Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 18. Avg 2025, 14:46:03
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 4 5 7 8 ... 11
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Pčelinji proizvodi  (Pročitano 74457 puta)
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
mob
Nokia the best
Med na grlo

Umjesto uglavnom beskorisnih sirupa za grlo, med je provjereno najbolji lijek za ublažavanje kašlja i osiguravanje mirnog sna. Ipak, ne treba ga davati djeci mlađoj od godinu dana.

Žlica meda može ublažiti noćni kašalj te pomoći djeci i njihovim roditeljima da bolje spavaju, pokazala je studija kojom je bilo obuhvaćeno 105 djece koja su kašljala zbog prehlade.

Djeca su bila podijeljena u tri skupine. Jedna je dobivala sirup protiv kašlja, druga med, a treća ništa, i med se pokazao najboljim rješenjem.

"Rezultati su bili tako čvrsti da možemo jasno reći da je med bolji, nego ne davati nikakav lijek, dok sastojak sirupa dextromethorphan nije dobar", rekao je dr. Ian M. Paul sa sveučilišta u Hershey u Pennsylvaniji.

"Dextromethorphan se naširoko koristi, no nema dokaza da djeluje, a nosi određen rizik", kazao je dr. Paul.

Med se pak koristi diljem svijeta kao narodni lijek protiv kašlja i sigurna je i djelotvorna alternativa službenoj medicini.

Postoji nekoliko objašnjenja zašto med pomaže olakšati kašalj, objasnili su Paul i njegove kolege. Med je slatkast i sirupast i djeluje umirujuće na iziritirano grlo, a važan je možda i zato jer ima visok postotak antioksidansa. Med djeluje i protiv mikroba.

Med se ne preporučuje djeci mlađoj od godinu dana zbog rijetke, ali ozbiljne opasnosti da bi mogao izazvati trovanje hranom poznato kao botulizam.

Za stariju djecu općenito je siguran, ali dozu valja povećavati usporedo sa starošću djeteta. Pola žlice dovoljno je za djecu od dvije do pet godina, a cijelu žlicu valja dati djeci od šest do 11 godina. Dvije žlice trebaju uzeti dvanaestogodišnjaci i stariji.

Izvor: NetPortal
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

trt mrt smrt

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 528
Zastava juzna srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
mob
Nokia 6120c
propolis - pcelinja smola - simbol snage i oštrine. On je jedan od onih mudrih lekova prirode koji ubija sve što je smetnja zdravom organizmu. Istovremeno cuva zdravo tkivo i leci obolelo. Cist propolis sam je po sebi vec balzam: to je smola sa razlicitim etarskim uljima i drugim biološki aktivnim komponentama. Ukus mu je trpak i oštar, pece na jeziku, a miris karakteristican, varira od vrste do vrste, ali uvek je prijatan.

Vodeni ekstrakt propolisa.
Sirov propolis se pretvori u fini prah dubokim zamrzavanjem i mlevenjem u mlinu za kafu. Jedna kafena kašicica tog praha se uvece pomeša sa 250 ml ciste vode. Sledeceg jutra, pacijent može da popije tecnost (u malim gutljajima) a propolis da proguta pre dorucka ako je potrebno.

Sirov propolis: (3-5 grama dnevno, izmedu obroka) pre gutanja, pacijent treba da siše i žvace propolis najmanje 15-30 minuta.

Tinktura
20-90 kapi dnevno, prema stanju pacijenta, izmedu obroka, sa pola kašicice meda, mlake vode ili caja.

Ekstrakt propolisa sa puterom
Dobro izmešati u odnosu 1:8 propolis pretvoden u prah i puter (u vidu želea). Zagrejati smešu na slaboj vatri (plamen svece i slicno) ili u vodenom kupatilu, dok se smeša veoma dobro ne homogenizuje, ostaviti da se ohladi i onda staviti u frižider, uzimati 2-6 kašicica dnevno, prema stanju pacijenta, izmedu obroka.

izvor : http://www.herbateka.com/
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0b2
mob
Apple 15
Am... a ciscenje sinusa medom?
Da li neko zna nesto o tome... pomoglo je mom bivsem decku koji je imao hronicnu upalu sinusa...
Znam da se nosnice mazu svinjskom masti koja je nekako isprana u nekoliko voda i da se ukapava med... ali se vise ne secam koliko kapi i koliko dugo... a iz objektivnih razloga... ne mogu to da saznam...
Elem... zanima me posto su i moji sinusi malko vrisnuli...  Smile
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 7441
Zastava Krusevac
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.5
Obozavam med. Jedna tegla mi traje cela 4 dana Smile
Dosad sam probao samo bagremov i lipov med, lipov mi se i ne svidja nesto verovatno zbog ukusa dok mi je Bagremov odlican.
Ostao mi je bagremov jos malo pa kad budem zavrsio sa njim(veceras Smile), probacu livadski, cuo sam da je dobar.
IP sačuvana
social share
Nabijem na kurac ceo ovaj forum i zelim svima sve najgore i da bog da svi imali retardacije i da bog da vam se svima desilo isto ko i meni sto se desilo
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 831
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11;
Intervjuisu Cigu i pitaju ga:
• Koja je vasa omiljena zivotinja?
Ciga odgovara:
• Pcela!
• Zasto pcela?
• Pa zato sto je mala, slatka, vredna, marljiva, sarmantna i zato sto daje dzem.
• Mislite med?
• Mislim!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 219
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
Am... a ciscenje sinusa medom?
Da li neko zna nesto o tome... pomoglo je mom bivsem decku koji je imao hronicnu upalu sinusa...
Znam da se nosnice mazu svinjskom masti koja je nekako isprana u nekoliko voda i da se ukapava med... ali se vise ne secam koliko kapi i koliko dugo... a iz objektivnih razloga... ne mogu to da saznam...
Elem... zanima me posto su i moji sinusi malko vrisnuli...  Smile
Probaj med sa sacem (ne u sacu), znaci sa sitnim vostanim poklopcima koji se zvace neko vreme.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

