Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 62 63 65 66 ... 79
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Popis stanovnistva od 1. do 15. oktobra  (Pročitano 84069 puta)
Supervizor foruma
Legenda foruma

Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 7.0.1
mob
LG Nexus 5
Svi bi u Beograd na perverziju.

« Poslednja izmena: 18. Okt 2011, 04:22:51 od Crowz »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Svedok stvaranja istorije

Izgledas mi kao lutkica iz Trsta ;)

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 15222
Zastava Puerto Pollo
OS
Windows XP
Browser
Chrome 14.0.835.202
mob
HTC Wildfire S
Da se ne jebemo dovoljno.
Možda ti.  Smile

-----

Nadam se da će se prirodni priraštaj popraviti u budućnosti, al' i dalje ne želim od Srba da se kote kao pacovi... i da žive kao isti.
« Poslednja izmena: 18. Okt 2011, 04:34:17 od WhiteGoa »
IP sačuvana
social share

You sharpen the human appetite to the point where it can split atoms with its desire; you build egos the size of cathedrals; fiber-optically connect the world to every eager impulse; grease even the dullest dreams with these dollar-green, gold-plated fantasies, until every human becomes an aspiring emperor, becomes his own God...
...and where can you go from there? 

OPERATION: Smile
12 MAR 2012 | 16 MAR 2012
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supervizor foruma
Legenda foruma

Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 7.0.1
mob
LG Nexus 5
Šokantni podaci: Nedostaje čak 500.000 ljudi

PoraŽavajuĆi rezultati popisa u Srbiji - demografi tvrde da je 2002. bilo 8 miliona stanovnika, a sad nije izbrojano ni 7,5 miliona

Crne procene - Sadašnji podaci pokazuju da je prijavljeno oko 7,4 miliona ljudi, što je, po mojoj proceni, čak pola miliona manje u odnosu na 2002. godinu, kaže za Press demograf Goran Penev.

Demografi tvrde da će konačan rezultati tek obavljenog popisa pokazati da u Srbiji ima čak 500.000 manje stanovnika nego 2002. godine! Ovi podaci još su lošiji od onih koji su se juče pojavili, a prema kojima je broj građana Srbije smanjen za oko 200.000.

Za 16 dana popisa obrazac je popunilo 7,4 miliona ljudi, a svi oni koji to nisu uradili imaju šansu samo još danas. Najveće razlike u odnosu na prethodni popis od pre devet godina zabeležene su u Čačku, koji ima 11.168 manje stanovnika, u Somboru (minus 10.484 građana), Leskovcu (-8.204) i Pirotu (-5.391). Broj ljudi je povećan u Beogradu za 91.077, Novom Sadu 55.706, zatim Novom Pazaru, koji ima čak 21.900 građana više, Požarevcu i Kraljevu (pogledaj detaljnije tabelu).

Ogroman pad

Demograf Instituta društvenih nauka Goran Penev kaže da je na popisu iz 2002. godine broj stanovnika bio nešto niži od 7,5 miliona i da tada nisu uračunate, iako su popisane, osobe koje su duže od godinu dana u inostranstvu, kao i interno raseljena lica.

- Kada bi se sve to sabralo, broj građana koji su popunili obrazac pre devet godina verovatno bi iznosio oko osam miliona. Jer, bilo je oko 390.000 onih koji su više od godinu dana u inostranstvu, plus oko 150.000 interno raseljenih. Svi oni su popisani, ali nisu uračunati u ukupan broj stanovnika Srbije. Sadašnji podaci pokazuju da je za 16 dana popisa obrazac popunilo oko 7,4 miliona ljudi, pa verujem da je čak 500.000 manje njih sada prijavljeno u odnosu na 2002. Mi smo zemlja koja ima negativan prirodni priraštaj, pa nam mnogo više ljudi umre nego što se rodi. Kada se svemu tome doda i broj onih koji odu iz zemlje i broj raseljenih, očekujem zabrinjavajuće podatke - kaže Penev.

On procenjuje da će, ukoliko se ništa ne promeni, Srbija u sledećih 30-40 godina pasti na samo šest miliona stanovnika, tako da je jasno da mere podrške moraju biti usmerene na porodicu i njen ekonomski opstanak.

