Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 06. Avg 2025, 21:03:57
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 4 5 ... 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Patetika ili...?  (Pročitano 25944 puta)
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Ko tebe kamenom, ti njega hlebom... starim 15 dana

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 36573
Zastava Beograd
OS
Windows 7
Browser
Safari 4.0.4
mob
HTC One
Mislim da je odsustvo empatije vise posledica ocekivanja instant resenja ili toga da je tvoj savet najbolji (opet se vrti oko psiho-foruma i licnosti).

Dosta puta neko otvori temu i trazi savet... osoba koja se posle par komentara vise ne pojavi ili kaze da je razumela savete i da su dobri, prodje dobro. Sa druge strane, osoba koja je trazila savet a ne prihvati ni jedan (a ko kaze da mora) ili prihvati ali se opet vrati sa istim problemom posle neke greske u koracima bude cascena pomenutim savetima o odrastanju, pronalasku zivota, svrhe i slicno.

Ponekada neko to i zasluzi ali vecina to dozive zato sto mislim da forumasima ne nedostaje empatije vec strpljenja.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
Arli je patetiku upotrebio kao primer. Tema je koliko sam skontao iz njegovih izlaganja, odsustvo saosecajnosti, surovost itd. shto na forumu, shto generalno.
Editovah gornji post.  Smile
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

high prudence

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9110
Zastava Amber
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
mob
Nokia 1800
Citat
- Nije ispoljavanje svih emocija patetika. Najčešće jeste onih pozitivnih - ljubav, pripadnost, empatija, itd.

Znači patetika je kad ideš ulicom i vičeš "[ime devojke/dečka], voliiimm teeee!"?
Ili na poslu u kancelariji pola vremena provodiš sa slikom voljene osobe u ruci?

Kako onda nije patetika kad ideš ulicom i vičeš Volim Srbiju! Srbija! eee...?  Smile  Meni jeste u neku ruku. Ali većini nije

Bitna stvar kod patetike je da ljudi vide patetiku samo kod izražavanja ljubavi prema drugom ljudskom biću... A to je uberglupost.

U stvari ipak mislim da je patetika vezana za ''sentiment ljubavi'' kako ga je babmi nazvala, u tom smislu kad je ljubav neuzvraćena...  Smile
« Poslednja izmena: 17. Jan 2010, 19:49:24 od qcko »
IP sačuvana
social share
                                Someone stole my donuts, and now you're all gonna pay!                               
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Žena
Poruke 25336
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
Citat
Učeni smo da ne pokazujemo emocije svuda i svima (emocionalna kontrola) i svako odstupanje od toga može i najčešće jeste okarakterisano kao - patetika.

Sto znaci da nismo mi krivi vec nasi roditelji i drustvo, kao i uvijek Smile Smile

Dosta puta neko otvori temu i trazi savet... osoba koja se posle par komentara vise ne pojavi ili kaze da je razumela savete i da su dobri, prodje dobro. Sa druge strane, osoba koja je trazila savet a ne prihvati ni jedan (a ko kaze da mora) ili prihvati ali se opet vrati sa istim problemom posle neke greske u koracima bude cascena pomenutim savetima o odrastanju, pronalasku zivota, svrhe i slicno.

Isto tako, dosta ljudi dodje da bi se potvrdio njihov stav i onda kad ga ne potvrdis, ti si kreten.
Sta mozes reci djevojci koja je s jednim frajerom, drugog kao voli, a to joj sve toliko skodi da oce kod psihologa, pritom nista, apsolutno nista nije uradila sama za sebe, tj nije probala da uradi ono sto jeste u njenoj moci.

Evo ja priznajem prva, svi su mi pateticni koji dodju i kukaju da im je lose, a nista ne rade osim sto kukaju.
IP sačuvana
social share

*Most gods throw dice, but Fate plays chess, and you don't find out til too late that She's been playing with two queens all along. *
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Tako, tako, tako ... samo plivaj !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10648
Zastava Leva strana kreveta
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
mob
Nokia N97
Niko od nas nije primoran da visi ovde. Ko ima konstruktivan predlog, neka ga iznese, ako ne zbog tog "klona", onda zbog nekog ko ima slichan probelm. Ko nema konstruktivan predlog, neka ide na Cosmopolitan/Krstarica/Stetoskop/ikojivecmagazin teme.

Prozivanje ima samo jednu svrhu - da pokazhe ko ima malu pishu.
« Poslednja izmena: 17. Jan 2010, 19:51:34 od Fahrenheit »
IP sačuvana
social share
"Brian: You're drunk.
Stewie: You're sexy."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma

Zodijak
Pol Žena
Poruke 25336
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
A nije konstruktivan prijedlog da okupiras zivot necim drugim npr, a ne mislima na svog bivseg, neprezaljenog momka?

