Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 08. Sep 2025, 10:23:06
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Novi Zakon o stanovanju  (Pročitano 2703 puta)
23. Nov 2016, 18:07:02
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 28353
Zastava
Browser
Chrome 54.0.2840.85
mob
Nokia krntija
Novi zakon usvojen u Vladi Srbije, a do kraja meseca ide u skupštinu. Sankcije za gomilanje smeća, ostavljanje bicikla, blokiranje prolaza...

SVAKA zgrada će imati svog upravnika, a ako stanari ne mogu da izaberu jednog od komšija da to obavlja, u njihove zgrade će biti uvedena prinudna uprava. Svi stanari će morati da izdvajaju sredstva za održavanje zajedničkog objekta i plaćanje profesionalog upravnika, a onima koji to ne budu želeli na vrata bi mogli da zakucaju izvršitelji. Vlasnicima stanova koji ne budu plaćali mesečno održavanje zgrade preti kazna - od 5.000 do 50.000 dinara.

Ovo su neke od glavnih odredaba novog Zakona o stanovanju, koji je usvojen na Vladi Srbije protekle nedelje, a do kraja novembra bi trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri. Akt je u prvoj polovini 2016. godine povučen iz skupštinske procedure na doradu, a promene se uglavnom odnose na rokove za usklađivanje sa novim odredbama.

Predlagač zakona je Grad Beograd, a gradski menadžer Goran Vesić je rekao da se na taj način uvodi red u uređenje fasada, liftova i javnih krovova.

- Više neće postojati zgrade u kojima nema skupštine stanara, a tamo gde ona nije formirana lokalna samouprava će postavljati privremenog upravnika - rekao je Vesić. - Sada će većinska odluka važiti apsolutno za sve, pa neće moći, kao što je do sada bio slučaj, jedan stanar da je blokira. Stanari imaju i mogućnost da izaberu i profesionalnog upravitelja, što znači da će neko stručno da se bavi održavanjem zgrade.

On je precizirao da zgrade koje imaju manje od pet stanova neće morati da formiraju skupštine stanara, već će samo jedan od njih biti postavljen za upravitelja.

Opštine i gradovi će popisati sve skupštine stanara, a objedinjene podatke će slati Republičkom geodetskom zavodu. U opštinama će biti uveden princip jednošalterskog sistema za upis u registar.

- Zakon će uvesti prinudnu upravu tamo gde nema sloge stanara, a upravnici će biti izabrani sa spiska Privredne komore Srbije, koja će biti zadužena za njihovu obuku - objašnjava Jovanka Atanacković, pomoćnica ministra građevine, saobraćaja i infrastrukture. - Predlog zakona o stanovanju i održavanju zgrada ne uvodi nove namete stanarima koji se i sada odgovorno ponašaju. Po donošenju zakona obaveza lokalnih samouprava u Srbiji će biti da propišu minimum sume koja će se izdvajati za održavanje zgrada na njihovoj teritoriji, a u skladu sa socijalnim statusom lokalnog stanovništva.

Kazne za nepoštovanje novog zakona naplaćuju se ako, na primer, stanari gomilaju smeće, ostavljaju bicikl, kolica i druge stvari ispred svojih vrata i tako zatvaraju prolaz komšijama. Ista sankcija preti i onima koji ne dozvole prolaz majstorima kroz svoj stan.

Poseban segment vezan je za stanodavce, koji će morati u roku od 30 dana od dana zaključenja ugovora o zakupu sa podstanarom da upravniku zgrade dostave podatke o zakupcu. Najmanje pet "crvenih" moglo bi da košta stanare koji se ni posle rešenja inspektora ne pridržavaju propisanog kućnog reda, odnosno puštaju glasnu muziku, prave buku ili renoviraju stan u vreme koje za to nije predviđeno. Kazne su propisane i u slučaju kada stanari oštete delove zgrade, zidove, vrata ili prozore.

Predviđene su i kazne za stambenu zajednicu, odnosno skupštinu stanara. Inspektor im može naplatiti od 50.000 do dva miliona dinara. Ista sankcija propisana je i za profesionalne upravnike, ukoliko rade bez licence ili nisu prijavljeni.

DORAĐENI zakon, u odnosu na onaj iz februara ove godine, propisuje više vremena za formiranje registra svih stambenih zgrada u Srbiji. Umesto šest, Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture je odredilo rok od 12 meseci od dana objavljivanja zakona u "Službenom glasniku".

Izvor: Novosti

IP sačuvana
social share
onaj kome nije do drkanja bolje neka se bavi politikom
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 37017
Zastava Antofagasta
OS
Windows 7
Browser
Chrome 54.0.2840.99
a sta cemo sa onim stanovima koji su ustvari privatna kuca podeljena na vise stambenih jedinica

sta cemo sa onim zgradama koje nemaju upotrebnu dozvolu

sta cemo sa onim zgradama gde pola stanova zvrje prazni,zbog neresenim komunalnih ili pravnoimovinskih odnosa
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Chrome 54.0.2840.100
Ili sa hostelima, klubovima i firmama, koje su isto delovi tih zgrada, a nikako im ne doprinose, nego čak i štete...

