Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 21. Jul 2025, 15:12:59
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 115
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: PAK-FA Sukhoi T-50  (Pročitano 268143 puta)
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 339
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
mob
Nokia E90
Mala ispravka gslavic, do sad zvanično 183 aparata i sad se nadaju da će kongres da odobri još 20 komada. Dakle tek da prebace 200. A tačno je, potreba je bila za 750 komada.
Međutim meni tu mnogo stvari "smrdi"; prvo njegova apsolutna nadmoć nad svim ostalim avionima u vazduhu. Svako malo izlaze članci po dnevnim novinama, mjesečnim časopisima kako je F-22 oborio toliko i toliko "ostalih smrtnika"(F-15, F-16, F-18) na nekoj vježbi a da nije bio ni primijećen od strane svojih "protivnika". Amerikanci su do skoro govorili kako je F-15C najbolji lovac na svijetu do zvaničnog ulaska Raptora u operativnu upotrebu, a kada im se pomene COPE India 2004 kao da ih neko vrelom vodom polije. Smile
O njemu(Raptor-u) se pričaju bajke, mitovi, tek je ušao u operativnu upotrebu a već je stvorena legenda o nevidljivosti, nepobjedivosti, neuporedivosti sa bilo čim drugim. Sve je to marketing Lokid Martina i USAF-a, to shvatam, ali ne razumijem ljude koji tako to lagano "gutaju" i čak toj priči i dodaju svoje "primjese". E od svega toga mi je muka. Smile 

1. Izvini pg/niks, i hvala na korekciji, ali kojom brzinom se redukuje brojno stanje F-22-ku ja (kako bi se reklo na jugu Srbije): "Ne postizavam, bate, ne postizavam" da se dovoljno brzo informishem o tome koja je cifra aktuelna.  Smile  Smile  Smile
2. Zanimljivo je da si rekao neshto shto mi je u malom mozgu burgijalo mesecima. Stvarno tu neshto mnogo smrdi !!! Specijalno zato shto se po pravilu u tim simuliranim vazdushni bitkama F-22 stavlja nasuprot aviona najstarije generacije datih modela (F-15, F-16, F-18) chime se ni njema ne daje "pravichna shansa" (npr. F-22 se po raspolozivim podatcima josh nije "sreo" sa unapredjenom verzijom F-15 koja poseduje AESA radar) Samim time nikoga i ne treba da chudi shto ga nisu "videli" i dejstvovali po njemu.
3. COPE India 2004 je josh jedan zanimljiv primer. SAD su pristali na 3:1 hendikep i kada su ih IAF "izuli", rekli su: "Pa to je zbog 3:1 hendikepa". Plus se samo u zavuchenim i jako struchnim site-ovima uopshte pominje 3:1 hendikep. Na vecini je dat kao 4:1 ili 5:1 !!!
4. @Ramon, nije toliki problem Rusima bio novac za razvoj koliko zaista odsustvo fokusa na to shta ustvari vojska trazi, chime je detaljniji razvoj bilo kakvog koncepta bio uzaludno bacanje para !!! Velika je rupa u ruskom vazduhoplovstvu nastala 90-tih (kako u smislu doktrine tako i brojnosti) samim time javila se divergencija u razmishljanje shta moze da je popuni ! Pozitivna strana je to shto je sve i svashta probano - chime su reshenja mnogih problema vec nadjena ! Samim time 2015 kao datum serijske proizvodnje po meni nije nimalo optimistichna nego krajnje realna cifra. Osim toga ponovicu, ruska serijska proizvodnja je neshto razlichita od zapadne. Velika zemlja - velike serije  Smile Smile Smile

Malo bih i ja da dodam na ovo sto si primetio. Sada kada se vodi rat oko toga da se povecaju narudzbine za avion koji treba da zameni F-15, odjednom su prizemljeni svi F-15 osim E varijanti i naravno gube u duelima sa istocnim parnjacima. Ovo moze biti iz dva razloga. Ili su istocni konkurenti zaista nadmocni (verujem da jesu ali ne toliko) ili neko vrsi propagandu kojom bi uplasio nadlezne i naveo ih da misle kako je jedini spas americke vazdusne nadmoci u avionima F-22. Naravno treba primetiti tajming kvara koji je prizemljio sve F-15. Inace nisam bas pristalica teorija zavere, ali mislim da je ovo vredno razmisljanja. Smile