To što nam je popis pokazao da nas je sve manje sociološki se posmatra kao činjenica da „srpsko društvo gubi deo svog kapaciteta". S tim u vezi sociolog Neven Cvjetićanin kaže da bi državni prioritet svih prioriteta morao da bude bavljenje činjenicom da je u Srbiji nestao grad veličine Niša.

Ekonomska perspektiva

- Kada bi se pravila paralela sa fudbalom, mogli bismo da kažemo da kao društvo igramo sa devet igrača, umesto sa 11. Pritom su nam dva najbolja igrača otišla u inostranstvo. To znači da srpsko društvo mora da pronađe način da se stabilizuje. Za početak, dovoljno je da zaustavi taj negativan trend osipanja stanovništva. Na primeru Kine najbolje se vidi koliko je demografski faktor doprineo da ona ima tako silnu produkciju, ekonomiju i izvoz. Ako se kod nas nastavi ova situacija, nećemo imati ljude da popune sva mesta u društvu da bi ono ekonomski funkcionisalo - upozorava Cvjetićanin.

Naš sagovornik konstatuje da to sve govori da uskoro ne možemo očekivati da ostvarimo dobar državni i nacionalni rezultat, a da je najbolje da se iz toga izvučemo prevencijom.

- Građanima mora da se obezbedi ekonomska perspektiva, a neophodno je izvršiti i preraspodelu dobara. Konkretno, trebaju nam mere, kako ekonomske i poreske politike, tako i one koje će podsticati brak i rađanje dece - predlaže Cvjetićanin.

Naknadno upisivanje

Načelnica Odeljenja za popis stanovništva u Republičkom zavodu za statistiku Snežana Lakčević kaže da svi oni koji iz nekog razloga nisu popisani imaju mogućnost da to urade još danas.

- Mogu da pozovu popisnu komisiju u opštini u kojoj stanuju ili da okrenu broj 0800335599. Formirani su i mobilni timovi koji će popisati građane koji iz bilo kog razloga nisu u mogućnosti da napuste svoje domove - rekla je Lakčevićeva za Press.

Ona je navela i da će, prema projekcijama, u Srbiji 2022. godine živeti oko 6,9 miliona stanovnika, a 2032. manje od 6,5 miliona. 

Mnogi nisu popisani, u opštinama gužva

Građani koji nisu ostavili svoje podatke tokom popisa stanovništva koji je završen u petak juče su napravili gužve u opštinama, gde imaju rok do sutra da to učine u popisnim komisijama. Prilično besni, ljudi su satima čekali u redovima jer im se, kako tvrde, niko od popisivača nije pojavio na kućnom pragu.

Jedna od beogradskih opština sa velikim brojem nepopisanih građana je Palilula. Tamo je juče bila ogromna gužva u opštinskoj zgradi. Kako nam je ispričala sugrađanka Mira Milosavljević, ona je sve vreme popisa bila kod kuće očekujući da joj pokucaju popisivači.

- Jednostavno se niko nije pojavio. Tih dana dok je trajao popis stalno je neko bio kod kuće baš zbog toga, ali kod nas niko nije došao. Nema šanse da ih ne bismo čuli, a valjda treba i da ostave neku poruku na vratima ako vas ne zateknu u stanu. Nama ništa nije ostavljeno ni na vratima ni u poštanskom sandučetu - kaže Milosavljevićeva.

Svetlana Budimir kaže da su u njenoj ulici neke komšije popisali, a kod nekih nisu ni bili.

- Radim popodne, pa često nisam bila kod kuće. Kako sam razumela, ako vas ne nađu kod kuće, ostave vam poruku kada će ponovo dolaziti, pa sam mislila da taj dan uzmem slobodno na poslu i da ih čekam. Međutim, niko mi ništa nije ostavio. Rok je prošao, a kada sam nazvala da se raspitam šta da radim jer kod mene niko nije bio od popisivača, rekli su mi da njih to ne zanima i da moram da dođem u opštinu. Evo, sada čekam ovde od osam jutros, a vidite kolika je gužva. Gazda mi je dao slobodan dan da završim sa ovim, ali čujem da rade samo do četiri, pa ako danas ne dođem na red, neću ni uspeti da se popišem jer još jedan slobodan dan neću dobiti sigurno. I posle ću ni kriva ni dužna da plaćam kaznu od 50.000 dinara, a radim za platu od 15.000 - ogorčena je Svetlana.