trt mrt smrt

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 528
Zastava juzna srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
mob
Nokia 6120c
Med u sacu i med sa sacem se zvace sto duze, jer nakon duzek vremena pljuvacne zlezde razloze vosak i tada mnogi korisni  enzimi dolaze do izrazaja. To je korisno kod upale grla, sve polako da klizi niz grlo.  Nije nista strasno ako se vosak pojede, cak je i korisno. 
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Samo sport spaja ljude a politika ih razdvaja

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 10646
Zastava Srbija, svemir
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
mob
Nokia 2610
@kope
Livadski med je odlican . Treba proveriti geografsko poreklo   livada. Jer ako ej to cita i nezagadjena okolima i podalje od industrijskih zona onda je to suuuuuper med.
Za sada u Srbiji su najbolje lokacije -Homolje-nema industrije i nezagadjeno,Rtanj( pun lekovitih biljaka -rtanjski caj i sl)  Vlasina, Kopaonik, Zlatibor ali tamo gde su livade udaljenije od naselja.

Pravi med se kristalizuje nakon nizvesnog vremena i ko ga ne voli krostalisanog jedan savet- stavite teglu kristalisanog meda u mlaku vodu i on ce poceti da se dekristalizuje . NAkon 10-tak sati on je ponovo tecan i ne bi trebalo da se kristalise -tek nakon 2-3 godine.
A ako med ne moze da se kristalise onda je to secerac -nije med.
Pcelari to rade da bi zaradili ali su to bagra pcelarska. Jer razmute secer u prahu u kantu vode i stave blizu kosnica kao poijilo i pcele preradjuju to. Ne let na cvetove i tako se dobija "brzak ili secarac" med koji nem alekovitih svojstava.
On ej mnogo redak i bled.
Nemojte samno da ga pomesate sa bagremovim koji je takodje svetao.
Inace najbolji i njakvalitetniji med je od cetinara ali kod nas ima malo pcelara koji mogu to da rade .
IP sačuvana
social share
"Ne vredi se nama boriti,mi isterasmo Turke, a nase nam age i begovi zasedose za vrat .Pobedismo i Nemce i Bugare, a nase nam ulizice slobodu opogane. Nista nam ne vredi kada mi sami dusmane radjamo-ne treba nam neprijatelj sa strane, lakeji ce upropastiti i opoganiti sve . "  Danko Popovic -Knjiga o Milutinu
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

trt mrt smrt

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 528
Zastava juzna srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
mob
Nokia 6120c
Pcelinji otrov
Ovo je najmanje korišcen proizvod za razliku od drugih pcealinjih proizvoda. Pcelinji otrov se ne deponuje izvan pcelinjeg tela vec ostaje u rezervoaru otrovne žlezde pcele sve dok ona nije prinudena da je u samoodbrani upotrebi.
Sastav pcelinjeg otrova je zaista veoma kompleksan. On sadrži niz biohemijskih i farmakološki aktivnih materija, kao što su: histamin, dopamin, melitin, apamin, peptidi, minimin i enzimi fosfolipaza i hijaluronidaza.
Pcelinji otrov je bistra tecnost, kisele reakacije, sa specificnom težinom 1,13 oštrog i gorkog je ukusa i aromaticnog mirisa. Osuši se na sobnoj temperaturi od 30-40% od originalne težine.
Ideja o korišcenju pcelinjeg otrova protiv reumatskog artritisa verovatno potice iz iskustva primitivnog coveka koje je nastajalo kao posledica pcelinjih uboda prilikom pljacke meda iz pcelinjih gnezda.
U staroj narodnoj medicini Kine i Japana ubodi pcela su se koristili, a primenjuju se i danas saglasno metodama akupunkture. U Japanu postoje licencirani narodni lekari koji se legalno bave ovim poslom.
Danas se u nekim zemljama proizvode masti i drugi lekovi na bazi pcelinjeg otrova, a u okviru apiterapije postoji težnja da se zvanicna medicina ubedi u opravdanost ovog nacina lecenja reumatskih oboljenja.
Pcelinji otrov se u medicini koristi za spravljanje vakcine kojom se smanjuje osetljivost na pcelinje ubode. To isto se cini kada su u pitanju ubodi osa i stršljena.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 37017
Zastava Antofagasta
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9;M
nego jel zna neko koje se sve mucke rade sa medom,cuo sam razne price
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 4 5 7 8 ... 11
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 18. Avg 2025, 14:46:03
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.069 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.