Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 06. Avg 2025, 18:57:56
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Otkriven novi tip oblaka  (Pročitano 32578 puta)
Moderator
Legenda foruma

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 31625
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
mob
Nokia 6120
Promenite malo naslov teme, odlicna tema sa puno materijala ali naslov bas ne odgovara... Wink
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64

Meksička vlada je ostrvo Gvadalupe proglasila za rezervat biosfere.

Pokretne formacije oblaka, poznate kao von Karmanovi vrtlozi, protežu se nad meksičkim ostrvom Gvadalupe, nekih 260 km zapadno od Kalifornijskog zaliva.

Svojom visinom od čak kilometar i po, ostrvski vulkani stvaraju prepreku protoku vazduha u atmosferi. Oblaci iznad ostrva često se grupišu po ovakvim obrascima, objašnjava Ralf Kan, istraživač i naučnik u laboratoriji Caltech's Jet Propulsion.

"Uzmite štap i provucite ga kroz mirnu vodu u vašoj kadi", kaže on, "ili posmatrajte ono što se dešava kada zamućeni rečni tokovi naiđu na prepreku. To je ista stvar."

Napisao: Simran Čavla
Fotografija: NASA/GSFC/JPL, MISR TEAM
Izvor: National Geographic Srbija
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64

Oblaci su zapravo velike količine toplog, vlažnog vazduha koje su se podigle uvis do određene visine na kojoj su se ohladile, a vodena para se pretvorila u sitne kapi kiše ili komadiće leda. Svaki oblak je različit i neprestano menja svoj oblik.

Ima mnogo vrsta oblaka u zavisnosti od toga na kojoj se visini nalaze i kakvo vreme donose. Tako se, na primer, takozvani "svetleći oblaci" nalaze na visini od čak 60 do 80 kilometara od Zemljine površine! Tu su i "sedefasti oblaci", na 20-30 kilometara visine, veoma lepih boja i oblika, zatim "cirusi" - paperjasti oblaci na oko 6-10 km od Zemljine površine, a na istoj visini se mogu naći i "cirostratusi" - oblaci nalik čaršavima i "cirokumulusi" - mali okruglasti i međusobno zbijeni oblaci. Svi ovi oblaci sastoje se od sitnih komadića leda. Najniži oblaci se nalaze na visini od 2 do 6 kilometara i obično donose kišu, pljuskove i grmljavinu. Najviši među njima su "altokumulusi" - velike okruglaste sive mase i "altostratusi" - nalik velikom sivom velu na nebu. Nešto niži su "stratokumulusi", veliki beli oblaci koji obično predskazuju lepo vreme narednih dana, zatim "nimbostratusi" - masivni bezoblični oblaci koji donose višednevne padavine, i "stratusi" koji zapravo predstavljaju velike gomile magle u atmosferi. "Najtmurniji" među oblacima su "kumulusi" i "kumulonimbusi" - masivni tamni oblaci koji donose oluju, kišu i grmljavinu.

Ukoliko dobro zapamtite ovu podelu oblaka možete veoma lako, bez pomoći meteorologa, predvideti kakvo će vreme biti narednih dana!
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
OBLACI KOJE RIJETKO VIĐAMO
Uz cijelu paletu oblaka koje viđamo svaki dan, postoje i oni malo manje poznati no koji svojom zapanjujućom pojavom zaustavljaju dah i ostaju zauvijek urezani u pamćenje.
Predstavit ćemo neke od njih!

SEDEFASTI OBLACI

Također znani kao polarni stratosferski oblaci. Nastaju u stratosferi na visini od 15-25km daleko iznad nama poznatih oblaka. Pojavljuju se i do 2 sata nakon što padne mrak ili pred zoru. Nazivaju se sedefastima jer njihova površina svijetli predivnim sedefastim sjajem. To je posljedica difrakcije sunčeve svjetlosti na kristalićima leda od kojih je oblak sastavljen, a sunčeva svjetlost na tim visinama dopire s druge strane planeta, ispod našeg horizonta. Najčešće se pojavljuju u polarnim područjima (i naziv polarni to govori) zimi, u Skandinaviji, Aljasci, sjevernoj Kanadi, no primjećeni su i u Engleskoj i Škotskoj. Nastaju u polarnim područjima jer za njihov nastanak su potrebne temperature oko -78 stupnjeva Celzijusa, a u drugim područjima stratosfera se rijetko ohladi na tu temperaturu, no moguće je prilikom jakih oluja ili vjetrova u troposferi. Koliko god lijepi bili ti oblaci, njihova pojava utječe na uništavanje ozona i na stvaranje ozonskih rupa.

