Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 05. Sep 2025, 03:42:00
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 17 18 20 21 ... 31
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Presna ishrana  (Pročitano 62434 puta)
Svedok stvaranja istorije

S=T=O=P=======✈ =C=H=E=M=T=R=­A=I=L=S ===========✈

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 17945
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 27.0
Лазо, престани да користиш ту невероватно излизану флоскулу "Теорија Завере". Нико више не доводи у питање да се завере дешавају па кад ставиш "теорије", без увреде-испадаш глуп.
IP sačuvana
social share
The Arrivals

Радио Снага Народа
Инфоратници Против Новог Светског Поретка
Гнев Србије
Окупациона Хроника
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 521
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 25.0
Знаш шта је сада проблем, што све што сам написао, нисам измислио ја, то су савети доктора, којима ћу свакако више веровати него неком виртуелном лику, без увреде, али је тако. Исто то мислим и о твом одговору за сунцокретово уље.

Пази, ја ни не очекујем да ми верујеш, јер када би ми поверовао после 2 поста на форуму, не би се много разликовао од секташа поменуте "др" Слађане, тако да свакако нема увреде.

Што се белог шећера тиче, ја заиста сматрам да није штетан у нормалним количинама, и да је за свакодневну употребу здравији од толико помињаног малтекса. Пази, тај малтекс се такође прерађује, није баш да је чист природан производ, и када стигне до крајњег потрошача, он је већ филован адитивима који су неопходни. Шећеру адитиви не требају, добијаш чист производ, без додатака. То никако није за потцењивање. А сва та фрка око процеса производње и прераде потиче од незнања. У великом делу су одговорни и лекари за то, јер је застрашујуће то колико не познају намирнице и њихов састав, добијање и слично. Јако су ограничени, што је поражавајуће за тако битну струку. Треба чути мишљење и других: биохемичара, биолога, технолога - јер нажалост, лекари нису баш особе од поверења...

Што се тиче сунцокретовог уља, заиста је најбоље могуће уље за загревање, пржење итд. Маслиново уље, као и већина других, при загревању граде пероксиде који су слободни радикали - те прелазе директно из здраве хране (у коју несумњиво спадају хладни) у потенцијално канцерогену храну. А воде се као здрави! Једва сам и сопствене родитеље убедио да батале пржење на маслиновом и уљу од семенки грожђа и врате се неким конвенционалнијим производима Smile

Е, то је и проблем, коме веровати? Интернету не, што се мене тиче. Углавном теорије завере су свугде присутне, па и у исхрани.

Па јесте проблем коме веровати. Све што ми напишемо је рекла--казала, јер овако преко нета свако је паметан Smile - ипак интернет трпи и више од папира Smile Ја само кажем да је проблем у долажењу до информација, јер смо затрпани "популарном" науком, саветима квази-доктора и крајње сумњивим изворима. Рекох ти за један - изгуглај блог Зорана Вујчића, он је проф. биохемије на хемијском факултету и на блогу објављује пуно јако паметних текстова. А итекако се разуме у материју - никада ми и није било јасно откуда докторима универзално право на разговор о храни, када јако мало знају о њеном саставу (а требало би да знају). Такође, ко је баш запео, може да скокне до неког факултета са финим рачунарским центром (ПМФ нпр.) и да заседне доле и прелиста праву научну литературу - сајт кобсона има приступ великој бази научних часописа, где се могу прочитати много паметније ствари и текстови од оних које иначе чујемо. А заправо су највећи кривци управо поменути академски образовани људи, који ништа не чине да мало "промовишу" своју струку и знање, него само слежу раменима на сваку глупост која се појави.

Сад бих ја могао да пишем до прекосутра, али вероватно бих само смарао. Поента је у томе да се људи мало више и мало правилније едукују, и буду упућени на проверене информације, а не рекла казала. Проблем је и у лекарима, јер углавном и сами шире незнање (част изузецима), без жеље да и сами науче нешто више - јер сматрају да су богом дани.

