Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 21. Sep 2025, 23:36:29
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 18 19 21 22 ... 32
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Pao Mig-29 Srpskog Vazduhoplovstva  (Pročitano 43941 puta)
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
zar tebi nije jasno iz skice koju je dao aleksa da je avion imao ne samo dovoljno brzine ,nego i previshe za sletanje , i da se kretao horizontalno  Smile . zar mislish da je pokojnik bio lud ili slep ,pa nije video da nije ni blizu piste i da ce udariti u tu sumicu sa kaponirom ?  Smile

jednostavno , komande su otkazale i on je pokusao prinudno da sleti na tu livadu ,ali nije mogao jer nije imao punu kontrolu nad avionom . da je mogao , bar bi promenio malo pravac ,tako da ode jedno 45 stepeni ulevo gde nema vecih objekata . ali nije jer su mu otkazale komande    Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 243
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.20
mob
BlackBerry 
JA sam lepo postavio pitanje a ti ako ne znas odgovor na njega lepo reci 'ne znam' a ne da opet svoju teoriju razglabas. Posto vidim da vec znas sta je uzrok pada onda nemamo potrebe da pisemo vise bilo sta na ovoj temi.
Navedi samo da li je tvoj izvor pouzdan ili si ti to samostalno zakljucio.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Znaci,ako neko zna u kojoj tacki je avion poceo da radi forsirani zaokret, u kojoj ga je zavrsio i u kojoj tacki u vazduhu su poceli problemi neka napise. Posle toga mozemo dalje da komentarisemo 'SBBKBB' (sta bi bilo kad bi bilo).
Ajd da pokusamo da rekonstruisemo tih zadnjih 15-20 sekundi leta i da vidimo sta se moglo dogoditi. Mozemo iskoristiti skicu koju je Aleksa postavio.
Imamo jednu teoriju-otkaz komandi.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 609
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
bf, stani na loptu.

Ovo sto je aleksa postavio nije nikakav dokazni materijal da se tako za njega hvatas.

Postoji mnogo razloga zbog kojih je moglo doci do nesrece a ti si se uhvatio samo za jedan. Znas li nesto vise nego mi? (ne zanimaju me tvoje teorije, vec fakti-ako sa njima raspolazes).
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4404
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.21
Није доказни материјал али је преузето са једног другог озбиљног форума од особе којој тамо верују.

Не значи да је тачно али мислим да јесте. Име форума је на слици.

Има још једна битна ствар. У току клизања, да ли је нос авиона био у правцу кретања или је авион клизао постранце.
Да је било постранце пилот би се вероватно катапултирао, чим није значи да се надао да ће спасити авион.

Заправо још увек није јасно да ли се клизао, колико дуго и да ли је само додирнуо земљу, одскочио и онда летео на малој висини када је ударио капонир.

Ево још једна слика, овога пута моја, ако предпоставимо да је ушао у леви заокрет пречника 500 метара брзином од 450 км/ч (то је одприлике најмањи заокрет који МиГ-29 може да уради).
Кажу да је ударио земљу под благим нагибом дакле при излазу уз заокрета.

Уцртао сам и путање заокрета већег пречника јер не знамо тачно колико је оштро скретао.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
mislim da zaokret ne bi bio iznad samog aerodroma ( zbog bezbednosnih pravila koje sam naveo ) ,vec malo dalje prema putu (E75) . ovaj radijus od 2000 m bi mozda bio minimalan za takvu operaciju .

sama chinjenica da se pilot nije katapultirao je takodje znacajna - kao shto aleksa reche ,to je josh jedan dokaz da je pokushavao da spase avion . opet , to ne bi uradio da nije imao bash nikakve shanse (da je padao postrance ,na ledja ,repom nadole ,nosom nadole ) .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 856
OS
Linux
Browser
Mozilla (jaunty)
Odavno nisam biio ovde ali da dodam sta sam cuo. Avion je pao pri izlasku iz zaokreta, po izjavama ocevidaca, pri tome okrenut na bok. Pilot se katapultirao-definitivno, ne znam odakle vam druga ideja, ali zbog loseg ugla i male visine na kojoj je to uradio nije imao sanse, tu cinjenica da je imao 0-0 sediste nije pomogla.  Sta se tacno desilo tek ce se saznati, kada  - niko ne zna.

