Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 27. Apr 2024, 21:33:42
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 761 762 764 765 ... 857
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Pogled na Istok - Srbija i Rusija danas  (Pročitano 768273 puta)
Legenda foruma


Ne ostavljajte nista nedovrse

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 34745
mob
Samsung 111111
E da imamo srece da nabacaju sto vise atomskih bombi na EU
IP sačuvana
social share
“Držite se svog osećanja ispravnosti, svoje unutrašnje etike, čak i kada je teško ili opasno, ili kada ljudi smatraju da ste čudni. Ta čudnovatost vas izdvaja!"

„Budite čovek po svaku cenu. Ako treba, platite koliko košta. Neka to bude najskuplja stvar u vašoj kući. Niko nema veće obaveze prema sebi nego da bude i ostane čovek."
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 339
mob
Nokia E90
Sada već stvari postaju zanimljive !
Sa jedne strane su ozbiljni ekonomski problemi - a sa druge strane je kanda-malo-nervozan medved koji se probudio. Rešenja za krizu ima mnogo (specijalno onih u kojima SAD ili Rusija pobeđuju) ali rešenja u kom EU "pobeđuje" - nigde.
Da, za 3-5 godina EU će moći da diversifikuje svoje izvore sanbdevanja energentima, za 3-5 godina sredstva iz nacionalnog stabilizacionog fonda Rusije, neće moći da pokriju gubitke od izvoza gasa, za 3-5 godina proizvodnja naoružanja će postati značajna stavka u budžetu Rusije zbog ovih konfrontacija ... ali sve je to kada za 3-5 godina !
Sa druge strane za 3-5 NEDELJA EU skladišta će biti prazna. Gas koji je potreban da "demonstrativnu ne-kupovinu Gaspromovog gasa" kompenzuje ne postoji. Jednostavno ne postoji.
1. SAD je svojom "zelenom politikom" nove Bajdenove administracije devastirao sve projekte započete pod Trump-om za povećanu eksplataciju gasa i nafte. Fracking je zabranjen, gasna istraživanja obustavljena, veliki broj starih bušotina ugašen, rad na novim obustavljen, Keystone Pipeline otkazan, a celokupna industrija pod pritiskom zelenih propisa redukuje aktivnosti, dok je "pridruženi joj" bankarski sektor pod još većim pritiskom da u potpunosti obustavi finansiranje fosilnih goriva.
E sad ... kako rasturiti nešto mnogo jednostavnije i brže nego napraviti nešto ponovo čekaćemo 3-5 godina da se ta industrija vrati na noge kako bi kompenzovala deficit gasa i nafte na tržištu.
Evo interview-a koje sve ovo što rekoh za SAD potvrđuje (čisto da ne bude "moje mišljenje" ovo je veoma uticajni SAD senator).