Moj stav po pitanju bilo koje dadžbine je isti - nemam problem da platim šta god da treba. Al da znam i vidim gde ide taj novac. I da pravila važe za sve, a ne selektivno.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Mudrijas Burek Foruma
Legenda foruma

"I'm not always right, but I'm never wrong"

Zodijak
Pol
Poruke 49711
OS
Windows 7
Browser
Chrome 54.0.2840.99
mene horor hvata od ovoga za moju zgradu. citala sam predlog sto ima na netu, nije tako strasno, ali moja zgrada je dusu dala za dilove na lokalnoj opstini  Smile

i da, sta ja imam da dajem liku koje nije sluzbeno lice svoj mat. br. ne vidim sabica nesto po ovom pitanju. mislim, predsednik kuc. sav. da dostavljam svoje licne podatke  Smile

i da 2, moja zgrada menja pred. kuc. sav. sa promenom vlasti na lokalu rolleyes
« Poslednja izmena: 23. Nov 2016, 18:48:11 od krouli »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 28353
Zastava
OS
Linux
Browser
Chrome 54.0.2840.85
mob
Nokia krntija
Koliko sam shvatio, neće ti niko tražiti jmbg i ostale lične podatke, sem imena i prezimena.Upravnik treba samo da vodi evidenciju ko živi u zgradi. Skupština stanara, tj. stambena zajednica će biti pravno lice, imaće svoj matični broj, pib i račun.

Zanimljiva je ideja, uprkos nekim nedostacima i mogućih zloupotreba, ali suštinski problem jeste to da su zgrade sad javni interes, što se manifestuje tako što će ti sutra kao stanaru  tražiti da platiš nešto što nećeš. Tipa, skupština stanara odluči da instalira kameru na ulazna vrata. Do sad si mogao da kažeš "ja to neću da platim, vi ako oćete instalirajte, meni nemojte sprovesti sliku". Sad će odluka skupštine biti zakonski obavezna.

Ja s tim problem nemam, al razumem i one koji bi se protivili.

Što se ostalog tiče, smatram da Hrvatsku treba razoriti.
IP sačuvana
social share
onaj kome nije do drkanja bolje neka se bavi politikom
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Mudrijas Burek Foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol
Poruke 49711
OS
Windows 7
Browser
Chrome 54.0.2840.99
Mislim da ce se kroz to "javni interes", ako neko pozeli, moci vise od te obavezujuce odluke skupstine stanara, provuci. Ali valjda nece. Mada, ko rece "Savamala".

Plasila sam se da ce biti potrebna prosta vecina, ali koliko videh stavili su da je potrebno 2/3, u zavisnosti od tipa odluke, stamb. jedinica tj. vlasnika stanova, odnosno 2/3 kvadrata (to kod inv. odrzavanja, sto je ok posto je predvidjeno placanje troskova po kvadratima).

Mi sad imamo samo pred. ali se nadam da ce, kada bude ovaj zakon stupio na snagu, da formiramo i nadzorni organ, sto je skup. stan. dozvoljeno.

E sad, ako je ovo sto sam videla tacan predlog

Citat
Prava i obaveze upravnika

Član 32.

.....

5) uspostavlja i vodi evidenciju o vlasnicima posebnih delova, vlasnicima
samostalnih delova i licima kojima su zajednički ili posebni delovi zgrade izdati u
zakup, odnosno na korišćenje po drugom osnovu (za fizička lica ime, prezime i
JMBG, a za pravna lica poslovno ime, adresa sedišta i matični broj);

.....

« Poslednja izmena: 23. Nov 2016, 20:42:40 od krouli »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Бранилац државе

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9228
OS
Windows
Browser
Chrome 54.0.2840.87
У суштини...написаше закон да би могли да наплате порез на подстанара Smile Мало су се зајебали Smile
IP sačuvana
social share
"Једном су ми пустили Балашевића. Од тада сам у бесповрат изгубио пословну способност."

Неки лик са Твитера  Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Mudrijas Burek Foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol
Poruke 49711
OS
Windows 7
Browser
Chrome 54.0.2840.99
dodajem na to kombinacije za sredjivanje fasada
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Sagittarius
Pol
Poruke 3536
Zastava r djen tina hebote...
OS
Windows 7
Browser
Chrome 54.0.2840.99
У суштини...написаше закон да би могли да наплате порез на подстанара Smile Мало су се зајебали Smile

i dalje niko da mi objasni kako ce drzava da dokaze da neko placa to sto zivi u tudjem stanu ..
IP sačuvana
social share
Non nobis domine, non nobis, sed nomine tuo da gloriam.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Mudrijas Burek Foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol
Poruke 49711
OS
Windows 7
Browser
Chrome 54.0.2840.99
Evo ga Sabic

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2016&mm=11&dd=24&nav_category=12&nav_id=1202790

A i zanimljiv koment u komentima o paralelnim bazama - mislim, pa i jeste

Doslo vreme da nam sve "para" bude i zvanicno "drzavno"   Smile
« Poslednja izmena: 24. Nov 2016, 12:31:12 od krouli »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 08. Sep 2025, 10:23:06
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.064 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.