Ima tu svega i mada ne volim da prenosim "rekla-kazala", i strano-forumska prichanija, ova teza mi dovoljno "pije vodu" da uchinim presedan. Na par mesta se pojavila jedna spekulacija. Navodno su (po "poslednoj informaciji iz poverljivog izvora", koji ako je lagao njih, a oni mene, i ja lazem vas - IZVINITE) F-15-ice su na remontu poshto se doshlo do zabrinjavajucih rezultata prilikom pregleda trupa i krila aviona rentgenom. Naime prilikom projetovanja jedan od zahteva je bio da posledice rupa od pojedinachnih pogodaka ne budu "proshirive" prilikom naprezanja krila. To je postignuto "sacastom strukturom" povrshine krila koje uzrokuje da pogodak unishtava samo jedno "sace" a ne i celo krilo. Posledica je da (navodno) normalan stres konstrukcije koji bi generisao mikro-naprsline moze nesmetano da dovede preko 50% krila na ivicu raspadanja a da se to ne vidi sve dok ne bude prekasno. Krace recheno umesto jednog pucanja koje se moze videti i golim okom, ovakava sacasta sruktura moze u sebi sadrzati na hiljade mikro-naprslina koje nece praviti problem pri redovnom naletu ali koje se pri chak i minimalnom prelasku uobichajenih parametara leta iskazuju kao katastrofalan raspad kompletnog aviona. A to se navodno nekima i dogodilo !!!
Sad, da li je to stvarni razlog za prizemljenje ili je u pitanju "zachin" teorije zavere o kojoj prichash (avioni nam se raspadaju, BRZO nam kupite F-22) zaista ne mogu da procenim ! Specijalno shto chak i ako nije tachno MNOGO mi lichi na uobichajeni modus operandi americhke vojne industrije u spezi sa ratno-hushkachkim lobijima.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 898
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
Nesto u vezi naprslina na F-15

Air Force inspectors have found eight F-15s with cracks in the main support beams, or longerons, that surround the cockpit, prompting the grounding of the entire fleet of 442 A-D model F-15s. Similar stress damage was found in an F-15 that crashed in Missouri last month

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

1.gif
(59.26 KB, 568x284)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Hronicar svakodnevice

nisam ljubitelj moderatora....grrrr

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 629
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
mob
SonyEricsson z1010
ne secam se d aje kod ruski amsina dolazilo do krekova...hihihih...rusi prave jer im treba,a ameri jer vole da trose pare...plus sto su rusi ne prave trocifrene brojke(malerozno je) vec preko 4 cifre..tako su T55 napravili 95,000 komada
IP sačuvana
social share
Edit by Anea: Maksimalna dozvoljena velicina slika u potpisu je visina: 60pix, sirina: 468pix i velicina 20KB
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Jet set burekdzija

Just be what you are.....

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 6424
Zastava Belgrade
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9;M
mob
Samsung S7
Nije F-15 tema .......... Smile
IP sačuvana
social share

This is where we hold them!This is where we fight!! This is where they die !! King Leonidas
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 609
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
Nije F-15 tema .......... Smile
Znamo da nije, ali je ova situacija itekako povezana sa razvojem PAK-FA. I uglavnom idu jedno s drugim u paketu čim priče o njima počnu(mislim na F-22 i PAK-FA).
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 732
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9;M
mob
Nokia 
Mislim da uporedjujes pogresne kategorije . Pak Fa po ovome sto ste napisali , posto nisam nesto gledao o avionima u zadnje vreme , treba da zameni MiG-29 u ulozi frontovskog lovca , a Berkut treba da zameni Su-27  i njegove derivate u ulozi strateskog lovca . Situacija je slicna kao u osamdesetim kada su uporedjivali F-15 i MiG-29 , a poredjenje nije imalo veze sa zivotom , jer su jedino mogli da se uporedjuju MiG-29 i F-16 , i Su-27 i F-15 . Pak Fa treba da bude takticki lovac , a Berkut treba da bude strateski lovac , odnosno lovac za borbu za prevlast u vazduhu . Zato Pak Fa moze samo da se uporedjuje sa F-35 .

Inace , po onome sto sam citao , slicno kao u SAD , zbog prevelikih troskova razvoja i proizvodnje stealth aviona , kada je raspisan konkurs za MFI , firma koja bi ga dobila prakticno bi postala jedini proizvodjac lovackih aviona , jer je bilo predvidjeno da biro koji dobije posao na bazi strateskog lovca isprojektuje takticki lovac koji bi bio slican , samo manji , manjeg doleta , manje nosivosti ubs , slabijih motora , nesto losije elektronike . A slicno su uradili i amerikanci sa F-35 . Ne verujem da su samo u igri bili kvaliteti Boeing-ovog i Lockheed-ovog predloga , vec i cinjenica da je F-22 vec usao u predserijska ispitivanja , da F-35 ima dosta zajednickih resenja i delova sa F-22 i da ce to pojeftiniti i ubrzati proizvodnju . Nije dzabe Putin sada ujedinio sve fabrike i OKB-e u zajednicku drzavnu firmu za proizvodnju avio-tehnike . I on pokusava da izbegne medjusobno takmicenje i rasipanje sredstava na razlicite projekte od kojih mnogi nikad nece uci u proizvodnju . Po njemu je bolje da ih sve spoji da rade zajedno i da zajednickim radom daju najbolja resenja za najmanje moguce pare . Mada , i ranije je postojao CAGI koji je davao smernice i vrsio istrazivanja koje su kasnije koristili svi OKB-i .