MAMATUS OBLACI

Mamatusi su vrsta oblaka koju se može vidjeti i u našem podneblju. Izgledaju kao izbočine koje vise sa baze glavnog oblaka, podsjećaju na ženske grudi po čemu su i dobili ime (mammatus (lat.)= dojka). Nastaju u zraku koji tone, najčešće ispod kumulonimbusa, nakon oluje. Iako izgledaju opako, znače da je oluja već prošla. S obziraom da je u njihovom okruženju smicanje vjetra jako veliko, opasni su za zrakoplove. Većinom su sastavljeni od leda, ali moguća je i kombinacija leda i vode. Najčešće su vezani uz nakovanj kumulonimbusa, no mogu se vidjeti i ispod altokumulusa, altostratusa, stratokumulusa te cirusa.

NOĆNI SVIJETLEĆI OBLACI

Najviši oblaci na nebu! Također poznati kao polarni mezosferni oblaci, nastaju u mezosferi na visini od 82 do 102km. Svijetle iz istog razloga kao i polarni stratosferski oblaci, jer reflektiraju sunčevu svjetlost s druge strane planete. Mogu se vidjeti samo u ljetnom dijelu godine između 50 i 65 stupnja i sjeverne i južne geografske širine. Na većim širinama se ne mogu vidjeti jer noću nije dovoljno mračno. Po obliku su vrlo slični cirusima, ali sa plavkastim i srebrnim odsjajem. Sastavljeni su od kristalića leda koji dospiju u te visine pomoću težinskih valova.

KELVIN-HELMHOLTZOVI CIRUSI

Ova vrsta oblaka je rijetko primjećena i to samo zbog svog kratkog trajanja. Kad nastanu traju svega minutu-dvije i tada nestanu. Nastaju na visini od oko 5km. Izgledaju kao tanka horizontalna spirala ili kao valovi. Uvjet za njihov nastanak je Kelvin-Helmholtzova nestabilnost. Nestabilnost koja nastaje zbog smicanja između dva sloja zraka različitih brzina i gustoće. Sastavljeni su od kristalića leda kao i svi ostali oblaci iz porodice cirusa.

LENTIKULARIS

Punog imena altokumulus lentikularis. Nalikuje letećem tanjuru pa su mnogi pri susretu sa ovim oblakom pomislili na NLO, no to je samo stacionarni oblak u obliku leće. Nastaje na krijestama planinskih valova, kada stabilan vlažan zrak struji preko planine ili lanca planina, a sastavljen je od kapljica vode. Piloti ga izbjegavaju jer pojava lentikularisa ukazuje na postojanje planinskog vala koji ima svoje krijeste (na njima nastaju oblaci) ali i dolove što uzrokuje turbulenciju i rotore. No letači u jedrilicama ih vole, razlog je taj što su uzlazna strujanja na nekim djelovima vrlo jaka a to im pogoduje da se jedrilice dignu u još veće visine.

meteo-info.hr
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4404
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
Ау. Страшно.
Нисам знао да има таквих облака.
Хвала.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Poznata licnost

Futo fukutsu - Saburo Sakai

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 3671
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.2
mob
SonyEricsson C702i
Odlicna i jako edukativna tema  Smile

Oblachak  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
hvala  Smile
bice toga jos...
 Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 21103
Zastava Ту негде...
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.64
Баш су добри. Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64

Kakav je to zivot bez ijednog oblaka. Veceras putujem (na duze,svi cete lepo da se odmorite od mene Smile) i imacu u glavi oblake i nebo kao temu za fotografiranje.

gde su nam obecane fotografije?  Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 37017
Zastava Antofagasta
OS
Windows XP
Browser
Safari 3.0.195.33
ima lepih oblacica
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 06. Avg 2025, 18:57:56
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.079 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.