2. Katar nema eksploatacione mogućnosti da poveća trenutnu proizvodnju i "traži previše" da bi uložio u povećanje eskploatacije.. Katar naime traži da se izvrši pritisak na Saudisku Arabiju i druge zalivske zemlje kako bi se ukinuo "spoljnji zid sankcija" pod kojima je i obustavila opstrukcija poslovanja katarskih preduzeća " kao i okončanje ... pa nazovimo stvari svojim imenom "genocida u Jemenu". Pored toga sa šokom je primnjena informacija da ako se i odluči/uloži u povećanje proizvodnje to je jedino moguće pojačanom eksploatacijom u zajedničko projektu Katara i IRAN-a (a možete misliti sa kakvim je entuzijazmom dočekana ideja da "pola para ide Iranu" od strane i SAD-a i EU)
3. "Legende o Norveškom plinu" su samo to - legende. Dobar deo tog plina (specijalno LNG) je ukapani Gaspromov plin (imate obimne članke o gasnom terminalu u Gdanjsku koji samo i opslužuje Norvešli LNG plin koji je poreklom - Ruski).
4. Čak i da se SVE ove stvari prevaziđu - ne postoji flota brodova za LNG koja je u stanju da preveze dovoljno plina za tih "40% koji EU nedostaju" !
5. LNG traži infrastrukturu za istovar i transport do korisnika. Većina zemalja tu infrastrukturu nema (i da sada krene da je gradi neće je imati ... da tačno pogađate još 3-5 godina). Najgori primer tu je paradoksalno Nemačka. Nemačka ima NULA infrastrukture za rad sa LNG ! Najbliži terminal je onaj u Gdanjsku koji nije u potpunosti ni završen ... a kada i bude završen imaće možda ... možda oko 25% vršnog kapaciteta od onoga koji je potreban za snabdevanje samo Nemačke (a šta će biti sa "ostalima" koji NISU Nemačka ?).
6. JAKO bitan faktor ovde je - nejedinstvo. Kao što su postojale prioritetne i države koje su bile "jednakije od drugih" u EU po pitanju vakcina i mera protiv Covid-a tako je osnovano sumnjati da će teret tranzicije na ne-Gasprom plin biti ravnomerno raspoređen na članice EU. Neke će-ga-dobijate-po-prioritetu - a druge će-da-ostanete u zapećku sa devastiranom ekonomijom i restrikcijama struje. (Kao u Crnom Gruji: "Hrabro u boj, neki će-te-da-umrete, a neki-ćemo-da preživimo").
7. Pohlepa. U suštini najveći problem ! Jadranski tok, Balkanski tok, gasovodi preko Malte, Grčke, Španije sve se ovo pominjalo kao nekakva predivna alternativa Gaspromovom gasu. Nabuko kao kruna tih napora je teatralno propao zato što EU nije mogao da dogovori niti podelu kolača između članica, niti je bio voljan da se Turskoj omogući veći profit na projektu (niti da snosi rizik da sada pa Turska "zateže, vedri i oblači" po EU energetskog politici, dok o sve-prisutnm SAD finansijskim i globalno strateškim interesima na Kavkazu - valjda i ne treba detaljisati !
Sve ovo što sam na pisao se od ozbiljnih analitičara i navodi kao osnovni razlog zašto je Putin krenuo u celo ovo prepucavanje. ZNA da se na LNG ne može računati, ZNA da se su sve alternative ili nemoguće ili na JAKO dugačkom kako finansijskom tako i vremenskom štapu.
Ne zaboravite nikada da je sve ovo što gledamo (i svakog dana sve više i bolje vidimo) veoma maliciozno, minuciozno i pedatno isplanirano od strane Putina ! Dok EU nema niti gotovog plana niti jedinstva da nekakav potencijalni generiše a kamoli taj neovi plan sprovede ! Što je ustvari i najgore u ovoj situaciji. Nije uopšte Putin ispao pametan i vešt - EU je ispala glupa, neorganizovana, pohlepna i razjedinjena. Oko Prvog Aprila će morati da kupuje gas u punom kapacitetu od Rusa ... a ako neko misli da potpisivanje tih ugovora neće biti javno i da se neće prenositi na ... evo recoimo RT-u - grdno se vara !
Nula bambija za EU !
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 339
mob
Nokia E90
Situacija je mnogo ozbiljnija nego što se na prvi pogled čini. Naime, tek kada su počele ozbiljne analize mogućih sankcija utvrđeno je koji obim mogu da uzmu Ruske kontra sankcije. Svi će reći "prirodni gas i nafta". Istina je mnogo gora i bazira se na 4 kategorije proizvoda
- Plemeniti gasovi (C4F6 / Neon) koji se koristi za lasere koji praktično "štampaju kola". Ove gasove u dovoljnoj količini i čistoći proizvode samo Rusija, Kina, Severna Koreja (ali samo za svoje potrebe) i Tajvan (opet samo za svoje potrebe). Dodatni problem je što baš Rusija poseduje firme na zapadu koje se bave eksploatacijom i pravljenjem lasera baziranih na ovim gasovima. Pored toga 90% neona svetskom tržištu litografskih lasera isporučuju dve firme. jedna je u Kazanu - a druga u Odesi !
- Ne plemeniti materijali ključni za IT. Najbolji primer - nikl. Metal koji nije poluprovodnik - a neophodan je za proizvodnju čipova. Mada Rusija nominalno ima samo 40% svetskog tržišta - praktično drži u šaci kompletno snabdevanje ovim metalom IT industrije pošto Ruske firme imaju proizvode koji ne traži dodatno prečišćavanje i preradu da bi se u IT-u koristile.
- Plemeniti metali (Palladium, Scandium, Wolfram) retki metali koji su praktično okosnica moderne "less then 10nm" proizvodnje čipova i drugih IT komponenti. Suvereni monopol ima - Rusija i to ne po rezervama (oko 40%) nego po ugovorima sa drugim snabdevačima i postupcima prerade/dobijanja polu fabrikata.
- Titanijum (koji zavređuje kategoriju za sebe). Mada se izvori titanijuma nalaze na više mesta u svetu (Rusija recimo ima samo 30% dokazanih svetskih rezervi) suvereni primat za eksploataciju, obradu i prodaju titanijumskih polu-fabrikata poseduje VSMPO-AVISMA još iz doba SSSR-a ! 50-60% polu fabrikata su njihovi ali to maskira činjenicu da su oko 75-80% komponenti avio, vojne i svemirske industrije isključivo njihovi ! Od toga na tržištu nije 10% koje otpadaju na američke DARPA proizvodne pogone koje proizvode visoko-kvalitetne titanijumske komponente - ali samo za SAD vojsku. Samim time jedva 10-15% tržišta predstavlja slobodno tržište ! Situacija u Avio industriji ovo najbolje pokazuje gde 35% titanijuma koji koristi Boing i između 50-60% koje koristi Airbus su - ruski.
Za sve prethodne stvari je ključno napomenuti još jedan detalj. Dobar deo poluge koje ima Rusija nije baziran na rudama / sirovinama ovih materijala nego na kompozitima/polu fabrikatima/proizvodima od ovih materijala kojima su Ruske firme preplavile svetsko tržište putem sistematskog dumpingovanja  cena u zadnjih 20 godina. Samim time procenat rudnog bogatsva ne korespondire direktno učešću na tržištu ! Najbolji primer za to je Brazil koji poseduje 30% dokazanih rezervi titanijuma ali preko 80% te proizvodnje prerađuje VSMPO-AVISMA konglomerat firmi.
Itekako je upozoravajući primer iz 2018-te kada je u pokušaju sankcionisanja "užeg kriga saradnika Putina" došlo do uvođenja sankcija ruskom Rusal-u. Misleći da su aluminijumske komponente kao i proizvođači aluminijuma "lako zamenljivi" (ima ih svugde u svetu ... aliminijum je lak sa obradu pa ga mnoge firme obrađuju) US Treasury je uveo sankcije. Poremećaji u proizvodnji i snabdevanju su doveli do DUPLIRANJA cene aluminijuma na svetskom tržištu ! A u kategoriji Aluminijuma ... Rusija je daleko od nekakvog bitnog ili obimnog proizvođača !!!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
Sve je to lepo. Kad se trguje pa se uvedu sankcije i jedni i drugi su na gubitku.
A slično se pričalo i pred prvi svetski rat.
IP sačuvana
social share
Prebrodićemo mi sve jade,
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost


