Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 27. Avg 2025, 01:03:25
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 125 126 128 129 ... 146
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Novi predlog „Severna Makedonija”  (Pročitano 153458 puta)
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 41879
Zastava Рума, Србија
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
Или се у Куманову прича српским језиком или Лесковчани и Врањанци причају македонским језиком, нема треће варијанте, јер не можеш језик зауставити на граници и укинути га.
Ако ћеш по тој логици или се у Кривој Паланци, Делчеву, Берову и Струмици прича бугарски или се у Ћустендилу и Благоевграду прича македонски. Не ваља ти аргумент, мешање језика у пограничним пределима је уобичајена појава Smile

@Панини
Ако је питање од када се не изјашњавају то значи да су се некада изјашњавали. Па кад?
А то 'ми нисмо ни Бугари ни Срби ни Грци' је сасвим нормална ствар. Па шта друго да причају кад их кроз целу историју сврставају у та 3 народа. Не знам што те то чуди, мени је то сасвим нормално.
То што је 'македонство' прорадило тек пре 100 година може да буде стицај околности, а ја верујем и да јесте, написао сам већ зашто.

Видиш, мој утисак, као човека са стране је да је српском ближи македонски нео руски или бугарски, а да је македонски сличан и српском и бугарском.
То је управо зато што си 'човек са стране'. Ја говорим оба језика и тално видим које су разлике а које су сличности. Та сличност је последица доста истих речи, и то је то, ништа више. По конструкцији се доста разликује. Једноставно наши људи теже разумеју македонски због тога што се разликује у основи од нашег. Ајде ви који сте старија генерација па сте се сусретали са тим језиком у Југи, али рецимо моја девојка ништа не разуме. Онда ухвати неку реч која је ко у српском, али смисао не може да скопча никако а то је зато што је код њих ред речи у реченици тотално другачији од нашег. Везе нема једно са другим. И бугарски је такав, а разлика бугарског и македонског је у изговарању речи, Бугари гутају самогласнике често.

(морам да палим сад, наставимо касније ако будеш био ту Smile)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.15
Ja ne razumem ni onu Kiki iz velikog brata apsolutno nista a ona se trudi Wink

Meni su makedonci isto sto i bosnjaci samo u boljoj varijanti Smile
IP sačuvana
social share
Soy un hombre muy honrado
Que me gusta lo mejor
Las mujeres no me faltan, ni el dinero, ni el amor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Ма......

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10661
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.15
mob
Samsung 
Људи они су живели скоро век у држави са нама. Покупили су доста наших речи, учили су тај језик у младости.

Реално кад они причају својим језиком (без уплитања српског, ког примећујем и ове новије генерације знају мало), ми њих не разумемо скоро ништа.

И зајебите више ту причу о врањанском говору, о мешању утицаја бугарског и српског и сл. глупости. Не кажем да нема српског утицаја тамо и да један део њих није српског порекла, али је бугарски фактор преовлађујући. Па ако мени не верујете, верујте лингвистима. Ваљда они знају да разврстају језике.

Рецимо и да сам по нету виђао, како се Бугари и Македонци дописују без проблема, док ја чак и писану форму македонског (која практично користи нашу ћирилицу), разумем половично. Суштину скапирам и не више од тога.

И не Панини, они своје национално постојање не базирају ни изблиза на "нисмо Срби", колико на "нисмо Бугари", јер су им скоро сви национални јунаци имали бугарски јак осећај, поред оног регионалног македонског, који је код неког био јачи, код неког слабији.
« Poslednja izmena: 22. Nov 2009, 20:01:50 od DuKiM57 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 41879
Zastava Рума, Србија
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
Рецимо и да сам по нету виђао, како се Бугари и Македонци дописују без проблема
Истина, доста су им слични језици и прилично се разумеју. Ја рецимо, иако говорим македонски, бугарски јако слабо разумем. Збуњује ме звучање речикад прогутају неки самогласник, одзвања ми у ушима и не могу да разазнам, а и имају доста својих речи које су мени непознате, као што су рецимо нама Србима непознате неке македонске.

И не Панини, они своје национално постојање не базирају ни изблиза на "нисмо Срби", колико на "нисмо Бугари", јер су им скоро сви национални јунаци имали бугарски јак осећај, поред оног регионалног македонског, који је код неког био јачи, код неког слабији.
Бугари су вршили све време јако велики утицај. Срби то никад нису радили добро, већ су "утеривали" силом србизацију. Бугари су то боље одрадили, перфидније, и зато су имали више успеха. Због тога су Македонци и седели са њима за истим столом приликом стварања ВМРО, а и након одласка Македонаца из те организације неки су и даље остали да спроводе бугаризацију јер су прихватили причу Бугара. Делчев Сандански и остали су то одбили.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Der Babo

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 36416
Zastava Beograd, Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
mob
Apple Iphone 8+
moj predlog

republika srpska makedonija  Smile
IP sačuvana
social share
Ako sam ja ja, zato sto sam ja ja i ako si ti ti zato sto si ti ti, onda sam ja ja a ti si ti. Ako sam naprotiv ja ja zato sto si ti ti, a ti ti zato sto sam ja ja onda ja nisam ja a ti nisi ti.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

''Ništa se ne dešava slučajno''

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 1832
OS
Linux
Browser
Mozilla (karmic)
ma najboalje da se zubovu samo BJR ,bez makedonije  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 21826
Zastava Борча
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
mob
Qtek 小米
Citat
Ако ћеш по тој логици или се у Кривој Паланци, Делчеву, Берову и Струмици прича бугарски или се у Ћустендилу и Благоевграду прича македонски. Не ваља ти аргумент, мешање језика у пограничним пределима је уобичајена појава
Слушај мене не занима ни крива ни права паланка, већ конкретно оно што сам ти написао или ми говоримо њиховим језиком или они нашим, нема треће варијанте у Куманову и Лесковцу.

