Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 25. Sep 2025, 23:49:17
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 16 17 19 20 ... 32
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Pao Mig-29 Srpskog Vazduhoplovstva  (Pročitano 44102 puta)
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4404
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
Ако један троми цивилни џамбо џет двомоторац може да узлети са само једним мотором немој ми причати да агилни ловац са моћним моторима, са моћном аеродинамиком не може да се извуче из пропасти из овакве ситуације са једним мотором. Smile

Ako pricamo o otkazu motora pri poletanju onda treba znati i to da se poletanje sa otkazom motora vrsi iskljucivo i samo ako je do otkaza doslo posle postizanja odredjene brzine koja se zove brzina odluke.

Слажем се. То се подразумева али чак и ако је постигао брзину одлуке пилот ће укочити ако му је остало довољно писте. Али то није суштина.

Суштина је да и натоварени цивилни џамбо џет може полетети са само једним мотором без проблема ако му даш довољно писте.

Али имај у виду да је однос потисак/маса код празног МиГ-29 неупоредиво већи него код натовареног џамбоџета. Само један мотор под форсажем обезбеђује 8 тона тако да је то више него довољно да  потерa масу од 12 тона. (Ако му је остало 1 тона горива)

Boеing 757 може да узлети са једним мотором који му обезбеђује потисак од 19 тона и ако је његова полетна маса  123 тоне!

однос потисак маса је 0.15.

Код МиГ-29 са отказом једног мотора однос потисак маса је 8/12=0.66.
Radili su pa i nasi piloti svakakve vratolomije sa 29-kama,pa i tzv zvono na Batajnici '98 i to na malim visinama da se lepo vidi,da je tad motor zakazao nema sanse da bi se avion izvukao.
Г-4 се не би извукао али МиГ-29 са 1 исправним мотором би се свакако извукао из звона.

Na aeromitinzima se oduvek letelo na samim granicama izdrzljivosti aviona i pilota,jer je takvo letenje za publiku atraktivno sto i jeste cilj aeromitinga.
Неупоредиво атрактивнији програм за публику пружају акробатски авиони типа Су-26 са добрим пилотом наравно.
МиГ-29 и остали млазњаци су за њих троми и сувише скупи да се ризикују.... Гледао сам програм са Ченеја и баш ништа посебно.

Наравно да је могуће довести МиГ-29 у ситуацију да се на малој висини не може извући са отказом једног мотора али би то значило да су пилоти неодговорни коцкари, да су доводили публику у опасност, да нису планирали унапред итд.

То би значило да су смањили брзину на испод 260 км/с или отишли на велике нападне углове тако да  авион у ваздуху не одржава узгон крила него сирова снага оба мотора под форсажем али опет мени није јасно због чега би доводили авион у такву ситуацију и нисам сигуран да је Ранђеловић спремао такав програм.
« Poslednja izmena: 14. Jul 2009, 14:20:03 od aleksa »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
inache , moguce je sleteti i sa ostecenim sistemom upravljanja ,ali je mnogo teze . avion ima 3 ose po kojima se upravlja :

1. gore-dole repnim zakrilcima

2. okretanje oko svoje ose zakrilcima na krilima (ailerons)

3. levo-desno kormilom pravca

u principu je otkaz po svakoj od ovih osa moguce kompenzovati sa druge dve ,ali je to narochito teshko za repna zakrilca jer tada je avion potrebno nagnuti na stranu da bi se podigao nos.

Druze danas sutra ce neko ovo da procita pa cisto zbog toga probaj da ne pravis ovakve gafove...
Zakrilce-Flaps se nalazi iskljucivo i samo na krilu

ono sto si hteo da kazes treba da pise ovako

1. gore-dole otklonom kormila visine (elevator)

2. okretanje oko svoje ose krilcima na krilima (ailerons)

3. levo-desno kormilom pravca (rudder)

Krilo http://hr.wikipedia.org/wiki/Krilo_zrakoplova
repne povrsine http://hr.wikipedia.org/wiki/Repne_povr%C5%A1ine_zrakoplova

ui principu nikad nisam voleo te nashe nazive ,a ionako vecina pilota koristi izraze kao flapsovi ,eleroni i.t.d. a i spavalo mi se ....  Smile Smile  ipak , to su te 3 osnovne upravljachke povrsine (ima josh nekih ali nije tema) kojima se kontrolishe kretanje aviona.

ja dakle sumnjam najvishe na otkaz kormila visine ,jer izgleda kao da je avion imao suvishe veliko propadanje kad je dodirnuo zemlju i da je poceo da odskace. to se uglavnom dogadja kad otkaze upravljanje po vertikali.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 732
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
mob
Nokia 
Znam ja , Bf-109 , sta je minimalna brzina , i sta je opstrujavanje krila , i kako avion dobija uzgon , ali se iz svega sto si napisao pitam se da li sve to znas i ti ?

