Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Glasanje
Pitanje: Да ли Хрватска треба да постане монархија?
Да
33.3%  (2)
Не
33.3%  (2)
Не знам/Немам одговор
33.3%  (2)
Ukupno glasova: 6
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Прес: Разговор са хрватским престолонаследником  (Pročitano 750 puta)
01. Feb 2012, 17:14:33
Svedok stvaranja istorije

Јер, Они нису Ми.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 16344
Zastava Sirte
Browser
Mozilla Firefox 7.0.1
mob
Nokia 
регионална ексклузива: краљ хрватске

Вељко Миладиновић је у италијанском градићу Арецу пронашао принца Амедеа од Савоје, сина Томислава Другог, којег је Анте Павелић прогласио за хрватског краља током НДХ мада се овај никада није појавио у Загребу. Принц Амедео, иначе велики пријатељ српске династије Карађорђевић, за Недељник говори о свом оцу, Загребу, Србији, Косову, Другом светском рату, Берлусконију, кризи у ЕУ...

Родио се 1943. као хрватски краљевић. Принц Амедео од Савоје и војвода од Аосте на рођењу је добио и име Звонимир Други. Чак су ретки и Хрвати који знају за њега, а Недељник га је пронашао у италијанском градићу Арецу, где се данас бави производњом вина. Пре неколико година се прогласио и главом породице династије Савоја, иако припада бочној династичкој линији, јер се директни потомак краља Виторија Емануела оглушио о породично право - оженио се без краљевске дозволе, чиме је изгубио сва наследна права.

Мало је позната историјска чињеница да је Павелићева НДХ од 1941. до 1943. била монархија, пошто је италијански краљ Виторио Емануеле, на захтев Анте Павелића, „Томиславову круну" доделио Ајмонеу Савоју, војводи од Аосте, чиме је овај италијански племић добио име краљ Томислав Други. Иако је Томислав Други носио хрватску круну, никада није посетио „своју" земљу. Није дошао чак ни на крунисање које му је припремљено у Томиславграду, због тадашњих сукоба Хрватске и Италије око Далмације.

Када се Италија повукла из Другог светског рата, Томислав II је абдицирао са хрватског престола. Али само месец дана пре абдикације родио му се син Звонимир Други, данашњи војвода од Аосте и принц Савоје. После абдикације његовог оца, Немци су ушли у Италију и младог Амедеа Звонимира затворили у сабирни логор у Аустрији.

На почетку разговора, принц Амедео се извињава што на на српском језику зна да каже само „добар дан", „до виђења" и „хвала". Каже нам и да може да прати религијску службу у нашим црквама, пошто је са мајком, грчком принцезом Иреном, често ишао у православну цркву. Без обзира на анимозитете на Балкану и то што му је по рођењу Хрватска додељена као „његова држава", каже да је посебно везан за Србију, пре свега због блиских рођачких веза са Карађорђевићима. Иако је НДХ била међународно непризната држава, у породичним документима се и даље може наћи да је име грофа: Амедео Умберто Костантино Ђорђо Паоло Елена Мариа Фиоренцо - Звонимир.

Онда ми Амедео прича анегдоту која баш показује како је кратко историјско памћење на Балкану:
„Срео сам код мене у Арецу на бензинској пумпи момка који тамо ради и по лошем италијанском акценту сам приметио да је странац. Питао сам дечака одакле је, он је одговорио: 'Из Хрватске'. Рекао сам: 'Јел' знаш ти да сам ја твој краљ'. А био сам обучен за шетњу, па ме је гледао као да сам побегао из луднице. После недељу дана опет сам га срео, зауставио ме је и питао да ли се зовем Амедео. Каже: 'Питао сам оца и стварно ми је рекао да сте краљ.' Поклонио ми је заставу Хрватске, данас се увек поздравимо кад дођем и тако могу да кажем да имам пријатеља Хрвата", смеје се хрватски престолонаследник.

Како, дакле, гледате на питање вашег права на хрватску круну?

Рођен сам 1943. године, а како се рат заоштравао, од тада се више није говорило о Краљевини Хрватској. Мој отац Ајмоне је био проглашен краљем Хрватске, али је увек говорио: „Ја не знам тај језик, не знам унутрашње односе и имам превише поштовања према хрватском народу да бих постао краљ земље коју не познајем." Ипак, морао је да послуша, јер су Хитлер и Мусолини имали ту идеју. Краљ Италије је рекао: „У реду, послаћемо им војводу Ајмонеа и он ће бити краљ Хрватске." У нашој породици се поштују наређења, али мој отац је био против тога. У неким породичним списима за мене стоји име Звонимир, али то ми данас није званично име. И не полажем право ни на шта у Хрватској.

Зашто ваш отац никада није посетио Хрватску?

Требало је да оде, али никада није отишао. Надао се да ће престати да причају о Хрватској као његовој краљевини. Он је био шеф италијанске морнарице и није напуштао команду.

Како објашњавате да је Анте Павелић тражио од Италије да постави хрватског краља, а скоро смо открили да су у исто време италијански војници улазили у сукоб са Усташама и организовали одбрану угрожених српских цивила?