Sam avion je po recima mehanicara bio ispravan. Sto se tice onih koji se kunu u sve nase i Rusko ispade da ni mi ni oni nemaju pojma kada se radi o remontu aviona, eto odjednom Rusi pojma nemaju po njima. Taj avion je remontovala Moma, pri cemu su sve najvaznije zahvate odradili Rusi - oni koji su ga napravili. Na glasine da nije dobro uradjeno, ministar je svojevremeno seo u avion da bi pokazao kako jesu ispravni, sad opet ista prica ponovo.

Sam pad moze da bude iz previse razloga da bi na to bilo koji forum mogo da odgovori, mozda mu se desilo najbanalnije da mu je pri zaokretu i punoj brzini uletela ptica u motor, moze da bude milion stvari, koje nemaju veze sa pilotom, ali ni sa avionom. I novi avioni padaju, padaju kod Rusa, padaju kod Amera, i to najbolji. Padaju na sred aeromitinga i ginu obicno najiskusniji piloti na svim stranama.

Orao je pao zbog tehnickog kvara - potvrdjeno ali ne sistemske prirode, jednostavno kvar kakav se bilo kada moze desiti, pilot je bio mlad i iskocio (potpuno pravilna odluka, usmerio ga je dalje od naseljenog mesta prethodno). Za G-4 sam cuo nesto ali nije potvrdjeno - pa necu javno. Uglavnom, iskusni piloti idu do kraja sa manevrima i pokusavaju da izvuku avion do poslednje sekunde i zato i ginu.
Nema to nikakve veze sa politickim opredeljenjem, ili mozda poslanici jedne partije se bolje razumeju u avione od one druge, videli smo ih SVE na delu i nijedan pojma nema, zato nam avijacija nasledjena pocetkom 90-ih i jeste u ovakvom stanju.

Samo oni avioni koji ne lete, ne padaju. Kada su najvise leteli padali su kao kruske, postoji i zvanicna statistika za SFRJ do kraja 80-ih, padali su i 90-ih (ne mislim na borbene vec redovne letove tokom citave decenije) i to ne bas mali broj, padali su i posle 2000-e. Nikakav zakljucak se ne moze izvesti iz toga sem kod zlonamernih.
Pokoj dusama poginulih i moje iskreno saucesce njihovim porodicama.
« Poslednja izmena: 18. Jul 2009, 02:35:23 od stegonosa »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4404
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.21
http://www.politika.rs/rubrike/Hronika/Pilot-se-nije-katapultirao.sr.html

И овај је био окренут на бок па се катапултирао....
« Poslednja izmena: 18. Jul 2009, 05:22:52 od aleksa »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
Avion je pao pri izlasku iz zaokreta, po izjavama ocevidaca, pri tome okrenut na bok. Pilot se katapultirao-definitivno, ne znam odakle vam druga ideja, ali zbog loseg ugla i male visine na kojoj je to uradio nije imao sanse, tu cinjenica da je imao 0-0 sediste nije pomogla.  Sta se tacno desilo tek ce se saznati, kada  - niko ne zna.

nije . da je pao okrenut na bok ne bi klizao preko 300 m i ubio vojnika u auto-parku . takodje , da se pilot katapultirao najverovatnije ne bi poginuo .

Citat
Taj avion je remontovala Moma, pri cemu su sve najvaznije zahvate odradili Rusi - oni koji su ga napravili. Na glasine da nije dobro uradjeno, ministar je svojevremeno seo u avion da bi pokazao kako jesu ispravni, sad opet ista prica ponovo.

rusi su remontovali motore i avioniku , moma sve ostalo. kako je remontovano - vec je bilo slika  Smile . a ovu glupost sa ministrom necu ni da komentarisem  Smile Smile

Citat
Orao je pao zbog tehnickog kvara - potvrdjeno ali ne sistemske prirode, jednostavno kvar kakav se bilo kada moze desiti, pilot je bio mlad i iskocio (potpuno pravilna odluka, usmerio ga je dalje od naseljenog mesta prethodno).

kvar je otkaz sistema za upravljanje ,jeste kritichan i ne moze da se desi ako se avion pravilno odrzava. pilot janik uopshte nije "mlad i neiskusan"  .... Smile

Citat
Nema to nikakve veze sa politickim opredeljenjem,

itekako ima veze - ako izvesne partije koje su na vlasti konstantno korupcijom unishtavaju sistem odbrane  Smile . to shto sloba nije bio mnogo bolji nije nikakva uteha.