Ocu da kazem, taj 'get a life' savjet nije uvijek napusavanje, nekad zaista ima smisla. Sad, to sto neko na forumu ima potrebu da od muhe pravi slona, ne znaci da su ovi drugi bolesni od manjka empatije ili bilo sta slicno.
Npr, ako neko otvori temu 'moja mama me nije saslusala onako kako sam ja htjela, da li cu da prezivim', i ako neko odgovori da ce to jako lose da se odrazi na njenu licnost ..sta reci

IP sačuvana
social share

*Most gods throw dice, but Fate plays chess, and you don't find out til too late that She's been playing with two queens all along. *
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Tako, tako, tako ... samo plivaj !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10648
Zastava Leva strana kreveta
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
mob
Nokia N97
To nije tvoja stvar. Ako napishesh "get a life" bolje da nisi nishta napisao/la, ili makar elaboriraj shta si hteo/la time da kazhesh.
IP sačuvana
social share
"Brian: You're drunk.
Stewie: You're sexy."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Prince of Persia - Warrior Within

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 3258
Zastava Nis
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.17
mob
Samsung Galaxy S Advance
Citat
Jer, emocija ljubavi je prilično intimna i može da smeta svakome osim onome kome je upućena, ali može i njemu. To može da ima razne uzroke - nismo vaspitavani na pokazivanje ljubavi, smatramo da to rade samo pičkice, to nije prikladno, to je znak ljudske slabosti, zavist što jedna tako intenzivna emocija nije upućena nama, ili jeste, ali od pogrešne osobe, itd.

Manje-vise je ovde Bambina sve rekla... samo imam prinedbu na Balasevica... why, o why...  Smile

S druge strane, izraz patetika koristim iskljucivo za opis procitanog texta ili preslusane pesme (i to sam kod sebe definisao kao "sechu vena") ali nikako kod izlivanja emocija (mada, ja pravim razliku izmedju "jadno" i "pateticno"... gde "jadno" svrstavam u "ocajnicki" a "pateticno" jednostavno u neki "lame" mod...)

Ne znam, u sustini, vodio sam se kao okoreli romantik dosta dugo, i nije mi smetalo, samatrao sam plemenitim svoje ponasanje (naravno da nisam jahao ulicama na konju, drao se ispod devojackih balkona niti brstio tudje baste) ali jednostavno, postovao sam neke manire (bon-ton donekle), i uvazavao neke kodekse za koje sam smatrao da cuvaju "cast" (naravno, u malo modernijem svetlu)
I dan danas hvatam sebe u tom ponasanju ali mi nekako nije mnogo stalo do toga... zasto? Zato sto sam proglasen likom iz 19. veka... (Tipa, zreo za "romantizam") i video da jednostavno, to danas (sadasnje vreme, 21. vek) nije na ceni...

Sto rece neko (qcko i think)
Citat
I u modi je kad (čitaj: žene će ti davati ako...) kažeš da voliš otadžbinu i da ćeš umreti za otadžbinu... Tad si baja, patriota, metalika je tvoj dobar drugar...
A ne dao ti bog da kažeš devojci da je voliš... Zajedljivi ljudi izviru sa svih strana da te zasipaju pričama kako si patetičan...

I onda to jednostavno ubija volju coveka da bude ono sto jeste... ljudsko bice, sklono emocijama i iskazivanju istih... pa i eto, neka to u ovom slucaju (za potrebe ove teme) bude ljubav...

Tako da, iako svi vape za tim (jer je svima doduse i potrebna) oni bi to rado prihvatili na nacin koji zele a ne na koji im se nudi (sto je objasnila i Bambina)... a posto jos ne zivimo u doba telepatije... patetika polako izbija na videlo...

Pa jedna stvar sledi/prethodi drugoj (jer ne zna se sta je pre pocelo, da li patetika pre hladnoce (zgrozenost) ili hladnoca pre patetike (pokusaj odledjivanja, ali kao nesto novo, neprihvatljivo)) i tako dolazimo do saznanja da ljudi najcesce osudjuju ono sta im se ispostavi previse jednostavnim za ispunjenje ciljeva s obzirom da zivimo u komplikovanom svetu... I odatle sve te kritike "neradnicima"... (metaforicki receno)
« Poslednja izmena: 17. Jan 2010, 20:00:47 od Dzobi »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma

Zodijak
Pol Žena
Poruke 25336
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
To nije tvoja stvar. Ako napishesh "get a life" bolje da nisi nishta napisao/la, ili makar elaboriraj shta si hteo/la time da kazhesh.

