Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 17 18 20 21 ... 26
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Osnovana frakcija unutar Demokratske stranke  (Pročitano 31726 puta)
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows XP
Browser
Opera 12.11
Bili danas, cela svita. I Djilas i Tadic i svi ostali. Bog zna kako ih ovi moji iz opstine docekali i ugostili. Smile
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Svedok stvaranja istorije

AriA

Zodijak
Pol Žena
Poruke 22537
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 17.0
mob
Samsung Galaxy S4 mini
Đilas udario i na vladu i na predsednika

Trebalo mu je čitavih 6 meseci  Smile
IP sačuvana
social share
Čoveku je dato da se prilagođava situaciji.
Onog koji čeka da se situacija prilagodi njemu, ubije taština.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Sreća je kada ti smrt zakuca na vrata a ti nisi tu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15304
Zastava Сремска Митровица
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 17.0
mob
Alcatel 

Što kasnije to bolje, jer će ljudi zaboraviti kakva je bila DS. Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma

AriA

Zodijak
Pol Žena
Poruke 22537
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 17.0
mob
Samsung Galaxy S4 mini

Što kasnije to bolje, jer će ljudi zaboraviti kakva je bila DS. Smile

Ima i toga ali i onoga da je morao to da uradi sa štafetnom palicom glavnog Desovca  Smile
IP sačuvana
social share
Čoveku je dato da se prilagođava situaciji.
Onog koji čeka da se situacija prilagodi njemu, ubije taština.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15304
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 17.0
mob
Alcatel 

Cvetković o razlozima ostavke
Mirko vratio mandat zbog knjige!   Smile

Politika,
01:51, 12.12.2012.

Autor: Foto: Marina Lopičić

Pojasnio da se s poslaničke funkcije nije povukao pod "pritiscima populizma"

Mirku Cvetkoviću ne sviđa se da bude poslanik

BEOGRAD - Nije oduševljen mestom poslanika.
To je juče rekao bivši premijer Mirko Cvetković, koji je pojasnio da se s poslaničke funkcije nije povukao pod pritiscima „populizma“, već da je odluku doneo ranije, i da je odlazak samo „ubrzao“ kako bi mogao da promoviše knjigu „Argumenti i predrasude“, koju je objavio „Službeni glasnik“.

Upitan za prirodu svog povlačenja s poslaničke funkcije, rekao je da „nije podlegao populizmu i da mu nije ni bila namera da bude poslanik“, jer tim pozivom „nije fasciniran“, i da je „nameravao da do Nove godine podnese ostavku“. Takođe je rekao da nije član DS.

- Moja odluka je ubrzana zbog ove knjige i njene promocije - rekao je Cvetković.

(R. K.)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15304
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 17.0
mob
Alcatel 
intervju | utorak 18.12.2012
Živković: Zamislite da je Đinđić imao kiosk, a kamoli medijsku agenciju
 Radio Slobodna Evropa, 17. decembar 2012. | Branka Trivić

Zoran Živković , bivši premijer i funkcioner Demokratske stranke, za početak iduće godine najavljuje formiranje nove partije, koja će, prema njegovim rečima, biti različita od postojećih korumpiranih i zastarelih političkih stranaka na političkom meniju Srbije. U Inicijativnom odboru stranke našli su se ljudi poput Vesne Rakić Vodinelić, Vladimira Pavićevića, a političku logistiku novoj partiji pružiće i Vesna Pešić.

Zoran Živković (Beta, arhiva)

Praksu svoje bivše partije, Demokratske stranke, Živković kaže da će komentarisati samo u pogledu njenog odnosa prema vlasti, a osvrćući se na zalaganje novog lidera DS za afirmaciju državnih preduzeća, naš sagovornik zaprepašćeno pita: „Zamislite da je Zoran Đinđić kada je bio predsednik Demokratske stranke imao kiosk, a kamoli agenciju koja drži 30 – 40% medijskoj prostora Srbije. Šta bi o njemu rekli građani? Šta bi rekli politički protivnici“? Danas, deset godina nakon njegove smrti postaje normalna stvar da su političari koji sebe predstavljaju kao levičare, kao ljude koji će da ojačaju socijaldemokratski atribut DS-a, praktično najveći korisnici tranzicije. To je nešto što ja ne mogu da razumem, ali to je već pitanje te stranke. Ja konačno i neopozivo to više neću da komentarišem“.

RSE: Kakav profil će imati vaša nova partija, kako će se zvati i gde će stajati u odnosu na centar?

