Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 13. Sep 2025, 21:00:52
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 14 15 17 18 ... 69
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Oluja, 12 godina posle  (Pročitano 59762 puta)
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1544
Zastava Zagreb-Rijeka
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
Citat: JFront

Колико је пре рата у Кину било Срба,а колико Хрвата? Smile
  ... idemo "u natrag" sa statistikom i podacima:

Prije zadnjeg rata (91-95), a po popisu stanovništva iz 1991. bilio je:  83% Srba ...  12% Hrvata
Sredinom 20.stoljeća (II svj. rat) ... otprilike podjednak broj Srba i Hrvata
Početak 20.st. (I svj. rat) ... većinski Hrvati, oko 60%, Srbi oko 40%
Kraj 19. stoljeća
 Statistički podaci iz 1880. godine kotareva Knin (u čijem je sastavu i Drniš) i Benkovac (koji tada uključuje i današnju općinu Obrovac) pokazuju da su Hrvati u ukupnom stanovništvu tih kotareva (72.887 stanovnika) činili 45,3% populacije, a u samim gradovima i veliku većinu: Obrovac - 75,8% Hrvata, Benkovac - 75,4% Hrvata, Knin - 65,5% Hrvata. Hrvatsko stanovništvo prevladava u ovim gradovima sve do II. svjetskog rata, kada počinje značajno opadati.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 892
Zastava Царевина Србија
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
mob
Samsung U900
Што се ниси још мало вратио,па напоменуо насељавање Срба у Војну Крајину.
IP sačuvana
social share
Од Солуна града до Уралских гора,
Од Уралских гора до Тихога мора,
Тканина је једна светиње и славља,
Непрекидни појас светог Православља
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1544
Zastava Zagreb-Rijeka
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6

O Vojnoj Krajini sam pisao na 14 str. ove teme

Naseljavanje Srba započinje u Srijem, gdje se 1690.god.  pred Turcima zaklonio patrijarha Arsenije Crnojević sa srpskim bjeguncima iz Stare Srbije. Naseljavanje, zbog bijega pred Turcima,  paralelno u Lici i sjevernoj Dalmaciji

Bit svega - ono najvažnije što želim reći:
Nitko ne spori da su Srbi u spomenutim krajevima više stotina godina - i to je istina !
Ali, ono što vama nije jasno (i ne želi vam biti jasno) ... to je da je Vojna krajina bila dio Hrvatske, ostala i biti će dio Hrvatske ... 
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4;M
mob
Nokia 
Ha ha ...Bio sam 2 dana u Srbiji (prvi put u zivotu Smile).... Jedan dan BG  Smile,drugi dan nekakav Lazarevac  Smiley 1(tamo samo cajke) pa onda dva dana u Bijeljini gdje postoje iskljucivo,samo cajke  Smile........Za ovu godinu dosta  Smile

Pa što si zapucao sve do Srbije da slušaš cojke, eno na Gornjem gradu samo cojke sviraju. Ceca je u sred rata više cd-ova prodala u Hr nego u Sr.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4;M
mob
Nokia 

Naseljavanje Srba započinje u Srijem, gdje se 1690.god.  pred Turcima zaklonio patrijarha Arsenije Crnojević sa srpskim bjeguncima iz Stare Srbije. Naseljavanje, zbog bijega pred Turcima,  paralelno u Lici i sjevernoj Dalmaciji

Nitko ne spori da su Srbi u spomenutim krajevima više stotina godina - i to je istina !
Ali, ono što vama nije jasno (i ne želi vam biti jasno) ... to je da je Vojna krajina bila dio Hrvatske, ostala i biti će dio Hrvatske ... 

Nonsens, manastir Krka datira iz srednjeg veka kao katedralna crkva Srba u Dalmaciji. To što ste neke druge srednjevekovncrkve preuredili u katoličke kad ste menjali ruku na koju se krstite zaboravljaš namerno?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 892
Zastava Царевина Србија
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
mob
Samsung U900

Хрватска тада није постојала као самостална држава!Тај регион је контролисала Хабзбурша монархија!
« Poslednja izmena: 07. Avg 2007, 11:20:59 od JFront »
IP sačuvana
social share
Од Солуна града до Уралских гора,
Од Уралских гора до Тихога мора,
Тканина је једна светиње и славља,
Непрекидни појас светог Православља
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1544
Zastava Zagreb-Rijeka
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
@simijon

... prvenstveno smo razgovarali o Vojnoj krajini, njenom ustrojstvu, povijesti, stanovništvu itd ...
Nisam stručnjak za crkve, sorry ...

