Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 18. Avg 2025, 12:53:45
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 9
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Predziđe Hrišćanstva ?  (Pročitano 31265 puta)
Jet set burekdzija

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 9557
OS
Windows 2000
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6;M
mob
Samsung S500
Da, da... povlačenje... toliko ste se uspješno povlačili da se niste zaustavili niti na obali, nego ste otišli sve do Krfa.

A tu priču o Srbima kao "glavnoj snazi za probijanje solunskog fronta" ne moraš prodavat meni. Prodaji je nekom Englezu ili Francuzu čiji je djed poginuo na solunskom frontu.
IP sačuvana
social share

I am not a complete idiot.
Some parts of me are still missing.

America is the only nation in history which miraculously has gone directly from barbarism to degeneration without the usual interval of civilization (Georges Clémenceau)
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Пустињу краси то што се у њој скрива бунар!!!

Zodijak
Pol Žena
Poruke 12617
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
mob
Nokia 
Хајде, де...без свађе и вређања.
IP sačuvana
social share

Ко не  жели да чује плач сиромашних, плакаће и сам, али га нико неће чути.

Ви  сте сви плодови истог стабла. Не поносите се љубављу према својој земљи, радије се поносите  љубављу за цели људски род.

Мудар  човек ништа не сакупља: што више направи  за друге то више има.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1074
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
Da, da... povlačenje... toliko ste se uspješno povlačili da se niste zaustavili niti na obali, nego ste otišli sve do Krfa.

A tu priču o Srbima kao "glavnoj snazi za probijanje solunskog fronta" ne moraš prodavat meni. Prodaji je nekom Englezu ili Francuzu čiji je djed poginuo na solunskom frontu.

Objasni kako je 700 Hrvata zaustavilo 140 000 Turaka?
Linkove, tekstove, bilo sta...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 2308
Zastava Srbija, NBG
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.24
mob
Nokia 6500c

Za  Boga svetoga ti cinis nesto najgnusnije sto postoji:vredjas vojnike koji su tamo isli. Ama covece nismo se povlacili jer smo hteli, vec sto smo morali, jer je veliki broj Nemaca, Bugara i Austrougara hteo sve da nas pokolje, a ni smo bili bez municije, hrane, odece itd. Inace moj pradeda je bio na Solunskom frontu i preziveo je sve strahote. U njegovo ime prekini da pricas kojestarije samo iz ,,nacionalnih interesa".
IP sačuvana
social share
O porodici Jelene Karleuse:
glupo pitanje, oni su cuvena slovensko - srpska plemicka porodica sa dubokim korenima u kraljevskoj lozi.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 11457
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
To bi, kao, trebalo bit srpsko shvaćanje "čojstva i junaštva"?

Daj mi reci, jel' se po tom shvaćanju "čojstva i junaštva" moja gubit svaka bitka i bježat na Krf?
Губити СВАКА битка? Леле, какву ли си ти повијест учио... Узгред, после тог Крфа распала вам се царевина  Smile

Moram priznat da nisam čuo za tu knjigu. Smile
Наравно. Кад је Хрват чуо за чојство и јунаштво? Елем, укратко: јунаштво је бранити себе од другога, а чојство бранити другог од себе.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2342
Zastava Croatia
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11;
mob
Samsung SGH-I560
koji smijeh...i ovo je vama povjesna tema LOL...mitomani, neznalice i ini držite se teme, a ona je predziže kršćanstva...o srpskom čojstvu i junaštvu pričajte nekom drugom, ne hrvatima  Smile
IP sačuvana
social share
You better watch out, You better not cry, You better not pout, I'm telling you why...

Bad Blue Boys are coming to town...

"Ja sam veliki prijatelj Hrvatske, to se nikada neće promijeniti." - Jorg Haider RIP
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2342
Zastava Croatia
OS
Windows XP
Browser
mob
Samsung SGH-I560

Objasni kako je 700 Hrvata zaustavilo 140 000 Turaka?
Linkove, tekstove, bilo sta...

misliš na bitku kod sigeta? 2.500 hrvata protiv osmanlije koji su krenuli na beč na čelu ni manje ni više nego sa sultanom sulejmanom veličantvenim. ta bitka, kao i njezin junak nikola zrinjski imaju jednaku važnost za mađare, kao i za hrvate.