Živković: U Srbiji je vrlo nezahvalno pozicionirati stranku, a posebno pre nego što stranka počne da radi jer su levica i desnica u Srbiji jako daleko od definicija koje se koriste u Evropi i tamo gde stranke imaju dužu tradiciju, ali biću hrabar pa ću da kažem da će to biti stranka centra, bez levih i desnih skretanja, bez bežanja u socijalnu demagogiju i bez bilo kakvih šovinističkih ataka koji inače krase srpsku desnicu.

RSE: Koji ljudi će u novoj stranci imati istaknutija mesta?

Živković: Biće to ljudi koji praktično uopšte nisu bili aktivni u onome što Srbija prepoznaje kao visoku politiku, ali su to istovremeno ljudi koji već odavno imaju svoj politički stav i rešenost da svu svoju energiju potroše na to da se formira nova stranka koja će označiti početak novog vremena u stvaranju srpskih stranaka. Ovo deluje previše pretenciozno, ali ovo govorim zato što je posmatrajući sa strane, konkurencija katastrofalna i zbog toga mogu da budem uveren da će ljudi koji sada imaju između 30 i 40 godina, a naravno biće tu i mlađih i starijih od njih, ljudi koji su mahom fakultetski obrazovani, ali, naravno, ima tu i drugih struktura, biti primer kako treba da se formira i kako treba da radi nova, moderna, demokratska stranka u Srbiji.

RSE: Nećete nam otkriti neka imena?

Živković: U Inicijativnom odboru je dr Vesna Rakić Vodinelić, tu sam ja, nisu članovi Inicijativnog odbora ali nam pomažu i gospođa Vesna Pešić i gospodin Dušan Pavlović, Vlada Pavićević sa Fakulteta političkih nauka je takođe u Inicijativnom odboru, a ostale ljude ne biste prepoznali sada, ali ćete da ih vidite u predstojećim mesecima.

RSE: Ima li među njima dosta ljudi koji su zastupali strategiju belih listića?

Živković: Ima ljudi koji su aktivno zastupali strategiju belih listića, a postoje i ljudi koji nisu ni izašli da glasaju. Dakle, bili su pasivni u odnosu na prethodne izbore, sa obrazloženjem da nemaju za koga da glasaju. Upravo zbog toga smo rešili da napravimo jednu stranku koja će biti alternativa ljudima koji nisu glasali na prethodnim izborima, da na predstojećim izborima mogu da dobiju alternativu za koju će glasati.

RSE: Da li se plašite pomalo toga da će vašoj novoj partiji kojoj ćete biti na čelu, u njenom novom političkom početku, agendi i prioritetima, smetati navodi koji se povremeno mogu čuti da ste i vi kao posle odlaska sa političke funkcije bili korisnik političkih privilegija, kada su, recimo, u pitanju hektari vinograda u Vojvodini?

Živković: Naravno, u političkom životu Srbije možete da čujete razne gluposti. Postoji mnogo ljudi koji su kriminalci na političkim položajima u Srbiji i emituju laži o bilo kome ko bi im mogao biti alternativa, pa je tako i u mom slučaju. Nikakve privilegije i nikakve hektare ja nisam dobio, niti sam od države nešto dobio niti sam sada vlasnik bilo čega. To je bila jedna subvencija za zasad vinove loze koju svuda u svetu, pa i ovde, subvencionra država i svaki čovek koji je ozbiljno počeo da se bavi tim poslom mogao je da dobije tu subvenciju od države. To ne da nije protivzakonito, nego ja nemam niti bilo kakav moralni problem sa tim. Nakon odlaska sa premijerske funkcije, verovatno da bi jednom delu srpske javnosti bilo najdraže da sam sedeo pored mosta i prosio. Pošto sam ja privatnik od 1986. godine, bilo je potpuno prirodno da se nakon tog političkog posla koji sam radio vratim tamo gde sam bio pre toga; da ne budem na leđima države, da ne mora država ili stranka da mi obezbeđuje ni vile, ni obezbeđenje, ni plate, ni bilo šta drugo, nego da se sam brinem o sebi. Pozivam sve one koji misle da sam radio bilo šta nečasno ili nezakonito da u odnosu na to pokrenu adekvatne postupke pred sudovima ili da na neki drugi način ospore moje dalje političko delovanje. Mislim da u Srbiji ima dovoljno ljudi koji su potpuno svesni toga šta sam ja radio i šta je istina u toj priči o mojim navodnim privilegijama.

