Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 12. Avg 2025, 16:24:10
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.

Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 20 21 23 24 ... 26
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Prebijene ustase  (Pročitano 24445 puta)
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 738
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0

On je meni "obijasnio"... ma mene ta teorija u biti zabavlja... a i vrlo je korisna - jer kad dokažeš da Srbi na nekim prostorima nisu živjeli i nemaju nikakve veze ni kontakta sa tim prostorima, onda se fino izvuče ta teorija o "pokatoličenim Srbima koji su poslije postali Hrvati" i time se rješavaju sve nelogičnosti i praznine u velikosrpskim pričama...

Ponavljam - vrlo zgodna i prikladna priča. To što nema veze sa logikom i istinom - ma nije bitno...

Mogu i ja ustvrdit da su svi Srbi zapadno od Drine u biti pravoslavni Hrvati koji su kasnije postali Srbi. I šta sad? Nema dokaza za takvu glupost, kao što nema dokaza ni za bedastoću o "pokatoličavanju".

Samo, ja nisam bolesno opsjednut mračnim urotama zlih crkvenih krugova kojima je jedina opsesija preobraćivanje inovjeraca.
Kao sto rece Vlado ti mozes sam smisliti tu teoriju (mada me ne cudi da je smislis posto si vec dosta smislio), dok ova teorija se vec dugo spominje. To sto vi hrvati zelite da te podatke sada zakopate to je vec druga stvar. Ako nesto Srbi znaju to je svoja istorija. Dokaze cu ti uskoro pokazati barem neke.

Pa nisam ni ja opsednut ali jednostavno treba da se zna o tiim stvarima kao i o zlocinima katolicke crkve nad Srbima koji su bili Pravoslavci.

E @faca opet lupetas budalastine. Lepo ti objasnio a ti opet po starom. Pa Srbi su ziveli na tim prostorima a danas tu zive hrvati. Bas cudno?! To su katolici Srbi koji su kasnije presli u hrvate! Dobro dosta o tome. Da se ne bismo vise ponavljali a i posle prelazili na uvrede. Dobro je sto je Vlado postao moderator, tj. napokon neko ko ce zastupati sve Srbe na ovom delu foruma, a utoliko mi je malo i zao jer ce sada hrvati nastradati tj. biti banovani. Sa kim cemo se posle raspravljati?!

katolici srbi koji su presli u hrvate....
ti si za audicije Smile Smile

Evo i balija hoce nesto da kaze. Samo protiv Srba naravno. A sta ocekivati od njega kada svakako i on zeli kao i drugi "bosnjaci" da iskrive istoriju kako ne bi bili Srbi.
Nisam ja kriv sto ste vi Srbi koji su uzimali drugu veroispovest i odmah se saginjali pod turcima i katolicima.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 85
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0

On je meni "obijasnio"... ma mene ta teorija u biti zabavlja... a i vrlo je korisna - jer kad dokažeš da Srbi na nekim prostorima nisu živjeli i nemaju nikakve veze ni kontakta sa tim prostorima, onda se fino izvuče ta teorija o "pokatoličenim Srbima koji su poslije postali Hrvati" i time se rješavaju sve nelogičnosti i praznine u velikosrpskim pričama...

Ponavljam - vrlo zgodna i prikladna priča. To što nema veze sa logikom i istinom - ma nije bitno...

Mogu i ja ustvrdit da su svi Srbi zapadno od Drine u biti pravoslavni Hrvati koji su kasnije postali Srbi. I šta sad? Nema dokaza za takvu glupost, kao što nema dokaza ni za bedastoću o "pokatoličavanju".

Samo, ja nisam bolesno opsjednut mračnim urotama zlih crkvenih krugova kojima je jedina opsesija preobraćivanje inovjeraca.
Kao sto rece Vlado ti mozes sam smisliti tu teoriju (mada me ne cudi da je smislis posto si vec dosta smislio), dok ova teorija se vec dugo spominje. To sto vi hrvati zelite da te podatke sada zakopate to je vec druga stvar. Ako nesto Srbi znaju to je svoja istorija. Dokaze cu ti uskoro pokazati barem neke.

Pa nisam ni ja opsednut ali jednostavno treba da se zna o tiim stvarima kao i o zlocinima katolicke crkve nad Srbima koji su bili Pravoslavci.

