Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 25. Jul 2025, 17:56:24
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 4 5 6
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Otkriven novi tip oblaka  (Pročitano 32502 puta)
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Raspodela energije između Zemlje i atmosfere

Atmosfera radi koristeći uglavnom jedan izvor energije - Sunce. Kako u atmosferi ima mnogo korisnika, moralo je doći do jedne uravnotežene raspodele energije, kako bi za svakog bilo koliko treba. Ni više, ni manje.

IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Reign in Blood

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 20579
Zastava SRBIJA
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.64
Odličan zbir podataka na jednom mestu  Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
hvala kolega  Smile
samo da li je tema na pravom mestu?  Smile
bice tu jos podataka  Smile
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Reign in Blood

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 20579
Zastava SRBIJA
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.64
Jeste, oblaci i meteorologija su veoma važne u avijaciji. Mada može da bude i u Priroda-Ljubimci-Zdravo ali ajd sad...
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
Super informacije, prava skola. Samo nastavi Smile Smile Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 21103
Zastava Ту негде...
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.64
Ау, шта све овде има о облацима, свака част Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Kolika je prosečna težina oblaka?

Težinu oblaka možemo utvrditi na dva načina. Prvi i najlakši je da procenimo (izmerimo) da je, na primer, na površini od 8 x 5 km palo 5 mm kišnice. To bi značilo da je palo oko 200.000 kubnih metara kiše, a to je teško oko 200.000 tona.

Problem sa ovim pitanjem leži u preciznom definisanju termina. Ako razgovaramo o "vunastim" oblacima (kumulusima), prilično je lako odrediti kolika je veličina takvih oblaka, mada su i oni potadkad iscepkani na delove. Ako bi ih u tom slučaju računali kao zasebne oblake, njihova prosečna veličina bila bi manja! Ali šta uraditi sa olujnim oblacima (nimbusi), koji mogu da pokiju čitavo nebo stotinjak kilometara unaokolo? Ili sa veoma visokim paperjastim ili sa išaranim ili magličastim oblacima (cirusima, stratusima i cirostratusima) – možemo li ih smatrati posebnim oblacima ili kao razbacene delove jednog velikog oblaka?

Kada govorimo o problemima sa prosekom kao terminom, oni se javljaju uvek kada je razlika u veličini delova o kojima pričamo velika. Na primer: Koja je prosečna veličina čestica od kojih je napravljen beton? U početku vam se može to učiniti kao lak posao. Beton se pravi tako što se uzme 1 deo (težinski) Portland cementa, 2 dela peska i 3 dela šljunka. Čestice cementa su veličine 0,01 mm, peska 1 mm i šljunka 10 mm, tako da se njihova prosečna veličina izračunava ovako:

(0,01 x 1 + 1 x 2 + 10 x 3) / 6, što daje 5,3 mm.

Međutim, ako bi stvar pogledali drugačije i jednostavno prebrojali čestice, pronašli bi da na 1 milijardu čestica cementa dolazi 2 hiljade čestica peska i recimo samo 3 kamička šljunka. To bi u proseku bilo:

(0,01 x 1.000.000 + 1 x 2.000 + 10 x 3) / 1.000.002.003, što daje 0,01 mm!

Šta je onda pravi "prosek"?

U ovakvim slučajevima, naučnici govore o "brojčanom proseku" i o "proseku masa", što mogu da nam daju veoma različite podatke.

No da vidimo šta zapravo znači "prosečna težina oblaka". Da li izražavamo samo težinu ledenih kristala u oblaku ili u tu vrednost uračunavamo i težinu vazdiha koju zaprema taj oblak? To je važno, jer u jednom tipično oblaku ima 100 i više puta više vazduha od leda.