RSE: Kad kažete da ne spadate u ljude kojima stranka daje posao, plaća zakupnine vila itd, aludirate direktno na bivšeg predsednika Tadića?

Živković: Ne aludiram, nego mogu da vam navedem osobe imenom i prezimenom, ali građani Srbije to već znaju pa nema potrebe. Mislim pri tom na celu političku „elitu“ Srbije. Gde oni žive? Kako su stekli te stanove? Ko im šta plaća? Šta su radili poslednjih dvadeset godina i kojom su se to delatnošću bavili da mogu da kupe sebi nov nameštaj, a kamoli da se sele iz stanova u vile i iz vila u zamkove? Prema tome, ako je to osnovna stvar u opredeljivanju građana Srbije za koga će glasati, mislim na bilo kakvo poređenje sa bilo kojim aktuelnim političarom koji ima bilo kakvu relevantnu vrednost - ja sam spreman sam da se ide na upoređivanje zakonitosti i moralnosti mog poslovnog delovanja i bilo koga drugog sa političke scene Srbije.
 RSE: U politčkom manifestu nove stranke stoji da su istinske reforme u Srbiji zaustavljene ubistvom premijera Đinđića. Kažete da ćete nastaviti tamo gde je DS tada stala?

Živković: Tako je. Mislim da je svima u Srbiji jasno da su reforme praktično ugašene u 2003. godini ubistvom Zorana Đinđića, a onda i dolaskom nove vlade koja je praktično bila kontrarevolucionarna vlada - ukoliko je 5. oktobar bio neka demokratska revolucija. Poslednjih osam godina, dakle od tog vremena do danas, u Srbiji se jedino dobro desilo to što mladi više ne moraju da idu u vojsku, što smo dobili „beli šengen“ i to što smo u statusu kandidata za EU. „Beli šengen“, međutim, mogu da koriste samo oni koji imaju novac, njih je, nažalost, vrlo malo, a status kandidata danas u Evropi imaju svi oni koji imaju državu. Znači, samo neke teritorije koje još uvek nisu sigurne da li su država ili provizorijum, nemaju taj status. Dobro je što je to ostvareno za osam godina – medjutim, to su uspesi koji su mogli da budu urađeni za osam meseci a ne za osam godina, pa bi onda bio ostvaren nekakav razvoj umesto što je sedam godina potrošeno u stalnoj priči političke elite Srbije da se trudi i da putuje ka EU i da čini korake, dok je, zapravo, tapkala u mestu. Neki problemi, kao što je pitanje korupcije, za ovih osam godina postali su i mnogo ozbiljniji nego što su bili. Bilo je korupcije i pre osam godina, i pre deset vekova, ali ovakav nivo korupcije praktično je postao ustavna kategorija. To je korupcija koju možete da vidite i osetite u vazduhu, ona je tako raširena da je zahvatila celo društvo. To nikada nije bilo u Srbiji, a danas jeste. Problem Kosova nije rešen, otišlo se na zaoštravanje situacije jednom autističnom politikom koja nije donela ništa dobro nikom na Kosovu, a posebno ne Srbima koji su danas ugroženiji na toj teritoriji nego što su to bili pre osam godina. Na našem približavanju ka EU učinjeno je samo pola koraka. Privreda praktično ne postoji. Socijalna davanja su mala i jako neselktivna. Imamo medije koji su praktično pod kontrolom političara i tajkuna, skoro bez izuzetka. Tu su, dakle, svi problemi koje smo imali i pre osam godina, koji su postali duplo veći nego što su bili, plus pet novih. Zato treba da se formira jedna stranka čija je namera da nastavi te reforme koje su prekinute 2003. godine i mi ćemo se potruditi da se predstavimo srpskom biračkom telu kao ta alternativa. Da li ćemo u tome uspeti pokazaće vreme.

RSE: Najavljujete da će vaša nova stranka biti različita u odnosu na postojeće korumpirane i zastarele političke partije, kako ste se sami izrazili. Koji su mehanizmi kojima ćete uveriti građane Srbije, a svesni ste koliko su oni sumnjičavi prema političarima i razočarani u političare, kako ćete ih uveriti da ćete u moru svih postojećih stranaka, vi biti nešto što je zaista novo?

