Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 25. Avg 2025, 21:54:53
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 9 10 12 13 ... 18
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Postoji li zlo?  (Pročitano 21075 puta)
Zvezda u usponu

主天下

Zodijak
Pol
Poruke 2225
Zastava in the back of your mind ;-)
A ne cini ti se nimalo dvolicno kad

1. u slucaju Indije dozvoljavas sebi proizvoljne i potpuno netacne procene (o tome da su s'udre toboze isto sto i haridjani, a kad ti se skrene paznja onda sve smuljas u nekakvo jedno -- tebi tudje -- u kojem politicko-ekonomske cinjenice o "dravidskim robovima" proglasavas za navodno religiozne postulate (iako npr. sasvim hinduisticka boginja Kali -- crna kao dravidi, ili tamnoplava -- nikakve veze nema sa brahmanima niti sa sistemom kasta, nego ih upravo u religioznom smislu problematizuje itd.), a

2. u slucaju rimokatolicanstva ti smeta ako neko drugi iste takve politicke okolnosti: krstaske ratove eventualno dovodi u vezu i sa rimokatolicanstvom kao religijom, iako osnivac te religije, Jevrejin -- rabin -- Yehoshuah (iskvareno u "Isus"/"Jesus") nigde nije govorio da treba da postoji jedan vodja te religije u neprijateljskom Rimu (odakle je,usoatalom, dosao Pilat koji ga je osudio na smrt) niti da taj vodja treba da izdaje nardedjenje da se sunarodnici istog rabina Yehoshuaha (iskvareno u "Isus") kolju u Jerusalimu.

Hmmm...  A vidis meni je to hipokrizija par excellence.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2143
Zastava Subotica
mob
Ericsson T65
Citat
O čemu mi zapravo govorimo, o pravdi i jednakosti toga u hinduizmu nema postoji samo neumoljivi zakon karme

Postovanje zivotinja, kao i ritual sati, spaljivanje udovice pored mrtvog tela muza, takodjer nema relgijske osnove u hinduizmu, niti to da jedan pripadnik kaste nesme da ima ista sa drugim pripadnikom nize ili vise kaste. Manu, koji je tvorac kasti je dao jasno do znanja da svi mogu da kroz zivot napreduju i da dozive oslobodjenje bez obzira koje su kaste. Uostalom svi najveci Hindusi u istoriji, od Ramakrishne, Gandija, Tagorea, Radakrishnana su bili protivnici podele, i svoja zivot su posvetili razbijanju podela koje su vladali u Indijskom narodu, a koje opet nemaju religijsku osnovu u hinduistickom ucenju. Naprotiv, otkupljvanje greha koje je radila rimokatolicka crkva nema osnov u hriscanskom ucenju, sluzba vrhovnog poglavara jedne crkve takodjer nema osnove u hriscanskom ucenju, niti to da ta ista institucija kojom rukovodi jedan covek, od dobrovoljnih prologa vernika sirom sveta sakupi godisnje 23 milijarde dolara, dok na drugoj strani rimokatolicka Latinska Amerika se gusi u siromastvu, takodjer nema osnove u religijskom ucenju hriscanstva. Indija nije tunguzija kako je ti zamisljas, nego je Indija jedan dragulj covecanstva, sa neprocenjivom kulturnom i religijskom bastinom koja je uspela da odoli svim naletima agresora i zadrzi svoje iskonske korene i ocuva religiju i kulturu staru 10 000 godina. 

Citat
Zanimljivo da su pojmovi kao ljudska prava, pravo izbora, pravo manjina itd. svoju punu emancipaciju doživjeli u društvima natopljenim kršćanstvom, a ne u toj zaista divnoj Indiji.