Zato da se vratimo oblacima. Govorićemo pre o "tipičnoj težini" oblaka nego o prosečnoj težini. Takođe, govorićemo samo o ledu, a ne o težini vazduha koji je u oblaku prisutan. I na kraju, govorićemo o kumulusima ili kumulonimbusima – vrsti vunastih oblaka koji se sa porastom vlažnosti vazduha stvaraju na srazmerno malim visinama i kasnije mogu da postanu tamniji i teški i stvore jake olujne kiše i grmljavine.
Težinu oblaka možemo utvrditi na dva načina. Prvi i najlakši je da procenimo (izmerimo) da je, na primer, na površini od 8 x 5 km palo 5 mm kišnice. To bi značilo da je palo oko 200.000 kubnih metara kiše, a to je teško oko 200.000 tona.

Drugi način određivanja težine oblaka je malo složeniji. Razmislimo o tome odakle uopšte potiče voda u vazduhu. Pretpostavimo da se taj vazduh na početku nalazi na nivou mora, da ima 25°C i vlažnost od 70%. Taj vazduh se polako diže, temperatura mu se spušta sve niže, te oblak uskoro nije više u stanju da u sebi drži vodenu paru, već dolazi do stvaranja ledenih kristala. Možemo da izračunamo da kubni metar vlažnog vazduha sadrži oko 16 g vodene pare i da polovina ili čak sva može da se pretvori u ledene kristale. Ako idemo tom logikom, onda je jedan oblak, nastao od takvog vazduha, dimenzija oko 1 km puta 1 km i visok 200 m, težak između 1.600 i 3.200 tona.

Ako smo ikada imali prilike da vidimo satelitske snimake oblaka, to su verovatno bile slike tropskih ciklona, gde su krajevi neprekinutog oblaka rastegnuti na sve strane na 300 ili 500 km od centra oluje. Ako takvim nanosima oblaka dodamo i hladne frontove koji su im pridruženi, dobićemo strukture dugačke možda 1.000 km i široke 50 km. Ako ovo posmatramo kao jedan oblak, to je veoma veliko i sigurno je veoma, veoma teško. Sa druge strane, visoki, paperjasti stratosferski oblaci mogu biti vrlo tanki i jako lagani.

Izvor: Static.Astronomija
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Pojave

Razlikujemo još i pojave kao što su:

sedefasti oblaci - pokazuju dugine boje i nalaze se na visinama od 22 – 30 km
noktilucentni oblaci - svetleći noćni oblaci, visina 80 – 90 km
oblaci – vrpce ( contralis) - uski tanki oblaci koji nastaju kao posledica zaleđivanja vodene pare iz ispušnih plinova zrakoplova
virge (pruge) – nastaju ljeti, kada kiša ne uspe doći do tla, nego odmah ispari zbog nezasićenosti atmosfere vodenom parom
halo - nastaje kada cirusi koji često poput koprene prekriju nebo i na njima se pojavi se prilično retka, a izrazita nebeska pojava, prsten oko Sunca ili Meseca. Nastaje zbog loma i refleksije svetlosti na kristalima leda u visokim slojevitim oblacima. Prsten je najčešće bled ili slabo obojen. U stara vremena ljudi su ga smatrali lošim nebeskim znakom, koji najavljuje kugu, požare i rat.

Izvor: Wikipedia
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
malo slicica  Smile

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
Oblachak Bravo, bravo, bravo! Razveselila si mi dan Smile Predivno! Smile Smile Smile Smile Smile Smile

Toliko su oblaci prisutni u nasim zivotima, gotovo svakodnevno, a gotovo da smo zaboravili nanjih. Pa covek moze satima da ih posmatra i nece mu biti dosadno. Zamislite da ih nema - jeste da bi bilo uvek suncano, ali strasno dosadno. Ovako, zivot je do bola interesantan a oblaci su tu da ga takvim naprave. Zimi se spuste naprave ono gadno, sivo, tmurno vreme, ali zato poseju sneg pa sutra sve bude belo-plavo obasjano suncem; pa onda kise u jesen, nevremena u proloce, leto.

Kakav je to zivot bez ijednog oblaka. Veceras putujem (na duze,svi cete lepo da se odmorite od mene Smile) i imacu u glavi oblake i nebo kao temu za fotografiranje.

U zdravlje svima Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 4 5 6
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 25. Jul 2025, 17:56:24
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.713 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.