Licno, nisam nikom nikad rekla 'get a life' bez da nisam elaborirala. Mislim da cak nisam nikad rekla tako na engleskom, imam averziju ka anglikanizaciji jezika  Smile No nebitno
I ne znam sta tacno nije moja stvar, to sto neko pravi od problema slona i sto ga drugi podrzavaju? Naravno da nije moja stvar u smislu da mi zivot ovisi o tome, ali naravno da cu da kazem da se ne slazem zbog toga i toga. I to me cini anti-empaticnom? Mda ..

Inace, nije svaki savjet dobar savjet, toliko.
« Poslednja izmena: 17. Jan 2010, 20:06:06 od cesarica18 »
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
Citat
- Nije ispoljavanje svih emocija patetika. Najčešće jeste onih pozitivnih - ljubav, pripadnost, empatija, itd.

Znači patetika je kad ideš ulicom i vičeš "[ime devojke/dečka], voliiimm teeee!"?
Ili na poslu u kancelariji pola vremena provodiš sa slikom voljene osobe u ruci?

Kako onda nije patetika kad ideš ulicom i vičeš Volim Srbiju! Srbija! eee...?  Smile  Meni jeste u neku ruku. Ali većini nije
Ovo prvo jeste patetika. I drugo. A treće - zavisi od socijalnog miljea u kom se svako od nas kreće.
Na nekom opštijem nivou verujem da se ne smatra patetikom - nego odrazom patriotizma, ma koliko to retardirano zvučalo.

Jer, ti ne deliš ljubav tog lika prema njegovoj devojci (ako deliš, to je već druga priča  Smile ), ali (ne)deliš nečiju ljubav prema domovini. Shodno tome, to hoćeš, odnosno nećeš okarakterisati kao patetično.

Niko od nas nije primoran da visi ovde. Ko ima konstruktivan predlog, neka ga iznese, ako ne zbog tog "klona", onda zbog nekog ko ima slichan probelm. Ko nema konstruktivan predlog, neka ide na Cosmopolitan/Krstarica/Stetoskop/ikojivecmagazin teme.

Prozivanje ima samo jednu svrhu - da pokazhe ko ima malu pishu.
To je sve lepo, a lepo je zato što je tačno, ali je ujedno i ideal, to jest prikazuje stvari kakvim bi one trebale biti, a ako samo pregledaš nekoliko posećenijih tema na ovom ili bilo kom drugom forumu videćeš da to baš nije tako.

Jer, mi smo ovde anonimni. Koliko god se znali tu i tamo, niko od vas ne spada u moj uži krug ljudi, niti ja u vaš.

Anonimnost nam daje moć da ovde pokažemo sve one svoje strane koje iz nekih razloga u realnom životu ne možemo, ili nećemo.

Da je ta ista anonimnost dvosekli mač, govori nam upravo plastičnost ove komunikacije.
Na primer, da pročitaš sledeći post:
Momak me je ostavio, a ja ga još uvek volim. Plačem po ceo dan, ne znam šta da radim, jako sam depresivna, može li mi neko od vas pomoći?

Vreme koje je potrebno da je većina nas okarakterise kao knjiški primer patetičnog izražavanja osećanja iznosi u proseku 1,4 sekunde (odokativno  Smile ).

A zamisli sad da sediš, recimo, na autobuskoj stanici i vidiš uplakanu devojku koja očito izgleda vrlo rastreseno, da joj priđeš i pitaš je šta joj je, a ona ti kaže iste stvari iz ovog mog gornjeg izmišljenog primera. Ne verujem da bi osetio gnušanje prema njenoj patetici, jer pred sobom imaš drugo ljudsko biće koje pati, pa ako si iole čovek, makar ćeš joj reći neku frazu koja će je utešiti, u najmanju ruku.

I tu dolazimo i do onog najvažnijeg: da li nekome želimo zaista pomoći ili ne, zavisi i od toga kakve smo osobe i kad ugasimo računar. Mada, želja za pomaganjem nekome ovde i želja za dokazivanjem, kad se upletu jedna u drugu, mogu da daju razne ishode, sa kakvima se ovde najčešće i srećemo.

A prozivanje radi nečijeg otkrivanja male piše postoji ne toliko da bi se ta osoba degradirala, već da bismo dokazali da mi imamo veću pišu od te osobe. Ego. No more, no less.
« Poslednja izmena: 17. Jan 2010, 20:08:27 od B@mbin@ »
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 4 5 ... 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 06. Avg 2025, 21:03:57
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.059 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.