Upravo je za vreme najvece moci i kontrole koje je rimokatolicanstvo imalo, Evropa je dozivela najcrnje doba u svojoj istoriji i verovatno nece ni doziveti goreg od toga. Ljudska prava, pravo izbora, pravo manjina nemaju veze sa hriscanstvom, nego imaju veze sa modernim dobom, modernim postulatima, i politikom koja je nastala tako sto su se neki ljudi pobunili protiv agresivne politike rimokatolicke crkve i tako je nastao prosvetiteljski pokret u Francuskoj koji je doneo osveznje, procvat nauke i koja je pak izrodila ta prava i izbore za ciju zaslugu pripisujes hriscanstvu, a verovatno u podsvesti mislis na rimokatolicko. A politiku koju vode islam i rimokatolicizam, jeste agresivna, i bez obzira na crnu istoriju islama i katolicizma, i dan danas muslimani sirom sveta teze ka tome da svet bude islamski jer smatraju da je njihova religija dovoljna za resavanje svih problema covenstva, sto svakako nije tacno, kao i teznja rimokatolicke crkve koja bi da ujedini podeljeno hriscanstvo, a i citav svet, a kojim bi opet upravljao jedan autoritet, svakao je neutemeljena.

Bog nije apsolutno dobro. On ujedinjuje sve: i dobro i zlo, i ljubav i mržnju, i život i smrt, i građenje i rušenje, i sve, što postoji, čitav svemir, sve bogove. On je apsolutan. On je iznad pojmova dobro i zlo. Dobro i zlo su za njega samo subličnosti, njegova sredstva upravljanja. Zlo je neizbežan elemenat bez kojega nije moguć harmoničan razvoj. Dobro nije nesto sto ce nam Bog podariti, nego je dobro nesto sami biramo kao i zlo. Dobro i zlo su samo manifestacije apsoluta.
« Poslednja izmena: 18. Jun 2005, 17:32:13 od costa »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1404
Zastava tako blizu, a ipak tako daleko
@costa

'Bog nije apsolutno dobro'. To je točno. On je Dobro. Možda se čini da je razlika samo u početnom slovu, no razlika je puno veća. Veliko slovo označuje bit, ono što Bog jest. A on jest Dobro. Kad kažemo Bog ne moramo govoriti da je on Stvoritelj, Svesilni, naj, naj, jer se sve to podrazumijeva u samoj riječi Bog. Drugi je problem kad se pojave bogovi. Za njih se mora govoriti da su naj, naj. Razlika je: Bog je Bog, a bogovi su bogovi. Kad ih je mnogo onda se ono Božje dijeli i nijedan nije potpun. Zato su grci imali mnogo bogova, ali i mnogo polubogova, mnogo ljudi u kojima su vidjeli nešto božanskog, tj. neku kvalitetu koju je imao pojedini bog. I samo tu kvalitetu. A opet su bili samo ljudi. Kod Boga toga nema. Ako je Bog onda se zna kakav je - Dobro. A zlo? Zlo postoji zato jer mi ljudi ne živimo po Bogu, ne vodimo se Božjim nego svojim, a ono je slabo. Zlo je dokaz čovjekove slabosti. A zašto? Zato jer nismo utemeljili svoj život na Dobru, na Bogu.
IP sačuvana
social share
\" Brini se više za svoj karakter nego za svoj ugled. Karakter je ono što uistinu jesi, a ugled je ono što drugi misle da jesi.\"
* John Wooden *

\" Kad bi rajčice poželjele biti dinje pretvorile bi se u farsu.
Strašno me čudi što toliki ljudi tako silno žele biti netko tko nisu.
Ima li smisla pretvoriti se u farsu?\"