Citat
@Gambi
Recimo na faksu se izjasnjavas koje si nacionalnosti. Ljudi se pisu kao Srbi. Pa valjda ja znam, kucni prijatelji su mi.
Како мене нису питали ?  Smile
Али чак и да јесу, да неће можда професори да изваде сет зарђалих кашика ако нису задовољни одговором тих плашљиваца који крију своју националну припадност.
 Smile
IP sačuvana
social share
Z
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

''Ništa se ne dešava slučajno''

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 1832
OS
Linux
Browser
Mozilla (karmic)
najbolje je da se zove BSR Makedonjia!!!

Гамбино,pusti ih barataju samo cinjenicama sto su culi od drugih....a poznavanje istorije im je na nivou 6 osnovne,cast izuzetcima
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 41879
Zastava Рума, Србија
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
Citat
Ако ћеш по тој логици или се у Кривој Паланци, Делчеву, Берову и Струмици прича бугарски или се у Ћустендилу и Благоевграду прича македонски. Не ваља ти аргумент, мешање језика у пограничним пределима је уобичајена појава
Слушај мене не занима ни крива ни права паланка, већ конкретно оно што сам ти написао или ми говоримо њиховим језиком или они нашим, нема треће варијанте у Куманову и Лесковцу.
Па ја сам ти лепо рекао да је то природна појава да се у пограничним пределима језици мешају (не свуда али често). И ао Македонци говоре српски, иди у источну Македонију и ако разумеш било шта од тог српског свака ти част!

Citat
@Gambi
Recimo na faksu se izjasnjavas koje si nacionalnosti. Ljudi se pisu kao Srbi. Pa valjda ja znam, kucni prijatelji su mi.
Како мене нису питали ?  Smile
Али чак и да јесу, да неће можда професори да изваде сет зарђалих кашика ако нису задовољни одговором тих плашљиваца који крију своју националну припадност.
 Smile
Па и ја сам се овде у Скопљу при упису изјавио по националности као Македонац. Последње што ми треба је да ми неки болесник и комплексаш загорчава живот и да ме дрибла за оцену јер можда мрзи Србе. Завршим факс и палим назад за Србију тако да ме боли уво.
Исто ти је и са Македонцима у Србији, том логиком се неки воде.

Гамбино,pusti ih barataju samo cinjenicama sto su culi od drugih....a poznavanje istorije im je na nivou 6 osnovne,cast izuzetcima
А ти копипејстовао неку листу за који не знаш ни одакле ти у компу и попио си сву памет овог света Smile
Лепо ти кажем, из те листе где се једино налазе докази да су Срби владали Македонијом и да је било Срба који су тамо живели извуци ми где је тај доказ да су Македонци Срби.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3215
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.20

@Панини
Ако је питање од када се не изјашњавају то значи да су се некада изјашњавали. Па кад?

Bravo EC, ubo si suštinu.  Smile

I ja bih voleo da mi panini ili neki njegov istomišljenik pokaže kada su se to kroz istoriju ljudi dole izjašnjavali da su Srbi. Ili da krenemo od turskih deftera, pa da vidimo kako su Turci popisivali narod (raju) na tom prostoru.

Turci su u svojim defterima pravoslavni  narod u Bosni, Hercegovini, Kosovu i Srbiji uvek popisivali kao "srpski milet" (sirp milleti), baš bih voleo da vidim popis pravoslavaca u Bitoljskom (Monastir) vilajetu i Solunskom (Selanik) vijaletu.

Ova dva vijaleta (Bitoljski i Solunski) zauzimaju teritoriju Makedonije (ne samo Vardarske nego i Egejske), osim najsevernijih delova oko Skoplja, koji su bili deo Kosovskog vijaleta (čak je Skoplje bilo sedište Kosovskog vijaleta).

Dakle, evo domaći zadatak za paninija i ostale, pokažite jedan jedini istorijski izvor u kome slovensko življe dole sebe smatra delom srpstva. I nemojte da pominjete Hristifora Žefarovića ili Hadži-Najdena Jovanovića, iako se prezivaju na -IĆ, obojica su se deklarisali kao Bugari.

PS.  Samo da ponovim po hiljaditi put, da Gambino lupeta, ljudi iz Vranja ili Leskovca ne govore ni približno makedonskom književnom jeziku. Vranjanac i Skopljanac se ne razumeju međusobno, odnosno razumeju se načelno, isto kao što se razumeju Vranjanac i Sofijanac.

Tačno je da u torlačkom govoru ima nekih sličnosti sa makedonskim i bugarskim jezikom (oni čuveni glasovi GI, GU, GA  npr. Koj gi jebe), ali generalno to je daleko od makedonskog jezika.
IP sačuvana
social share
Nacionalizam je, pre svega, paranoja.  ~  Danilo Kiš (1935 - 1989)

Patriotism is the last refuge of a scoundrel.  ~  Samuel Johnson
Pogledaj profil GTalk Skype Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 125 126 128 129 ... 146
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 27. Avg 2025, 01:03:25
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.05 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.