spomenik nikoli zrinskom sigetskom i sulejmanu

1566.
Bitka za Siget. Hrvati, njih "dvi tisuci i tristo
i nekoliko vise" ( Crnko ), pod vodstvom Nikole
Subica Zrinskog, sigetskog zapovjednika od 1561. i
kapetana na desnoj obali Dunava od 1563., u tvrdjavi
Siget u jugozapadnoj Ugarskoj zadrzavaju u pohodu na
srednju Europu ogromnu tursku vojsku - vise od 90 000 vojnika
i 300 topova. Nakon vise dana neravnopravne borbe, 9. kolovoza
napustena je obrana najisturenijega sigetskog dijela Nove varosi, branitelji
su je zapalili i povukli se u Veliku varos; 19. kolovoza Turci su
zauzeli Veliku varos, 5. rujna branitelji su se povukli u unutrasnji
dio Staroga grada - vecina ih je izginula i preostao im jedino unutrasnji
dio sigetskoga Staroga grada. Turci su Zrinskoga pozivali na
predaju, nudeci mu citavu Hrvatsku, ali je on sve te pozive odbio
("jer nece nitkor u moju dicu prstom kazati"). Ujutro 7. rujna,
oko sest sati, Turci su svom zestinom napali i taj ostatak Sigeta
u hrvatskim rukama, bacajuci vatrene strijele i kugle i zapalivsi kuce Zrin
skoga. Ubrzo je citavi grad poceo gorjeti. Sva je turska vojska
posla na juris, noseci toliki broj zastava "da jim Bog racun znaj",
bubnjajuci i trubeci, i "ne bise viditi polja ni vode ni trstja, to bise
vse Turak, i polag paljanka vse jih je puno bilo". U takvim prilikama
Zrinski se odluci za juris, odrzavsi govor svojim ljudima:
"Zato ca ocemo totu goriti? Hodimo, vitezi, van iz toga grada u
Veliki grad i ondi se pobimo na lice s nasimi neprijatelji i
ondi pomrimo da nam bude po nasoj smrti dobar i posten glas!
Ki umre, oce z Bogom biti, a ki ostane, oce vazda dobar glas imati.
Zato ja ocu biti prvi i ja ocu najprvo pred vami pojti.
Ca ja budem cinil, to i vi cinite! Verujte mi, moja braco i vitezi,
da vas do smrti nigdar necu ostaviti". U odlucnom okrsaju Zrinski je
prvo bio ranjen, a zatim je i poginuo. Branitelji su se borili jos nekoliko
trenutaka, a zatim je vecina izginula; koliko se zna, spasilo ih se svega
sedam. U unutrasnjem dijelu Staroga grada, i oko njega, svugdje su
lezali mrtvi branitelji i napadaci, "da je vse po mrtvih ljudih clovik
hodil... i po gradu bi bil mogal krvi grabiti". Drzi se da su Turci u
borbama za Siget izgubili 18 000 konjanika i 7 000 janjicara.
Bitka za Siget bila je prva prekretnica u turskom napredovanju
i pocetak opadanja turske vojne moci.

U boj,u boj je hrvatska domoljubna pjesma. Napisao ju je i skladao Ivan Zajc 1866., a kasnije je pjesma uklopljena u njegovu operu Nikola Šubić Zrinski (1876). gdje je izvodi muški zbor.

Nikola Šubić Zrinski (opera) zacijelo je najpopularnije hrvatsko glazbeno scensko djelo. Oznaku narodnog djela zavrijedilo je povijesnim konotacijama te mu i zbog toga pripada aura umjetničke tvorevine za sva vremena. O strogo glazbenoj vrijednosti toga djela, odnosno o nekim manjkavostima libreta, mnogi su povjesničari glazbe, muzikolozi i kritičari rekli svoje. Zrinjski je, međutim, prošao mnoge kušnje vremena, estetičkih i inih prosudbi, te uspio prebroditi negativne ocjene izrečene glazbenom i pjesničkom tekstu. Danas mu, međutim, više ne treba obrana. Djelo govori samo za sebe.

Praizvedba Zrinjskog (libreto Hugo Badalić) bila je 4. studenog 1876. u Zagrebu u tadašnjem Narodnom kazalištu. Dirigirao je sam autor. U riječkim dnevnim novinama La bilancia četiri dana kasnije objavljen je kratki prikaz u kojem se Riječani prisjećaju Zajca i smatraju ga svojim: "Nikola Šubić Zrinjski. Ovo je naziv novoga djela (glazbene trilogije) vrijednog našeg sugrađanina, maestra Zajca, predstavljenog prvi put prošle sedmice u Narodnom kazalištu u Zagrebu, na libreto gospodina Badalića. Uzdržavajući se izvijestiti o vrijednosti nove partiture, jer su nas o tome obavijestili zagrebački listovi, kao i prijemu kod tamošnje publike, utvrđujemo sa zadovoljstvom da je, po Agramer Zeitungu, vrijedni umjetnik doživio brojne ovacije, koje su dostigle vrhunac kad su se poslije treće slike na prosceniju ukazali predstavnici pjevačkog društva Kolo i poklonili kompozitoru veličanstvenu krunu, ukrašenu kićenom vrpcom nacionalnih boja."

