Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 04. Sep 2025, 12:28:02
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 10 11 13 14 ... 18
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Postoji li zlo?  (Pročitano 21146 puta)
Zvezda u usponu

主天下

Zodijak
Pol
Poruke 2225
Zastava in the back of your mind ;-)
Potpuno je besmisleno ukljucivati u hinduizam nekakav "lamaizam" -- sta je to? Mozda mislis na tibetanski bon?

Budizam je, naravno, po poreklu sekta hinduizma kao sto je hriscanstvo sekta judaizma.

Medjutim u oba slucaja su se sekte toliko rasirile i unutar sebe rascepkale da se gotovo moze govoriti o zasebnim religijama: budizmu i hriscanstvu.

Hinduizam je tradicionalna religija stanovnika indisjkog potkontinenta, jednako arijanska = u osnovi uglavnom vedska koliko i dravidska = pred-vedska. Vidi: http://in.geocities.com/tantraifc/mother_of_tantra.htm

Uzgred, danas ne postoji ni jedan pravac unutar hinduizma koji doslovce sledi vedsko ucenje, niti koji sledi iskljucivo to ucenje, bas kao sto ne postoji pravac u hriscanstvu koji sledi originalno ucenje Jevrejina rabina Isusa.
« Poslednja izmena: 24. Jun 2005, 13:38:52 od Tralalalala »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2143
Zastava Subotica
mob
Ericsson T65
Domobran...

Hm znaci po tebi ako neko sa zapada primi hinduizam taj je presao u New Age, a kad neko iz Azije primi hriscanstvo taj je nasao pravi put. Ajde da kazemo ovako, da onaj Indijac ili Kinez koji primi hriscanstvo je takodjer primio New Age! Slazes se?? Zasto bi se trebao sloziti, zato sto se New Age definise satanskim pokretom jer odudara od hriscanstva na kome je odgojena Evropa i SAD. Pa isto i hriscanstvo odudara od tradicionalnog hindu ili tao ucenja. No dakako da New Age ima gotovo nikakvih dodirnih tacaka sa hinduizmom. New Age je vise vezan za okultizam, samanizam i magiju.

Rob ljubavi! Rob je rob, pa i kad ljubi to je sa mukom.
« Poslednja izmena: 24. Jun 2005, 01:09:49 od costa »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Dole eksplatatori i eksplatisani -- Ziveli ljudi

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 210
@costa

Sad vidim odakle si crpeo tvoje argumente za uporedjivanje ateizma i religije sa tamom i svetloscu....

@all

Ajnstajn se malo zeznuo oko ovoga Smile:

Prvo, kakvo je to dobro bez zla? Kakva je to toplota bez hladnoce? Spinoza, veliki filozof, dobro je rekao: Omnis determinatio est negatio. Tesko je objasniti jedan pol bez drugog. Prakticno nemoguce je, a jednostavno ne postoje jedno bez drugog. Telo koje prenosti toplotu na telo koje nema toplotu u isto vreme se hladi i gubi toplotu. Znaci kolicina toplote ostaje ista, a u isto vreme i kolicina hladnoce. Svetlost koju emituje sunce vremenom nestaje. To prakticno znaci da postoji odrzanje kolicine kretanje, ili ti odrzanje energije, kao i odrzanje "ne kretanja" i ne energije.

Drugo, profesorov argument da ako ima zla nema boga je malo ne logican. Bog ne postoji u svakom slucaja, bilo zla ili ne.
IP sačuvana
social share

PROLETERI SVIH ZEMALJA UJEDINITE SE
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 10108
Zastava Beograd
A to ti odredjujes da li postoji Bog ili ne? Smile

Citiranje filozofa je u najmanju ruku smesno, na jednog filozofa koga ti citiras neko dobro potkovan u filozofiji moze da ti navede potpuno suprotan stav nekog drugog filozofa i tako u nedogled. Ljudski mozak je pateticno nemocan da to razume. I moj i tvoj i svaciji.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 210
@marinko82

Prvo, mozda ces ti da odredis ko sta da misli ili ne misli. Za mene on ne postoji!! Sustina je da postojanje Boga ne mozes da vezujes za postojanje dobra i zla, kako je profesor hteo da objasni Ajnstajnu. Tebi covek uvek mora da crta kada ti se objasnjava.

