Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 31. Avg 2025, 10:35:11
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 12
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Pravi vernik  (Pročitano 13880 puta)
Zvezda u usponu

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 1009
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Ovo je greškom poslato. Smile Ako neki moderator može da izbriše... Smile
« Poslednja izmena: 28. Maj 2007, 18:43:30 od bjbojan »
IP sačuvana
social share
Сети се одакле си пао и почни да чиниш своја прва дела!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol Žena
Poruke 91
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3

Prije svega , ako idemo vec po dogmi isus nije samorealizovan covek nego je Bog.

Pronađi gde on to kaže, molim samo jedno mesto u Jevanđelju gde Isus kaže da je on Bog.

Citat
Slediti Bog neznaci ga imitovati, posto ona sto On moze uraditi ti ne mozes. 
"Zaista, zaista, kažem vam, ko veruje u mene činiće dela koja ja činim, činiće i veća od ovih, jer ja idem k Ocu" (Jovan 14:12)

Tijana
IP sačuvana
social share
Ask, and it shall be given you; seek, and ye shall find; knock, and it shall be opened unto you

Pitajte i daće vam se; tražite, i naći ćete; kucajte, i otvoriće vam se.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Žena
Poruke 3460
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
Mislim da je Bjbojan pisao o onome...

Nemaj drugih bogova. Malo se zbunio. Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol Žena
Poruke 91
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
"Rekoh: Bogovi ste, i sinovi Višnjeg svi." Psalmi 82:6

Kako ti tumačiš to da se na jednom mestu u Bibliji kaže "nema bogova osim Mene",a u ovom citatu se kaže kao da ima više bogova?Isto tako se u gnostičkom spisu "O poreklu sveta" pominje više bogova.Nisam baš siguran da shvatam šta su pisci hteli time da kažu pa me interesuje tvoje mišljenje. Smile A i ostalih.  Smile

"Nemoj imati drugih bogova osim mene." (Izlazak 20:3)

Gde živi taj jedini, pravi Bog? Zar ne živi u svom carstvu?

A gde je to carstvo?

"Carstvo Božije je unutra u vama" (Luka 17:21)

Što znači da Bog živi u svim ljudima i na taj način svi su bogovi, samo što većina to ne zna, jer da zna ne bi se ljudi ponašali prema sebi i prema drugima onako kako se većinom ponašaju. Zagradilli su Boga koji živi unutra u jednu malu kutijicu i ne puštaju ga van.

"Staviću zavet svoj u njih, i na srcu njihovom napisaću ga" (Jeremija 31:33)

Dakle šta znači imati drugih Bogova osim pravog, jednog Boga? Zar ne znači uzdignuti dogme i spoljašnja "pravila" na mesto Boga i onda njih slaviti i poštovati umesto pravog Boga koji je u carstvu Božjem unutra.

Tijana
« Poslednja izmena: 28. Maj 2007, 23:03:00 od Tijana2012 »
IP sačuvana
social share
Ask, and it shall be given you; seek, and ye shall find; knock, and it shall be opened unto you

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Žena
Poruke 3460
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
Ili sto bi rekao Platon...  Smile

Koja dusa ugleda vise lepote, dok hita za kocijasem- Bogom, ona pada u telo filozofa ili ljubitelja prirode.

Zasto postoje crkve, ako je carstvo Bozije u nama?

Lepi  Martin.  Smile

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 335
OS
MacOS X
Browser
Mozilla rv:1.8.1.3)
Citat
[quote author=Tijana2012 link=topic=229018.msg3288918#msg3288918 date=1180383587

Pronađi gde on to kaže, molim samo jedno mesto u Jevanđelju gde Isus kaže da je on Bog.

pronadji, molim samo jedno mesto gde on kaze da nije Bog, osim toaga ako nije Bog zasto da ga sledim. Ima puno propovednika koi imaju misticnu mok. Zasto Hristos ne bi bio Bog, t.j Bogocovek.

Da ako mislis da je Isus covek, onda naravno da mozemo, imamo isti potencijal. Ali biti ravni Bogu ne mozemo. To bi znacelo da posedujemo svi dobri odlike u potpunosti, sve moci i cak sto vise Bog nikada nece pasti, a mi smo tu svi pali duse. I ne moras se povikavati Biblii, kao u autoritet, nije mi mene ona bas neki verodostojan autoritet, ili ne bar proveren u potpunost.
« Poslednja izmena: 28. Maj 2007, 23:39:42 od bbb108 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol Žena
Poruke 91
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
Citat
[quote author=Tijana2012 link=topic=229018.msg3288918#msg3288918 date=1180383587

pronadji, molim samo jedno mesto gde on kaze da nije Bog, osim toaga ako nije Bog zasto da ga sledim..

"A Isus mu reče: što me nazivaš dobrim? Niko nije dobar - osim jednoga Boga." (Marko 10:18)

A ovde pročitaj kroz red:

"Učenik nije nad učiteljem niti sluga nad svojim gospodarom. Dosta je učeniku da bude kao njegov učitelj i sluzi kao njegov gospodar." (Matej 10:24)

Citat
t.j Bogocovek

Bogočovek da. Ali ne jedini. Možda je bio jedini u to vreme ali to ne znači da trba da bude jedini zauvek. Jer učitelj čiji učenici nikad ne dostignu njegov nivo nije ispunio svoju ulogu učitelja.