Ne pricamo mi ovde o letu na 5000-6000m sa brzinom recimo preko 400km/h , gde ce da ti otkaze motor , ali ces ti imati dovoljnu visinu i dovoljno vremena da dodas gas drugom i izvuces se , mi ovde pricemo o letu na visini izmedju 100 i 300 metara , brzinom pri kojoj prakticno cista snaga motora odrzava avion u vazduhu , a sami motori su na manje od 60% ukupne snage , odnosno sa jednim motorom na manje od 30% .

Aleksa , ako pojacas ton na snimku iz Ceneja , cuces zvanicnog komentatora na mitingu kada dva puta najavljuje demonstraciju minimalne brzine , jednom u sredini programa kada je to uradjeno bez izvucenog stajnog trapa , i pri kraju programa kada je to pilot uradio sa izvucenim stajnim trapom . Oba puta se govori da avion u tom trenutku leti brzinom ispod 230km/h , i da ga u vazduhu prakticno drzi cista snaga motora .

Upravo zbog mogucnosti nesrece u slucaju otkaza , zbog leta na granicno malim visinama i brzinama i pri velikim napadnim uglovima , program se ne izvodi iznad publike , vec na odredjenoj liniji koja se nalazi na sigurnoj udaljenosti od publike , tako da ako i dodje do nesrece , publika ne bude ugrozena , ili da ima dovoljno vremena da se udalji na bezbednu udaljenost .

Spominjati snagu motora pod forsazom i pominjati tezinu aviona sa tonom goriva , racunati odnos potiska i tezine , a imati u vidu da je avion leteo minimalnom brzinom i da je pri tom snaga motora smanjena na minimalnu mogucu koja omogucava dovoljnu brzinu i uzgon da avion jedva drzi u vazduhu na visini od 100-200m , i ne uzeti to u obzir , stvarno ne znam sta na to da kazem .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
Znam ja , Bf-109 , sta je minimalna brzina , i sta je opstrujavanje krila , i kako avion dobija uzgon , ali se iz svega sto si napisao pitam se da li sve to znas i ti ?
eto,@bf,ako si mislio da znas te stvari,sad vidis da ne znas...  Smile samo @miodrag moze da zna takve stvari!  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11

Ne pricamo mi ovde o letu na 5000-6000m sa brzinom recimo preko 400km/h , gde ce da ti otkaze motor , ali ces ti imati dovoljnu visinu i dovoljno vremena da dodas gas drugom i izvuces se , mi ovde pricemo o letu na visini izmedju 100 i 300 metara , brzinom pri kojoj prakticno cista snaga motora odrzava avion u vazduhu , a sami motori su na manje od 60% ukupne snage , odnosno sa jednim motorom na manje od 30% .

jao  Smile Smile "cista snaga" odrzava avion u vazduhu samo ako mu je nos uperen pravo u nebo ,kao raketi.

a ako mu je nos vishe ili manje paralelan zemlji ,onda ga odrzava uzgon (bernulijeve jednachine , jesi li chuo nekad za to  Smile ) . upravo zato i jedrilica koja nema nikakav motor moze da se spusti i da sleti .

naravno , mig-29 nije jedrilica ,ali svaki avion ima tzv finesu - odnos visine i duzine koju moze da preleti i bez ikakvog pogona.  pogledaj ovde i videcesh da chak i putnichki avioni mogu da slete bez motora :

http://en.wikipedia.org/wiki/Deadstick_landing
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 243
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.20
mob
BlackBerry 
Kakva je verovatnoca da mu obe hidro sisteme otkazu u istom trenutku (osnovna i busterna, negde ces sresti naziv i komandna)?
Hidroservo pokretaci (HSP),koliko ja znam, na svim,ali na svim avionima se napajaju i od osnovne i od komandne sisteme(busterne). Znaci ako kojim slucajem otkaze jedna sistema imace dovoljan pritisak hidroulja iz druge sisteme da se vrati na najblizi aerodrom i izvrsi bezbedno sletanje.
Kakva je verovatnoca da otkazu obe hidro pumpe koje daju gore navedeni pritisak?
Na koji nacin uopste te hidropumpe dobijaju pritisak, na sta su 'prikacene' (mislim na MiG-29)?
Po meni su minimalne sanse da je otkazao bilo koji sistem komandi,a pogotovo da je zbog motora pao.  Smile

A vidite ovaj snimak:
Su-27 crash Salgareda Airshow 1990
a nista mu nije otkazalo.

