razumes o cemu ja pricam  Smile

oces najbanalniji moguci primer da ti navedem, toga o cemu ja pricam od pocetka, ako vec nisi skapiro u prvom mom postu... ja i drugar kod drugarice na vencanju u Leskovcu.. dosli dakle, usli u kucu, pozdravili se, seli u dnevnu sobu da popijemo kafu, zapalili cigaru, pricali normalno sa ljudima .. i odjednom, krece prica na tom necemu sto meni iskreno zvuci katastrofa.. ne znam ni kako da to nazovem.. "njihov dijalekt"  Smile i ja i drugar se samo pogledamo zbunjeno ... ni on ni ja ne razumemo nista.. mozda svaku pedesetu rec.. i veznike  Smile i buduca svekrva od moje drugarice pita me nesto.. ja je gledam blagotelecim pogledom.. ona ponovo me pita isto to, glasnije, mislila da je ne cujem... ja cutim gledam je i dalje kao tele.. kad ona pocne da vice, opet nerazumljivo, ali u stilu "kako je moguce da ne razumes sta ti pricam"... i ja joj kazem "jel pricate vi srpski jezik? ako ne pricate ja znam engleski, nemacki i ruski po malo, pa mozda mozemo tako da se sporazumemo".  Smile  Smile

e o tome ti ja pricam.. o tome kako ljudi NECE da se prilagode situaciji, bez obzira da li situacija dolazi kod njih ili oni idu u situaciju... zato sto su kompleksasi i zato sto su uvrteli sebi u guzicu da su jako posebni i da su ludi oni koji njih ne razumeju  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 34745
OS
Windows XP
Browser
Chrome 16.0.912.77
mob
Samsung 111111
Mene to nista ne cudi Smiley
Zbog toga sto znam kako pricaju ti sto ih ne razumes.
Ali oni tako pricaju jer ne znaju drugacije..A ne da bi bili posebni  Smile
A posto izgleda ni ti mene ne razumes..Ja ti kazem da to jeste srpski,samo ti te reci ne znas.
Jer oni samo te reci i koriste.A te reci su ili stare srpske reci..ili su klasicni turcisizmi.
A to ti ne kazem da kako bih se napravio pametan,vec zato sto znam te reci.
I znam kako pricaju,i ja se smejem kad ih cujem.Nemam problema sa tim.Ali ih razumem sta pricaju.
I ponavljam ti da to nije zbog neke posebnosti ili glumljenja nekog.To je jer tako ljudi pricaju.
A to sto oni pricaju jeste srpski..neka stara verzija dopunjena turcisizmom.

I to da li je lepo ili ruzno..nije na meni da ocenjujem.
IP sačuvana
social share
“Držite se svog osećanja ispravnosti, svoje unutrašnje etike, čak i kada je teško ili opasno, ili kada ljudi smatraju da ste čudni. Ta čudnovatost vas izdvaja!"

„Budite čovek po svaku cenu. Ako treba, platite koliko košta. Neka to bude najskuplja stvar u vašoj kući. Niko nema veće obaveze prema sebi nego da bude i ostane čovek."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.25
aman - turcizam  Smile

jes procito kad sam napisala da je ta ista zena sa nama se i pozdravila i ispricala na kratko na "srpskom" kad smo joj stigli u kucu..

pritom, zena radila u novom sadu 10 godina do penzije.. vratila se u Leskograd i od tad je tamo.. i oce da se bije ako je ne razumes sta prica...  Smile i znas one fore.. svadba, siroko, mi smo te zvali, ako ne razumes sta pricamo ko te jebe i slicno .. nauci pa pricaj s nama  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 34745
OS
Windows XP
Browser
Chrome 16.0.912.77
mob
Samsung 111111
Ma daj meni to .....dno dna.Mislim znam sta pricas..to je kao kad odes kod nekog ko je iz inostranstva,i onda oni krenu ispred tebe da pricaju na francuskom...
A drugo to sto je onda debilcina..to ne znaci odmah da su svi oni debili.
Na sta bi licilo to da krenem da gi,gu,ga..ili koristim reci koje samo brdjani znaju i to oni sto iz sume silaze samo po secer i zejtin.
Bio bih degen..tako i sto se tice takvih somova.Neki od njih se mozda namerno debilisu...ali za neke sam sto posto siguran da ne znaju te reci.Pa se shodno i ponasaju tako i razgovoraju tako.