Živković: Mi nećemo skrivati istinu od naših građana kao što danas svi čine - neki ih lažu, kažu, sa levičarske strane, neki sa desničarske, ali niko ne govori istinu. Mi ćemo to činiti, kao što je radila vlast do 2004. godine. Ima mnogo problema, ali mi ćemo nuditi i konkretna rešenja za te probleme. Finansiranje naše stranke će biti potpuno transparentno. Na sajtu stranke, kada ona bude osnovana i kada bude otvoren tekući račun stranke, svakog dana će bilo ko u Srbiji moći da vidi ko je uplatio, ako je uplatio, donaciju ili članarinu i kako su potrošene te pare. To je sada apsolutni tamni vilajet u Srbiji, a izveštaji koje stranke šalju nadležnim državnim organima su naprosto smešni. Ispada da nekoliko sodadžija, bojadžija i poslastičara finansira ogromnu stranku. Ovde ćete svakodnevno imenom i prezimenom videti da li neko plaća stranku i za šta se troše ti novci. Imaćemo u statutu stranke odredbe koje će biti potpuna novina u Srbiji, koje regulišu mandat predsednika. Od predsednika opštinskog odbora do predsednika stranke, mandat će biti ograničen tako da osoba samo dva puta može da bude birana na predsedničku funkciju. Tražimo i promenu u političkim institucijama u Srbiji, njihovu reformu.

Tražimo da parlament bude manji, da ima 150 poslanika, da sto poslanika bude birano direktno, a 50 poslanika proporcionalnom metodom, kako bismo došli do toga da znate ko je poslanik za koga ste glasali i šta vam je obećao pre izbora; da ne glasate za lica sa bilborda koje nikada nećete sresti nego da glasate za svog komšiju koji će biti vaš poslanik; da znate gde on stanuje i ako loše radi da mu pokucate na vrata i pitate ga šta to radi, a ako dobro radi da mu pošaljete bocu dobrog vina ili bombonjeru, ali ne kao pokušaj da ga podmitite nego kao simbol svog zadovoljstva. Sada imamo u parlamentu poslanike koji ne dolaze na sednice, a kada i dođu, svađaju se oko toga ko će gde da sedne; bar 80% njih nema pojma o zakonima koji su tog dana na dnevnom redu. To sve može da se promeni promenom izbornog zakona.

Gradonačelnici opština i gradova moraju da budu birani direktno, sa nadležnostima koje ne mogu da budu deo političke nagodbe među strankama koje prave koalicije nego moraju da budu direktan izbor građana. To važi i za odbornike u skupštinama lokalnih samouprava. Treći predlog koji je važan za reformu institucija je da vlada bude formirana po kancelarskom principu, a to znači da predsednik vlade predlaže parlamentu ceo svoj kabinet. Da parlament glasa za taj kabinet, a da onda izmene u tom kabinetu, odnosno smene ministara, predsednik vlade može da radi sam. To je dobro jer sprečava trule kompromise i feudalizaciju vlasti, pa se, recimo, neće događati ništa poput ovog što se dešavalo, naime, da sadašnji premijer kaže da je prošla vlada radila nešto što je bilo na štetu Srbije, a upravo je on bio zamenik predsednika te prošle vlade. RSE: Pre nekoliko meseci, u vreme ogorčene borbe za prevlast u Demokratskoj stranci između Borisa Tadića i Dragana Đilasa, vi ste kazali da je za stanje u toj stranci odgovoran i Đilas. Čini mi se da ste procentualno izmerili njegovu odgovornost sa bar 49,9 %. Rekli ste da su njih dvojica jedno telo sa dve glave. Nakon stranačkih izbora, ako se to uopšte tako može nazvati, s obzirom da su se njih dvojica dogovorili o svemu, pa su delegate pozvali samo da farsično ispune nekakvu „demokratsku“ formu, imamo Đilasa na čelu te stranke. Kakvu Demokratsku stranku očekujete pod njegovim vodstvom?

Živković: Kada sam izašao iz DS-a rekao sam da neću da komentarišem bilo šta što se dešava u toj stranci, osim onoga što se tiče njenog učešća u vlasti, ali mogu da komentarišem istup novog predsednika stranke koji se zalaže za formiranje državnih preduzeća. To nema veze, ne sa programom DS-a, nego sa osnovnim načelima DS-a ikada. To je nešto što je neoprostivo, što ne samo u ideološkom smislu, nego u smislu zdravog razuma ne može da se poveže sa Demokratskom strankom. Da kojim slučajem još postoji JUL u Srbiji, ni on se ne bi zalagao za takvo nešto, a ja doživljavam da stranka u kojoj sam bio dvadeset godina sada hoće da restaurira socijalizam i samoupravljanje. To je nešto što je nespojivo sa razumom i sa bilo čim što je Demokratska stranka radila. Dakle, ovo je poslednji put, samo za vas ekskluzivno, da komentarišem bilo šta iz Demokratske stranke. Ta stranka, odnosno to rukovodstvo - ne zaslužuje nikakav komentar.
 RSE: Da, ali ta državna preduzeća su vrlo dobra kasica-prasica. Ne ostvaruje li gospodin Đilas u tim državnim preduzećima velike prihode?