« Poslednja izmena: 14. Jul 2009, 18:19:45 od gerila37 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
Kakva je verovatnoca da mu obe hidro sisteme otkazu u istom trenutku (osnovna i busterna, negde ces sresti naziv i komandna)?
Hidroservo pokretaci (HSP),koliko ja znam, na svim,ali na svim avionima se napajaju i od osnovne i od komandne sisteme(busterne). Znaci ako kojim slucajem otkaze jedna sistema imace dovoljan pritisak hidroulja iz druge sisteme da se vrati na najblizi aerodrom i izvrsi bezbedno sletanje.
Kakva je verovatnoca da otkazu obe hidro pumpe koje daju gore navedeni pritisak?
Na koji nacin uopste te hidropumpe dobijaju pritisak, na sta su 'prikacene' (mislim na MiG-29)?
Po meni su minimalne sanse da je otkazao bilo koji sistem komandi,a pogotovo da je zbog motora pao.  Smile

A vidite ovaj snimak:
Su-27 crash Salgareda Airshow 1990
a nista mu nije otkazalo.

ne mora da znachi da su otkazale samo hidraulichne pumpe - tu su i razni vodovi ulja , prenosnici snage ,pa i same upravljachke povrshine mogu da se zaglave ako se ne odrzavaju pravilno .... (to masinci mnogo bolje znaju od mene da objasne  Smile )

manevar koji je izvodio pokojni randjelovic ni u kom slucaju nije bio toliko opasan kao ovaj sa snimka ,a i po pricama ocevidaca on je pokusao da sleti .

inache , ja vidim da si ti DS-ovac i da bi hteo da sva tri udesa "remontovanih" aviona prikazesh kao greske pilota ,al ne biva  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 243
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.20
mob
BlackBerry 
inache , ja vidim da si ti DS-ovac i da bi hteo da sva tri udesa "remontovanih" aviona prikazesh kao greske pilota ,al ne biva  Smile
Hahaha...da ti Milan Tarot nije neki rod?  Smile
Ma kakvi DS-ovac, ja sam totalno apolitican,ako ces da mi verujes. Iskreno zabole me za politiku,imam pametnijeg posla.
Ja ne znam sto uvek iskljucujete gresku pilota? Sta je bilo sa onim turskim boingom sto je pre nekih dva-tri meseca trebao da sleti na Amsterdamski aerodrom,kad se prepolovio? Sreca pa ima i prezivelih.
Po meni treba sve moguce opcije ukljuciti, od otkaza tehnike pa do greske pilota,a ubedjen sam da ce ipak komisija naci pravi uzrok. A koliko se secam, u preko 90% udesa vazduhoplova je ljudska greska (ne mislim samo na gresku pilota vec i tehnickog osoblja,kontrole...).
A ako pogledas snimke udesa vazduhoplova (mislim na ruske vojne vazduhoplove) videces da se velika vecina slupala za vreme mitinga ili u toku uvezbavanja za isti.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11

Ma kakvi DS-ovac, ja sam totalno apolitican,ako ces da mi verujes. Iskreno zabole me za politiku,imam pametnijeg posla.
stari grci su imali jednu rech za takve ljude ,al nije bash politichki korektna ...  Smile Smile

Citat
Ja ne znam sto uvek iskljucujete gresku pilota?

greshka pilota je kad pilot preceni svoje i mogucnosti letelice i pokusa da ivede manevar koji je nemoguc u tom trenutku. medjutim , manevar koji je trebao da bude izveden je rutinski i tu nema mnogo mesta za greshku iskisnog pilota. kad se uzme u obzir da je pre toga bilo josh 2 slucaja gde su takodje  iskusni piloti "pravili greshke" postaje jasno da ta teorija ne drzi vodu. ako se josh uracuna da se jedan mig-29 pokvario bash pred proshlogodishnju paradu ....  Smile 

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Poznata licnost

Futo fukutsu - Saburo Sakai

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 3671
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
mob
SonyEricsson C702i
Momci manite se uvlacenja politike u pricu na ovom delu foruma...
Svaka sledeca poruka slicne sadrzene ce biti brisana
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 16 17 19 20 ... 32
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 25. Sep 2025, 23:49:17
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.061 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.