Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 22. Sep 2025, 23:50:10
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Glasanje
Pitanje: koji avion treba da nabavi srpska vojna avijacija

Glasanje završeno: 02. Feb 2010, 20:08:51

MIG-35
28.3%  (13)
F-16/18
4.3%  (2)
MIG-I2000
0%  (0)
Chengdu J-10
8.7%  (4)
JAS 39 Gripen
13%  (6)
Dassault Rafale
4.3%  (2)
Sukhoi Su-35
41.3%  (19)
Nesto drugo
0%  (0)
Ukupno glasova: 46
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 17
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: novi srpski vojni avion  (Pročitano 46812 puta)
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.6
Odlicna analiza trenutnog stanja. Smile

sluzimo narodu ...  Smile

Mislim da je major govorio o vremenu potrebnom da avion postigne svoju maksimalnu brzinu,

nije jer major i ne postoji  Smile . maximalnu (teorijsku) brzinu nashi mig-29 ne bi ni mogli da dostignu (za to je potreban posebno pripremljen trup i motori) a da probiju zvuchni zid mogu posle nekoliko predjenih km jer avion ima solidno ubrzanje .

Citat
Sto se tice nabavki ima puno varianti, na kraju (ako bas ne bude bilo para) uzece 12 komada na lizing, bas kao sto su uradili i Madjari i Cesi, nije to neka filozofija (nije ni neko resenje ali moze da posluzi).

da li ti imash predstavu koliki je vec dug srbije i kolika je cena te sitnice od 12 pretpostavljam JAS-39 ?  Smile

Citat
Inace, avion se nikada ne nabavlja iz redovnog budzeta, cak i Ameri za to traze pare i odobrenje od kongresa,

da li je tebi poznato da je srbija vec u debelom deficitu i da se vojska (kao i mnoge druge stvari) vec finansira na dug koji svakodnevno raste ,a vec su stigla na naplatu potrazivanja od prethodnih godina  Smile

Citat
Nije tu stvar u parama... vec u politici, kao sto sam naveo NIS i SARTID, tako se mozda neki racun plati sa nabavkom aviona, sve je politika...

jedini rachun koji bi mi mogli da platimo je odricanje od kosova i prepushtanje RS muslimanima - ako to uradimo avijacija nam nece mnogo ni trebati ...  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 856
OS
Linux
Browser
Mozilla (karmic)
@bf_109_g_6

Ajde batali paranoju. Znam odlicno koliki je spoljni dug, isto kao sto znam da uopste ne raste toliko brzo koliko ti pricas, jer se i milijarde vec dospelih dugovanja vracaju (kao i obicno). Da je problematicno jeste ali ti samo palis vatru jer ne umes normalno da pricas. Ovde pricamo sta bi bilo dobro za VS kada bi imali para za nabavku, a ne zapocinjanje 500 puta ispicane price.

Za pocetak MIG-21 brisi sa spiska jer nemaju dovoljno resursa za modernizaciu, vrlo prosto. Indijci mogu da se igraju jer su pravili svoje avione tog tipa do skoro i samim time imaju uslpova da to izvedu.

Niko ne prica o teorijskim vrednostima (samo hoces da se pravis pametan, vec o propisanoj maksimalnoj brzini), mozda je pricao koliko bi mu vremena trebalo da skrene odrzavajuci maksimalnu brzinu da se pilot ne onesvesti, ko zna. Treba to bolje objasniti (ako major ipak postoji).

Ajde koliko bi godisnje kostao LIZING sa 12 JAS 39? I da mi kazes izvor a ne odokativno nabacivanje milijardi.

