Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 14. Sep 2025, 20:29:13
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 18 19 21 22 ... 39
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Порођај једне војске  (Pročitano 34701 puta)
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 732
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9;M
mob
Nokia 
Moj predlog :
1) 3 eskadrile sa po 12 aviona : MiG-35 ( zbog vec obicenih pilota i osoblja ) , ili Jas-39 ( zbog dobrih letnih osobina , kratke poletno-sletne staze i lakog odrzavanja ) . Ako se ima para , u obzir bi dosao i Eurofighter ili Rafalle . Kasnije , ako bi pare i politicka situacija dozvolili , zamenili bi ih F-35 ili ruski stealth takticki lovac koji nasledi MiG-29 . Plus jedna eskadrila Su-25 . Osavremeniti Orlove i G-4 , razmotriti mogucnost zavrsetka razvoja domaceg lovca i nastavka proizvodnje osavremenjenih Orlova . Ako ne moze ni jedno , ni drugo , povecati broj lovaca koje ce mo kupiti za jednu ili dve eskadrile .
2) 40 jurisnih helikoptera . Ne verujem da ce nam ameri prodati AH-64 , zato je u igri Ka-50/52 , Mi-28 ili Eurocopter . Mi-28 je previse konvencionalan , Ka-50 selose pokazao u Ceceniji , i jednom i drugom je problem dejstvo nocu , zato bi se opredelio za Eurocopter u obe varijante ( 30 jurisnika i 10 lovaca helikptera ) ;
3) 20 jurisno-transportnih . Prvi izbor je Mi-24 , jer je dokazan u borbi i dobro naoruzan , ali bih razmotrio juznoafricki Royvalk ( pogotovu ako bi mi sami mogli da mu pojacamo naoruzanje ) ili britanski Lynx , pre svega zbog starosti Mi-24 . Pitanje je koliko ce se jos godina proizvoditi i koliko ce dugo biti rezervnih delova .
4) 30-40 transportnih . Izbor : Mi-17 , ili francuski Puma . Od amera sto se tog tice nista .
5) 10 transportnih aviona . Ili An-26 ili C-130 , ako ima para mozda i neki Il-76 .
6) Divizion S-300 ili S-400 . Osavremenjeni Kubovi i Neve , plus Bukovi ako bude bilo para . Strele 10 i sila . Tunguske ili ekvivalentni zapadni sistemi . Prage na boljim vozilima i Bofori , uvezani sa zirafama ili nekim novim radarima za osmatranje niskoletecih objekata . Novi osmatracki radari , kao i osavremenjavanje starih metarskih i produzenje njihovog veka , jer jedino oni mogu da prate stealth avione .
7) Osavremenjavanje tenkova M-84 i T-72 , sa ciljem da i T-72 zamene novim M-84 . Ako se proceni da dalji razvoj nije moguc , kupovina Leopard 2 , ili T-90 , ili Leclerc-a . Mbt-80 i BOW-ovi ostaju , uz poboljsanje oklopa , naoruzanja , kupole i SUV-a . Ako se ne isplati proizvodnja ili osavremenjavanje , kupovina napolju . Mislim da je tu zapadna varijanta bolja od istocne .
Smile Artiljeriju bih ostavio takvu kakva jeste , uvezao sa artiljerijskim radarima , GPS-om i racunarskim centrima . Izbacio bih " plamen " i ruske samohodke zamenio novim i savremenijim . Minobacaci bi ostali isti , samo sa boljom municijom veceg dometa .
9) Sto se transportnih vozila tice , izbacio bih sve dajceve , sve rusko i slovenacko . Presao bih na FAP-ove novorazvijene vojne kamione , jer ne verujem da mozemo da nabavimo stedljivije i bolje . Ovi imaju mercedesove motore , a mogu da se zamene i MAN-ovim , koji su stedljiviji , ali manje izdrzljivi . Umesto pinceva , FAP-ove Tare . Nabavio bi vucne vozovce na Zapadu , da li od Mercedesa ili od MAN-a , sve jedno , samo ne ruske . Ostavio bih Puh-Mercedes dzipove , jer su se kod nas , na nasem terenu , odlicno pokazali .
10 ) Od protivoklopnog naoruzanja izbacio bih M-79 i M-80 . Ostavio bih M-90 , maljutke i Bumbare , za fagote ne znam . Bacac granata BGA 30mm bi ostao u naoruzanju .
11) Od streljackog naoruzanja ostavio bih M-21 , MP-5 , CZ-99 , M-91 , M93 , M84 i Coyote 12,7mm ( ili bi povecao kalibar na 14,7mm ) . Na koliko god je moguce M-21 bi postavio bacace granata 40mm .
12 ) Kompletno nova telekomunikaciona oprema , na bazi digitalnih linkovskih veza ( optickim kablovima ,  radio-stanicama , mikrotalasnim linkovima svih vrsta ) .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

....volim Republiku Srpsku.....