Zodijak
Pol
Poruke 3748
dokaži
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 29182
Zastava
E da imamo srece da nabacaju sto vise atomskih bombi na EU
a tebe bi zaobisle posledica toga  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost


Zodijak
Pol
Poruke 3748
mislim da nije baš dobro promislio  to  Smile  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 29182
Zastava
treba imati sa cim  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma


Ne ostavljajte nista nedovrse

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 34745
mob
Samsung 111111
E da imamo srece da nabacaju sto vise atomskih bombi na EU
a tebe bi zaobisle posledica toga  Smile

Odmah bi potpisao unistenje celokupne Srbije ako bi to znacilo da od EU ostane samo pesak
IP sačuvana
social share
“Držite se svog osećanja ispravnosti, svoje unutrašnje etike, čak i kada je teško ili opasno, ili kada ljudi smatraju da ste čudni. Ta čudnovatost vas izdvaja!"

„Budite čovek po svaku cenu. Ako treba, platite koliko košta. Neka to bude najskuplja stvar u vašoj kući. Niko nema veće obaveze prema sebi nego da bude i ostane čovek."
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost


Zodijak
Pol
Poruke 3748
veoma plemenito,mudro,inteligentno i moralno
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 761 762 764 765 ... 857
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 27. Apr 2024, 21:33:42
nazadnapred
Prebaci se na:  
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.097 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.