Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 13. Sep 2025, 16:36:15
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 51 52 54 55 ... 115
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: PAK-FA Sukhoi T-50  (Pročitano 272609 puta)
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4404
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
F-117A у теорији може да носи било које средство које може да стане у одсек наоружања, али у пракси ако понесе HARM неће бити места за основно наоружање тако да није сврсисходно.
F-117A је пре свега бомбардер.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 856
OS
Linux
Browser
Mozilla (karmic)
Ne treba podcenjivati F-117, u Iraku je ipak izneo dobar deo dejstava i sami Iracani su tvrdili da se dobro pokazao (bio nevidljiv, barem dok im je sistem jos radio), za KUB je izgleda bio nevidljiv, otkud su Ameri znali da ce neko da zadrzi u upotrebi prepotopski sistem sa drugacijim frekventnim opsegom.

@bf_109_g_6

Jeste PAK FA nakrcan elektronikom, ali ako cemo o velicini manji je od Su-30.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 658
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
F-117A у теорији може да носи било које средство које може да стане у одсек наоружања, али у пракси ако понесе HARM неће бити места за основно наоружање тако да није сврсисходно.
F-117A је пре свега бомбардер.

pa da.....

nego nije mi jasno zasto na ovoj temi pricamo o f-117a???za mene ce to uvek biti kanta....on samo jos moze da snima filmove u holivudu...a vec je snimao...kada se samo setim filma i svemocne masine f-117,onda debakla 99. u sred filmske karijere....a bas je bio baja,skoro kao cak noris!!! Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3930
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
Хвала рамоне за одличну анализу и информацију о HARM, и мени јо то било сумњиво али нисам био сигуран.

Naravno to ne znači da omalovažavam stealth tehnologiju, očigledno je da je veoma značajna i da je niko ne shvata olako, jedna od primarnih karakteristika aviona PAK FA je da bude stealth u što većoj meri. F-117A nije uopšte imao loš score, za vreme čitave karijere i veoma mnogo borbenih zadataka, a samo jedan oboren, to je veoma veliki uspeh, bez obzira na apsolutnu američku dominaciju u vazduhu na ratištima na kojima je korišćen.
Interesantna je informacija koju sam svojevremeno pročitao na jednom indijskom forumu, a čini mi se da se pojavila i u zapadnoj štampi. Radi se o demonstraciji specijalnog premaza primenjenog na avionu MiG-21 čime je navodno umanjen radarski odraz ovog aviona za 10 puta. Ovo je demonstrirano predstavnicima indijskog RV pre oko 5 godina ako se dobro sećam. Ovaj avion je tako sa 3m2 dobio odraz od 0.3m2 što je izuzetno malo i na taj način se značajno redukuje mogućnost detekcije.

Sve ovo govori da su stealth karakteristike veoma bitne, a ukoliko je istina da su rusi dobili uzorke oborenog F-117A, možda su zahvaljujući tome razvili sopstveni premaz za smanjenje radarskog odraza.

@Bf ova dva članka pominju da F-117 može da nosi i AGM-65, a ovaj u pdf pominje i AIM-9 Sidewinder tako da ih to diskredituje kao pouzdane izvore informacija.
Uostalom, da bi mogao da nosi i koristi ova oružja, morali bi da mu budu podvešena van zatvorenog prostora namenjenog za teret kako bi mogli da izvrše zahvat cilja.
Mislim da je do zabune došlo zbog informacije koja se provukla na nekim fan stranicama ovog aviona da je razvijana varijanta kompatibilna sa ovim oružjima pod nazivom F-117B, pa posle i C i N itd, ali ove varijante su ostale samo na papiru.
Možda je najbolje podatke potražiti na izvoru, na zvaničnom sajtu USAF-a, evo jedne brošure sa tog sajta, na strani 96 je F-117:
http://www.af.mil/shared/media/document/AFD-060726-025.pdf
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
naravno da originalni F-117 nije nosio HARM-ove iz prostog razloga shto nije nosio RWR a nije mogao da koristi senzore same rakete . medjutim ,posle onog tragichnog dogadjaja iz budjanovaca  Smile , izgleda da je ta greshka ispravljena . uz to , novije verzije HARM-a su dobile poboljshan loiter mod ,pa je verovatno da su 2003 f-117 mogli da otkriju neprijateljske radare i da zatim na njih lansiraju agm-88 koji bi ih zahvatio sopstvenim senzorom.  pominjala se i mogucnost datalinka ,tako da bi informacije o radaru mogle da stignu i iz drugih izvora .