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 3093
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.21
mob
Nokia 
 Smile mozda za 100 godina..... Smile
IP sačuvana
social share
Edit by chelavi1: Potpis uklonjen zbog duzine!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 732
OS
Windows XP
Browser
mob
Nokia 
U varijanti koji su drugi dali , da , jer se kupuje napolju sve , osim streljackog naoruzanja i tenka M-84 . Kod mene ostaje netaknuto 50% , 25% se osavremenjava , a 25% se kupuje . Mislim da je ovo malo realnija varijanta i da zahteva mnogo manje para , pa samim tim moze brze da se izvede .
Realno je za 5 do deset godina . Ne zaboravimo da bi se kroz programe osavremenjavanja doslo do dosta novih tehnologija , sto bi opet otvorilo mogucnost za kvalitetnije nase proizvode , vise izvoza , sto opet donosi vise para i ubrzava proces .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1074
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
@miodrag2

Kako se Ka-50 lose pokazao u Ceceniji?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 1804
Zastava Zemun
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
@ miodrag2

Odmah da kažem, ja sam za jednomotorce, poznato je da su oni 30-40% jeftiniji za održavanje i eksploataciju od dvomotoraca. Znači, moj predlog je F-35 "Lightning (Munja)", koji će se pojaviti u aktivnoj službi posle 2012. godine. Taman dok mi malo prikupimo para  Smile

Imajući u vidu veličinu našeg vazdušnog prostora, kao i osnovnu namenu avijacije (odbrana sopstvenog vazdušnog prostora), nama zaista više nisu potrebni lovci velikog radijusa dejstva (MIG 35), takođe nam nisu potrebni već zastareli SU-25, koji se nisu nešto pokazali u zalivskom ratu. Za blisku vazdušnu podršku kopnenim trupama poslužiće i unapređeni Orao (realno, naš Orao za drugu namenu i nije), a može da posluži i gripen.

Što se tiče transportnih aviona, mislim da oni nisu prioritet. Pa nećemo mi, kao Rumuni, da služimo kao avio-taksi služba NATO, pa da im (o sopstvenom trošku) prevozimo ljudstvo i logistiku u Avganistan.

O helikopterima smo već razjasnili da je ponuda velika, svi su približnih karakteristika, mislim da treba uzeti u obzir komplikovani odnos cena-kvalitet-politička korist. Znači, imamo opciju Eurokopter, apač, Ka-50, Mil Mi-24 (zastareo i slab u vazdušnoj borbi 1 na 1, idealan za borbu protiv gerile) ili Mi-28. Što se tiče transportnih, Mi-17 nije loše rešenje, može da ponese duplo više ljudi i opreme od pume (32:16).

Sa svim ostalim se slažem, osim kupovine leoparda. T-90 je tenk identičan našoj modernizovanoj varijanti M-84 (zvanično M-2001). Rusi su razradili bolji oklop, naš M-2001 ima kvalitetniji motor i bolju manevarsku sposobnost. U svakom slučaju, 80% delova su identični i uvoze se direktno iz Rusije, pa je logično da se kupi ruski T-90, zbog jednostavnijeg održavanja i eksploatacije.
IP sačuvana
social share

