Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 27. Avg 2025, 15:57:31
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 124 125 127 128 ... 146
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Novi predlog „Severna Makedonija”  (Pročitano 153547 puta)
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1463
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
Ovo koliko znam nije tema o patrijarhu ,tako da bi zamolio modove da obrisu sve postove koji nemaju veze sa temom...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 41879
Zastava Рума, Србија
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
 Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Ма......

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10661
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.15
mob
Samsung 
На територији Македоније (укљулујући и грчки део) је радила жестока пропаганда многих земаља.

Иако су били углавном бугарског порекла, многи Македонци нису имали толико јак бугарски осећај, већ им се често мешао са регионалним.

Грци су преко Цариградске патријаршије хеленизовали Словене, Срби су ширили свој утицај по Вардару, мало милом, мало силом. Чак су и Румуни били врло активни, али њихова мета су били Цинцари.

Наравно све то док је земља и даље била под Турцима. Очигледно је да је ту био потпуни хаос.

Зато се и организовао ВМРО. Подршка коју су они имали у народу и број њихових чланова је немерљиво велик у односу на Бабунског и неке друге тамошње српске четнике.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 41879
Zastava Рума, Србија
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
Sama VMRO (makedonski deo) je meni dokaz o postojanju nacionalne svesi Makedonaca.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 11457
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
Razumem ja i Engleze i Ruse pa to ne znaci da su oni Srbi!
I ako mogu da imaju jos jedno slovo viska, onda to znaci da nemamo isto pismo, a ako nemamo isto pismo onda ne govorimo istim jezikom. A koji to jos narod na svetu ima dva jezika?
Политизовање историје и културе једног народа је чудо. Македонска национална свест јавља се у последњих стотињак година. Старином су били Срби. Нажалост, временом су се одвојили од српске матице, што су Бугари, а касније и комунисти искористили и довели до краја. Подсећам и да смо сви некада били Словени, а сада смо Срби, Бугари, па и Македонци. Звук дз (који Македонци пишу S) није довољан разлог да македонски буде засебан језик, јер постоји и у српском, например у речи дзиндзов. Уосталом, ни Лесковтшани не изговарају чисто ч или џ, па немају свој језик или писмо. Разлика између српског и македонског мања је од разлике међу неким немачким дијалектима. Такође, падеже нешто немају ни од Ниш на југ. Македонски није ближи бугарском, мада, због члана тако изгледа.

ВМРО је од оснивања био под јаким бугарским утицајем, у складу са бугарском стратегијом да се стварањем посебног идентитета мешовито становништво данашње македоније расрби, а затим приволи Бугарима. И тај процес траје и дан-данас.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 41879
Zastava Рума, Србија
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
Македонска национална свест јавља се у последњих стотињак година. Старином су били Срби.
Па кад су се то изјаснили као Срби? Smile

Македонски није ближи бугарском
Него шта него јесте. Сличност са српским је само у неким речима и то је то. Конструкције реченице и граматика су им тотално дугачији а то је одлика другог језика.

ВМРО је од оснивања био под јаким бугарским утицајем, у складу са бугарском стратегијом да се стварањем посебног идентитета мешовито становништво данашње македоније расрби, а затим приволи Бугарима. И тај процес траје и дан-данас.
ВМРО није могао бити под бугарским утицајем јер су њега основали Бугари, то је бугарска организација. Касније су се из те организације одвојили људи који су схватили да је циљ те организације да се Македонци побугаре али су и даље задржали име ВМРО. Дакле постоје бугарска и македонска ВМРО. Македонска је и подигла Илинденски устанак.
А нешто се не сећам да сам игде прочитао да се бугараска ВМРО борила против српског утицаја у Македонији у том периоду.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 11457
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
Од доласка на Балкан. Македонија спада у области у којима се меша српски и бугарски утицај.

Слуђајући бугарски и слушајући македонски не приметих сличност о којој говориш.

Дакле, ВМРО јесте под бугарским утицајем. А откуд онда српско-бугарски мали рат пре балканских ратова?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 41879
Zastava Рума, Србија
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
Ја бих волео да видим где су се они и када изјаснили као Срби. Ако се икада задесиш у Охриду (то ти искрено препоручујем, пре свега из туристичког угла) зађи по црквама којих има 365 у граду и околини и у музеј где има свега и свачега о историји и града и целог региона. Срби се спомињу само као властодршци, што су и били, као и Бугари и Турци.

Македонија је од почетка била у интересној зони и Срба и Бугара, то нико не спори. Македонци су увек били потчињени, од Самуила наовамо. Међутим у време Турака утицај Срба и Бугара је био слаб, а они су се тада национално развили до максимума и тад су први пут самостално одреаговали, и то им је једина светла тачка у историји - Илинденско востание, чисто македонска тековина.

Око језика.. ја говорим македонски течно (говорим охридксим дијалектом и знам солидно литературни језик који се јако ретко користи у говорној форми у народу) и добро знам разлику између нашег и њиховог језика. Српском језику је рецимо по конструкцији реченица сличнији руски (који сам учио у гими) него македонски. Македонски личи само и једино на бугарски, а ето имају доста речи које ми користимо у нашем језику.

ВМРО - рецимо Гоце Делчев и Јане Сандански су били припадници македонског ВМРОа а убио их је бугарски ВМРО. Компликована је то ситуација, често се мешају људи јер се не одвајају те 2 фракције па неретко долази до забуне. И чисто напомена једна - Википедија је лош извор података о ВМРОу, препуна неталних података, чак се и не спомињу 2 фракције.

Ратови између Срба и Бугара су обичне борбе за територију. Македонци су ту плен.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 21826
Zastava Борча
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
mob
Qtek 小米
Или се у Куманову прича српским језиком или Лесковчани и Врањанци причају македонским језиком, нема треће варијанте, јер не можеш језик зауставити на граници и укинути га.
Ја верујем да EmptyClip верује у ово друго.
Smile  Smile
IP sačuvana
social share
Z
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 11457
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
Дошли су као Срби, тако да је питање од када се не изјашњавају? Па цела новија македонска историја се не заснива на "ми смо Македонци" него на "ми нисмо Срби". Што је идеја ВМРО. Тек илинденски устанак опредељује рађање македонске свести. Али, од тада прође тек 106. година.
А у Охриду сам био Smile

Видиш, мој утисак, као човека са стране је да је српском ближи македонски нео руски или бугарски, а да је македонски сличан и српском и бугарском.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 124 125 127 128 ... 146
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 27. Avg 2025, 15:57:31
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.062 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.