Najbolje se osjećam među jednostavnim ljudima pred kojima mogu da odbacim svoje oklope, da zaboravim komplekse i opreznost, s kojima mogu da se smijem, da kažem sve što mislim, ne plašeći se da će me pogrešno razumjeti
Кад ме је продавац питао зашто толико желим ову књигу, реко сам му да је гомила промовисаних писаца згрнула милионе пишућу о генерацији побегуља, кукавица и дезертера који траже леба преко погаче, а једино је дорћолац Негован Рајић, син Чешког, Призренског па Цетињског Владике чекао да скине униформу и да лакоћу понуђеног ''удружења студената'' замени исељеничким логорима Италије и Аустрије и физикалисањем по париским булеварима. Шта је он проживео, Великић, Ћирић, Арсенијвић, Пиштало, Албахари, Маројевић и Видојковић нису стигли да прочитају.
Вуковар је коштао хиљаде српских живота – добрим делом управо оних наочитих момака који су 10. марта 1991. у колонама пристигли на Теразијску чесму са Звездаре, Карабурме, Чубуре, Чукарице, и из разних приграђа. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Јер, све до слома „Шездесет осме“ у Београду би се и пролазници на улици умешали у тучу, јачему вичући: „Шта си навалио на слабијега!“
Ljudi i danas mogu da zive bez straha i mrznje ako mogu da shvate da nisu kreatori svoje sudbine nego su kreacije svoje sudbine, odnosno da nemaju odgovornost ili zaslugu za sve sto im se desava. Emotivni strah i mrznja su emocije koje su rezultat neshvatanja zivota.
Milutin Petrović, 52 idealna filmska vikenda... brzo se čita, ima interesantnih naslova, plus zanimljiv tekst o smislu filma kako ga vidi autor... i naravno puno slika