A ... u vezi "cajki"
dado je iz Karlovca - tako da na krivu adresu upućuješ gdje da ide slušati iste "na Gornji Grad" u ZG
Malo si krivo informirana - ili su te jako lagali
Nažalost, ima mjesta u ZG sa "cajkama" ... ali to sigurno nije Gornji Grad

@JFront

Hrvatska kao država tada nije postojala i to vas veseli - znam
Ali postojale su pokrajine Slavonija, Hrvatska (centralni dio HR) i Dalmacija ... kasnije će doći i Istra
Te Hrvatske pokrajine imale su uvijek kroz povijest neku autonomiju ...

Vojna krajina, kao dio tih Hrvatskih pokrajina - za vrijeme najžešćih borbi sa Turcima, NIJE imala autonomiju, već je bila pod direktnom komandom Carskog ratnog vijeća iz Beča
Polovicom 19. stoljeća, svi dijelovi Vojne krajine ponovo dolaze pod nadležnost Hrvatskog sabora - unutar Austrougarskog Carstva ... jasno ili ne ?   
« Poslednja izmena: 07. Avg 2007, 11:47:36 od Dinamo-ZG »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1544
Zastava Zagreb-Rijeka
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
... sorry, greška, briši ...
« Poslednja izmena: 07. Avg 2007, 11:50:02 od Dinamo-ZG »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Samo sport spaja ljude a politika ih razdvaja

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 10646
Zastava Srbija, svemir
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 2610
Vojna krajina, kao dio tih Hrvatskih pokrajina - za vrijeme najžešćih borbi sa Turcima, NIJE imala autonomiju, već je bila pod direktnom komandom Carskog ratnog vijeća iz Beča
Polovicom 19. stoljeća, svi dijelovi Vojne krajine ponovo dolaze pod nadležnost Hrvatskog sabora - unutar Austrougarskog Carstva ... jasno ili ne ?
Niko i ne pominje samostalnost krajina- Svi se slazu da su bile pod Austrougarskom vlascu.
I ne vidim problem u tome.
na moje prve posdtoveo Krajinama naveo si izvore koje ne posporavam niti mogu niti hocu osporiti.
Krajinu su kasnije sve vise naseljavalai Srbi. Hrvati su polako odlazili iz Krajina i nije bio odnos 50-50 % .
I jos jedan podatak - kada sam razgovarao sa Licanima - koje ti pominjes da su kao Hrvatski Licani i doseljeni Srbi bili stanovnici Krajina - nijedan mi do sada nije rekao da hje Hrvasstskog porekla.
Svi Licani, Kordunasi, Banijci kazu za sbe da su Srbi-promenila se struktura stanovnistva od perioda prvog naseljavanja i stvaranja Krajina pod Austrougarskom vlascu.
IP sačuvana
social share
"Ne vredi se nama boriti,mi isterasmo Turke, a nase nam age i begovi zasedose za vrat .Pobedismo i Nemce i Bugare, a nase nam ulizice slobodu opogane. Nista nam ne vredi kada mi sami dusmane radjamo-ne treba nam neprijatelj sa strane, lakeji ce upropastiti i opoganiti sve . "  Danko Popovic -Knjiga o Milutinu
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 181
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
Niko i ne pominje samostalnost krajina- Svi se slazu da su bile pod Austrougarskom vlascu.
I ne vidim problem u tome.
na moje prve posdtoveo Krajinama naveo si izvore koje ne posporavam niti mogu niti hocu osporiti.
Krajinu su kasnije sve vise naseljavalai Srbi. Hrvati su polako odlazili iz Krajina i nije bio odnos 50-50 % .
I jos jedan podatak - kada sam razgovarao sa Licanima - koje ti pominjes da su kao Hrvatski Licani i doseljeni Srbi bili stanovnici Krajina - nijedan mi do sada nije rekao da hje Hrvasstskog porekla.
Svi Licani, Kordunasi, Banijci kazu za sbe da su Srbi-promenila se struktura stanovnistva od perioda prvog naseljavanja i stvaranja Krajina pod Austrougarskom vlascu.

onda je krajina kao i kosovo
u pocetku je tu bilo 100 % hravtsko stanovnistvo da bi sta srbi sami u bijegu ispred turak sta austrougarska naselili podrucje krajine
kosovo :
u pocetku je tu prevladavalo srpsko stanovnistvo da bi najezdom turaka oni sa sobom doveli albance i tu ih nastanili u podrucje kosova
meni se cini dosta slicno
ali kao sto sam rekao krajina je nedjeljivi dio hravtske pa tako je i kosovo nedjeljiv dio srbije
ali samo mirnim pute treba naci rjesenje
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 14 15 17 18 ... 69
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 13. Sep 2025, 21:00:52
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.062 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.