A šta je zapravo Bogočovek ako nije čovek koji je samorealizovan, tako što vidi da je Bog u njemu i on u Bogu--ujedinjen sa Ocem--zato je i rekao "Ja i Otac jedno smo". (Jovan 10:30) Pazi to nije isto što i reći "ja sam Bog i na istom smo nivou."

Tijana
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

omnia ab ovo

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 5614
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.21
mob
Nokia 
Pravi vernik ko je zadovoljen, u svakom smislu Smile Smile Smile
Tijana, Euridi macka , bbb108 za vas od mene jednu ili sto Smile Smile Smile
Livingston, pa ti provociras  ljude Smile Smile a to pravi vernik ne radi zbog eticke norme.
IP sačuvana
social share
Da li je kocka baceno?
Snezana i vuk
Crvenkapa i kaludjerice
Vuk i sedam kaludjerica
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol Žena
Poruke 91
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
Zasto postoje crkve, ako je carstvo Bozije u nama?

Odlično pitanje Smiley

U prva dva, tri veka posle Isusa (kada Hrišćanstvo nije bilo institucionalna religija) crkva nije imala isti smisao kao što danas ima. Crkva je bila zajednica ljudi. I svrha crkve nije bila da određuje dogme i šta sme i šta ne sme da se veruje. Niti je bila svrha crkve da bude posrednik između ljudi i Boga.

Isus je stalno bio u sukobu sa Farisejima i zakonicima koji su se baš tako postavili kao posrednici između ljudi i Boga i tako držali ljude pod kontrolom. Ljudi su verovali da može neka zemaljska institucija (kao religija) ili neki čovek (kao sveštenik) da im spreči odlazak u raj ako nešto učine što nije po pravilu.

"Teško vama zakonicima, što ste uzeli ključ znanja; sami niste ušli, a sprečili ste one koji žele da uđu." (Luka 11:52) -- šta je ključ znanja? Gde to nisu ušli zakonici? Ući negde podrazumeva da ulaziš unutra, znači oni su se držali spoljašnjih pravila, i ljude su zarobili dogmom i tako što su omalovažavali ključ znanja koji je unutra u svima, sprečavali su ljudima da stupe u kontakt sa onim što je božanstveno u čoveku.

"Teško vama, književnici i fariseji, licemeri, što ste kao okrečeni grobovi, koji spolja izgledaju lepi, a iznutra su puni mrtvačkih kostiju i svake nečistoće. Tako se i vi spolja pokazujete ljudima pravedni, a iznutra ste puni licemerstva i bezakonja." (Matej 23:27)

Da li je logično misliti da Isus koji je bio u sukobu sa tadašnjom "crkvom" koja je terala dogmu i pravila i izbacila sve što je zapravo duhovno, da taj isti Isus sada sa ponosom gleda Hrišćanske crkve koje su isto to uradile?

Šta je onda idealna uloga crkve? Zar nije to da ljude oslobodi? Da im pokaže da carstvo zaista jeste unutra, da im pokaže kako da pronađu to carstvo. Znači nije svrha crkve da sakuplja članove i da se hvali da ima ovoliko ili onoliko članova više nego neka druga crkva. Kakva budalaština! Niti je tu da ljude straši paklom ili kaznom--strah je loša motivacija. Jer "u ljubavi nema straha, nego savršena ljubav izgoni strah, jer strah ima kaznu; a ko se boji nije došao do savršenstva u ljubavi." (1Jovanova 4:18), i uloga crkve bi trebala da bude da uči ljude kako da gaje pravu, savršenu, božanstvenu ljubav, kako da spoji čoveka sa Bogom.

Prava uloga crkve dakle je da pomogne ljudima da postanu duhovno samostalni, tako da im više crkva nije potrebna. Kao što je uloga učitelja da nauči učenike tako da im on više nije potreban.

A da je crkva sa tog puta skrenula, pa to je dosta očigledno. Smile

Tijana
« Poslednja izmena: 29. Maj 2007, 11:19:23 od Tijana2012 »
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

omnia ab ovo

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 5614
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.21
mob
Nokia 
Slazem se, al ljude po meni ne sa Bogom treba spoljiti, jer ja tako mislim da Bog je stvorenja, nego sa ostalim ljudima. Da vodimo ljubav , pricamo, radimo, stvaramo vrednosti Smile
A mislim sto si pricala i Biblija kako opisuje Fariseji, to je tacno, i mnogo vise je aktuelniji u vreme postmoderna. Otudjivajuci snaga danas je do sada najjace. Zbog toga vidim znacaj veru, al ipak zbog kraja istorija tako vidim da nema nada. Al boriti treba i posle nadu, jednostavno je to ecce homo. Smile
IP sačuvana
social share
Da li je kocka baceno?
Snezana i vuk
Crvenkapa i kaludjerice
Vuk i sedam kaludjerica
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 12
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 31. Avg 2025, 10:35:11
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.07 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.