E @faca opet lupetas budalastine. Lepo ti objasnio a ti opet po starom. Pa Srbi su ziveli na tim prostorima a danas tu zive hrvati. Bas cudno?! To su katolici Srbi koji su kasnije presli u hrvate! Dobro dosta o tome. Da se ne bismo vise ponavljali a i posle prelazili na uvrede. Dobro je sto je Vlado postao moderator, tj. napokon neko ko ce zastupati sve Srbe na ovom delu foruma, a utoliko mi je malo i zao jer ce sada hrvati nastradati tj. biti banovani. Sa kim cemo se posle raspravljati?!

katolici srbi koji su presli u hrvate....
ti si za audicije Smile Smile

Evo i balija hoce nesto da kaze. Samo protiv Srba naravno. A sta ocekivati od njega kada svakako i on zeli kao i drugi "bosnjaci" da iskrive istoriju kako ne bi bili Srbi.
Nisam ja kriv sto ste vi Srbi koji su uzimali drugu veroispovest i odmah se saginjali pod turcima i katolicima.

majstore,prvo vrijedjas me...s tim "Balija" moderatori regulisite to ...
mozes me zvati Bosanac il' Mudzahid...ostalo su uvrede...
moj pra pra pra pra pra did je bio slaven mozda..al' vishe se dvoumim oko toga...

al' brate..isprao sam tu krv..generacijama Smiley
prvo kad tvoja  "veroispovijest" nauci brisat guzicu..mozda mi budete u boljim ocima Wink
IP sačuvana
social share
Moj dom je BIH,ja dizem zastavu do neba !!!!!

i da,da...do haosa i rasula sve vas vodi Baba Jula Smiley
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
mob
Apple 15
Da li ti uopste mozes da se ponasas inteligentnije od amebe ili je to previse za ocekivati?
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 738
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0

majstore,prvo vrijedjas me...s tim "Balija" moderatori regulisite to ...
mozes me zvati Bosanac il' Mudzahid...ostalo su uvrede...
moj pra pra pra pra pra did je bio slaven mozda..al' vishe se dvoumim oko toga...

al' brate..isprao sam tu krv..generacijama Smiley
prvo kad tvoja "veroispovijest" nauci brisat guzicu..mozda mi budete u boljim ocima Wink
Pa pogledaj unatrag i na drugim temama pa vidi koliko si ti vredjao druge.
Bio ti je sigurno i ne treba da se dvoumis oko toga. Budi barem tu pametan.

Sa cim si je isprao?! Da je nisi mozda dezinfekovao?! Kazi i meni taj recept za ispiranje krvi. To je jedina stvar koju ne mozete da promenite. Menjate nacionalnost, "istoriju" cak mozda i boju koze ako se ofarbate ali svoju krv i poreklo ne mozete menjati. To je jedno i ne moze se ikad menjati.

Ne razumem zasto mi ne znamo brisati dupe, mada kada bi srali na sva usta kao vi (bolje reci otvore) i mi bismo bili vrsni u brisanju. Nadam se da se neces zaliti kod moderatora.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Nemam ništa, al' za Srpsku dajem sve!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 10242
Zastava Pale - Republika Srpska
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.7
mob
Samsung S7220
Molim da se ne osvrcete na komentare @Dahije... suvisno je i previse off...  Smile
IP sačuvana
social share

Svi kalendari drevnog naroda Maja završavaju se za dvije i po godine, kao da svijeta posle toga neće ni biti...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12728
Zastava germany
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.7
mob
SonyEricsson k800i i D820
Molim da se ne osvrcete na komentare @Dahije... suvisno je i previse off...  Smile

Da Vlado je upravu,i meni je se cinilo da je taj covjek samo dosao da provocira...kako god vratimo se na Ustase hehehehe
IP sačuvana
social share
Diskutiere nicht mit Dummen, sie ziehen dich auf ihr Niveau und schlagen dich dort mit Erfahrung!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 738
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Dobro kazes Vlado, taj samo dolazi da provocira. Mada ima ih jos... ali znaju i dati drugacije odgovore tj. nemaju stalnu nameru da provociraju.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 15462
Zastava Zagreb - Republika Hrvatska
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
Dahija je uspavan sinoć ...  Smile Smile ... Anea ga je pomazila .....

idemo dalje ..... znaš kako se kaže .... mrtvi padaju , živi gaze preko njih i idu dalje,takav je život
IP sačuvana
social share
Duh Sekire: Ја да сам се питао сада би у Загребу биле рекламе на ћирилици, и још бисте се извињавали што нисте имали више да вам узмемо - link
Reply by nikola34: @x#%§!!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 3415
Zastava Republika Srpska
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
Dahija je uspavan sinoć
Buna protiv dahija  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Bez prava na potpis
Poznata licnost

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 2641
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
Najgluplji link do sada! Kako je Srbija izgubila Dubrovnik,oj mili boze,bolje da pise kako da Srbija poboljsa svoju virtualnu realnost!

