Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 13. Sep 2025, 20:50:55
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 19 20 22 23 ... 39
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Порођај једне војске  (Pročitano 34661 puta)
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 1804
Zastava Zemun
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
@ kgb

Dobro razmišljaš, ali...

1. Ponavljam da nam nisu potrebni avioni MIG-29SMT, jednostavno naš vazdušni prostor je premali da bi takav kruzer pokazao svoje maksimalne kapacitete. Šta će nam avion koji ima dolet od 2100 km? Cela Srbija jedva ima 500 km u vazdušnoj liniji (od Subotice do Preševa). Plus je dvomotorac, što znači najmanje 30-40% veća potrošnja goriva od jednomotorca . Znači, skupa eksploatacija i održavanje. Dovoljno je modernizovati postojeće 29-ke, koje će svršavati posao "air-policing" (vazdušna policija), dok ne nabavimo nove eskadrile multifunkcionalnih aparata.
Sve zemlje približno naše veličine (Češka, Bugarska, Mađarska, Holandija, Danska) su se odlučile za jednomotorne mulifunkcionalne aparate. Gripen umesto MIG-ova (Češka, Mađarska, verovatno Bugarska) ili F-35 umesto zastarelih F-16 (Holandija i Danska).

Što se tiče PVO, dovoljna je nabavka sistema S-400 triumf, pa da budemo ubedljivo najjači PVO u srednjoj i južnoj Evropi. Čak i sa starijim modelom S-300PMU-2 "favorit" bi bili jači od grčkog PVO, baziranog na američkim "patriot" sistemima.

@ miodrag2

Ne znam kako si izračunao da će nam trebati "samo" 3-4 milijarde, ako uzmemo u obzir da je gripen 75-80 miliona dolara po komadu (MIG-35 je sigurno skuplji, možda i svih 100 miliona).

Znači, 3 eskadrile gripena (36 aparata) bi koštalo 2,88 milijardi dolara. Gde je novac za PVO (najmanje 1 milijarda, možda i dve). Gde su helikopteri itd.

Da se ne lažemo, kod nas nije ulagano 30 godina u naoružanje i opremu, prema tome sad nam treba od 10-12 milijardi da dovedemo vojsku na savremeni tehničko - tehnološki nivo primeren evropskoj zemlji u XXI veku). Šta možemo mi da očekujemo sa npr. KUB-ovima iz sredine '60. ili MIG-21 iz '70. Od koga da se odbranimo sa tim krševima?
« Poslednja izmena: 22. Nov 2007, 20:23:45 od zemunac2 »
IP sačuvana
social share

