Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 23. Sep 2025, 12:39:57
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 17 18 20 21 ... 32
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Pao Mig-29 Srpskog Vazduhoplovstva  (Pročitano 43997 puta)
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 732
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
mob
Nokia 
Aman , covece , sta tebi ovde nije jasno ?

Nije MiG-29 jedrilica koju si zakacio na avion , odvukao na odredjenu visinu i pri odredjenoj brzini je pustio , pa ces sa njim da jedris , nije avion zmaj kojim ces da se odlepis sa nekog brda , pa da hvatas struje i da sa njim jedris , nije taj MiG-29 na vecoj visini i pri vecoj brzini , pa ce ti krila i njihov uzgon dati dovoljno vremena da , kada izgubis jedan motor i snaga motora ti se u sekundi prepolovi , dodas gas drugom i kompenzujes nesimetriju pogona komandama leta ( ako nemas FBW da racunar to uradi za tebe ) , i da neometano nastavis da letis .

Ovde govorimo o avionu koji je doveden na brzinu koja je granicno mala , ili je bliska granicnoj brzini , avion se nalazi na visini izmedju 100 i 300 metara , tu brzinu koju ima mu daju oba motora , koji su na minimumu potiska koji je dovoljan da avion ima dovoljnu brzinu da uopste leti , sa svakim manjim potiskom avion bi izgubio brzinu i krenuo da pada , a sa te visine bi tresnuo u zemlju za sekundu-dve , i ti u tom trenutku gubis 50% potiska koji ti tu brzinu daje . Sta ce da se desi ?

Bez potiska , nema brzine , bez brzine , nema strujanja vaduha , bez strujanja vazduha , nema uzgona , pa mozes da se slikas sa Bernulijevim jednacinama . Nisu dzabe Rusi u Kvocurovom slucaju rekli : da se otkaz desio na vecoj visini i pri vecoj brzini , avion bi normalno nastavio da leti , ovako je pilotu dao dve sekunde da usmeri avion dalje od publike . Nista manje , i nista vise . Ali , vi ste ocigledno veci strucnjaci za aerodinamiku od inzenjera kompanije MiG .

Po meni , iz svega sto se do sada zna , ovo lici na kvar motora , ali to ne mogu da tvrdim , niti to zelim . Ja kazem da sacekamo zvanicni izvestaj i jos informacija . Ali , niko od vas ne zna nista vise od mene , ali zato tvrdite da je u pitanju kvar sistema upravljanja , kao da ste bili tamo licno i sve videli , a potom ispitali olupinu aviona , crnu kutiju i sve ostalo . Ako ste toliko strucni , alal vam vera .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
 tebi ochigledno nije jasna fizika leta ,pa cu probati da ti objasnim josh jednom ,a onda odustajem  Smile :

1. avion se nalazi na odredjenoj visini u vodoravnom polozaju . brzina mu je takva da uzrokuje silu uzgona koja tachno kompenzuje silu zemljine teze . rezultat : avion ima konstantnu visinu .

2. nestaje pogon .

3. brzina aviona pada  (usled otpora vazduha) . sa manjom brzinom ,prema bernulijevim jednacinama opada i sila uzgona. ona je sada manja od sile zemljine teze. rezultat : avion krece na dole.

4. u ovom trenutku pilot mora da poveca brzinu aviona . on to moze na 2 nacina :

a) poveca potisak preostalog motora i dobije sasvim dovoljno brzine da uzgon ponovo parira sili gravitacije

b) usmeri nos aviona na dole . time vektor brzine raste jer dobija jedan deo ubraznja od sile zem.teze . na taj nacin funkcionishu jedrilice - mig-29 nije jedrilica ,ali opet moze da sleti relativno mekano na ovaj nacin .

---------------------------------------------

da ti skrenem paznju na jedan detalj - kamen pushten sa visine od 200 - 300 m ne padne na zemlju za 1-2 sekunde . uci fiziku sinak  Smile Smile    s=g*t na kvadrat /2 - za 200 m se dobije iznad 6.3 sekunde i to bez otpora vazduha  Smile

takodje obrati paznju da je kvocur bio u vertikalnom ,a randjelovic po svemu sudeci u horizontalnom polozaju  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 243
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.20
mob
BlackBerry 
takodje obrati paznju da je kvocur bio u vertikalnom ,a randjelovic po svemu sudeci u horizontalnom polozaju  Smile
U kom trenutku je bio u horizontalnom letu, u kojoj fazi leta (pada)?
Ti rece, u nekom od prethodnih postova, da se udes desio prilikom sletanja? Mislis na normalno sletanje ili prinudno sletanje? 
Koliko sam ja gledao skicu sa mesta nesrece tesko da je bio u fazi sletanje s obzirom na mesto dodira zemlje i pravac kretanja. Da li bi neko krenuo u prinudno sletanje prema drvecu ili bi usmerio avion prema brisanom prostoru?
Ako malo obratite paznju na snimke padova ovog tipa aviona primeticete da je velika vecina pala za vreme aeromitinga ili u toku priprema za aeromiting. Ne znam da li maximalno 2 ili 3 su pala u toku 'normalne' upotrebe. To,bar meni, govori da je ovaj tip aviona jedan od najbezbednijih u vojnom vazduhoplovstvu.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 732
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
mob
Nokia 
Sa 100 metra bi imao 4,51s , sa 300 imao bi 7,82s . Pod uslovom da mu nos ostane u horizontalnom polozaju . Pod uslovom da je bio u horizontalnom letu , a zvanicno je receno da je izlazio iz levog zaokreta u trenutku kada dolazi do nesrece , sto znaci da u tom trenutku normalno ubrzanje nije bilo g , vec vece .