Živković: Državne kompanije su leglo korupcije, nepotizma i sveg zla koje se danas valja po Srbiji, a naravno da ljudi na visokim političkim funkcijama, pa i taj sadašnji predsednik DS-a, imaju vrlo lukreativne poslove upravo sa javnim preduzećima, sa javnim servisom, sa mnogim drugim firmama koje su iz domena javnog servisa, tako da ja mogu da razumem njegov lični stav; čovek se obogatio na takav način, ali to je nespojivo i sa moralom političara i sa zakonom. Zamislite da je Zoran Đinđić kada je bio predsednik DS-a imao kiosk a kamoli agenciju koja drži 30 – 40% medijskoj prostora Srbije. Šta bi o njemu rekli građani? Šta bi rekli politički protivnici? Danas, deset godina nakon njegove smrti postaje normalna stvar da su političari koji sebe predstavljaju kao levičare, kao ljude koji će da ojačaju socijaldemokratski atribut DS-a, praktično najveći korisnici tranzicije. To je nešto što ja ne mogu da razumem, ali to je već pitanje te stranke. Ja konačno i neopozivo to više neću da komentarišem.

RSE: Kako ocenjujete hapšenje do juče neprikosnovenog gospodara Srbije Miroslava Miškovića? Mislite li da će to postepeno voditi i do njegovih političkih zaštitnika u svim dosadašnjim vladama?

Živković: Ja se nadam da će hapšenje Miškovića biti simbolički početak najvećeg obračuna sa kriminalom i korupcijom u Srbiji, kako oni koje rukovode tim sektorom i govore. Ne slažem se sa tim da je Mišković bio sve vreme gospodar Srbije. U vreme kada sam ja bio predsednik Vlade i pre toga, Mišković je bio jedan od poslovnih ljudi koji su imali izvesno bogatstvo, ali nije postojala nijedna afera o nekom njegovom poslovnom potezu ili učešću u nekoj privatizaciji. Sve to počinje nakon 2004. godine. Da podsetim, u kabinetu ondašnjeg predsednika vlade, mislim da se zvao Vojislav Koštunica, u četri oka je bilo dogovoreno kako će biti privatizovan „C market“. O tome postoji i službena zabeleška, ali, koliko se sećam, niko o tome nije otvorio ni predistražni postupak, a kamoli sudski proces. Slažem se sa onima koji predlažu da se proveri imovina svih političara u Srbiji, neka se i moja ponovo ispita, iako je to rađeno već više puta, nemam, dakle, nikakav problem da se to proverava, ako treba svakih šest meseci. I kada nakon toga budete videli te tokove novca, biće mnogo jasnije sve ono što se dešavalo u Srbiji u poslednjih osam godina.

RSE: Zašto se po vašem sudu Demokratska stranka, bar u poslednjem mandatu, osim marketinški, nije obračunavala sa sistemskom korupcijom? Zašto Tadić nije krenuo na Miškovića umesto što je pledirao da tajkuni budu dobri i izgrade bar po most kako bi se odužili narodu? Nije li to bio kapitulantski čin političara prema tajkunima?

