Имао сам много живота, докторе Јунг. Ко зна... Можда сам у обличју Леде родио Јелену Тројанску - или живео као Ана и родио Марију... Био сам и обогаљени пастир у служби свете Терезе Авилске; пазио сам на коње у Ирској и правио витраже у Шартру... Присуствовао сам првом извођењу Хамлета и последњем Молијеровом глумачком наступу. Био сам пријатељ са Оскаром Вајлдом и Леонардов непријатељ... Истовремено сам мушко и женско. Ја сам безвремен и не могу да умрем.
Петнаестог априла, године 1912, у психијатријску болницу у Цириху примљен је човек по имену Пилгрим, који је претрпео неуспех - као и много пута пре тога - у покушају да себи одузме живот. Тако почиње титанска битка психе и душе између Јунга, самопрокламованог мистика науке о уму, и Пигрима - човека који не може да умре и чија је подсвест избраздана безбројним патњама и надама силних живота које је водио.
Пилгримово постојање прати дугу стазу људске историје. Његова загонетна прошлост води нас из Цириха, у праскозорје Првог светског рата, кроз многе векове и дубоко у људско несвесно. Његови прошли животи израњају на површину у задивљујућој призми амбиције и жеље, осликаној ексентричним и шароликим низом ликова - митолошким, измаштаним и историјским.
Истовремено личан и отворен, роман Пилгрим је животна драма о непрестаној борби која се води између сила стварања и уништења. Ово је дело које изазива читаоца и потиче га да раскрили ум како би прихватио његову оригиналност, а њего аутор је један од најцењенијих писаца данашњице.
Stiven King / Pod kupolom, ali vec pocinjem da se gubim sa previse likova i kompleksnom radnjom, pa moram da se vracam vise puta na neke delove. Potrebna je ogromna koncentracija za citanje!
« Poslednja izmena: 02. Maj 2014, 22:45:50 od milos-989 »