ЗАШТО СУ ХРВАТИ УЗЕЛИ СРПСКИ ЈЕЗИК?
Наметање српског језика Хрватима изведено је ради ширења хрватског имена, и самим тим аустријског утицаја, на запад. У наредних сто година похрваћени су практично сви Срби католици у Славонији, Далмацији, Дубровнику, Босни и Херцеговини. Најпре је њихов језик проглашен хрватским, а онда су они преименовани у Хрвате. Пре овог доба, Хрвати нису имали свој службени језик. Код њих је била ситуација отприлике као сада у Индији: сви образовани Индијци говоре енглески језик, а ко не иде у школу говори само локалне индијске дијалекте. Тако су образовани Хрвати говорили латински, мађарски, италијански или немачки, зависно од историјског периода и територије на којој су живели. И некада, када су имали своју државу, од 900. до 1100. године, Хрвати нису имали сопствени књижевни језик, већ је то био латински. Латински је био службени језик у Хрватском сабору и у првој половини 19. века. Када је 1832. године један посланик затражио увођење хрватског службеног језика, свој предлог је морао да образложи на латинском, јер да је говорио на хрватском нико га не би разумео. Наиме, како нису постојале хрватске школе, књиге, новине, итд, образовани Хрвати су временом и приватно почели да користе стране језике, заборављајући свој матерњи језик. "Право рећи", писао је хрватски историчар Фердо Шишић, пре 1848. године хрватски језик није се користио "ни у кућама". А Антун Мажуранић је писао 1852. године:
"Ни најученији наши људи нису могли складно и углађено ни десет риечи проговорити нашим језиком". У Хрватском сабору неко је први пут проговорио на хрватском језику (а заправо на српском) тек 2. маја 1843. године. Био је то Иван Кукуљевић, који је тада дословце рекао: "Ми смо мало Латини, мало Нијемци, мало Мађари, мало Словени, а искрено говорећи нијесмо укупно ништа. Мртви језик римски, а живи језици: мађарски, њемачки и талијански - то су наши тутори".
Наравно, Кукуљевића нико није разумео.
Али, шта се подразумевало под појмом "хрватски језик"? По том питању европски лингвисти нису били сложни. Једни су давали предност чакавском говору, други кајкавском, а трећи су сматрали да оба ова дијалекта припадају Хрватима. Углавном, пре аустријског пројекта "Вукова реформа" ниједан лингвиста није сматрао штокавски говор хрватским - сви су га рачунали у српски језик. Онда је бечки двор одлучио да Хрватима наметне српски штокавски језик ијекавског (херцеговачког) наречја.
"То је испрвце било врло тешко многим хрватским писцима, јер су познавали само кајкавштину, у школи учили латински језик, а у обитељи говорили већином немачки. Многи Илирци почну марљиво учити штокавско наречје", писао је хрватски историчар Рудолф Хорват.
А хрватски историчар, теолог Шиме Љубић, средином 19. века писао је овако:
"Данашњи Хрвати, којих нема много, на Гајев позив одлучно одступише од свога (језика) помиешаног пориекла... те су озбиљно попримили такозване србске начине и облике језичне... до циела у учењу и у јавном животу". (За обиље сличних цитата читаоца упућујемо на књигу др Лазе Костића "Крађа српског језика".)
Илирски покрет је српски језик прогласио за службени језик Хрвата 1836, а Хрватски сабор 1861. године. Била су у оптицају три имена за назив новог језика: илирски, југословенски или хрватски. Сабор се определио за трећу опцију, па је српски језик преименован у хрватски језик. По природи ствари, остављање српског имена није долазило у обзир. Па ипак, током наредних деценија Хрвати нису скривали овај чин, просто зато што то није било могуће. Људевит Гај је, још док процес није био окончан, 1846. године, писао:
"Ну нама још из далека није на ум пало тврдити да то није српски већ (да је) илирски језик; паче се поносимо и хвалимо Богу великому што ми Хрвати с браћом Србљима сада један књижевни језик имамо".
И Ватрослав Јагић је касније писао у истом духу:
"Само се по себи разуме да ми је било смешно када се са српске стране приговарало Хрватима (управо Илирцима међу г. 1834. до 1848) да су неоправдано себи присвојили српски језик као књижевни - место да се веселе тој концепцији". Срби се, наравно, нису веселили, сем можда загрижених Вуковаца, јер је било јасно да Хрвати крађом језика циљају на многе друге ствари. Тако је француски слависта и филолог Селест Куријер писао 1875. године:
"Срби се револтираше... видећи да Илирци прихватају њихов језик, њихову историју и традиције, и заденуше полемику која и дан-данас траје".
Наиме, Хрвати нису српски језик прогласили хрватским само у том тренутку, већ, на појединим територијама, и уназад кроз векове. Српске народне песме из Босне и Херцеговине почеле су се штампати у Загребу као "Хрватске народне песме", а Иван Гундулић и други дубровачки писци средњег века, који су као Срби писали на српском језику, проглашени су Хрватима. Дубровачка књижевност данас се и на београдском Филолошком факултету проучава као - хрватска. У почетку, међутим, тај процес није текао глатко, јер су европски ауторитети, попут цитираног Куријера, писали у корист Срба. "И Хрвати су, отприлике пре 35 година, место њиховог народног дијалекта, подигли српски језик на свој писани језик", писао је Феликс Филип Каниц 1868. године. Тако исто био је прецизан и бечки етнограф Фридрих Самуел Краус почетком 20. века:
"Кад се данас говори о српско-хрватском или хрватско-српском језику одн. литератури, под тим треба разумети словенски дијалект српског племена и књижевност састављену на том дијалекту.

