Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 11 12 14 15 ... 31
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Palanacki mentalitet i medijska pompa  (Pročitano 41480 puta)
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Nepoznat
Browser
Mozilla Firefox 4.0.1
Jel ovo jos jedna Beograd vs. unutrasnjost,moja opstina vs. tvoja opstina tema?  Smile
Da.  Smile
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.17
o ne  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.17
Jel ovo jos jedna Beograd vs. unutrasnjost,moja opstina vs. tvoja opstina tema?  Smile
Da.  Smile

Uuuu,do jaja.  Smile

I'll go get me my popcorn... 
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Nepoznat
Browser
Mozilla Firefox 4.0.1
mob
Nokia 
Nema Nikse da se priključi  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 37017
Zastava Antofagasta
OS
Nepoznat
Browser
Chrome 11.0.696.60
...........
E to je taj užasavajući formalizam koji se zove malograđanština i koji je kancer našeg sveukupnog društva.

interesantan post , ali lazni moral nema mnogo veze sa malogradjanima kao drushtvenom grupom . naprotiv , on je vishe izrazen kod tog "gradjanskog" sloja (seljaci nemaju vremena za takvo pretvaranje  Smile  )

zapravo , formalna moralnost je odlika svih druhstava u dekadenciji (raspadanju) . dobar primer je lazni moral francuskog plemstva bash pred pochetak revolucije - kardinali sa gomilom dece , plemici koji se bave zelenashenjem ili najgorim sexualnim perverzijama , kraljica koja otpusti slugu sa godishnjom platom od 5 zlatnika radi ushtede - a istovremeno troshi hiljade zlatnika na nakit i garderobu i.t.d.

bf sad si me razocarao svojim neznanjem,pa zar ne znas da je francuska revolucija bila prva jude masonska revolucija u svetu
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
Marko, kako su ljudi svugdje isti? Smile

mislim da...krvare kad ih opaucis oklagijom preko nosa....i da ne nabrajam...i tacno, jeste...govance svima jednako smrdi, ali mi Marko ne govorimo o tome, pa nije valjda da pricamo o opstim karakteristikama ljudske vrste!?...

ali, tvrdis da je stil zivota u jednom gradicu od 30.000 stanovnika ( odakle sam ja), pa recimo u jednom Beogradu isti? Smile
da ne nabrajam ostala mjesta u kojima sam zivjela...

tvrdis da nesto kao mentalitet ne postoji, da nesto kao odraz sveopsteg duha jednog mjesta ili grada ne postoji?
i da nas to ne odredjuje na ovaj ili onaj nacin, u manjoj ili vecoj mjeri?
ne utice na nas?
Mentalitet ljudi postoji ali palanacki duh koji si ti opisala imas svugde. Ljude koji vise drze do obicaja nego do licnosti, koji vise drze do kolektivne volje nego do individualizma, koji se plase nepoznatog i odstranjuju ga, koji ismevaju druge ljude jer su drugaciji i "brendira" ih prema njihovim "manama" i koji znaju sve o pojedincu i vrse tiraniju nad njegovim individualnim osobinama koje nisu u skladu sa tim duhom.

To su ti osnovne karakteristike ljudi i zivota i rada u grupi. Toga imas svugde i nema veze da li je u pitanju selo od 200 ili grad od 2 miliona coveka. Zato i kazem da g.... isto smrdi bez obzira na velicinu WC solje.

termin " palanacki mentalitet"...Marko...tim terminom...ne pokusava se praviti  jasna i hiruski precizna razlika izmedju sela i grada, izmedju mene i nekog ko je rodjen u Rimu- recimo...vec se objasnjava stanje duha koje je oboljelo...a kojeg ne mora biti postedjen jedan Rimljanin samo zato sto je rodjen u Rimu...pobogu...ili nuzno mora da ga ima jedan lik iz provincije, a samo zato sto je rodjen i odrastao u provinciji.

To ti upravo i pricam. Samo sto ljudi izgleda vole da misle da su postedjeni tog mentaliteta zato sto zive u gradu.
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 28353
Zastava
OS
Nepoznat
Browser
Chrome 11.0.696.60
mob
Nokia krntija
ne vredi, probao sam da pročitam sve, al ne mogu pa da me jebeš... al reći ću nešto ipak  Smile

Bio sam i ja na selu i dan danas idem tamo. Baroševac i Rudovci. Tamo imam rodbinu, a u Baroševcu sam i živeo jedno vreme kao klinac.

Pročitao sam, ne znam ko je od vas to rekao, da su ljudi sa sela prostiji, uštogljeniji, konzervativniji da brinu tuđe brige, ogovaraju... i to je tačno. Živa istina. Dovoljno je otići samo u lokalnu kafanu da čuješ šta se priča. Da li su svi takvi? Naravno da nisu... ali jako jako dobar broj jeste.