shto se tiche aim-9 , njega su mogle da koristi i nabudzeni sabre-ovi (u stvari tako su i postigli prvu pobedu  Smile ) ,ali bi za to bilo potrebno da f-117 otvori vratanca .

agm-65 sa laserskim navodjenjem takodje ne bi bio problem .

uglavnom , radi se pre svega o teoriji , a ne o praktichnoj upotrebi ,poshto f-117 nije zamisljen ni kao SEAD avion,ni kao lovac , ni kao lovac tenkova .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 658
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7

Interesantna je informacija koju sam svojevremeno pročitao na jednom indijskom forumu, a čini mi se da se pojavila i u zapadnoj štampi. Radi se o demonstraciji specijalnog premaza primenjenog na avionu MiG-21 čime je navodno umanjen radarski odraz ovog aviona za 10 puta. Ovo je demonstrirano predstavnicima indijskog RV pre oko 5 godina ako se dobro sećam. Ovaj avion je tako sa 3m2 dobio odraz od 0.3m2 što je izuzetno malo i na taj način se značajno redukuje mogućnost detekcije.

Sve ovo govori da su stealth karakteristike veoma bitne, a ukoliko je istina da su rusi dobili uzorke oborenog F-117A, možda su zahvaljujući tome razvili sopstveni premaz za smanjenje radarskog odraza.

Citat

ja sam isto nesto nacuo za tu "rusku mast",jel mozes ramone jos nesto da iscupas o tome???u tom periodu su nesto radili i sa plazmom....kazu uspesno za radar,ali zeza visoka temperatura!

sto se tice f-117 bila je prica da je ruse iskljucivo intersovao jedan deo kokpita,verovatno jedan od elektronskih sisitema...i da su ga dobili....oplata aviona ih nije zanimala!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4404
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
Слажем се Рамоне.
Eво и једне слике како је решено сакривање лопатица мотора код америчког B-1. Можда је нешто слично код Т-50...  Smile
« Poslednja izmena: 01. Feb 2010, 00:31:14 od aleksa »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 658
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
Слажем се Рамоне.
Eво и једне слике како је решено сакривање лопатица мотора код америчког B-1. Можда је нешто слично код Т-50...  Smile

kada vec pominjes b-1,zar tu-160 nema manji odraz,a veci je avion???kako je to reseno...obzirom da su vrlo slicni???
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Ko uci znace,ko krade imace.

Zodijak Leo
Pol
Poruke 4294
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
mob
Nokia N70
Tu-160 je cista kopija B-1B.
Ameri su imali ogrooomnih problema sa tim avionom.Mislim da su Rusi uspesno resili taj deo problema.Mada ipak ti  poblemi nisu sprecili cini mi se 8 B-1B da sipa bombe po Yugoslaviji '99.Mislim da ih je bilo 8.Provericu.
IP sačuvana
social share
Ljudska glupost nema granice!

Na svedskoj motornoj testeri:
"Ne pokusavajte da zaustavite testeru rukama ili genitalijama."

-Na decijem kostimu "Supermen":
"Nosenje ovog kostima vam ne daje moc da letite.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 658
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
Tu-160 je cista kopija B-1B.
Ameri su imali ogrooomnih problema sa tim avionom.Mislim da su Rusi uspesno resili taj deo problema.Mada ipak ti  poblemi nisu sprecili cini mi se 8 B-1B da sipa bombe po Yugoslaviji '99.Mislim da ih je bilo 8.Provericu.

pa nece biti da je cista kopija....jer da jeste,ne bi bio veci,brzi i sa manjim odrazom od b-1,b1 je zavrsio kao podzvucni avion,a tu-160 je.....tu-160! Smile
« Poslednja izmena: 01. Feb 2010, 15:50:12 od wesssko »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 51 52 54 55 ... 115
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 13. Sep 2025, 16:36:15
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.07 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.