Ево нпр. једна анегдота: пре пар година је дошла моја сестра од тетке и демонстративно изјавила како неће више да купује "нектар" сокове, јер они не перу воће пре прављења сока, већ га само убаце у машину. Причу јој је испричала другарица чија тетка ради у њиховом погону, где је ваљда неки рачуновођа, писар, шта ти ја знам. Ја сам јој објаснио да та "чаробна" машина заправо пере воће пре него што крене у даљу производњу, и то далеко боље него што би она икада учинила у својој кући, али било је повуци-потегни док сам је убедио. А од таквих глупости даље настају веће глупости, па још веће и заврши се са причом како је месо отровно, од свињске масти се добија холестерол, а вакцине су дело шејпшифтера који би да потрују свет Smile
IP sačuvana
social share
Ček znači ti hoćeš da kažeš da ne voliš kad se nešto tera u krajnost?
Pa ti onda nisi Srbin...
 Smile Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

I have a joke. Women's rights.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 31126
Zastava Harare
OS
Windows 7
Browser
Chrome 33.0.1750.146
mob
Samsung GT-S7580
Окет, добро је чути и "опозицију" у сваком случају. С обзиром на ову индустријску суровост, где нису битни људи већ производ и не кривим докторе.

Хвала на блогу, погледаћу.  Smile

Лазо, престани да користиш ту невероватно излизану флоскулу "Теорија Завере". Нико више не доводи у питање да се завере дешавају па кад ставиш "теорије", без увреде-испадаш глуп.

Критика примљена, тешко ћу је усвојити, али и ово је нешто за сада.

Да ли ти Такс знаш да тебе већина људи, можда не већина, али ја да, посматрам овако.

Превише си се оптеретио теоријама ако мене питаш.

« Poslednja izmena: 09. Mar 2014, 23:18:29 od Lazar Milic Milic »
IP sačuvana
social share
E ovaj svet je otiso u kurac cim Lazu pitaju kakva je serija  Smile
Pogledaj profil WWW Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

S=T=O=P=======✈ =C=H=E=M=T=R=­A=I=L=S ===========✈

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 17945
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 27.0
 Лазо Лазо..Млад си, слушај старије мало, ћути...Једног дана бићеш захвалан.
IP sačuvana
social share
The Arrivals

Радио Снага Народа
Инфоратници Против Новог Светског Поретка
Гнев Србије
Окупациона Хроника
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Mac OS X v: 10.9.2
Browser
Chrome 33.0.1750.117
mob
Apple 15
Citat
Што се тиче сунцокретовог уља, заиста је најбоље могуће уље за загревање, пржење итд. Маслиново уље, као и већина других, при загревању граде пероксиде који су слободни радикали - те прелазе директно из здраве хране (у коју несумњиво спадају хладни) у потенцијално канцерогену храну. А воде се као здрави! Једва сам и сопствене родитеље убедио да батале пржење на маслиновом и уљу од семенки грожђа и врате се неким конвенционалнијим производима Smile

Nerafinisana ulja nisu ulja za przenje, rafinisana jestu.
Bez obzira na poreklo.

Najbolje od svega toga je obicna svinjska mast.

Sticajem okolnosti... majka je radila diplomski iz te oblasti (hladnocedjena ulja iz kostica bundeve i suncokreta), tako da je po njenom misljenju suncokretovo na nekom 3 ili 4 mestu posto je danas nacin rafinisanja... upitan...

Jednostavno, danas se uvozi sve i svasta... ona po mirisu moze da utvrdi da li je ulje u boci nase ili uvozno...  Smile

Na prvom mestu je bez pogovora svinjska mast, zatim maslinovo ulje (za salate i umereno u jelima) i tek onda suncokretovo...