I tu ste lepo uočili razliku između mentaliteta seljaka i mentaliteta ljudi iz grada.

Međutim, kao što se razlikuju po tome, tako se razlikuju po još nečemu... Ljudi sa sela su bolji čoveci.

Ako te neko napadne u gradu, 1 u 50 njih će da ti skoči u pomoć. Ako te napadnu u selu, 45 u 50 će da ti skoči u pomoć.

Sve ima svoje.
« Poslednja izmena: 07. Maj 2011, 03:06:02 od bookee »
IP sačuvana
social share
onaj kome nije do drkanja bolje neka se bavi politikom
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

А у к*ц

Zodijak
Pol
Poruke 34619
Zastava
OS
Nepoznat
Browser
Mozilla Firefox 4.0.1
mob
LG Frizider
Taman htedoh da legnem kad ono epsko peglanje....na fino

Sve sam procitao majkemi, e sad jos niko nije standardizovao granicu u broju stanovnika, stepenovanje palankluka, tako da je cela diskusija malo hendikepirana izostankom Njujorcana i Tokijacana, da malo opletu po palanackim beogradskim mentalitetom Smile

Beograd ima kompleks metropole, provincija kompleks Beograda, ruralci kompleks provincijalaca a brdjanima se jebe jer ionako im je i ta suma previse informacija za jedan dan....

Gradska sredina ima smek i ne beze seljani dzabe u betoncinu, s tim sto taj smek mirise i na rural na osnovi na kojoj je nasa drzava realno seljacka, u najistinitijem nimalo pezorativnom smislu, gde je se seljanizam u gradskim oblicima nazvan tradicija.

A ljaksea ima kakvog god mentaliteta ili pedigrea bili, to je vec karakterna osobina....

Sto se tce, jebenamsekonamjekomsija, pa to je sasvim normalno i proizilazi iz straha od nepoznatog. Sto je blizi komsija to nam vise padaju ili se stvaraju predrasude prema kojima uporedjujemo jednostavna zapazanja, a toga ima svuda i to je jednostavno ljudska priroda, o nekoj karakternoj osobini na osnovu zavisti, iskustva ili ciste zlobe sticemo utisak i misljenje.

A zloba nije striktno palanacka osobina, vec je gradjani vesto kriju zbog nedovoljnog poznavanja okoline.    

Mi kompletno kao drzava imamo palanacki mentalitet, stanje zelje i htenja ka pripadanju nekoj grupi ili apstraktnoj ideologiji bila to Evropa ili virtuelni deo svetske kulture, gde gle cuda vec jesi palanacio se ili ne.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Nepoznat
Browser
Chrome 11.0.696.60
mob
Apple 15
o tome da sve pare idu u Beograd mozete na drugoj temi...mada... i to skretanje je pomalo palanacki mentalitet...
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

You'll never see me fall from grace

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 48490
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
Palanački mentalitet odlikuje se destruktivnim formalizmom. I odma da se razumemo to nije tradicionalni, patrijarhalni, seoski mentalitet nego devijacija nastala neuspelim prelaskom iz jednog u drugi sistem vrednosti sredinom 20. veka. I nije ograničen samo na selo. Odrasla sam u koloniji sa mnogo malograđanštine na 150 metara izvan kruga dvojke, znači u samom centru Beograda.  Mrgi je tražio primere pa ću navesti nekoliko primera onog što zameram malograđanštini. Naravno ima i stvari koje zameram građanštini i tradicionalizmu ali mislim da su oba pomenuta sistema bolja i zdravija od malograđanštine.

Pre par dana baš ovde na nekoj temi pročitala sam priču jednog seljaka kako u crkvu dolaze lopovi, pa bace pare od priloga u vis i kažu Bože uzmi šta je tvoje a šta ostane to je moje. E to je odličan primer malograđanštine. U tradicionalnom sistemu vrednosti onaj ko ukrade i bude uhvaćen dobio bi batine i to surove batine.  U gradu ko hoće da krade u crkvi ne bi izvodio nikakve bajalice nego bi samo uzeo pare i otišao i niko ga ne bi jurio nego bi pop ugradio kasu u sto za priloge. Potreba da se sopstveni lopovluk u svojim očima predstavi kao volja Božija je trulež malograđanštine.

.
.
.

E to je taj užasavajući formalizam koji se zove malograđanština i koji je kancer našeg sveukupnog društva.

лепо речено ...
IP sačuvana
social share

It's all a fucking joke anyway

Tim: You never say please. You never say thank you.
Frank: Please don't be an idiot. Thank you.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 11 12 14 15 ... 31
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.057 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.