Dok je budala, biće i radikala
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 732
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9;M
mob
Nokia 
Ne znam na sta ti mislis pod MiG-om 35 ? Ako mislis na MiG 1.42 , taj projekat lovca je otkazan . A sto se tice svih novih MiG-29 , nijedna varijanta po ceni ne prelazi 30 miliona dolara . Mislim da je MiG-29SMT cak oko 20 miliona dolara . Pa i F-16 sada vec mozes da nadjes po ceni oko 30 miliona dolara , a oni su uvek bili od MiG-29 skuplji .
Sto se Gripena tice , to je druga prica , mada i njemu cena pada , ne verujem da je sada skuplji od 70 miliona dolara , a pocetna cena mu je bila oko 80-85 . F-22 kosta oko 120 miliona dolara po komadu , a F-35 ne bi trebao da predje 85 miliona .
Sa MiG-29 dolazimo do cene od oko 720 miliona dolara za 36 komada . Uracunaj jos oko 200 miliona za rakete i rezervne delove . S-300PMU2 mozes da dobijes za pola milijarde dolara , neka jos pola milijarde kosta osavremenjavanje postojecih Kubova i Neva , kao i nabavka Buk-ova .
Borbeni helikopteri su oko 10 miliona dolara , transportni izmedju 5 i 8 miliona . Neka sve zajedno kosta sa naoruzanjem i rezervnim delovima oko pola milijarde .
Tenk M-84 je kostao oko 1,5 miliona dolara . Otprilike si mogao da dobijes tri M-84 za jedan M1-A2 Abrams . Sve da osavremenimo i da T-72 zamenimo novim M-84 ne bi trebalo da kosta vise od 250-300 miliona dolara . Oklopni transporteri ako bi se prevodili u Vidre i ako bi se dokupilo jos Vidri , uz poboljsanje naoruzanja i opreme i poboljsanje kupole , pre svega zbog elevacije topa , ne bi trebalo da predje 150-200 miliona dolara .
Neka je M-21 i cetiri hiljade dolara po komadu . Treba ti 80000 pusaka , plus municija . To bi onda kostalo 320 miliona dolara za puske , i jos oko 100 za municiju ( metak je oko pola evra , uzmi da za svaku pusku za pocetak obezbedis municije za 80 okvira ) .
Neka jos oko 750 miliona ode za ostale stvari ( za nove protivoklopne lansere kao sto su bumbar i strsljen , i rakete za njih , za nove Nore i samohodke ) .
Neka ode jos oko 300 miliona za nove uniforme , pancire , slemove , gas maske .
Mozda sam preterao sa nekim cenama , mozda sam dao previse niske , iskreno nisam se skoro majao previse po netu da te podatke trazim . Ako i jesam , sa onim sto sam dao da kupimo opet cena ne bi smela da predje 6 milijardi dolara .
Normalno , nisam racunao Gripene , vec MiG-29 i rekao sam ti iz kog razloga .
« Poslednja izmena: 22. Nov 2007, 22:33:55 od miodrag2 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1489
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
mob
Nokia 
Ma kakvi tenkovi i avioni . Nama ne treba ni kuhinjski pribor. Možemo time još i ubiti  nekoga .
« Poslednja izmena: 23. Nov 2007, 00:04:10 od sstanko78 »
IP sačuvana
social share
"Cogito, ergo sum"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.2
@miodrag2-ne bih se slozio da je Leopard2 bolji od T-90...T-90 je (posle T-95,koji jos nije u serijskoj proizvodnji)trenutno najbolji tenk na svetu,a Leopard moze biti bolji od  njega mozda samo u lepoti enterijera,a to je totalno nevazno za ratne masine...
@KGB Agent-bogme,prilicno lep i sistematizovan plan! Smile
ali...preskupo. Smile i ne bih se davio sa BVPovima...
iako mi je T-90 sna snova,ne bih kupovao nove,vec bi postupio kao i ti-modernizovao bih M84,ali ne na AB1,vec na M-2001.e,sad,bilo bi skuplje,ali Kuvajcani su krenuli s time,i rezultati su prilicno dobri.tako modernizovan M84,skoro da je u nivou sa jednim prosecnim T-80U.stavise,M2001 i vise lici na T-90,nego na T-72(od koga je zapravo i nastao).

M-2001

T-72B
a sto se tice vazduhoplovstva,naravno a bih ostavio Mi-24(Najbolje su!) i uradio isto sto i ti,ali mislim da je vec krajnje vreme da nesto napokon ode-ili G-4,ili Mig-21.To su sjajni avioni,ali dajte,mislim,ponosimo se masinama koje su stare 4-5 decenija...kad sam bio na paradi,sad na leto(prva generacija Srpskih vojnika-kako se vec zvase,mrzi me da pisem),ocekivao sam Mig-29,i kad sam video G-4 i Mig-21,reko:a,bezveze-stipse nisu mogle jedan Mig-29 da skople za paradu( a da ne pricam da se ne daj Boze,angazuje neki oklopnjak na nasim"paradama"... Smile Smile mislim da bi pao sneg odma),a moji osrtaci otpali s nogu...kao:"Jao,SuperGaleb,SuperGaleb!!! Smile SmileSmile ono sto nam treba jeste MIG-29!i nikakve starije krntije i oldtajmeri!
i jos nesto-nikako i nikada ne bih bacio sve T-72,jer bi to i inace bio greh i zlocin upravo zato sto je taj tenk i pravljen i smisljen tako da se moze koristiti nekoliko decenija na istoj osnovi i upravo po tome(i jos nekim genijalnostim) i jeste postao toliko slavan i efikasan,vec bih ostavio da se modernizuju,i to na nivo T-72B(sa slike),ili T-72 BMPT koji takodje ima i prostor za prevoz trupa i poboljsani oklop.naravno,i ostatak tenka je modernizovan.
ovo sam ovako predlozio,jer nisam napravio bas pravi spisak oprema,ali mislim da bi mi bio vrlo slican kao @KGBov,samo malo skromniji... Smile Smile
ako budem sastavio nesto,ili nasao jos neke lepe stvarcice za ideju,nabacicu.
« Poslednja izmena: 23. Nov 2007, 00:55:13 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Odustao

