Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 23. Sep 2025, 16:04:43
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 24 25 27 28 ... 32
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Pao Mig-29 Srpskog Vazduhoplovstva  (Pročitano 44003 puta)
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 243
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.20
mob
BlackBerry 
na stranu da tehnicar ne moze da proglasi avion ispravnim - on samo pregleda neke sklopove koji se mogu brzo proveriti pre leta ,a detaljan tehnichki pregled vrshi komisija.
Da li ovo moze malo detaljnije da se objasni?

Ja mislim da to ovako ide: znaci tehnicari po sistemima rade pretpoletne preglede i kad ga pregledaju daju svoje misljenje o tim 'sklopovima' sto je pregledao,ako je po svim specijalnostima pregled ispravan avion leti ako je po jednoj specijalnosti avion neispravan avion ne leti, jel tako?
Gde se ovde pominje komisija koja odlucuje da li je avion neispravan?
Bilo koji tehnicar,ako utvrdi da je po njegovoj sistemi,avion neispravan upisuje u knjizicu vazduhoplova neispravnost i taj avione ne moze da poleti, dok se ta neispravnost ne otkloni. Da li sam u pravu?  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4404
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.21
Не верујем у званичну верзију...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.13

Da li ovo moze malo detaljnije da se objasni?

ukratko , u teoriji tehnicar i pilot vrshe (odvojeno) pre leta tzv preflight check up . tu se predje lista odredjenih stvari koje se vizuelno mogu otkriti na trupu ,stajnom trapu i.t.d. i prekontrolishe se rad nekih sistema preko odredjenih instrumenata . to nikako nije zamena za sezonski pregled aviona   Smile

u praksi , nashi avioni ne bi proshli chak ni taj rutinski pregled (i sam si video one slike mig-29 sa krpljenim trulezomi i sl   Smile ). onda , da niko ne bi imao "problema" (jer ako borbena gotovost padne tu nastaju peripetije ) zazmuri se na neke sitne neispravnosti , a vece niko i ne zna da otkrije - poshto su razjurili kadar  Smile .

-----------------

malo nevezano za temu ,ali moj drugar iz vojske je 8 puta ishao na strazu sa pushkom kojoj je cev bila kriva i to se videlo golim okom  Smile . savki put je pushkar pushku proglasio ispravnom pre straze. jedan drugi vojnik (u drugoj kasarni) je na strazu otishao sa slomljenom udarnom iglom , vodnik se chak drao na njega shto to prijavljuje  Smile . na mojoj pushci je bio razlabavljen nocni nishan i stalno je "spadao" pa sam i ja ishao s njom na strazu vishe puta ..................da ne pominjem da smo imali 10-ak vozila u bateriji koja su sva bila "ispravna" a samo 3 su mogla da se upale ili da je na SVLR "oganj" bio neispravan elektrichni deo za lansiranje raketa i to otkriveno tek u toku bojevog gadjanja  Smile .....

jednostavno , sistem je napravljen tako da ako bi se otkrilo da je neko sredstvo neispravno ,tu bi onda otishla tona papira da se objasni zashto je to tako - tako da svi gledaju da nekako stvari zabashure i sakriju pod tepih  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4404
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.21
Баш тако.

Лепо си објаснио!  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 243
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.20
mob
BlackBerry 
bf_109
Imas li neke veze sa avijacijom ili si samo zaljubljenik?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.13
bf_109
Imas li neke veze sa avijacijom ili si samo zaljubljenik?

Smile Smile

p.s.

evo kako taj pregled pre leta  izgleda na nekim shkolskim avionima  :

http://www.firstflight.com/lessons/flt00.htm

a evo liste za cesnu : http://www.bergstromaircraft.com/pdf/C172_preflight.pdf

naravno , za lovachki avion je takva lista neshto duza ,ali ipak tu ne mogu da se otkriju neki kvarovi koji nisu vidljivi na prvi pogled.
« Poslednja izmena: 27. Avg 2009, 20:56:04 od bf_109_g_6 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 243
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.20
mob
BlackBerry 
Smile Smile
Da nije vojna tajna? Ovo je demokratska drzava, tajni nema, pa ne vidim razlog zasto krijes odgovor na moje pitanje.
Ni na jedno moje konkretno  pitanje u vezi ove tragedije nisi odgovorio, sto dovodi do zakljucka da subjektivno gledas na sve ovo.Ako znas nesto vise od nas 'obicnih smrtnika' u vezi svega ovoga reci-to i to se desilo i tacka, a ne da nagadjamo. Uzgred, nas srpski jezik je bogat nasim izrazima pa nije zgoreg da koristis nase reci i vazduhoplovnu terminologiju.