Secam se prababa..bog dusu da joj prosti rodjena 1908..Umrla u 99 toj godini.
Nije se makla iz sume celog svog zivota.Najvise sto je isla to je bilo do jedne mini opstine..Kao prigradska..Kurac moj ono grad..ono je samo malo ispod brda.Meni i dalje pritisak u usima kad sam tamo..boli me glava.
Ona zena se samnom sporazumevala i rukama i nogama XDD
Ja , dok mi ona isprica .. kako su joj bugari klali krave i koze..(malo malo pa joj padnu na pamet) naucim i bugarski.
Ali zena tako prica Smiley Ne verujem da se pravila luda..Ali to je takav fond reci,da ni oni najokoreliji brdjani ne bi pohvatali.Sad dal je ono srpski to je otislo sa njom kad i ona.Ali eto ostade mi u secanju Smiley
Ljudi se lako sporazumeju kad oce.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Ko tebe kamenom, ti njega hlebom... starim 15 dana

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 36573
Zastava Beograd
OS
Windows 7
Browser
Chrome 16.0.912.77
mob
HTC One
Cela ova rasprava je smesna.  Smile

Ne razumem zasto se u diskusiju o pravilnom jeziku uvlaci neka uvredjenost jer neko kaze da neki/tvoj kraj ima nepravilan govor.

Da pojasnim - to sto se pravilan govor u najvecoj meri poklapa sa beogradskim izgovorom (ne mislim na onaj izfolirani) nije razlog da opet krene sa pricom BG-periferija. Nema mesta tome iz jednog jednostavnog razloga - postoje jezicka pravila.

I mozeste cupati kosu, pozivati se na lokalizme i cuda, ali pravila su pravila. Primer: Beograd je Beograd, nije Beeeeograd... Televizija je televizija, nije teleeeeviziiiiija... i ko god da govori drugacije, govori nepravilno.

Pravilo kaze - posle prvog samoglasnika ide niskosilazni a nikako dugi glasovi, bilo uzlazni bilo silazni.

To je sustina teme kako je ja vidim.
« Poslednja izmena: 29. Jan 2012, 23:54:32 od Coolrunner »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 34745
OS
Windows XP
Browser
Chrome 16.0.912.77
mob
Samsung 111111
Procitaj o cemu sam pisao..znaci glupo je da ponavljam na ponaosob.
Nisam pisao o padezima i pravilnom jezickom izrazavanju.
Govoroim da postoje neke stare reci koje na primer neko iz Vojvodine ne bi razumeo , a neko na jugu da,i da zbog toga neko nije manje ili vise Srbin ... Ili da te reci nisu nase.
A sto se tice padeza ima ih tri to sto ljudi iz Beograda koriste 9 to je njihov problem.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Ko tebe kamenom, ti njega hlebom... starim 15 dana

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 36573
Zastava Beograd
OS
Windows 7
Browser
Chrome 16.0.912.77
mob
HTC One
Slazem se, 3 padeza i 147 reci. Sasvim dovoljno za normalnu komunikaciju i to na 12 jezika.  Smile

Doduse, ne cuh za tih 9 beogradskih, ali moze biti da su dodali jos dva neki koji su dosli u posetu.  Smile Smile Smile

Malo sale:

Govori srpski da te ceo svet razume... govori pirotski da te ostatak Srbije ne razume  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 34745
OS
Windows XP
Browser
Chrome 16.0.912.77
mob
Samsung 111111
Iskreno meni je novo sadski..perverzija govor  Smile
Kad cujem neku devojku koja je odatle a prica tako....uhhh  Smile
I Krusevcani imaju simpatican govor  Smile
Ali kad cujem pirostki brateeeeeeeeee govna mi se prijedu sa predjelom  Smile
Ali njih i razumem..Oni se bolje razumeju sa Bugarima nego sa nama XDDD Dok L ' skovcani..ima onih koji se izuzetno trude..ali kad progovori leskovac iz njih znas kolko su sati XDD
Ali ih razumem..msm dok pricaju..i njih i vranjance..
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.07 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.