Zodijak
Pol
Poruke 5342
OS
Nepoznat
Browser
Opera 8.01
skinuo sam se 2004. vezista.. ljudi moji,sa cime mi raspolazemo... kakve su to skalamerije,kao da su iz doba Kremenka
IP sačuvana
social share
Odustao
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.2
skinuo sam se 2004. vezista.. ljudi moji,sa cime mi raspolazemo... kakve su to skalamerije,kao da su iz doba Kremenka
pa,sad...na sta konkretno mislis?imamo gomilu djubreta u vojsci,ali ima i dobrih stvari.
tenkovi su nam jos i ok,ali one letece konzerve iz dinastije Ming Smile...  Smile Smile Smile
kao sto rekoh-MIG-29 ili nesto bolje-ispod ne prihvatamo.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Odustao

Zodijak
Pol
Poruke 5342
OS
Nepoznat
Browser
Opera 8.01
mislim na sredstva veze i radare ! (one koji su preziveli '99) tenkovi su ok ako se modernizuju,ali cena aviona plus odrzavanje... mozda je bolje da ulozimo u Kamov helikoptere i pvo tipa Neva
IP sačuvana
social share
Odustao
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3930
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
@hkj
Zasto bi izbacivali G-4, pa to nam je jdeini mlazni skolski avion, da ne mislis mladi piloti direktno sa laste da predju u MiG-21/29 ili nesto novo ako budemo kupili?
Ne znam gde si bio zadnjih godinu dana ali ocigledno nisi upucen  u situaciju sa nasim MiG-29, one su na remontu u Rusiji (4 od 5) i prva dva ce stici do kraja ove godine, sredinom decembra, tako je ugovoreno i po najavama dogovor ce biti ispostovan, tako da nisi mogao ocekivati da lete na paradi.
Mozes li molim te da mi posaljes link ili izvor ove informacije za modernizaciju Kuvajtskih 84-ki posto poslednje informacije koje ja imam su da jos nije odluceno koga ce da uzmu da im modernizaciju radi, ali to je stara informacija par meseci i nigde da saznam nesto novo o tome.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.2
@radulac-a,to da...
Kamov-pa,dobri su(veoma ruzni),ali pomalo nepopularni...
BlackShark je bio strah i trepet za zapad,ali,eto MI-24 je ostao,a Kamov 50(BlackShark)je vrlo malo koriscen.Ruska armija ih ima svega 16,dok ima MI-24 i to u stotinama...
inace,i mi smo imali nekoliko Kamova...ali,svi su ili prodani,ili izbacei iz upotrebe.
@ramon23-nisam mislio da se izbace skroz iz upotrebe Galebovi,vec da budu za trening.ali ne i kao primarna sredstva za odbranu vazdusnog prostora-to je stvarno jadno...
a sto se tice MIG-29,vrlo dobro sam upoznat sa cinjenicom da su sad na remontu,i ne znam zasto dizes toliku frku oko toga kada su stvarno mogli da pokazu jedan na paradi-slozoces se.ovde ne govorim samo o ovoj paradi i  o 2006.godini,vec i za deceniju ranije-nljudi nisu videki MIG-29 vec godinama.narod treba da vidi nesto lepoa ne samo krntije i slike nekadasnjih mocnih masina.
« Poslednja izmena: 23. Nov 2007, 01:33:49 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3930
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
Supergalebovi se ni danas ne koriste za odbranu vazdusnog prostora, oni su uvek korisceni primarno za obuku, a u sekundarnoj ulozi za podrsku pesadije i u obe uloge su se pokazali sjajno.
Ali te 29-ke su u Rusiji, nisu u Srbiji, kako da ih prikazu? Ostao je jedan u zemlji jer za njega nije bilo dovoljno novca, a on je ostecen u bombardovanju gelerima, a i on ce tokom 2008. da ode na remont.
Evo deo transkripta Poligrafa sa B92 u kojem se govori o nekim planovima modernizacije vojske u narednom periodu:
Citat
B92: Gospodine Šutanovac, u projekciji budžeta za sledeću godinu 2,4% bruto domaćeg proizvoda trebalo bi da ode na vojsku. Ja sam u najavi ove emisije postavio nekoliko pitanja na koje sada možete da odgovorite. Šta znači ovaj budžet za vojsku u narednoj godini?