Dok je budala, biće i radikala
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3930
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
@miodrag2 NA nikada nije poleteo, projekat je zaustavljen zbog rata 1991. a prvi prototip je trebalo da poleti 1995.
Mi necemo imati para da nabavljamo nove avione pre 2011-2012, tako da je u skladu sa tim i projektovana modernizacija. Prvo je trebalo da se osavremeni PVO, u pocetku novim sistemima srednjeg i kratkog dometa, kao i modernizacijom postojecih sistema.
Medjutim, ovih dana cujemo da je za prvu vecu nabavku ipak odredjena jedna kolicina oklopnih transportera 8x8. To je verovatno zbog procene da ce nam u narednom periodu veca pretnja dolaziti od terorista sa kosova, koji nemaju vazduhoplovstvo.
Ja bih voleo da kupovinom tih transportera usvojimo licencnu proizvodnju makar i nekih komponenti, ako ne i celog vozila, kao sto su uradili slovenci i hrvati.
Za buducnost nasih tenkovskih hedinica sam takodje zabrinut. Pokrenuti proizvodnju novog tenka danas izgleda nemoguce. Svojevremeno se proizvodnja 84-ke odvijala sirom bivse sfrj, pitanje je da li bi bilo moguce uci u kooperaciju sa hrvatima oko novog tenka, tako da cemo 84-ke u buducnosti verovatno zameniti novim tenkom, nadam se opet uz sopstvenu proizvodnju sto veceg broja komponenti. Modernizacija nasih tenkova trebalo bi da se sprovede sto hitnije, ali videcemo gde je to na listi prioriteta vojske.
Modernizacija pesadije, sto pre uvesti borbene prsluke i pancire za svakog vojnika, kao i nove slemove, u ratu ne vazi bas
ona narodna da cizma glavu cuva.
Novi vozni park je verovatno na vrhu prioriteta, obzirom da je prosek starosti kamiona veci od 25 godina.
Eh da, nova sredstva komunikacije ce biti uskoro nabavljena, posto su postojeca zastarela i to poprilicno.
Sto se tice novih aviona, trebalo bi uzeti multifunkcionalni avion, tako da ako bi uzeli F-35 imali bi masinu koja moze da obavlja zadatke odbrane vazdusnog prostora, preciznog bombardovanja i podrske pesadiji, kao i elektronskog ratovanja. Tako bi se smanjili troskovi avijacije jer bi mogao da zameni vec ostarelog Orla i MiG-21/29
A budzet vojske je sve veci svake godine:
Citat
BEOGRAD, 21. novembra 2007. (Beta) - Vojska Srbija raspolagache u narednoj godini sa nessto visse od 67 milijardi dinara, odnosno sa visse od 1,2 milijarde americckih dolara, predvidjeno je u Predlogu budzzeta za 2008. godinu.
U tom predlogu predvidja se da za funkcionisanje oruzzanih snaga iz budzzeta bude izdvojeno 65,3 milijarde dinara a da Vojska Srbije od sopstvenih prihoda ostvari nessto manje od 1,8 milijardi.
Za plate i naknade zaposlenih u vojsci biche izdvojeno 18,4 milijardi, za obavezno socijalno osiguranje 18,8 milijardi, dok che za socijalne doprinose na teret poslodavca biti izdvojeno 3,6 milijardi dinara. Stalni trosskovi Vojske Srbije iznosiche nessto manje od tri milijarde dinara, za zgrade i gradjevinske objekte biche potrosseno 2,2 milijarde dok je pod stavkom "massine i oprema" opredeljeno nessto manje od osam milijardi dinara.
Vojska Srbije potrossiche 1,3 milijarde dinara za tekuche popravke i odrzzave sistema kojima raspolazze.
Zakonom o ministarstvima ranije je predvidjeno formiranje Inspektorata odbrane za ccije je funkcionisanje opredeljeno nessto visse od 18 miliona dinara, Vojne sluzzbe bezbednosti za koju che biti izdvojeno 107 miliona i Vojno-obavesstajne sluzzbe koja che poreske obveznike kosstati 150 miliona dinara.
Za finansiranje Vojske Srbije godissnje se izdvaja 2,4 odsto Bruto domacheg proizvoda.
Podseticu da smo 2005. imali duplo vise vojnika i (zastarele)tehnike na odrzavanju, a i penzioni fond(vojnih penzionera) je tada bio na vojnom budzetu, ovo daje nadu u bolju buducnost vojske.
« Poslednja izmena: 22. Nov 2007, 17:54:24 od ramon23 »
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 1804
Zastava Zemun
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
Samo da dopunim svoj poslednji post.

Gripen je veoma zahvalan multinamenski avion, prosto idealan za naše odbrambene potrebe i veličinu vazdušnog prostora. SAAB planira da posle 2010. godine izbaci novu, unapređenu verziju postojećeg aviona (JAS 39E/F). Mislim da bi gripen bio odličan za nas, pored F-35, pa treba razmisliti o ovoj varijanti. Pogotovo ako ameri iz političkih ili strateških razloga odbiju da nam prodaju F-35.

Nisam siguran da će ameri F-35 prodavati zemljama van NATO pakta (mislim na Evropu), a siguran sam da Srbija neće biti članica NATO u narednih 20-30 godina. Bar neće, ako se pita narod na referendumu.
IP sačuvana
social share

Dok je budala, biće i radikala
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 21103
Zastava Ту негде...
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.21
Ипак мислим да имамо веће шансе са Грипеном него F-35. Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Dođoh, videh, osvojih!