Pogledao sam malo po mrezi i video da program Pak Fa predstavlja zamenu za program MFI koji je napusten . Ako je tako , onda je PG/Niks bio u pravu kada ga je uporedjivao sa F-22 . Medjutim , nije mi jasno da li time Rusi napustaju koncept proizvodnje skupih strateskih lovaca kojima je uloga borba za prevlast u vazduhu i jeftinijih taktickih lovaca kao dopune , i prelaze na jedan avion koji ce izvrsavati sve zadatke obe vrste aviona ? pogotovu sto su amerikanci zadrzali ovaj koncept sa F-22 i F-35 ?
« Poslednja izmena: 19. Jan 2008, 01:24:27 od miodrag2 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows 98
Browser
Internet Explorer 6.0
Ljudi, vid'te vi sta tu varijanti ima Smile

50200 s.jpg
(239.06 KB, 838x1024)
sup s.jpg
(153.16 KB, 1024x646)
T-50_1 s.jpg
(354.15 KB, 811x1024)
t5050 s.jpg
(246.08 KB, 891x1024)
but s.jpg
(76.79 KB, 1024x473)
T-50_2 s.jpg
(392.56 KB, 1024x1001)
t504 s.jpg
(141.9 KB, 1024x790)
t5051 s.jpg
(277.8 KB, 897x1024)
t50 s.jpg
(149.51 KB, 1024x848)
t503 s.jpg
(121.54 KB, 1024x802)
t506 s.jpg
(296.85 KB, 1024x584)
t509 s.jpg
(197.82 KB, 1024x710)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 609
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
Pogledao sam malo po mrezi i video da program Pak Fa predstavlja zamenu za program MFI koji je napusten . Ako je tako , onda je PG/Niks bio u pravu kada ga je uporedjivao sa F-22 . Medjutim , nije mi jasno da li time Rusi napustaju koncept proizvodnje skupih strateskih lovaca kojima je uloga borba za prevlast u vazduhu i jeftinijih taktickih lovaca kao dopune , i prelaze na jedan avion koji ce izvrsavati sve zadatke obe vrste aviona ? pogotovu sto su amerikanci zadrzali ovaj koncept sa F-22 i F-35 ?
Pa to se ne zna. U stvari taj projekat se drži u tolikoj tajnosti da se ni specifikacije ne mogu nigdje potvrditi. Čak se ni izgled ne može znati. Sve ovo što je papalu iznio su samo moguće kombinacije, a može ih biti još. Krajem devedesetih su postojala dva programa: MFI i LFi, dakle mnogofunkcionalni frontovski lovac i laki frontovski lovac i to je bila analogija za F-22 i F-35. Tada se smatralo da će Rusiji trebati 200 MFI i 400 LFI. Izgleda da se od toga odustalo jer kao što si rekao to niko više ne pominje. Šta će biti PAK-FA pravo je pitanje, većina ga stavlja u isti koš sa F-22 dok ima i pojedinaca koji kažu da će biti pandan F-35. Zaista diskutabilno, ali dok se ne dobiju prave informacije, mi možemo samo da pravimo hipoteze do besvijesti. Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows 98
Browser
Internet Explorer 6.0
Mislim da je @pg/niks potpuno u pravu. Pogledajte i sami. I to verovatno nije sve. Na zadnje dve slike izgleda da ispituju mali model u tunelu, sta li? (mozda ce ta varijanta da se radi, ko zna) Smile

200 s.jpg
(284.52 KB, 788x1024)
t501 s.jpg
(223.85 KB, 1024x347)
t5010 s.jpg
(114.31 KB, 1024x710)
ur s.jpg
(262.95 KB, 548x1024)
mat s.jpg
(242.44 KB, 1024x532)
50_50 s.jpg
(256.34 KB, 1024x1000)
50_52.jpg
(109.95 KB, 800x539)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Hronicar svakodnevice

nisam ljubitelj moderatora....grrrr

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 629
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
mob
SonyEricsson z1010
rusi,rusi,they are our men,if they can't do it ,no one can...GOOOOOO rusiiii..... Smile Smile Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Edit by Anea: Maksimalna dozvoljena velicina slika u potpisu je visina: 60pix, sirina: 468pix i velicina 20KB
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 115
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 21. Jul 2025, 15:12:59
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.603 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.