Šutanovac: Ovaj budžet, moram da priznam da 2,4% bruto društvenog proizvoda, plus sredstva neka iz NIP-a, plus sopstvena sredstva koja će vojska ove godine prihodovati u ozbiljnijoj meri nego u prošloj godini, to će biti jedna ozbiljna suma novca gde mogu da kažem da ono što je najbitnije za građane Srbije, da ćemo mi u investicije i opremanje u budućoj godini imati para koliko u 3,5 prošle godine, znači, 2005, 2006, 2007. i pola 2004. godine, sve zajedno neće biti kao što će biti u budućoj godini, što je jako bitna stvar. Mislim da će napokon naša vojska da se opremi na način na koji je neophodno, s jedne strane, s druge strane, povećavaće se standard životni pripadnika vojske što mislim da je jedna najlogičnija stvar, i sam ministar finansija je rekao da ćemo povećavati onima koji su u nekom proteklom periodu bili zakinuti. Očekujem povećanje plate između 30 i 40%, što će biti ustvari uravnoteženje sa platama koje su trenutno u Vladi.

B92: Da li ovaj budžet garantuje neku ozbiljniju modernizaciju vojske? Šta garantuje?

Šutanovac: Ovaj budžet garantuje ozbiljniju modernizaciju vojske. Danas sam imao sastanak na kome smo razmatrali šta je to sve što je neophodno vojsci. Mislim da zaista pored toga što ćemo nabavljati opremu koja je jako skupa a nije vidljiva, to je recimo oprema za telekomunikaciju koja nije obnavljana više od dve decenije. Idemo znači u nabavku ozbiljnih vozila, takozvanih borbenih vozila osmotočkaša, u nabavku ozbiljnog naoružanja, ratne tehnike, balističkih prsluka, šlemova i tako dalje i tako dalje. Mislim da će biti čak vidljivo što se kaže i na ulici, da će građani moći da primete promene u opremanju naše vojske.

B92: U ovoj priči uvek je prisutno pitanje imovine vojske, imovine koju vojska ne koristi punim kapacitetom, koja joj zapravo i nije neophodna. Šta se događa sa imovinom vojske, jer znate, u javnosti postoji nekako jedna vrsta utiska da ni ova Vlada nije prosto sposobna da se dogovori između sebe o sudbini vojne imovine, da ne upotrebim neki drugi izraz.

Šutanovac: U sklopu modernizacije za koju ste me pitali malopre mi ćemo sledeće godine imati pet remontovanih aviona MIG 29. Zarad vaše informacije i zarad informacije građana Srbije, da znaju koliko je to, znači, pet aviona MIG 29 vredi koliko ceo Generalštab i onaj ceo kvart gde trenutno sedim ja kao ministar, porušen deo u Nemanjinoj ulici. Sredstva koja se izdvajaju za modernizaciju vojske su ogromna, znači, taj jedan kvart je pet aviona. Deluje malo pet aviona, a kad pogledate kvart onda je zaista puno.

A evo i deo koji se tice profesionalizacije:
Citat
B92: Da li će vojni rok biti ukinut do 2010. kako ste najavljivali?

Šutanovac: Iskreno se nadam, mi smo u procesu profesionalizacije vojske sada. Ako me pitate da li je naša vojska profesionalna - nije, ali je kombinovani, imamo i profesionalni sastav i regrutni sastav. Ja bih zaista voleo da mi završimo 2010. godinu sa potpuno profesionalnim sastavom, mislim da je ono što je bitno reći da ne bi se drastično smanjio broj pripadnika vojske, s jedne strane, a s druge strane, opet ne bi se ni drastično povećao trošak vojske. Ovih 2,4% ukoliko isključe se... penzioni fond ode u civilni fond, penzioni vojni fond ode u civilni fond, sa praktično 2 ili 2,1, 2,2% bruto društvenog proizvoda, što je neki standard koji postoji u svetu za ozbiljne vojske, bilo bi sasvim dovoljno da se izdržava vojska Srbije.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 19 20 22 23 ... 39
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 13. Sep 2025, 20:50:55
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.057 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.