Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Počelo nacionalno testiranje učenika četvrtog razreda osnovnih škola  (Pročitano 9958 puta)
09. Maj 2006, 07:05:58
Administrator
Capo di tutti capi


Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.50
mob
Apple iPhone 6s
Počelo nacionalno testiranje učenika četvrtog razreda osnovnih škola
Šta su deca naučila kod učiteljica?!
Znanje iz srpskog jezika i matematike provereno kod 5.700 đaka u 125 škola iz cele Srbije, koje su izabrane metodom slučajnog uzorka. Od sutra počinje testiranje osmaka. Testove su sastavili naši stručnjaci iz prakse i profesori sa univerziteta

Nacionalno testiranje učenika četvrtog razreda osnovne škole počelo je juče kada su učenici radili test iz srpskog jezika, a danas će proveriti svoje znanje iz matematike. Testiranje je realizovao Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, u saradnji sa Ministarstvom prosvete i uz finansijaku podršku svetske banke. Proveru znanja iz srpskog jezika i matematike imalo je 5.700 učenika iz 125 škola iz cele Srbije. Škole koje su učestvovale u testiranju birale su školske uprave metodom slučajnog uzorka, a pokriveni su svi regioni Srbije i proporcionalno su zastupljene škole iz seoskih i gradskih sredina. U Beogradu testirani su četvrtaci u 24 škole, u školskoj upravi Novi Sad testiranje je obavljeno u 16 škola, Zrenjaninu 12, Kraljevu 10, Užicu šest...

DRUGAČIJA METODOLOGIJA

Vesna Fila, pomoćnik ministar prosvete, napomenula je da ova testiranja učenika nemaju veze sa TIMSS testovima.
- TIMSS testiranje je međunarodnog karaktera i mi dobijamo gotove testove iz Pariza. Različite su i uzrasne grupe jer u TIMSS učestvuju sedmaci, a skroz drugačija je i metodologija testova - objasnila je Fila.

- Tokom ovih istraživanja biće prikupljene informacije o nivou znanja učenika na kraju četvrtog razreda iz srpskog jezika i matematike, zatim informacije o određenim demografskim i obrazovnim faktorima koji utiču na postignuća. Nastavnici će dati iskaze o načinima realizacije nastavnih programa, radu sa decom i saradnji s roditeljima. Ovo istraživanje nema za cilj vrednovanje individualnog rada učenika i nastavnika, niti će služiti u svrhu poređenja škola - kažu u Ministarstvu prosvete.

Posle testiranja neće biti objavljeni podaci preko kojih se mogu identifikovati učenici, nastavnici ili škole, a rezultati će biti poznati početkom oktobra. Vesna Fila, pomoćnik ministra prosvete, kaže da je ova generacija četvrtaka testirana i prošle godine.

- Hoćemo da pratimo postignuća i veštine koje su učenici stekli tokom četvorogodišnjeg osnovnog školovanja. Testove su sastavili naši stručnjaci iz prakse i profesori sa univerziteta, a pitanja su kompletirana u 12 svezaka. Svaki učenik rešava oko 20 pitanja. Ovo testiranje ne radimo da bismo ocenili učenike, nego da bismo poboljšali nastavne planove i programe. Dali smo dosta zadataka iz novih nastavnih programa za četvrti razred da bismo videli koliko smo ih dobro projektovali i da izbacimo nepotrebne planove iz programa - objašnjava Fila.

Ranijih godina nije bilo ovakvih testiranja, tako da Ministarstvo prosvete nema iskustva i ne može da povuče neku paralelu između rezultata.
- Planiramo da i sledeće godine nastavimo testiranje ove generacije i izvučemo zaključke koji će pomoći u daljoj reformi obrazovanja. Od sutra počinjemo testiranje osmaka, odnosno dobićemo sliku postignuća učenika na kraju osmogodišnjeg školovanja. Biće obuhvaćeno 10.000 osmaka iz cele Srbije koji će popunjavati testove iz 10 predmeta. Na kraju testiranja dobićemo sliku kako izgleda reformisani osmi razred i šta treba izbaciti iz nastavnih programa kako bi deca bila oslobođena suvišnih sadržaja - rekla je Vesna Fila.

Izvor: Glas Javnosti
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0
mob
Apple iPhone SE 2020
Počelo testiranje osmaka za izradu predloga standarda

Šta osnovci treba da znaju

Rezultati će biti gotovi oktobra, a ovo istraživanje nema za cilj vrednovanje individualnog rada

BEOGRAD - Osmaci u pojedinim školama u Srbiji juče nisu imali nastavu, ali su bili u školskim klupama i rešavali zadatke. Ministarstvo prosvete i Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja započeli su pre dva dana testiranje osmaka, a dobijeni rezultati će koristiti za izradu predloga standarda učeničkih postignuća na kraju školske godine. U istraživanju učestvuje 11.500 učenika, što je 12 odsto od ukupnog broja osmaka. Milica Tasevski, koordinator projektne komponente "Razvoj standarda i vrednovanja", kaže da će testiranje trajati još danas i sutra, a biće obuhvaćeno 159 škola iz cele Srbije.
      

NA REDU ATLETIČARI

Testiranje iz fizičkog vaspitanja, muzičke i likovne kulture održaće se danas. Učenici koji budu radili zadatke iz likovne kulture za praktični deo dobiće blokove i pribor za crtanje, koji će posle testiranja zadržati. U 15 škola testiraće se fizičko vaspitanje, a meriće se učeničke sposobnosti u atletici, gimnastici, košarci, odbojci i rukometu.
      
   
   

- U školskoj upravi Beograd biće testirani učenici u 34 škole, u Novom Sadu 17, Nišu devet, Zrenjaninu osam, Valjevu sedam... Proveravaćemo znanje učenika iz svih predmeta osim iz tehničkog vaspitanja i stranih jezika. Svaki osmak radiće samo test iz jednog predmeta, a u okviru jednog odeljenja testiraju se učenici iz nekoliko predmeta, tako da nema prepisivanja. Svaki test ima isti broj zadataka i učenici imaju 80 minuta da urade sve zadatke - objašnjava Tasevska.

Zadatke na testovima su pripremali nastavnici iz osnovnih škola, gimnazija i profesori sa fakulteta, a korišćene su sve varijante testova. Prednost je data zadacima gde učenici treba da razmišljaju i povezuju gradivo. U zadacima nije obuhvaćeno ništa što učenici nisu radili u školi. Osmacima je nekoliko dana pred testiranje najavljeno da će raditi zadatke, ali im je naglašeno da se ne pripremaju jer ne znaju iz kog predmeta će raditi test. Iz Ministarstva prosvete poručuju da ovo istraživanje nema za cilj vrednovanje individualnog rada učenika i nastavnika, a neće biti publikovani podaci preko kojih se mogu identifikovati učenici.

- Rezultati će biti gotovi i oktobru, a zahvaljujući ovom istraživanju, mi ćemo imati sliku šta treba očekivati od učenika da znaju na kraju osnovne škole. Predlozi standarda koje ćemo napraviti pomoći će nastavnicima da planiraju, izvode i procenjuju nastavu, ali i roditeljima da prate postignuća svoje dece i vide koliko su naučili - rekla je Tasevska.


Izvor: Glas Javnosti \ M. J.
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.074 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.