Živković: Od 2004. godine naovamo, u moru neprincipijelnih koalicija postoji koalicija krupnog kapitala i vrha politike i efekti su vrlo jasni i javni. To je dovelo do osiromašenja građana i do bogaćanja tajkuna i političara koji su im bili skutonoše. To isto važi i za prethodnog predsednika i za prethodne predsednike vlada, koji su trčali da otvaraju tržne centre sa tim istim Miškovićem i koji su bili srećni kada bi bili pozvani da daju intervju za novine koje oni i neki drugi tajkuni finansiraju. To je sve jasno građanima Srbije i to je verovatno jedan od glavnih razloga poraza te stranke na proteklim izborima. Ovo što se dešava u prvih par meseci nove vlasti može da bude obećavajuće samo pod uslovom da to nije još jedan predizborni operetski performans tipa - malo ćemo da hapsimo, što se sviđa narodu, a onda će sutra predsednik države da abolira te koje smo hapsili. Bila su velika estradna hapšenja i u vreme Koštunicine vlade i u vreme vlade Mirka Cvetkovića - ne sećam se da je iko osuđen, a prošlo je puno vremena.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15304
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 17.0
mob
Alcatel 
2/2012 - 16:44
ZBOG SVAĐE S ĐILASOM: Dušan Petrović leti iz DS, pravi svoju stranku!
Poslanik Demokratske stranke, posle otvorenog sukoba s Draganom Đilasom i odbijanja da vrati poslanički mandat, najbliži je isključenju iz partije, a nije nemoguće da napravi novu stranku

PUCANJE PO ŠAVOVIMA! Bivši funkcioner Demokratske stranke Dušan Petrović, nakon otvorene konfrontacije s vrhom stranke na Glavnom odboru i odbijanja da vrati poslanički mandat, biće izbačen iz stranke, saznaje Telegraf.rs!

Čelnici DS, na čelu s Draganom Đilasom, odlučili su da do kraja sprovedu naum po kome će bivši ministri koji ne vrate poslanički mandat stranci biti isključeni iz stranke.

Najbliži izlaznim vratima je bivši ministar poljoprivrede, koji je javno odbio da vrati poslanički mandat.

- Petrović će 100 posto biti izbačen iz DS – kaže naš izvor.

Prema njegovim tvrdnjama, Petrović planira da sa sobom povede preko 20 odsto lokalnih odbora DS, s kojima je dobro sarađivao u prošlosti.

- Petrović dobro poznaje članstvo i vođe centrala DS po unutrašnjosti. Za vreme vladavine Borisa Tadića bio je zadužen za održavanje čitave stranačke infrastrukture – kaže naš sagovornik.

Sam Dušan Petrović nije odgovorio na pitanje da li očekuje da bude izbačen iz stranke ukoliko ne vrati mandat, kao ni da li će u budućnosti delovati kao poslanik DS, samostalni poslanik ili u okviru nekog novog kluba.

- Član sam Demokratske stranke. Kako će se organi stranke ponašati, to je njihova stvar. Tu sam gde sam bio i nemam nameru da se odatle pomeram. Ovde je veliki broj ljudi koji su srcem i dušom za politiku koju zastupam, a kada će se to artikulisati i na kakav način, više je stvar sticaja okolnosti – ostao je zagonetan Petrović, uz napomenu da je siguran da će za to dobiti veliku podršku.

Na pitanje da li se osetio prozvanim kada je predsednik DS Dragan Ðilas u otvorenom delu sednice Glavnog odbora rekao da neće tolerisati osnivanje poslaničkog kluba u okviru već postojećeg, Petrović je odgovorio:

- Pitajte Ðilasa. Nemam pojma o čemu je govorio. Kao što vidite, nisam napravio stranku ili poslanički klub. Imam svoju politiku i videćemo šta će ta politika uspeti da okupi oko sebe.

Počasni predsednik DS Boris Tadić bio je uzdržan tokom glasanja o inicijativi da nekadašnji ministri iz DS podnesu ostavke na poslanička mesta, podseća Petrović.

S druge strane, predsednik Političkog saveta DS Dragoljub Mićunović nije podržao inicijativu koju je sinoć usvojio Glavni odbor stranke, dodao je on.

(D. Z.)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15304
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 17.0
mob
Alcatel 
GLAVNI ODBOR DS
Petrović odbio
 poslušnost, Tadić
 pravio aviončiće!

Autor: Beta | 27.12.2012 - 21:24:00h 

Bivši ministar poljoprivrede i poslanik Demokratske stranke Dušan Petrović izjavio je danas da je Glavni odbor DS odlučio da svi bivši ministri iz te stranke vrate poslaničke mandate, ali da će on ostati u parlamentu i zastupati uverenja zbog kojih je na listi DS dobio poslanički mandat. Sednica na kojoj su se rešavala neka od gorućih pitanja za najveću opozicionu stranku očigledno nije bila naročito inspirativna za Borisa Tadića, pa je to vreme iskoristio da se oproba u avio-modelarstvu!