СЛОВЕНИЈА - ДО ЗЕМУНА!
У свему овоме лежали су разлози Копитаревог одустајања од пројекта "Вукова реформа". Као Словенац, Јернеј Копитар је кајкавски говор сматрао делом словеначког језика. Тражио је подршку Беча да се Кајкавци прогласе Словенцима и да се на тај начин Словенија територијално прошири на исток. Наравно, он је знао да бечки двор занима много даљи продор на исток, па је имао план за ширење Словеније све до Земуна. Реч је о једној од класичних манипулација историјском науком - као што данас на пример слушамо да су Грачаницу саградили Албанци а не Срби, или да су "Бошњаци" некада били богумили - а не Срби. Копитарева теорија састојала се у следећем. Када су Ћирило и Методије крајем 9. века кренули пут Моравије, нису створили глагољицу у Солуну, нити су тамо превели прве књиге на неки словенски језик, него су то учинили тек негде у Срему или Славонији. А тада су на овим подручјима, до ушћа Саве у Дунав, живели Словенци, па је тако први словенски књижевни језик био - словеначки. Зато сада, сматрао је Копитар, католичке Србе који живе низ Саву не треба похрватити, већ пословенчити и направити "Велику Словенију"...
Међутим, у том супарништву Љубљане и Загреба, Беч се определио за Хрвате, на што је Копитар одговорио бојкотом пројекта "Вукова реформа". Сматрао је да ће Хрватска, ако се прошири на исток, једнога дана имати апетита и према словеначким територијама. А у изгледу је стајало не мало проширење. Почетком 19. века, према аустријским изворима, било је по око 750.000 Хрвата и Словенаца, који су живели на територијама приближно исте величине, насупрот бројци од пет милиона Срба.
(Иначе, до пројекта "Вукова реформа" европски лингвисти сматрали су да је први словенски књижевни језик био српски, јер су једина словенска племена у околини Солуна, од којих су Ћирило и Методије научили језик, била српска. Данас се у Македонији тај језик сматра македонским, у Бугарској бугарским, а у Србији - старословенским.)

ХРВАТСКО ПИСМО ПРВИ ПУТ У СРБИЈИ
Елем, када је 1868. године кнез Михаило Обреновић усвојио "Вукову реформу", "Вукова ћирилица" је лагано почела да мења српску ћирилицу у државним и научним установама, школама, итд. Хрватска латиница је још била далеко од Србије, али је пропаганда о једном народу и једном језику са два имена лагано чинила своје. Она ће довести до једног од најтрагичнијих догађаја у читавој српској историји - до проглашења Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца 1. децембра 1918. године.
Па ипак, хрватска латиница није дошла у Србију тог 1. децембра, већ три године раније, иза аустроугарских топова. Наиме, када су крајем 1915. године окупирали Краљевину Србију, Аустроугари су за службено писмо у нашој земљи прогласили - хрватску латиницу. По ослобођењу и уједињењу са "браћом" ступио је на снагу "Бечки договор" из 1850. године. У службену употребу уведена су два писма. "Вукова ћирилица", која је сада сматрана српским писмом, а не полулатиницом, била је прво српско а друго хрватско писмо, док је хрватска латиница важила као прво хрватско и друго српско писмо. На српској страни, и у најзабаченијим местима натписи на железничким станицама исписани су на оба писма. Следећи Вука Караџића и његове прве присталице, Срби су у односима са Хрватима користили хрватско писмо, док су Хрвати и даље користили само своје писмо. У Београду се по први пут појављују књиге на хрватском писму. :ак је и књига Драгише Васића "Деветсто трећа" објављена - на хрватском.
Неприметно, ђаво је долазио по своје.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 20 21 23 24 ... 26
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 12. Avg 2025, 16:24:10
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.069 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.