Одсекао себи прст у центру Београда 14. септембар 2009. | 14:26 -> 15:59 | Извор: Б92, Тањуг Београд -- Радивоје Атанасковић из Прокупља, протестујући у центру Београда због спора са “Дунав осигурањем“, одсекао је домали прст на својој левој руци.
Инцидент се десио у самом центру Београда испред зграде “Дунав осигурања” у Македноској улици. Атанасковић је себи већ одсекао један прст почетком јуна, због како тврди дуговања “Дунав осигурања” према његовој фирми “Рис”. Овај спор траје већ 17 година.
Са кантицом бензина и ножем у руци Атанасковић је у самом центру Београда прво претио да ће се полити бензином и запалити.
Када је одустао од те намере употребио је нож и одсекао домали прст на левој руци. Хитна помоћ га је потом превезла у Ургентни центар.
Атанасковићев адвокат Милош Тешић, који је дошао испред зграде “Дунав осигурања” где се десио инцидент, каже да његов клијент не намерава да одустане од радикланог протеста све док се спор између његове фирме и “Дунав осигурања” не заврши.
Тешић каже да није могао да спречи Атанасковића да се повреди.
“Право да вам кажем, ја сам дошао мало касније, тако да нисам. Са тим је упозната и његова фамилија, он је одлучан да то спроведе до караја зато што су човека стварно довели до пропасти”, каже он.
Спор између “Риса” и “Дунав осигурања” води се од избијања пожара у погону “Риса” када је изгорела роба и објекат.
Атанасковић сматра да је висина одштете коју је проценио вештак мања од стварне и већ је у јуну, током суђења у нишком Трговинском суду из револта први пут одсекао мали прст.
Коментаришући оваква понашања људи, психолог Жарко Требјешанин, каже да су те особе најчешће налазе у безизлазној ситуацији и да драматичним поступцима скрећу пажњи јавности.
“То мени говори о једном врло високом степену очајања. Мислим да просто треба озбиљно схватити то и запитати се шта може да се учини за све оне који су у сличној ситуацији и који можда такође помишљају на неке врло драматичне кораке, да се макар спречи оно што се може спречити”, наводи он.
"Дунав осигурање" негира одговорност
Компанија "Дунав осигурање" саопштила је да ничим није допринела самоповређивању Атанасковића.
Компанија "Дунав осигурање" саопштила је да жали због чина Атанасковића, али је навела и да као странка у поступку за накнаду штете, који се води по тужби приватног преузећа ''Рис'' из Прокупља пред Трговинским судом у Нишу, не може утицати на ток и дужину трајања поступка који се води у суду.
Компанија "Дунав осигурање" наводи да ће у свему поступити по правоснажној одлуци надлежног суда у овом спору, када иста буде донета.