Drugo, to sto citiram filozofa i ispada smesno. Smesno je da neko ne cita ono sto drugi pisu, pa naravno i poznate filozofe Taj koji ne cita i ne citira druge nego se uzda samo u svoja saznanja mnogo je siromasno bice. Ako je tvoj mozak pateticno nemocan da to razume mozda neciji nije.

Nadji nekog koji misli drugacije nego Spinoza, a ja sam dao Spinozin citat kao kontra argument na Ajnstajnovo tumacenje dobra-zla, toplote-hladnoce, svetlosti-tame. (opet ti crtam).
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 10108
Zastava Beograd
Evo citiracu samo jednog filozofa pa se ti pravi pametan. Sokrat: "Sad znam da nista ne znam" (u prevodu - ljudski um nije sposoban da shvati postojanje svemira, prirodu dobra i zla i slicno). Mozda Sokrat nije dovoljno pametan/priznat/u skladu sa tvojim misljenjem da ga priznas kao valjanu osobu za citiranje?

E sad, ja sam zloban pa tebi necu da crtam, ostavljam ti da se tvoj mozak muci... Smiley Poenta je da ni jedan ni drugi ne mozemo da valjano odgovorimo na to pitanje i da imamo konkretne dokaze za to. Ni za postojanje/nepostojanje zla niti Boga. A nase diskutovanje sluzi tek da prodje vreme. Inace moj komentar je bio upucen na ovu glupost da Boga sigurno nema a ne na drugi deo posta gde je Spinoza citiran iz drugog razloga, sa kojim se delimicno i slazem.

Konkretno oko dobra i zla - mnogo je tesko diskutovati kada imamo jako drugaciej poglede na svet. Jedino sto mogu da kazem da nam je slicno je da bi bilo tesko odrediti sta je zlo da nema dobra i obrnuto. Naravno, pitanje je da li se gleda apsolutno dobro/zlo, u formi Boga i djavola ili se to spusta na nizi, zemaljski nivo. Naravno, ti ne verujes u postojanje onostranog pa o apsolutnom nema razloga da diskutujemo, jednostavno ne verujes i to je to. Medjutim, za relativno, "malo" zlo se moramo sloziti da postoji - svedoci smo raznih zlodela za koja se moramo sloziti da su u prirodi "zla" - ubistva, mucenja i sl. Dakle, ne znam u cemu je tvoj problem u celoj stvari?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 210
@marinko82

Prvo, oko dobra i zla se potpuno slazemo (prvi put, bas mi je drago da si poceo dijalekticki da razmisljas i prihvatio prvi zakon dijalektike), sto znaci da se i ti ne slazes sa Ajnstajnom.

Drugo, Sokrata pominjes u nekom kontekstu znanja i neznanja. Ta Sokratova izreka mi zvuci ne tako pametno: Bolje bi zvucalo: znam da nesto znam, ili sad znam da nesto ne znam, ili ja ne znam sta mogu sve da saznam, ili ja ne znam sta ne znam. A bas da nista ne zna, pa cim zna da nista ne zna, on to zna: da nista ne zna. Covek zna nesto i sam to znas . Sto se tice tvog tumacenja izreke: proces saznavanja prirode i sveta oko sebe nije trenutan vec se razvija tokom vreme. Tacno je da mi mozda nikad necemo saznati sve procese u univerzumu, ali nije tacno da ne mozemo nista saznati. Mi danas znamo za atome, pozitrone, gama zracenje, zakrivljenost prostora i vremena. Kako onda mozes da stojis iza Sokrata koji kaze: Ja znam da nista ne znam.

Ponovicu ti jos nesto, jer se palis kako znas autoritet Sokrata (ja se nisam palio na autoritet Spinoze, vec sam ga samo citirao): Amicus Plato, sed magis amica veritas, pa ti protumaci ...

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 10108
Zastava Beograd
Opa, gadjamo se latinskim... Davno bese Gimnazija... Smiley

Ne palim se na Sokrata ali ga ti tumacis previse prosto. Poenta je da ne mozemo saznati osnovnu istinu o svetu. Ako nije mogao Sokrat, ne mogu ni ja! Smiley
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 533
Wow, tako me je ovaj tekst motivisao da nemate pojma.. Divan je i ima da ga upotrebim..Fala fala ;P
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 10108
Zastava Beograd
Good luck with that, bar nekom da bude koristan!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 10 11 13 14 ... 18
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 04. Sep 2025, 12:28:02
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.063 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.