То је заиста контрадикција и један од разлога што мој отац није ишао у Хрватску. То има везе са Мусолинијем, а мого је тога о том човеку што је и данас остало неразјашњено.

А да ли сте ви некад били у Хрватској?

Нисам био никада, а желео сам. Плашио сам се да неки људи не помисле да идем тамо да бих полагао право на престо. Планирам да идем у марту и волео бих да посетим хрватског председника. Већ сам разговарао о томе са италијанским амбасадором у Хрватској. Планирам да са својом супругом посетим Јосиповића и да му одамо поштовање. Надам се да ће то бити у марту.

Каква је била улога вашег оца као краља Хрватске током Другог светског рата?

Мој отац и мој стриц Амедео, који је био вицекраљ Источне Африке, упозоравали су на катастрофалан завршетак рата. Моја страна породице није била наклоњена Мусолинију, а он није имао представу да ће на крају Немачка бити поражена не само од Британца, него првенствено због каснијег укључивања Америке у рат. Моја породица је то видела од почетка. Били су против рата, не само зато што су видели крајњи исход, већ су мој отац и стриц образовани у Енглеској и имали су посебно дивљење према тој земљи. Али када су морали да се боре, борили су се. И мој стриц се борио против Енглеза и погинуо у заробљеништву.

Да ли сте били у Србији?

Био сам пре годину дана. Били смо неколико дана за време позоришног фестивала на позив Филипа Цептера. Врло сам добар пријатељ са српским краљем Александром Другим. Као млађи сам добро познавао принца Павла Карађорђевића. Био је шармантан и врло интелигентан човек. И знао је много. Никада нисам упознао краља Петра Другог, али његова супруга, краљица Александра, била је моја прва рођака. Она је ћерка грчког краља Александра, брата моје мајке Ирене. Тако смо Александар и ја заправо рођаци. Посебно ценим Павлову ћерку, принцезу Јелисавету, знам да је увелико прославила 70. рођендан, а изгледа као да има 50. Предивна жена.

Ударио брат на брата
Дворске интриге

Објасните нам природу сукоба у оквиру династије Савоја и прилике које су довеле до вашег проглашења за главу краљевске куће.

Када се мој рођак Виторио Емануеле оженио, није тражио дозволу свог оца, који није био само краљ, већ и глава породице. У нашој краљевској породици постоји правило да је пре брака неопходно добити дозволу главе породице. Тако је и у Шпанији и Енглеској. Не знам да ли би му отац дао дозволу, али он је није тражио. Зато је искључен из права на наследство трона. Ја се нисам прогласио главом породице, ја то јесам. Имам довољно докумената који то доказују, то је наше породично право које траје више од два века. Постоје писма његовог оца која то доказују.

Верујете ли у могућност повратка монархије у земљама које су после Другог светског рата постале републике?

Неки политичари говоре о монархији као држави која није демократског уређења. То није тачно, монархија може да буде гарант демократије. Пријатељ сам и са Симеоном, бугарским престолонаследником који се одрекао круне и на изборима постао премијер. Монархија још има јаке противнике, иако верујем да они нису већина. Народ увек воли своје краљеве. На улици вашег главног града сам чуо да када људи причају о Александру, они причају „о краљу".

Желите, дакле, да вратите монархистичко уређење у Италију...

Монархија се сигурно неће вратити сутра ујутру. Али може да постане алтернатива ако ствари наставе да се развијају у погрешном правцу.

Да ли бисте подржали повратак монархије у Србију?

Наравно. Посебно због мог рођака Александра.

Како као „хрватски престолонаследник" посматрате распад Југославије деведесетих?

Тешко је уопште било окупити толико различитих делова у једну државу. То је нешто што су хтели Британци и још неке земље. Тито је успевао да одржи ту земљу, али не може се рећи да је она била демократска. Мој деда, грчки краљ Константин, увек је говорио да је тешко одржавати такву земљу. Он је говорио само о Србији.

У последње време све чешће говорите о политичким приликама у Италији и Европи. Шта је разлог економске кризе и кризе опстанка ЕУ?

Немогуће је посматрати кризу евра независно од политичких односа, јер је политичко јединство Европе засновано на евру. Забринут сам посебно због Грчке, јер сам по мајци Грк. Не бих могао да кажем да ли бих могао боље да сам ја на челу те државе. То је као да ме питате како на Балкану држати људе заједно.

Како оцењујете период владавине Силвија Берлусконија?

Почео је врло добро. Индустрија је почела да ради. Најважнија тековина његове владавине је што је успео да смањи број партија. Уместо 32 разједињене странке добили смо јаснију слику са једном владајућом, а једном опозиционом партијом. Не бих заузимао позиције против њега. Опозиција је против њега због приватног живота. Приватни живот не треба да има везе са политиком, али он јесте претеривао.

Како гледате на проблем Косова и Метохије?

Чини ми се да је председник Тадић урадио доста тога да унапреди ситуацију. Кфор такође чини добру ствар. Сада је у сваком случају много боље него што је било раније, бар се људи не убијају.

Како мислите да је нормализован живот ако сукоб на северу Косова виси у ваздуху?