E, sad... kod nas se suncokretovo ulje forsira i zbog isplativosti..  Smile
« Poslednja izmena: 11. Mar 2014, 13:34:46 od Anea »
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 521
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 25.0
Sticajem okolnosti... majka je radila diplomski iz te oblasti (hladnocedjena ulja iz kostica bundeve i suncokreta), tako da je po njenom misljenju suncokretovo na nekom 3 ili 4 mestu posto je danas nacin rafinisanja... upitan...

Jednostavno, danas se uvozi sve i svasta... ona po mirisu moze da utvrdi da li je ulje u boci nase ili uvozno...  Smile

Да, то је нажалост тачно. Последице јурњаве за профитом су прилично застрашујуће - а не односе се само на рафинисање сунцокретовог уља, него на све производе генерално. И то не само индустријске - када сам имао прилике из прве руке да видим како у једном селу у Србији праве "домаће" кобасице које се после продају на пијаци... престао сам да једем домаће кобасице.  Smiley 1

Када се изгубе неке основне људске и моралне вредности, ниједан систем не помаже... Само се гомилају проблеми. Додуше, то чини веровање у ове самозване "пророке" здраве исхране још смешнијим...
IP sačuvana
social share
Pa ti onda nisi Srbin...
 Smile Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Browser
Chrome 33.0.1750.117
mob
Apple 15
Zasto da porestanes da jedes kobasice? Napravi ih sam.

Verovatno u kuci imas neku masinu za meso... postoji dodatak za punjenje kobasica... kupi se na pijaci ili kod limara...
Ako imas neke pare na raspolaganju, mogu da se kupe multipraktici sa istim dodatkom, tako da ne moras da se mucis... samo ubacis meso i zacine i gotovo...
Creva - prava ili plasticna, takodje mogu da se kupe u prodavnici...

A za susenje... pa... to je vec malo zeznuto, ali nije nesavladivo... susara\pusnica moze da se napravi od bureta za naftu... a i za kucnu varijantu postoji verzija koja se pravi od neke stare tepsije za kolace, malo folije i resetke za rostilj Smiley

IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 521
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 25.0
Napravi ih sam.

Verovatno u kuci imas neku masinu za meso... postoji dodatak za punjenje kobasica... kupi se na pijaci ili kod limara...
Ako imas neke pare na raspolaganju, mogu da se kupe multipraktici sa istim dodatkom, tako da ne moras da se mucis... samo ubacis meso i zacine i gotovo...
Creva - prava ili plasticna, takodje mogu da se kupe u prodavnici...

A za susenje... pa... to je vec malo zeznuto, ali nije nesavladivo... susara\pusnica moze da se napravi od bureta za naftu... a i za kucnu varijantu postoji verzija koja se pravi od neke stare tepsije za kolace, malo folije i resetke za rostilj Smiley

Недостатак времена и лењост, да будем искрен. А и присуство неке родбине на селу, код којих је "проверено" стање, па не морам ни да се трудим.   Smile Кратко је мене држала то о неједењу кобасица, брзо сам се вратио на старо.

Сад ће taxtex да се истраумира, он човек кренуо о пресној исхрани, а ми стигли до савета за кобасице Smile
IP sačuvana
social share
Pa ti onda nisi Srbin...
 Smile Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Browser
Chrome 33.0.1750.117
mob
Apple 15
Pa, vidis...kobasice i slaninica su presna ishrana...
Samo sto tupaci nikako da shvate... Smile

Mislim, suseno meso je i dalje presno meso...  Smile

A i fini tartar biftek ili susi...  Smile
« Poslednja izmena: 11. Mar 2014, 14:04:42 od Anea »
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows
Browser
Chrome 32.0.1700.107
Citao bas nesto vezano za ishranu. Covek savrseno objasnio da nije do kalorija i da ljudi mogu da jedu savrseno zdravo pa cak i da sprovode dijetu na tome i da jedu meso i sta god hoce u normalnim kolicinama i sve dok nije industrijske vec domace proizvodje. A tu spadaju i domace kobasice, pastete i ostalo...
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 17 18 20 21 ... 31
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 05. Sep 2025, 03:42:00
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.047 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.