Ostaje u parlamentu da zastupa uverenja zbog kojih je na listi DS dobio poslanički mandat: Dušan Petrović | Foto: Petar Marković
 "To je tema koja u Srbiji nikog ne zanima osim ljudi koji su ophrvani revanšizmom u DS i žele na tako loš način da pokažu da li imaju većinu ili ne na GO DS. Imali smo Skupštinu stranke i mislim da to više nije tema", rekao je Petrović novinarima u beogradskom Centru "Sava" pošto je napustio sednicu GO DS.

Petrović: Tadić uzdržan o Inicijativi, Mićunović protiv
 Počasni predsednik DS Boris Tadić bio je uzdržan tokom glasanja o Inicijativi da nekadašnji ministri iz DS podnesu ostavke na poslanička mesta, izjavio je večeras Tanjugu poslanik demokrata Dušan Petrović.
 Prema njegovim rečima, Inicijativu nije podržao predsednik Političkog savet DS Dragoljub Mićunović.
 Inicijativu je večras usvojio Glavni odbor Demokratske stranke.

Glavni odbor DS-a je inicijativu da bivši ministri iz DS-a vrate poslaničke mandate doneo na osnovu predloga 86 stranačkih lokalnih odbora.

Petrović je kazao da je na sednici GO DS-a rekao da bi ta stranka trebalo da preuzme inicijativu za preuredjenje zemlje i da centralna Srbija, kao Vojvodina i Beograd, ima parlament, budžet i izvršne organe, jer je to jedini način da Srbija postane zemlja jednakih šansi i da je to najbrži put u Evropsku uniju.

Upitan da li odbija da vrati mandat po cenu isključenja iz DS-a, Petrović je odgovorio da je to stvar stranačkih organa.

"DS ne sme da ima kao osnovnu temu to da li je predsednik stranke zaradio dva puta ili 800 puta više nego ranije, nego mora da odgovori na suštinska pitanja", kazao je Petrović.

Boris Tadić i Dušan Petrović | Foto: Petar Marković
 Na pitanje da li se prepoznao u rečima predsednika DS-a Dragana

Đilasa da neće tolerisati osnivanje nove stranke od poslanika DS, Petrović je odgovorio: "Pitajte Đilasa, ne znam šta je hteo da kaže".

Šutanovac ponudio ostavku?!

Kako se saznaje, na zatvorenom delu sednice ostavku na funkciju poslanika ponudio je ministar odbrane u bivšoj vladi Dragan Šutanovac.

"Nisam napravio stranku niti poslanički klub, imam svoju politiku i videćemo koliko će ljudi ta politika okupiti", rekao je Petrović.

Na pitanje da li će osnovati svoju stranku, Petrović je odgovorio da je već rekao šta je najvažnije, a da će "vreme pokazati kako će se to razvijati".

"Ja sam član DS, a kakve će odluke donositi stranački organi, to je
 stvar nadležnih. Ja sam tu gde sam bio i nemam nameru da se pomeram",
 ocenio je Petrović.

Glvani odbor DS | Foto: Petar Marković
 Sednica GO koja je počela u 17.20 završena je oko 20 sati.
 Tadić pravio aviončiće!

Jučerašnja sednica Glavnog odbora Demokratske stranke očigledno nije bila naročito inspirativna za Borisa Tadića, pa je to vreme iskoristio da se oproba u avio-modelarstvu!

Počasni predsednik se oprobao u avio modelarstvu: Boris Tadić | Foto: Petar Marković

Počasni predsednik DS je deo stranačkog zasedanja proveo praveći aviončiće od papira, a sudeći po fotografijama koje objavljujemo uopšte mu ne ide loše!

Proverava aerodinamičnost spoje papirna letelice: Boris Tadić | Foto: Petar Marković
 Za razliku od predhodnog glavnog odbora na kom se zabavljao svojim tabletom, Tadić je ovoga puta odložio gedžet i na kratko se vratio u detinjstvo.

Boris Tadić i njegovo delo! | Foto: Petar Marković

Tako je vidno raspoložen kolegi Marku Đurišiću pokazao kako se prave avioni od hartije. Bivši lider demokrata je inače sve vreme delovao opušteno, pa je palo i poziranje sa pojedinim stranačkim kolegama, a prvi put posle mnogo godina je i popio kafu za šankom u Sava Centru, gde je sednica održana.
 Đilas: Jedna stranka, jedna politika, jedan centar za odluke!

Predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas izjavio je danas da neće dozvoliti cepanje DS i da će dok je on na njenom čelu to biti jedna stranka s jednom politikom i jednim mestom na kojem će se odlučivati, Predsedništvom DS i da u stranci neće biti centara moći.