Zar nije moguce da pilot napravi gresku? Verovatno je i u Rusiji lose odrzavan onaj SU-27 kad je poginuo vodja 'Vitezova', verovatno je lose odrzavan avion.

A znas li konkretno kako izgleda pregled na ovom avionu, koje specijalnosti ga rade, kako se zna da je avion ispravan za let, da li postoji neki zapis, dokaz o tome? Da li znas sta je crna kutija registrovala u vezi pada naseg aviona?
Ako znas konkretno odgovori na moja poslednja pitanja, nemoj da mi pricas o Cesnama, vezi se za konkretan avion.
« Poslednja izmena: 27. Avg 2009, 21:03:30 od gerila37 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.13
 reci cu ti samo da sam u ovom sluchaju neobaveshten kao i ti  Smile . shto se tiche greshaka ,piloti ih prave svakako ,ali chesto puta se mtrav pilot okrivi za greshku zivih cinovnika .  Smile znajuci ko nam vodi vojsku , a i iz cinjenica koje za sada imamo (polu-zvanichnih ,jer zvanichno nije nishta objavljeno ) itekako imam razloga da sumnjam  Smile .

-----------------------

pregleda aviona ima raznih vrsta .medjutim ,  za svaki tip aviona se propisuje period u kome mora da se obavi detaljan tehnichki pregled . takav pregled traje neshto duze , i njega sprovode mnogo struchniji ljudi od obichnih avio-tehnicara . oni moraju da budu licencirani za taj tip aviona . za to je potreban vrlo struchni kadar ,koji cesto dolazi od samog proizvodjacha aviona . kad izvrshe pregled ,avion dobija certifikat za taj odredjeni period u kome se garantuje da ako se propisno odrzava nece s njim biti problema.u toku tog perioda ,tehnicari vrshe povremene preglede i obavezno pregled pred poletanje .pilot je takodje duzan da pregleda avion . koliko mi je poznato , tehnicarev pregled pred poletanje u NATO avijaciji mora da bude najvishe 72 sata pre poletanja .

---------

e sad , kod nas je te detaljne tehnichke preglede obavljao VTI kao i ljudi iz mome stanojlovica. oni imaju licence za sve domace avione i mig-21 ,a za mig-29 imaju licence samo za neke delove (valjda ?  Smile ). medjutim , kako je vreme odmicalo ,mnogi struchnjaci su otishli ,malo je mladih (tezak fakultet ,slabo placen posao) tako da je vrlo sumnjivo koliko oni mogu dobro da odrade taj posao. kad je vrshen remont aviona ,oni su dali garancije za sve shto su radili ,ali koliko je to sigurno teshko je reci.

---------

josh jedan faktor je i to shto su nashi avio-mehanicari i elektricari koji rade u vojsci takodje prilichno oslabljeni (otishli mnogi ljudi) a i nezainteresovani za posao . privatne kompanije nude mnogo vece pare ,tako da ljudi koji zavrshe u vojsci nisu bash vrhunska klasa  Smile . kad se tome doda cinjenica da je cesto puta potrebno malo zazmuriti na jedno oko da bi neki avion poleteo (iz "politichkih" razloga) jasno je shto imamo relativno chesto svakojake nezeljene dogadjaje - i nazalost pogibije pilota i gubitke aviona . Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.13
Ma Bf je specijalista ko Grunf von Grunt  Smile
IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Svest nije samo materijalna manifestacija, potrazi na interenetu

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4404
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.21
Па и ти, Герила, субјективно гледаш на ово када не дозвољваш могућност да није технички квар, не треба бити велики стручњак па схватити како стоје ствари у војсци и држави, није први ни последњи пут да су политичари заташкали нешто јер им тако одговара.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 24 25 27 28 ... 32
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 23. Sep 2025, 16:04:43
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.057 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.