Citat
Kada su najvise leteli padali su kao kruske, postoji i zvanicna statistika za SFRJ do kraja 80-ih, padali su i 90-ih (ne mislim na borbene vec redovne letove tokom citave decenije) i to ne bas mali broj, padali su i posle 2000-e.

s obzirom na broj aviona i broj letova , mi sada imamo najvishe udesa u celokupnoj istoriji nashe avijacije. piloti jedva ubodu 20 casova godishnje ,a "remontovani"  Smile avioni se samo ruse. da ne pominjem da su padovi mig-29 vrlo retki u svetu i pored toga shto je vrlo rashiren .

Citat
Nikakav zakljucak se ne moze izvesti iz toga sem kod zlonamernih.

moze se doneti zakljucak o tvojim motivima da sklepash ovo socinjenije , koji su prilchno zuti  Smile Smile

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 243
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.20
mob
BlackBerry 
bf_109
zasto konstantno potenciras to ko kojoj politickoj partiji pripada ili je njen simpatizer? Sledeci put se kandiduj za narodnog poslanika pa u skupstini pricaj sta god hoces,ovde nema mesta za politiku. Moderatori su nas vec upozoravali na to. Ostavimo politiku sa strane.

Kad vec pominjemo pad Orla da te pitam koji je sistem za upravljanje otkazao?
Stegonosa rece da je pilot usmerio avion van naseljenog mesta, kako je moguce onda da se tek posle par minuta pilot padobranom spustio na zemlju?
Znaci da nije on namerno usmerio avion van naseljenog mesta vec je slucajno tamo pao. Da jeste katapultirao bi se na manjoj visini i padobranom bi se spustio vrlo brzo posle pada aviona a ne posle 10-tak minuta (to su rekli mestani koji su sve gledali). Znaci ako se u proseku spustao sa 4 m/s on je leteo na preko 2000 m visine kad se katapultirao. Znaci nema govora o usmeravanju aviona van naseljenog mesta sa te visine.
Ako znas koji je sistem za upravljanje otkazao na Orlu molim te navedi pa cemo dalje da govorimo o ovom dogadjaju.
Kazes da se avion nije pravilno odrzavao pa je zbog toga doslo do pada Orla? Opet iznosis svoje i neproverene tvrdnje. Meni je zao sto komisija koja je ispitivala uzroke padova Orla i G-4 nije javno izasla u javnost sa podacima do kojih su dosli, a obecali su. Mozda zastitnik gradjana moze da izdejstvuje da se taj podatak javno objavi.Ne znam koji je postupak za pokretanje istog. U slucaju Orla pilot je preziveo i ne moze krivica tako lako na njega da se svali.

A sto se tice MiG-29, mozemo samo da nagadjamo. Pitao sam gore da li neko zna tacke (otprilike) gde je usao u taj zaokret, gde ga je zavrsio i sta se tacno posle desilo. Niko nije dao odgovor jer ga niko od nas sa foruma verovatno i ne zna. Mozda i zna ali nece da kaze.
Slazem se sa bf-109 da se pilot nije katapultirao, na zalost, vec da je pokusao da spase avion do kraja. Da se katapultirao definitivno bi ostao ziv s obzirom, na osnovu prica, u kom je polozaju dodirnuo zemlju.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
Ostavimo politiku sa strane.

nazalost , ovo je pre svega politichko ,a manje tehnichko pitanje  Smile

Citat
Kad vec pominjemo pad Orla da te pitam koji je sistem za upravljanje otkazao?

ne znam. znam samo da su motori bili (navodno) ispravni . poshto je bio dan i avion je bio relativno blizu aeorodroma , nije u pitaju ni avionika . dakle , logichno je ...  Smile

Citat
Stegonosa rece da je pilot usmerio avion van naseljenog mesta, kako je moguce onda da se tek posle par minuta pilot padobranom spustio na zemlju?

brzina padanja padobranom ti je negde oko 5m/s . kad se uzme u obzir da pilot zeli da se katapultira sa vece visine - zbog sigurnosti ,dobiju se odredjeni rezultati ....  Smile

Citat
Meni je zao sto komisija koja je ispitivala uzroke padova Orla i G-4 nije javno izasla u javnost sa podacima do kojih su dosli, a obecali su.

a meni njihovo cutanje govori vrlo mnogo .

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 18 19 21 22 ... 32
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 21. Sep 2025, 23:36:29
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.057 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.