Za stranačko jedinstvo: Dragan Đilas | Foto: Petar Marković
 "Bilo bi fer i pošteno da oni koji prave svoje stranke i poslaničke klubove od poslanika DS to javno i kažu i da se pozdravimo fer i ljudski. Nije fer i pošteno pravljenje nove stranke korišćenjem tabloida i dogovorom sa strankama na vlasti", rekao je Đilas na sednici Glavnog odbora (GO) DS.
 Đilas je istakao da on može da bude predsednik male stranke, ali ne i stranke koja se plaši, i pozvao sve članove GO i Predsedništva DS-a da se "hrabro odupru ludilu" u koje vlast gura Srbiju.
 "Nikada neću vikati juriš, nego za mnom, ali da ne bude da kada se okrenem 100 metara iza mene nema nikoga", rekao je Đilas.
 Predsednik DS je optužio vlast za "širenje ludila i straha" koje podseća na devedesete godine i naveo da to vodi krahu privrede i urušavanju sistema vrednosti.
 "Ljudi šapuću i sve česće se čuje da ljudi neće da pričaju mobilnim telefonom. Ljudi se plaše, pominju se hapšenja političara i vođa opozicionih stranaka. Ultranacionalističke organizacije koje su bile zabranjene, sada legalno rade, prave se spiskovi podobnih i nepodobnih novinara, tabloidi prave spiskove podobnih i nepodobnih političara", kazao je Đilas.

Optužio vlast za "širenje ludila i straha": Dragan Đilas | Foto: Petar Marković

On je pozvao vlast da platformom o Kosovu "više ne zamajava" građane, a naročito kosovske Srbe i da ih ne koristi za svoje političke svrhe.
 "Znamo kako su sa takvom politikom Srbi prošli devetesetih godina", rekao je Đilas.

Lider demokrata je istakao da kosovska politika mora da bude realna, ali i da svima istovremeno bude jasno da Srbija ne može dozvoliti albanske graničare sa crveno-crnim zastavama na vrhu Kopaonika.
 "Nećemo odustati od evropskih integracija, od prava Srba na Kosovu, od regionalne saradnje i interesa Srba u zemljama regiona i govorićemo šta u Srbiji ne valja", rekao je Đilas.

Stranački prvaci | Foto: Petar Marković

Lider DS je naveo da su Srbiji potrebni jaki regionalni centri i decentralizacija, ali ne i takva regionalizacija koja bi mogla da dovede do cepanja države.
 Đilas je na početku sednica GO DS rekao da je Milica Delević kooptirana u uže Predsedništvo DS, a da bi GO danas trebalo da izabere i Izvršni odbor stranke
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 23.0.1271.97
Milan Marković napustio DS

Beograd -- Milan Marković, bivši ministar državne uprave i lokalne samouprave, vratio je poslanički mandat i iščlanio se iz Demokratske stranke, saznaje B92.

Glavni odbor DS na jučerašnjoj sednici odlučio je da svi ministri iz Deomkratske stranke vrate poslaničke mandate.

Ostavka Milana Markovića na poslanički mandat stigla je večeras u Skupštinu Srbije. Marković u ostavci, koju je podneo danas i koja je overena u Drugom osnovnom sudu u Beogradu, nije precizirao razloge za njeno podnošenje.

U ostavci Markovića samo piše da je podnosi u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika.

Protiv Markovića, Agencija za borbu protiv korupcije je u oktobru podnela prijavu jer nije prijavio da je njegova supruga dobila na poklon jahtu. On je na to odgovorio da je jahta poklon koji je njegova žena dobila od oca.

Marković pre nego što je postao ministar, bio je narodni poslanik u Skupštini Srbije. MArković je bio dugogodišnji član DS-a.

Prethodno su poslanici Demokratske stranke i bivši ministri Oliver Dulić i Snežana Malović podneli su ostavke na poslanički mandat u Skupštini Srbije, a isto je učinio i bivši premijer Mirko Cvetković. Za razliku od njih, bivši ministar poljoprivrede Dušan Petrović rekao je da neće da vrati mandat i napao Demokratsku stranku da nema svoju politiku.

Izvor: B92
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

MAJA

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 3310
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Chrome 23.0.1271.97
dal sad bolje vidite koje vladao nasaom(vasom) drzavaom? Smile
IP sačuvana
social share
Nemoj na silu uzmi veci cekic
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 17 18 20 21 ... 26
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.082 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.