Ali , zanemarimo to . Zanemarimo i to da zbog dva motora koji su udaljeni od uzduzne ose potisak aviona nije simetrican , i da ce posle otkaza jednog motora doci do nesimetrije potiska . Zanemarimo i nesimetriju aviona u odnosu na dve ravni . Avion ce automatski zbog nesimetrije i gubitka uzgona izgubiti predjasnju putanju . Ali , ne mozemo da zanemarimo vreme reakcije pilota , ne mozemo da zanemarimo vreme reakcije komandi , ne mozemo da zanemarimo da mlazni motor ne moze trenutno da dostigne duplo vecu snagu od one na kojoj je bio u trenutku otkaza drugog motora . Kada bi motor to mogao trenutno , ne bi bili potrebni katapulti na nosacima aviona , avioni bi poletali bez njih . Dodajmo na to otpor vazduha i konacno vreme potrebno da avion povrati brzinu . I sve to pod uslovom da je avion bio u potpuno horizontalnom polozaju , i da mu se polozaj nije ni za dlaku promenio .

Da , moze avion da povrati brzinu poniranjem , ako za to ima mesta . Jer , tada bi u jednacinu moralo da udje i ubrzanje koje mu je dao preostali motor , a visina bi se smanjila za jednu i po duzinu aviona . To je oko 25m , ubrzanje koje bi dobio od preostalog motora je diskutabilno .

Sve sto sam rekao da zanemarimo zanemari , pa u tvoju jednacinu unesi samo vremena reakcije pilota , samih komandi , konacno vreme potrebno da motor dodje na ukupni potisak koji je imao pre otkaza drugog motora i konacno vreme da avion povrati prethodnu brzinu . Koliko ti je preostalo ?
« Poslednja izmena: 15. Jul 2009, 18:43:16 od miodrag2 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4404
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.21
Авион је кажу клизао по земљи 150 метара и великом брзином ударио у капонир, одскочио и прелетео још 150 метара и тек онда пао на кућицу и експлодирао.

(Од ударца у капонир предњи део се одломио а пилот са све столицом испао из кабине.)

Дакле чим није експлодирао при првом удару о тле значи да је вектор брзине био као при слетању а толико велики пређени пут (и поред трења) говори да је брзина била велика.

« Poslednja izmena: 15. Jul 2009, 19:40:05 od aleksa »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
dakle da rezimiramo :

- avion se nalazi u horizontalnom polozaju sa nosom blago uzdignutim . brzina je dosta iznad minimalne (izlazi iz lupinga)

- spool up time ili response time za motor mig-29 od nula do maksimuma je 4 sekunde (napominjem da bi poshto je motor vec bio na nekom nivou snage ovo bilo krace , a i nema potreba za punim forsazem)

http://www.sci.fi/~fta/MiG-29-2b.htm

- motori mig-29 su postavljeni dosta blizu uzduznoj osi . to znachi da nema velike asimetrije ako se koristi samo jedan motor . primera radi ,ljudi su sletali i na me-262 sa jednim motorom i.t.d.  Smile

- ako je istinita ova prica koju je ispricao aleksa jasno je da mu je stvarno vektor brzine otprilike paralelan sa zemljom ,kao i to da je dosta veliki (intenzitet) .

----------------------  postavlja se logicno pitanje zashto je ako mu je brzina bila prilichno velika ,a nos paralelan sa zemljom sleteo van piste ?

pa jednostavno , nije mogao da usmeri avion na pistu jer su komande otkazale . grubo receno to je isto kao da imate automobil kome je motor ispravan i sva 4 tochka su mu na drumu ali mu volan ne radi  Smile
« Poslednja izmena: 16. Jul 2009, 17:30:51 od bf_109_g_6 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 243
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.20
mob
BlackBerry 

----------------------  postavlja se logicno pitanje zashto je ako mu je brzina bila prilichno velika ,a nos paralelan sa zemljom sleteo van piste ?

pa jednostavno , nije mogao da usmeri avion na pistu jer su komande otkazale . grubo receno to je isto kao da imate automobil kome je motor ispravan i sva 4 tochka su mu na drumu ali mu volan ne radi  Smile

Znas li ti gde je ovde pista. i jedna i druga? Znas li ti odakle je on isao u forsirani zaokret, tacka odakle je poceo isti i tacka gde je zavrsio i gde je sve krenulo po zlu?
Da i te polozaje aviona sagledamo i tek onda da pokusamo da donesemo zakljucak. Po meni,verovatnoca da su otkazale komande je ravna nuli (a naveo sam u nekom od prethodnih postova zbog cega tako mislim).
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4404
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.21
То сам пренео са једног другог форума, човек је својим очима гледао. То је и његова слика.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
Po meni,verovatnoca da su otkazale komande je ravna nuli

hteo sam da odgovorim na tvoj post ,ali zaista nema svrhe ...... Smiley 1 mislim ,ako hocesh da verujesh da nam je avijacija puna samoubica veruj ....  Smile

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 243
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.20
mob
BlackBerry 
hteo sam da odgovorim na tvoj post ,ali zaista nema svrhe ...... Smiley 1 mislim ,ako hocesh da verujesh da nam je avijacija puna samoubica veruj ....  Smile
Ne moras odgovoriti na ovu moju konstataciju ali mozes odgovoriti na ono sto sam pitao,naravno ako znas.

Znas li ti gde je ovde pista. i jedna i druga? Znas li ti odakle je on isao u forsirani zaokret, tacka odakle je poceo isti i tacka gde je zavrsio i gde je sve krenulo po zlu?
Da i te polozaje aviona sagledamo i tek onda da pokusamo da donesemo zakljucak.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 17 18 20 21 ... 32
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 23. Sep 2025, 12:39:57
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.061 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.