Nikola Zrinski cijenjen je i poštovan i u dalekom Japanu prije svega zbog svoje časne i samurajske smrti. U počast tom činu, japanski muški zborovi nerijetko izvode ariju iz opere "Nikola Šubić-Zrinski" koju su naučili 1919. nakon što su se hrvatski mornari (tada služeći u Austro-Ugarskoj mornarici) povlačili iz Sibira prema domovini, no brod im se nasukao pokraj Shimonoseki, jugozapadno od Honshua u Japanu. Tijekom popravka broda, mornari su bili nastanjeni u Kobeu, nedaleko od Osake, otprilike dva mjeseca, gdje su naučili lokalno stanovništvo pjesmu "U boj, u boj!"

26. veljače 2006. u dvorani Kokugian u Tokiju, japanski muški zbor od 1000 ljudi, vođen maestrom Katsuaki Kozaijem pjevao je "U BOJ", što je bio rekord takve vrste zborovskog pjevanja. Ovaj koncert posjetilo je 10.000 ljudi, a pokrovitelj koncerta, između ostalih, bila je i hrvatsko veleposlanstvo u Japanu.

evo kako ti izgleda kad japanci pjevaju U boj, U boj Smile

http://www.youtube.com/watch?v=uKYRPzc_3M8&feature=related

a kako kad hrvati

http://www.youtube.com/watch?v=LVhUQa3JbI0&feature=related

< Juranic>(digne zastavu)

U boj, u boj!
Mac iz toka, bane,
nek dusman zna kako mremo mi!

< Zrinski, Alapic, Paprutovic, Eva,Casnici i vojnici >

Grad nas vec gori,
stize do nas vec zar:
rik njihov ori,
bijesan je njihov jar!

< Juranic>

K'o pozar taj grudi nase plamte,
utisa rik maca nasih zvek!

< Juranic, Zrinski i zbor>

K'o bratac brata
Zrinskog poljub’te svi!
Zrinskom na vrata,
vjerni junaci vi!

< Zbor>

Sad, braco!
Pun'mo puske, samokrese,
nase grome, nase trijese,
neka ore, ruse more!
Brus'mo ljute nase mace,
neka sijeku jace, jace!

< Eva, Juranic, Paprutovic, Zrinski>

Sad zbogom bud',
dome nas zauvijek,
oj, zbogom, od svud i svud
na te dusman ide prijek.
I vec u grob sveti trup sklada tvoj, al' nece!
Za te sin svak u boj se krece!
Dome nas, ti vijekom stoj!

< Svi>

Hajd' u boj, u boj!
Za dom sad u boj!
Ma paklena mnos
na nj dize svoj noz;
Hajd' u boj!
Nas mal, al' hrabar je broj!
Tko, tko ce ga strt'?
Smrt vragu, smrt!

< Zrinski>

Za domovinu mrijeti kolika slast!

< Svi>

Prot dusmaninu! Mora on past'!

ja vam kažem...pitajte, učite, a nemojte se samo provaljivati  Smile
« Poslednja izmena: 14. Jan 2008, 13:06:35 od murinhoo »
IP sačuvana
social share
You better watch out, You better not cry, You better not pout, I'm telling you why...

"Ja sam veliki prijatelj Hrvatske, to se nikada neće promijeniti." - Jorg Haider RIP
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1074
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
OK. Slava im za hrabru borbu, ali to je opet poraz.  Smile

Posto su Turci ostali jos preko jednog veka u Ugarskoj sve do Austrijsko-Turskog rata 1683-1699,

KLIK !!!

Posto vidim da je taj poraz ostavio dubok trag u hrvatskoj povjesti i da su razne pesme obesmrtile bitku i borce, ipak se vi ne razlikujete od nas zato i nema razloga da pljujete nase bitke.

Drugo, prestani da smaras sa slikama. Poenta je u podacima i da se nesto nauci. Je'l moze?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2342
Zastava Croatia
OS
Windows XP
Browser
mob
Samsung SGH-I560
OK. Slava im za hrabru borbu, ali to je opet poraz.  Smile

Posto su Turci ostali jos preko jednog veka u Ugarskoj sve do Austrijsko-Turskog rata 1683-1699,

KLIK !!!

Posto vidim da je taj poraz ostavio dubok trag u hrvatskoj povjesti i da su razne pesme obesmrtile bitku i borce, ipak se vi ne razlikujete od nas zato i nema razloga da pljujete nase bitke.

Drugo, prestani da smaras sa slikama. Poenta je u podacima i da se nesto nauci. Je'l moze?

naravno da je poraz...ali postoji jedna bitna razlika...ta bitka bi na koji način nije dio nekakve mitomanije. pola hrvata ni ne zna za ovu bitku, što je opet sramota, ali samo govori o tome koliko se na ovakve stvari gleda trezveno.

slike su djela mađarskih autora (želio sam samo naglasiti i mađarsku dimenziju u svemu tome).
« Poslednja izmena: 14. Jan 2008, 15:14:00 od murinhoo »
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.25
mob
Apple 15
Krbavska bitka se desila 100 godina posle Kosovske... ko je Osmanlije kocio tih 100 godina?
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 9
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 18. Avg 2025, 12:53:45
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.07 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.