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10979
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.24
mob
Nokia 6300
mislim da je vojsci dosta reorganizacija i da sad treba samo uvesti bolje naoružanje.

počnimo od kopnene vojske (KoV).

-prvo treba uvesti novo pešadijsko naoružanje (M-21, Bumbar...) i M70 i Zolju ostaviti kao rezervu za dobrvoljačke odrede.
-zatim treba modernizovati tenkove M-84 na nivo M-84AB1 da bi mogli da budu stvarno najbolji u komšiluku. znači dobijamo 4 tenkovska bataljona (po jedan na svaku brigadu KoV) sa po 53 tenka M-84AB1.
-onda treba modernizovati BVP M-80A na nivo M-98 Vidra, ali ne sve evć polovinu BVP-a M-80A dok bi ostatak ostao kao rezerva. zatim bih nabavio broj oklopnjaka BTR-90 da bi imali i točkaše. znači dobijamo po jednoj bigadi KoV jedan mehanizovani bataljon sa M-98 Vidra i jedan sa BTR-90 a imamo 4 birgade KoV.
-onda na red dolazi samohodna artiljerija. najbolje bi bilo da se uvede po 15 samohotki 2S19 na po jedan samohodni artiljeriski divizion, a imamo ih po jedan na brigadu KoV.
-VBR M70 Oganj bih zamenio sa po 15 BM-30 po raketnom divizionu a ima ih po 1 na brigadu KoV.
-artiljerijsko-raketne divizione PVO kojih ima po 1 na brigadu KoV bih naoružao sa po 10 Tunguski.
-takođe bi nabavio novu i modernu opremu za ABHO, logistiku, inženejriju, pontonjerce i specijalce.

sad na red doalzi Vazduhoplovstvo i PVO

-prvo 101. lovačku eskadrilu opremiti sa 14 aviona MiG-29SMT i 2 MiG-29UBT.
-252. mešovitu eskadrilu opremiti sa 10-15 Lasta 95 (čime bih zamenio Utve 75) i modernizovao brogj G-4ki na standard G-4M.
-138. transportnu eskadrilu bih opremio sa 5 aviona C-27J i 13 helikoptera Mi-171Š.
-241.lovačko-bombardersku eskadrilu bi opremio sa 14 JAS-39C i 2 JAS-39D samo zato što je Gripen Jakt (Lovac), Attack (Bombarder) i Spaning (Izviđač).
-u 714.protivoklopnioj helikopterskoj eskadrili bih modernizovao jedno 14 Gazela i dodao bih još 2 Super Hinda .
-119. transportnu mešovitu helikoptersku eskadrilu bih opremio sa 10 helikoptera Mi-171Š i 6 modernizovanih Gazela.
- za potrebe PVO bih nabavio S-300 ili Buk-M.

znači:
-novo pepšadijsko naoružanje;
-modernizacija 212 tekova M-84 na nivo M-84AB1;
-modernizacija 160 BVP-a M80 na nivo M-98 Vidra;
-nabavka 160 BVP-a BTR-90;
-nabavka 60 samohotki 2S19;
-nabavka 60 VBR-a BM-27;
-nabavka 40 Tunguski;
-nova oprema za ABHO, inženejrce, pontonjerce, VP, specijalce...
-nabavka 14 lovaca MiG-29SMT i 2 nastavna lovca MiG-29UBT;
-nabavka 10-15 trenažnih aviona Lasti 95;
-modernizacija 10-15 Super Galebova na standard G-4M;
-nabavka 5 transportnih aviona C-27J;
-nabavka 14 lovaca/bombardera JAS-39C i 2 nastavna lovca/bombardera JAS-39D;
-modernizacija 20 Gazela;
-modernizacija Mi-24ki na standard Super Hind;
-nabavka 23 helikoptera Mi-171Š
-nabavka PVO sistema.