A ako hoces da prepustis muslimanima RS (koju ovde niko i nije pominjao), onda da se molimo da nikada i ne dodjes na vlast... jer samo spinujes pricu bez dodira sa realnoscu...
« Poslednja izmena: 03. Jan 2010, 15:02:30 od stegonosa »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 182
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.6
pozdrav svim forumasima koj misle da znaju nesto istina je da pri punom forsazu mig 29 moze da bezbedo okrenes tek oko vranja jos treba te vi da me ucite a petnest godina vec letim na migu 21 i na migu29  kad mi je berkut rekao sta pisete ja sam poceo da palcem koliko vas internet i klipovi zaglupljuju trenutno na nasim migovima29 uradjen je kompletni remnt sto je podrazumevalo da se dovede u stanju da leti pod punim forszom jer jet to bio test da vidimo koj avion mozemo da nabavimo u skorije vreme,najverovatnije da ce to biti neki ruski avion jer nemamo para za potpuno obucavanje na americkim avionima i ako se na novim ruskim potpuno razlikuju od nasih migova rusi su nam ponudili besplatno obucavanje pilota sto je monogo bolje nego najbolje rakete vazduh vazduh jer za sta ce nam rakete ako su avioni prizemljeni i ako trebamo jos i pilote da finsiramo nemojte pogresno da svatite ali bez raketa ne moze ali prvo piloti pa onda rakete.
po racunici naseg operatvnog centra neko vas je slagao da je vecina za gripena gripen mozda uopste se nece naci na tenderu iz razloga skupog odrzavanja jer i za to treba obucavati mehanicare a to nije jeftino a gripen iskreno ima i najskuplje delove u svojo generaciji,velika verovatnoca da ce to da budu ruski avioni i to MIG29 novije varijante polovne i nove posto ce se najverovatnije desiti da ce mo uzeti 32 polovna miga 29 za neke sitne para i 12-16 aviona Su35 ili Mig35(ako prodje tender)F16 nov je preskup a amerikanci nam nece dati neki dobar polovnjak nego ce nam ponuditi nesto puput hrvatima
pozdrav iz oprativno centra batajnica ovo su neki nasi planovi za nabavku aviona za sada ako ne dodje do politickog pritiska de se promeni odluka ako se to desi osta smo mi bez ruskih polovnjaka
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4404
OS
Nepoznat
Browser
Opera 9.80
Lele...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 856
OS
Linux
Browser
Mozilla (karmic)
Bilo bi lepo kada bi ispalo tako (jos se u vreme Ponosa favorizovao SU-30 i oslanjanje na rusku tehniku, sto je on i rekao svojevremeno nasred Brisela), ali videcemo... Ako mogu da Libanu poklone MIG-29, sto ne bi Srbiji prodali po simbolicnoj ceni...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 138
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.6
Ako mogu da Libanu poklone MIG-29

Kada su poklonili MiG-ove Libanu, sa tim nisam upoznat? To uliva nadu  Smile
Ja sam takodje dobio jedan izvor od Nebojse Djukanovica ako vam je on poznat da ce se ici na to da se kupe ruski avioni najverovatnije SU 35 i to do 15 letelica, naravno novih.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.6
pozdrav svim forumasima koj misle da znaju nesto istina je da pri punom forsazu mig 29 moze da bezbedo okrenes tek oko vranja jos treba te vi da me ucite a petnest godina vec letim na migu 21 i na migu29 

shta reci ,a ne zaplakati ...   Smile

@bf_109_g_6

Ajde batali paranoju. Znam odlicno koliki je spoljni dug, isto kao sto znam da uopste ne raste toliko brzo koliko ti pricas, jer se i milijarde vec dospelih dugovanja vracaju (kao i obicno)

ochigledno da ne znash ,jer ne bi tako prichao . mi trenutno chak i ne vracamo glavnicu ,vec samo kamate a vecina potrazivanja tek dospeva na naplatu . to dodushe nije tema ovde ,ali ispostavlja se da chak i onaj dug koji je kobajagi "otpisan" ipak mora da se plati .

Citat
Ovde pricamo sta bi bilo dobro za VS kada bi imali para za nabavku, a ne zapocinjanje 500 puta ispicane price.

bilo bi dobro 500 Su-47 a i poneki raptor da se nadje  Smile ... ja ne shvatam ovo kao deciji forum , vec mesto gde dolaze ozbiljni ljudi da razmene ozbiljna mishljenja . dakle realizam ,a ne sanjarije .

Citat
Za pocetak MIG-21 brisi sa spiska jer nemaju dovoljno resursa za modernizaciu, vrlo prosto. Indijci mogu da se igraju jer su pravili svoje avione tog tipa do skoro i samim time imaju uslpova da to izvedu.

ista pricha kao i sa "neperspektivnim" T-55  Smile . ozbiljna drzava bi razmislila i o nabavci tudjih polovnih aviona u dobrom stanju i njihovoj modernizaciji ,ali ovako ....

Citat
Niko ne prica o teorijskim vrednostima (samo hoces da se pravis pametan, vec o propisanoj maksimalnoj brzini), mozda je pricao koliko bi mu vremena trebalo da skrene odrzavajuci maksimalnu brzinu da se pilot ne onesvesti, ko zna. Treba to bolje objasniti (ako major ipak postoji).

v na kvadrat / r = ubrzanje koje pilot i avion podnose prilikom skretanja . ako uzmemo da je ono 70 (oko 7 g) a da je brzina aviona 700 (preko 2 Mach) dobijemo radijus zaokreta 7000 m . poshto nashi avioni ne mogu preko 2 Mach a i u zaokretu naglo gube brzinu jasno je da su sve te prichice obichne budalashtine za nepismene ljude  Smile

Citat
Ajde koliko bi godisnje kostao LIZING sa 12 JAS 39? I da mi kazes izvor a ne odokativno nabacivanje milijardi.