Тако ми читамо у новинама, али ако ви то кажете, онда је то само моја пуста жеља. Искрено, не знам довољно о тој ситуацији. Срео сам једног момка, рекао ми је да је из Албаније. Питао сам га да ли је муслиман или православац. Отац му је муслиман, а мајка православка и зато са оцем петком иде у џамију, а са мајком недељом у православну цркву. Та прича, негде, отвара очи.

Вељко Миладиновић

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/Nedeljnik/story/201092/Kralj+Hrvatske%3A+%E2%80%9ENe+zanima+me+kruna%22.html
IP sačuvana
social share
Вуковар је коштао хиљаде српских живота – добрим делом управо оних наочитих момака који су 10. марта 1991. у колонама пристигли на Теразијску чесму са Звездаре, Карабурме, Чубуре, Чукарице, и из разних приграђа.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Јер, све до слома „Шездесет осме“ у Београду би се и пролазници на улици умешали у тучу, јачему вичући: „Шта си навалио на слабијега!“
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 27614
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 9.0.1
vidii vidi   Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 9.0.1
Moraju novine da nadju neku glupost  Smile
IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Svest nije samo materijalna manifestacija, potrazi na interenetu

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 27614
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 9.0.1
ma nema od toga ništa,oni neće ni mesiću penziju da plaćaju a kamoli princu  Smile

Иво Јосиповић: Укинути Месићев кабинет
   PDF    Штампа    Ел. пошта
среда, 01. фебруар 2012.

Загреб - Кабинет, секретарица, возачи, обезбеђење и право на председничку пензију посвађали су актуелног и бившег лидера Хрватске - Иву Јосиповића и Стјепана Месића.

Њих двојица, наиме, имају опречне ставове око тога да ли бивши председник државе треба да има кабинет који се финансира из државног буџета.

Све је почело када је Јосиповић изјавио да би у ситуацији кад Хрватска има преко 300.000 незапослених због штедње било добро да се Месићева канцеларија укине.

"Бивши председник не би требало да има канцеларију, а мени лично након краја мандата неће требати канцеларија, већ се враћам на факултет", рекао је Јосиповић, који сем тога што је професор на факултету, бави се и компоновањем.

"Постојање канцеларије зависи о томе очекујемо ли од бившег председника нешто, јер ако не очекујемо, онда му не треба ни канцеларија", рекао је Јосиповић и нагласио да бивши председник не треба да има канцеларију, нарочито не доживотно.

Месић је узвратио да "бити на челу државе није само част и одговорност, већ и обавеза која траје и након краја мандата" и поручио Јосиповићу да се нада да ће и он то схватити.

Јосиповић је позив на укидање канцеларије свео на лични ниво, рекао је Месић и додао да би држава која би се одрекла услуга бившег председника у улози политичког и економског лобисте, "најблаже речено била кратковида".

Он је додао и да ће Јосиповић, кад дође време, узети председничку пензију.

Према Јосиповићу, ни устав ни прописи не уређују који су задаци бившег председника, па су Месићеве активности заправо приватне.

Поручио је и да неће узети председничку пензију јер она ни по садашњим прописима није обавеза, него је право које он, како је нагласио, неће искористити.

Рекавши да цени Месића као истакнутог политичара, али да га разочаравају његове изјаве, Јосиповић је оценио и да Месићеве активности представљају слику једног дела политичке сцене у Хрватској.

"Требало би предвидети и механизам усклађивања ставова с онима који су на изборима добили легитимитет да воде државу јер тада верватно не би било, уз све оне добре ствари које је Месић радио, и оних које нису биле у интересу Хрватске као што је подршка бившем либијском вођи Моамеру Гадафију", рекао је Јосиповић.

Раније је за рад канцеларије финансијски план предвиђао 180.000 евра, а завршни рачун још није готов.

(Танјуг)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Јер, Они нису Ми.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 16344
Zastava Sirte
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 7.0.1
mob
Nokia 
Moraju novine da nadju neku glupost  Smile
За кај?
Hе свиђа ти се Краљ Звонимир II ?

« Poslednja izmena: 01. Feb 2012, 18:18:26 od Nksamsj »
IP sačuvana
social share
Вуковар је коштао хиљаде српских живота – добрим делом управо оних наочитих момака који су 10. марта 1991. у колонама пристигли на Теразијску чесму са Звездаре, Карабурме, Чубуре, Чукарице, и из разних приграђа.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Јер, све до слома „Шездесет осме“ у Београду би се и пролазници на улици умешали у тучу, јачему вичући: „Шта си навалио на слабијега!“
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 9.0.1
Bio je jedan kralj u proslosti  Smile

IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Svest nije samo materijalna manifestacija, potrazi na interenetu

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Chrome 16.0.912.77
mob
Apple 15
Tacnije, Habsburska dinastija je hrvatska dinastija...
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Ovde ce izgleda biti tri polufinala

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 11678
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 11.61
mob
Apple 5
Da gram sanse postoji napravili bi oni vec kraljevinu  Smile
A mi mozemo ali izgleda nam ne treba  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.071 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.