Клуб за тражење посла И Београд добио место где полазници са евиденције НСЗ пролазе обуку за подизање нивоа мотивације, развијање способности и вештина
Београдска филијала Националне службе за запошљавање (НСЗ) и Општина Звездара отвориле су први Клуб за тражење посла у Београду (такви клубови постоје у Крагујевцу, Аранђеловцу, Сомбору, Лесковцу, Нишу, Врању, Бору, Ужицу, Сремској Митровици, Ваљеву, Зрењанину...).
Овај клуб треба да пружи активну обуку за успешније запошљавање. Групе незапослених (по десет) који се налазе на евиденцији НСЗ шест недеља похађају обуку, активно тражећи посао, и стечена знања примењују јављајући се на огласе и конкурсе.
У прве две недеље полазници пролазе обуку за подизање нивоа мотивације, способности и вештина за активно тражење посла. Уче како да напишу радну биографију, упућују се на изворе информација о слободним радним местима и потенцијалним послодавцима и вежбају да воде разговор са послодавцем у циљу заснивања радног односа.
Наредне четири недеље полазницима Клуба су на располагању рачунари, интернет, дневне новине и телефони који ће им олакшати потрагу за слободним радним местима, као и контактирање са послодавцима. Полазници уче о пословној комуникацији и бонтону и имају могућност да користе интернет салу још шест недеља по завршеној обуци. Обука је бесплатна, а полазницима су плаћени и трошкови превоза.
После завршетка обуке, у року од шест месеци очекује се запошљавање око 20 одсто полазника.
Једна од полазника, Ана Ивановић, доктор стоматологије, пронашла је на интернету конкурс на који се пријавила и очекује да је, како каже, барем позову на разговор, а даље зависи од ње и онога што је научила кроз обуку.
– Моје предности су што сам заинтересована за рад, волим да радим, спремна сам да учим, а одговарам условима конкурса. Научила сам овде да пишем биографију, да напишем пропратно писмо (што раније нисам знала), како треба да наступим кад ме позову на разговор и како да разговарам са послодавцем, тј. како треба да се представим да би послодавац схватио да сам управо ја та која треба да добије посао – каже Ана.
Јасна Стојанов, медицинска сестра са положеним стручним испитом (претходно је волонтирала шест месеци), такође очекује да добије посао. – Овакви клубови омогућавају онима који дуго траже посао да схвате да га је могуће наћи. Посао интензивно мора да се тражи, мора стално да се учи и да се стичу одређене вештине. Осамдесет посто је научена вештина – каже Весна Рацa Радисављевић, заменик директора Националне службе за запошљавање, и додаје: – Национална служба је понудила различите програме за помоћ при тражењу посла и очекује да ће сајмови запошљавања, овакви клубови и остали програми обуке помоћи да све већи број заинтересованих дође до посла. Драгица Бајић
Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.
Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.