* Mitsuo Aide *
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2143
Zastava Subotica
mob
Ericsson T65
Prvi put na ovom forumu vidm da ljudi Bogu dodeljuju epitete velikim slovom. Ako je Bog dobro, onda je samo dobro, ne moze biti Dobro, ili Janko, ili Slavko. Samo bogovi znaju zasto je ovaj svet stvoren, i zasto postoji, a mozda ni oni to ne znaju. Jedno je sigurno, na ovom svetu bez dobra nema ni zla, niti zla bez dobra. O zlu kao apsolutnom, ili dobru kao apsolutnom ne moguce je govoriti. Ovaj svet funkcionise na principu suprotnosti, u ovakvom materijalnom svetu nije moguce ziveti samo u dobru, niti je moguce ziveti samo u zlu. I jedno i drugo deluju kao protivteza ukoliko jedno prevagne previse. Jedino je pitanje sta ce ljudi izabrati, da li teg sa zlom ili teg sa dobrom. U svakom slucaju, moje je uverenje da je jedan Apsolut, ne Bog koji je samo dobar, nego Apsolut, koji je iznad svega i koji prozima sve zivo u nezivo, prauzrok svega, pocetka i kraj svega. A bogovi, bogovi kojih moze biti milijardu su samo njegove manifestacije. Na ljudima je da izaberu sta ce slediti.
« Poslednja izmena: 18. Jun 2005, 22:10:48 od costa »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 57
Citat
proglasavas za navodno religiozne postulate
Ne proglašavam ih ja već kako costa reče Mani. Kaste, a onda i nedodirljivi, koje sam ja velikodušno strpao među šudre, a oni su tako nečisti da ih se ne smije ni svrstati u kastu su plod hinduističkih vjerovanja, iako costa reče   
Citat
Uostalom svi najveci Hindusi u istoriji, od Ramakrishne, Gandija, Tagorea, Radakrishnana su bili protivnici podele, i svoja zivot su posvetili razbijanju podela koje su vladali u Indijskom narodu, a koje opet nemaju religijsku osnovu u hinduistickom ucenju.
Neobjašnjivo kaste postoje, one nisu utemeljene u religiji, a utemeljio ih je jedan od učitelja hinduizma. Podjele, velike nepravde koje su evidentne u indijskom društvu I protiv kojih se bore veliki ljudi Indije mora da su došle negdje sa strane, mora da su nametnute od muslimana ili zlih katolika. Ipak je zanimljivo da se protiv antidiskriminacijskog zakona donesenog nakon osamostaljenja Indije žestoko bore grupe koje najčešće nazivaju hinduističkim fundamentalistima, a ja bi ih nazvao pravim I vjernim hindusima koji ne žele svoju obrednu čistoću ukaljati dijeleći bilo što s  nečistim nedodirljivima. Da  ne govorim o ulasku u obitelj takvog soja, to bi bilo zaista loše za karmu nije li tako?
Citat
u slucaju rimokatolicanstva ti smeta ako neko drugi iste takve politicke okolnosti: krstaske ratove eventualno dovodi u vezu i sa rimokatolicanstvom
Ne smeta mi to je fakat. Križarski ratovi su sastavni dio povijesti rimokatoličke Crkve, motivirani su kako političkim tako vjerskim razlozima kao i španjolska osvajanja kao I postojanje sv. inkvizicije I prodaja indulgencija… 
Citat
Naprotiv, otkupljvanje greha koje je radila rimokatolicka crkva nema osnov u hriscanskom ucenju, sluzba vrhovnog poglavara jedne crkve takodjer nema osnove u hriscanskom ucenju, niti to da ta ista institucija kojom rukovodi jedan covek, od dobrovoljnih prologa vernika sirom sveta sakupi godisnje 23 milijarde dolara, dok na drugoj strani rimokatolicka Latinska Amerika se gusi u siromastvu, takodjer nema osnove u religijskom ucenju hriscanstva.
Varaš se sve to ima utemeljenje u sv. pismu. Doduše utemeljenje je možda neosnovano, prazno, ali ono postoji. Varaš se ako misliš da ću ja braniti katoličanstvo od opravdanih ili manje opravdanih napada, svatko će od nas odgovarati pred Bogom za svoja dijela I papa I kralj I svećenik I bludnica I vojnik I poreznik I profesor svima će biti pravedno suđeno, svi mi smo Božja djeca, a Bog je milostiv i pravedan.
Citat
Ljudska prava, pravo izbora, pravo manjina nemaju veze sa hriscanstvom, nego imaju veze sa modernim dobom, modernim postulatima, i politikom koja je nastala tako sto su se neki ljudi pobunili protiv agresivne politike rimokatolicke crkve i tako je nastao prosvetiteljski pokret u Francuskoj koji je doneo osveznje, procvat nauke i koja je pak izrodila ta prava i izbore za ciju zaslugu pripisujes hriscanstvu, a verovatno u podsvesti mislis na rimokatolicko.
Zanimljivo da su moderna vremena počela baš u sredini u kojoj je do tada prevladavalo zapadno kršćanstvo, a ne u Indiji ili Africi. I zaista prosvijetitelji su se pobunili protiv škole u kojoj su odgojeni, te njihove ideje nisu pale s Marsa nego su uvjetovane ozračjem koje je vladalo u društvu, a I da su bile plod pojedinca ili grupe zar bi ih mase prihvatile da nisu bile spremne na to. Indija I sada ima problema s prihvaćanjem prava velikog djela vlastitog autohtonog stanovništva, u toj državi ne postoji socijalna mobilnost I tome su uzrok religijska vjerovanja, kao što je liberalnoj demokraciji u srži poštivanje prava svake osobe što je kršćanski izum htio to netko priznati ili ne. 
Citat
, i bez obzira na crnu istoriju islama i katolicizma, i dan danas muslimani sirom sveta teze ka tome da svet bude islamski jer smatraju da je njihova religija dovoljna za resavanje svih problema covenstva, sto svakako nije tacno, kao i teznja rimokatolicke crkve koja bi da ujedini podeljeno hriscanstvo, a i citav svet, a kojim bi opet upravljao jedan autoritet, svakao je neutemeljena
Mislim da vjera I jednih I drugih, ako je o tome moguće tako poopćeno govoriti služi njima na čast. Svijetlo nije da se skriva, nego da obasjava I rastjeruje tamu.
Ako sam ja upoznao istinu dužan sam je proširiti posebno ako mi je to naloženo Božanskim autoritetom.
Citat
On ujedinjuje sve: i dobro i zlo, i ljubav i mržnju, i život i smrt, i građenje i rušenje, i sve, što postoji, čitav svemir, sve bogove. On je apsolutan. On je iznad pojmova dobro i zlo. Dobro i zlo su za njega samo subličnosti, njegova sredstva upravljanja. Zlo je neizbežan elemenat bez kojega nije moguć harmoničan razvoj. Dobro nije nesto sto ce nam Bog podariti, nego je dobro nesto sami biramo kao i zlo. Dobro i zlo su samo manifestacije apsoluta
Bog se istina ne da svesti u okvire našeg jezika, malo toga se da. Ali, ipak prikazati Boga kao neku neosjetljivu kozmičku juhu u kojoj pluta I dobro I zlo, čemu uopće živimo vjerovatno da bi se na koncu u toj juhici poput nekog rezanca utopili. Ne, hvala!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