On 13 January 2009, NRC Handelsblad claimed that, according to Swedish sources, Saab has made an offer to the Dutch to deliver 85 Gripens for 4.8 billion euro, about 1 billion euro cheaper than budgeted for the F-35.[51] This price includes training of pilots and maintenance for the next 30 years.

Phase 1 covers 6 JAS-39 Gripen fighters (2x JAS-39C single-seat, 4x JAS-39D 2-seat), including spare parts and training; and 2 Saab 340 turboprop aircraft. One Saab 340 will be outfitted as an S-1000 airborne early warning system with Saab’s Erieye radar, while the other will be a training and transport platform. The cost would be about 19 billion baht/ SEK 3.8 billion/ $600 million , spread within a 5-year budgetary commitment from 2008-2012.

http://en.wikipedia.org/wiki/JAS_39_Gripen

http://www.defenseindustrydaily.com/the-jas39-gripen-swedens-4th-generation-wild-card-02401/

ti nadji negde jeftinije ako ima  Smile , s obzirom da lizing period pokriva gotovo celi radni zivot aviona .

Citat
A ako hoces da prepustis muslimanima RS (koju ovde niko i nije pominjao), onda da se molimo da nikada i ne dodjes na vlast... jer samo spinujes pricu bez dodira sa realnoscu...

prepushtanje kosova i RS bi bila cena vojne pomoci amerike ,koja bi verovatno ukljucivala i polovne f-16 (mozda chak i besplatno) . kao shto rekoh , u tom sluchaju nam avijacija i ne treba (mozda nekoliko starijih lovaca da brane vazdushni prostor u doba mira - od eventualnih terorista i kriminalaca)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 856
OS
Linux
Browser
Mozilla (karmic)
@bf_109_g_6

Pricas svasta, MIG-21 je na kraju tehnickog zivotnog veka, postao bi jednostavno previse opasan za pilote, ali tebi to ne ide u  glavu...

I da, T-55 nisu svi iseceni, video sam pre neki dan na nekim fotografijama u kojima Nacelnik Generalstaba Miloje Miletic posecuje neke kasarne barem 15 komada koji nisu iseceni... ko zna koliko ih tacno ima. Neki kazu da se troskovi secenja ne mogu pokriti prodajom celika, pa da ih zato nisu ni sve isekli...

Cesi su uzeli Lizing na 10 godina i tek sada treba da odluce sta ce dalje, da li ce da ih otkupe ili ce nesto drugo, i nadji mi cenu za lizing na godisnjem nivou, vrlo prosto...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.6
@bf_109_g_6

Pricas svasta, MIG-21 je na kraju tehnickog zivotnog veka, postao bi jednostavno previse opasan za pilote, ali tebi to ne ide u  glavu...

a ovako nemordenizovan valjda nije opasnost za pilote  Smile .. inache , da kucnem u drvo , jedino se ovi "opasni" avioni nisu rushili u poslednje vreme ...

Citat
I da, T-55 nisu svi iseceni, video sam pre neki dan na nekim fotografijama u kojima Nacelnik Generalstaba Miloje Miletic posecuje neke kasarne barem 15 komada koji nisu iseceni.

ajde nadam se , da si u pravu  Smile

Citat
Cesi su uzeli Lizing na 10 godina i tek sada treba da odluce sta ce dalje, da li ce da ih otkupe ili ce nesto drugo, i nadji mi cenu za lizing na godisnjem nivou, vrlo prosto...

cesi su iznajmili avione na 10 godina ,a tek treba posle toga da vide da li ce da ih kupe  Smile (shto naravno dodatno koshta ). inache , ni cena iznajmljivanja nije mala ,kao shto se vidi :

The Czech Republic this week signed a $753 million 10-year lease with Sweden for 14 JAS-39 Gripen multi-role fighters produced by the Gripen International team of Sweden's Saab and Britain's BAE SYSTEMS.

http://www.highbeam.com/doc/1G1-118292258.html
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Jet set burekdzija

Just be what you are.....

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 6424
Zastava Belgrade
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.6
mob
Samsung S7
Anketa je totalno nerealna.F-35???????? SU-35???????????? Pa mi smo jedva skupili novca za remont postojecih migova.
Posto ovo nije forum SF vec Nauka Tehnika, molio bih autora teme da to prepravi i stavi realne mogucnosti odnosno zadnjie sto je receno 32.000.000 po aparatu.

Kada je izmenite tema ce biti zakljucana, a onda cemo otvoriti novu realnu tabelu za glasanje.

Hvala
IP sačuvana
social share

This is where we hold them!This is where we fight!! This is where they die !! King Leonidas
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 17
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 22. Sep 2025, 23:50:10
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.074 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.