Član uređivačkog tima GO Palilula Nenad Đurđević rekao je za Press da se krivci mogu naći i među građanima i popisivačima.

- Veliki broj građana uopšte nije želeo da ih popišu, pa tek kada su posle čuli u medijima da će se oni koji ne prime popisivače kažnjavati novčano i do 50.000 dinara, onda su rešili da se uključe u akciju, ali je već bilo kasno. S druge strane, neki popisivači su jednostavno ostali bez obrazaca pa nisu mogli da nastave sa radom, dok je bilo i onih koji nisu radili kako treba, a oni će već odgovarati kome treba - kaže Đurđević.

Vukmirović: Popis uspešan

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović ocenio je juče da je popis stanovništva uspešno obavljen i da je broj evidentiranih građana manji za 200.000 do 300.000 u odnosu na popis iz 2002. godine.

Broj do sada popisana 7,4 miliona stanovnika u Srbiji „veoma je blizu" procenama Zavoda za statistiku, s tim što je, zbog poziva na bojkot, u Preševu popisano tek nekoliko procenata, dok je u Raškoj oblasti popis odbilo manje od 10 odsto građana, rekao je Vukmirović.

- U Srbiji se samo zanemarljiv broj građana nije odazvao popisu. Postoje opštine u kojima niko nije odbio da bude popisan - naveo je direktor Zavoda, podsetivši da još nema „gotovih" podataka.

Izvor: Press
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 56
OS
Windows 7
Browser
Chrome 14.0.835.202
Tuga.  Smile Još moramo da se tešimo da nismo mnogo opali po broju.  Još kad se ubroje svi oni što planiraju da pale iz zemlje. A tek što je mnogo mala zastupljenost mladih u ukupnoj populaciji. Na mom spratu su dva starija bračna para kojima su deca u Americi i Kanadi, nisu ovde dolazili pre deset godina.

Sličan pad je zabeležen i u Bugarskoj i Rumuniji gde je mnogo ljudi otišlo da radi u Evropu. Polako se prazni ceo Balkan, osim Albanaca naravno  Smile. Ali to Evropi i odgovara, da ima periferiju odakle će moći da se snabdeva jefitnom radnom snagom i jeftinim sirovinama. A što manje problematičnih i primitivnih naroda to  bolje.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
androidNepoznat
Browser
Opera 10.54
mob
Apple 15
O, ti moralna gromado i anima mundi (to znaci - dusa sveta, a ne deo polnog organa u zivotinja) - sto ja da brinem?

Pardon, ne samo ti, nego ljudi kao ti.

Mislim da ni ti sam ne znas sta si hteo da kazes i da je ovo jos jedan tvoj pokusaj trolovanja.... 
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Windows XP
Browser
Chrome 14.0.835.202
mob
Nokia 
Nisu popisali sve ljude
IP sačuvana
social share

Wake Up - 2012 - The Revolution Has Begun
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows XP
Browser
Opera 11.50
U mojoj opstini "samo" 800 ljudi manje.  Smile Mislio sam da ce biti vise.  Smile
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Leo
Pol
Poruke 7732
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 7.0.1
Hebote, kod nas u PO 8000 više ... ODAKLE BRE???? Kada se sve razbežalo po tom prokletom i pustom inostranstvu?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows 7
Browser
Chrome 14.0.835.202
mob
Apple 15
ne secam se ko je rekao : 9 od  10 ljudi umrece ne dalje od 10 km od mesta u kome se rodio.

Zanimljivo...
Sinoc kad sam ovo procitala, pocela sam da razmisljam o svojo porodici... i gotovo sam sigurno da dve uzastopne generacije nisu rodjene i umrle u istom mestu, regionu, drzavi... Smiley
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 11.51
U mojoj opstini "samo" 800 ljudi manje.  Smile Mislio sam da ce biti vise.  Smile

код мене 2.500 мање Smile
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 62 63 65 66 ... 79
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 6.342 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.