主天下

Zodijak
Pol
Poruke 2225
Zastava in the back of your mind ;-)
Citat
proglasavas za navodno religiozne postulate
Ne proglašavam ih ja već kako costa reče Mani. Kaste, a onda i nedodirljivi, koje sam ja velikodušno strpao među šudre, a oni su tako nečisti da ih se ne smije ni svrstati u kastu su plod hinduističkih vjerovanja,

Po ne znam vec vise koji put:

Vede su samo deo hinduizma koji ni u kom slucaju ne vazi za citav hinduizam,

odnosno postoji veliki broj ljudi koji praktikuju hinduizam a za koje su Vede potpuno irelevantne.

Zar je tu jednostavnu cinjenicu zaista toliko tesko pojmiti da je nuzno da je ponavljam  opet i opet ... i opet .... a da ona ne dopire do tvog uma?

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2143
Zastava Subotica
mob
Ericsson T65
Citat
Ne proglašavam ih ja već kako costa reče Mani. Kaste, a onda i nedodirljivi, koje sam ja velikodušno strpao među šudre, a oni su tako nečisti da ih se ne smije ni svrstati u kastu su plod hinduističkih vjerovanja, iako costa reče

Kastinski sitem ovakav kakav jeste je daleko od onog kakvog ga je zamislio Manu. Danasnje stanje kasti uopste nije plod hinduistickog verovanja, a tebi to cini se ne vredi govoriti, nego je plod ljudske izopacenosti, koje je sklono udaljavanju od ucenja svetih spisa, bas kao sto se placalio za otkupljivanje greha u srednjovekovnoj katolickoj zapadnoj Evropi, i sto danas Vatikan ima 23 milijarde dolara u budzetu, a sa druge strane ljudi koji mu se priklanjau su na ivici gladi i bede, ili sto muslimani u Iraku dok kolju ljude uzvikuju Alahu Ekbar. Gde je tu sada jednakost pitam ja? Gotovo svi hindu posvecenici, gurui, poznate licnosti, drzavnicni su apsolutno bili protiv diskriminacije medju kastama, a o kastama je dobro rekao Swami Krishnananda ucenik poznatog hindu gurua Swami Sivanande:

Dok je kastinski sistem u originalu nastao kao potreba za klasifikaciom ljudske sluzbe u svrhu ocuvanja zivotne stabilnosti drustva, njegovo originalno znacenje i filozofske osnove su zaboravljene kroz vreme, i slepa privrzenost i fanatizam su uzeli mesto kroz prepotentni egoizam, pohlepu i mrznju, suprotno od praktikovanja istisnke vere kao socijalnog odraza unutrasnje duhovne teznje za postepenim penjanjem, stazama, ka Bogu Svemocnom. Vidura slavna licnost iz Mahabharate, je rodjen od zene Shudre. Ali je imao moc pozvati Brahmu, iz Brahmaloka, snagom volje. Koji ortodoskni Brahmin moze postici ovaj zapanjujuci podvig? Prema tome, neophodno je za svakoga da ima obzir prema cinjenici o svetskom jedinstvu o dobroj volji, Sarvabhuta-hit, je veliki Godpod spomenut u Bhagavad Giti. Pravda je visa od zakona. Nicije telo samo po sebi nije Brahmin, zato sto je ono sastavljeno od pet bitnih elemenata – zemlje, vatre, vazduha, vode, i etra.

Prema tome ono sto je plod hinduistickog verovanja je da su kaste neophodne za odravanje stabilnosti drustva, svako moze da napreduje u zivotu, iz nize u visu kastu, i svako moze da ima kontakte i sa drugim pripadnicima kasti. Sve ostalo nije plod hinduistickog verovanja, i nema utemeljenje religijske principe u hinduizmu. Cak ni postovanje zivotinja, nema utemeljene religijske principe, jer su ljudi koji su postovali zivotinje postojali i pre dolaska Arijevskih plemena, i onda oni koji su postovali zivotinje su primli vedsko ucenje, i to je tako ostalo. Ni podredjen polozaj zena, a to bi se moglo reci pre da je doslo od muslimana, nema religijske osnove u hinduizmu, jer svi sveti spisi postuju zenu. Za to ima dobar primer, Indijske savezne drzave Kerala gde su zene u hinduistickom drustvu izuzetno cenjenje i postovane, bez obzira kojoj kasti pripadaju. Prema tome kao sto vi hriscani smatrate da otkupljivanje greha, inkvizicija ne treba da ima veze da ucenjem hriscanstva, svakako da i nema, isto tako ni danasnje stanje u indijskom drustvu nema veze sa fundamentalnim principima na kojima je zasnovan hinduizam.

Citat
Bog se istina ne da svesti u okvire našeg jezika, malo toga se da. Ali, ipak prikazati Boga kao neku neosjetljivu kozmičku juhu u kojoj pluta I dobro I zlo, čemu uopće živimo vjerovatno da bi se na koncu u toj juhici poput nekog rezanca utopili. Ne, hvala!

Svakako se bolje sjediniti, nego biti sluga u raju.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1404
Zastava tako blizu, a ipak tako daleko
@costa

Čini se da si meni uputio post. Bog je Dobro zato jer je on izvor svega dobra. Sve ono dobro što postoji temelji se na Njemu, tj. na temelju dobra. A mislim da se to mora naglasiti. A kako drukčije naglasiti. Bog nije dobar jednako kao čovjek. Da su jednako dobri On ne bi bio Bog. Dakle, Bog je Dobar i čovjek je dobar. To je isto kad za nekog prijatelja kažeš: 'To je Čovjek, to je Ljudina.' A ništa se ne razlikuje od drugih. Samo ima neke 'kvalitete' koje ga stavljaju malo 'iznad'- ne nad-čovjek. To je to. Bog je Dobro, izvor svakog dobra.
IP sačuvana
social share
\" Brini se više za svoj karakter nego za svoj ugled. Karakter je ono što uistinu jesi, a ugled je ono što drugi misle da jesi.\"
* John Wooden *