po meni bi ovo bilo dovoljno za odbranu naše zemlje, šta vi mislite?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 732
OS
Windows XP
Browser
mob
Nokia 
Prvo , ne znam sta je zvanicno planirano za NA , ali se secam da su reklamirali u to vreme , pred sam raspad zemlje , da je prvi prototip poleteo i da Aerosvet ima snimke . Znam da sam danima trazio taj Aerosvet i da nikako nisam mogao da ga nadjem . Da li su lagali , ili su pravili fotomontazu , ili su ga samo slikali na zemlji , ne znam , jer nisam nabavio novinu , pa ne mogu da pricam . Ipak , ako je , kako kazes , u projekat ulozeno oko milijardu dolara u to vreme , sto su tada bile znacajne pare , ne verujem da nisu uradili nista . Znam da je bila razvijena kompletna kabina sa elektronikom , verovatno su razvijeni i drugi podsistemi . Problem su tada bili pre svega motori i naoruzanje . Mislim da bi to danas moglo lakse da se nabavi i uz manje ulaganja . Ali , to neka procene strucnjaci u VTI .
Sto se Orlova tice , ja sam i zamislio da sastav bude 36 MiG-35 ( ili Gripena ) i dvadesetak Orlova , plus G-4 koliko procenimo da nam je za obuku potrebno . To bi nam bilo naoruzanje dok ne istekne resurs kupljenim avionima , a F-35 bi nabavljali tek onda ( ili avion koji u Rusiji tada bude preuzeo ulogu koju danas ima MiG-29 , odnosno ulogu frontovskog lovca ) . To bi realno bilo posle 2025.-te , a dotle bi i F-35 pojeftinio , a i ameri bi ga tada lakse dali za izvoz .
JAS-39 je po vecini pilota i tehnicara u vazduhoplovstvu trenutno idealan za nas prostor . Problem je sto bi preobuka pilota i tehnicara trajala oko dve godine i kostala dosta . Zato se za sada od toga odustalo , mada bi svi u vazduhoplovstvu voleli da dobijemo Gripene sto pre . To je i glavna prednost MiG-29 i njegovih derivata : vec imamo obucene pilote i tehnicare , imamo gomilu raketa koje on moze koristiti i dalje , i nije potrebna preobuka , piloti samo trebaju da sednu na trenazu nedelju dve da bi videli sta je novo i privikli se , i vec mozemo da ih koristimo .
Kazu da se Ka-50 nije dobro pokazao u borbama u Ceceniji , to je jedini podatak koji sam pronasao . Kazu da se pogotovu lose pokazao u nocnim dejstvima i da Rusi uopste imaju problema sa termovizijom i uredjajima za dejstvo nocu i na avionima i na helikopterima . Vecina strucnjaka smatra da ce tu jos dugo vremena kaskati za Zapadom . To je i jedan od glavnih razloga zasto bi kupio Eurocopter .
Mislim da proizvodnja M-84 nije problem . Samo telo tenka i podvozje mozemo da proizvedemo u Srbiji . Ako se secam , za nas je najteze trebalo tu da bude livenje kupole . Medjutim , sada kada Smederevo radi punom parom , i to bi moglo da se izvede . A moze da se ide na varenu kupolu kao kod Zapadnih tenkova . Motor se proizvodio u Republici Srpskoj , tako da ni to nije problem . Glavni problem su pare .
I ja sam u principu za T-90 , pogotovu sto su Rusi kod njega resili ahilovu petu dosadasnjih T-72 i njegovih derivata : municija je u kupoli tenka i pri pogotku eksplodira prema van ostavljajuci posadu zivu . Ali , Leopard je nemacko cudo , a po elektronici i modularnoj konstrukciji ne verujem da ce T-90 moci da ga nadmasi . Pa ti budi pametan !
I , ljudi , za ovo sto sam ja naveo , ako citate prve varijante na svakoj tacki , ne treba vise od 3-4 milijarde dolara , a to nasa zemlja moze realno da izdvoji u sledecih 5 do deset godina . Ono sto sam naveo kao kasnije dolazi tek za 2025.-tu pa nadalje , to nije pitanje za danas , to su zelje za kasnije .
Su-25 se dobro pokazao u Afganistanu , a s obzirom na pretnje kakve imamo u okruzenju , dobro bi nam dosao takav avion , ili njegov zapadni konkurent A-10 . Na Kosovu 1998.-sme bi bio melem na ranu , tada nam je takav avion trebao kao leba .
O pancirima i uniformama smatrao sam da ne treba da govorim , u odnosu na ovo drugo to je sitan trosak .
KGB , kao prelazno resenje nije lose . Jedino je pitanje da li nabavljati JAS-39 i cekati dve godine da eskadrile postanu operativne . I ovo tvoje resenje zahteva najmanje para , a premostili bi sa tim najmanje 20 godina .
« Poslednja izmena: 22. Nov 2007, 19:29:05 od miodrag2 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 18 19 21 22 ... 39
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 14. Sep 2025, 20:29:13
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.073 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.