\" Kad bi rajčice poželjele biti dinje pretvorile bi se u farsu.
Strašno me čudi što toliki ljudi tako silno žele biti netko tko nisu.
Ima li smisla pretvoriti se u farsu?\"

* Mitsuo Aide *
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Blago kuci koju zaobidjem :D

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 5996
Zastava Tako blizu a tako daleko
mob
Nokia 6130
 Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 57
Citat
Vede su samo deo hinduizma koji ni u kom slucaju ne vazi za citav hinduizam,

odnosno postoji veliki broj ljudi koji praktikuju hinduizam a za koje su Vede potpuno irelevantne.

Zar je tu jednostavnu cinjenicu zaista toliko tesko pojmiti da je nuzno da je ponavljam  opet i opet ... i opet .... a da ona ne dopire do tvog uma?
Definiraj hinduizam, označi što pod tim misliš. Ja sam to već učinio prije I mislim da je moja definicija prihvatljiva;, kada bi Vede izbacili iz svoje definicije hinduizma onda bi I budizam I lamaizam potpali pod hinduizam I to bi dovelo do još veće zbrke. Tvoja tvrdnja da postoji velik broj ljudi kojima su Vede irelevantne a prakticiraju hinduizam je proturiječna jer prakticirati hinduizam znači nasljedovati upute koje su dane u Vedama, bez obzira znali mi da su te upute “zapisane” (Vede su u originalu izgovorena riječ koja se usmeno prenosila) tamo ili ne. To da su različite slijedbe unutar hinduizma selektivne prema različitim vedskim učenjima i  da autoritet jednih stavljaju ispred drugih I obrnuto je činjenica. Zato se i ne može govoriti o nekakvom kanonu  Veda. Što se tiče mnoštva ljudi posebno na Zapadu koji u svoju duhovnost uključuju različite elemente indijske duhovnosti, pa sebe odmah smatraju hinduistima; mislim da bi ta pojava prije spadala u fenomen New Age duhovnosti nego u hinduizam.

Citat
u svrhu ocuvanja zivotne stabilnosti drustva
U svrhu životne stabilnosti Europskih društava u srednjem vijeku, a i dalje su postojala geta za Židove, zbog životne stabilnosti društva na jugu SAD-a u 19 st. je postojalo ropstvo, u Brazilu je postojalo ropstvo, na karipskim otocima je postojalo ropstvo. No, sve te pojave nisu izravna posljedica Kristovog nauka, kaste jesu hinduistički nauk koji je diskriminatorski prema velikom broju pripadnika Indijskog društva.
Citat
, njegovo originalno znacenje i filozofske osnove su zaboravljene kroz vreme, i slepa privrzenost i fanatizam su uzeli mesto kroz prepotentni egoizam, pohlepu i mrznju, suprotno od praktikovanja istisnke vere kao socijalnog odraza unutrasnje duhovne teznje za postepenim penjanjem, stazama, ka Bogu Svemocnom.
put u pakao je popločan dobrim namjerama. Hinduizam očito ne računa ljudskom naravlju koja ranjena grijehom ne može provesti sjajnu zamisao o „spasenju na leasing“ pa eto događaju se „manji propusti“. No, ništa zato kada otplatite sve ugovorene rate  plus kamate bit ćete vlasnici našeg de lux spasenjskog aranžmana „Sveobuhvatno Svašta“. Oslobođeni od glavnice i kamata – samsare zajamčeno ćete uživati, samo što postoj jedan mali problem tad više,naime, nećete uživati vi osobno, no nije važno bitno je da vi kupite naš proizvod i da se na taj nači očuva životna stabilnost društva.
Citat
Svakako se bolje sjediniti, nego biti sluga u raju.
Bolje grob, nego rob! Bolje rat, nego pakt! Svako nek bira svoje (iako je istina samo jedna), al ja bih osobno rado bio rob ljubavi.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 9 10 12 13 ... 18
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 25. Avg 2025, 21:54:53
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.062 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.