Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 11. Avg 2025, 14:51:01
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

TotalCar: Pocetna | Vesti | Specijal | Video | Foto | Test | Akcije | Saveti | Moto
Idi dole
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 36
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Нове таблице  (Pročitano 103085 puta)
Superstar foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 61492
Zastava Beograd, Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
S novim registarskim tablicama u Evropu

Još jedan članak o novim registarskim tablicama i saobraćajnim dozvolama, ovog puta iz dnevog lista Politika:

Veliki posao zamene srpskih registarskih oznaka odvijaće se od leta, a ko će da ih pravi – još se ne zna, ali se zna da čitav posao vredi sto miliona evra.

Najavljena zamena registarskih tablica u našoj zemlji, koja bi trebalo da otpočne 6. jula, već u najavi izaziva znatiželju, ali i određena pitanja. Prvo, kako će izgledati, zatim koliko će to sve koštati i na čija će pleća taj izdatak da padne, pa do toga kako će nove dimenzije da se uklope... Kada vlasnik sada registruje vozilo u Srbiji za registarske tablice i saobraćajnu dozvolu mora da plati 3.300 dinara. Od toga za administrativnu taksu ide 2.030 dinara, a ostatak od 1.270 dinara je za tablice i dozvolu.

Znači, dva parčeta pleha i komadić ne baš kvalitetnog papira formata A5 građanina koštaju 15 evra. Ko želi takozvanu treću tablicu, koja je obavezna za prikolicu, mora da doda 500 dinara ili 6,5 evra. Ako se zna da u Srbiji ima više od dva miliona registrovanih vozila, u šta se računaju putnički automobili, kamioni, autobusi, traktori i motocikli, građani će u sledećih godinu dana, od početka zamene, potrošiti gotovo 100 miliona evra, ako ne i više. Pokušavali smo da u Ministarstvu za infrastrukturu, kojem resorno pripada i saobraćaj, saznamo da li će ove usluge poskupeti, ali nismo dobili konkretan odgovor.

Jer, po svemu sudeći, saobraćajna dozvola će biti na mnogo kvalitetnijem papiru, sa hologramom i kodovima za čitanje, a registarske tablice će biti novih dimenzija, prilagođene standardima Evropske unije. To stoga da ih ne bismo opet menjali kad nas konačno prime u članstvo. Iznad oznake SRB treba samo naknadno da se ubace žute zvezdice i oznaka EU.

Pravilnikom objavljenim u „Službenom glasniku” predviđeno je da se tablice zamene u roku od godinu dana, prilikom redovnog produžetka registracije. Postepeno, da ne bi bilo gužve na šalterima.

Nove tablice biće bele boje, sa plavim poljem na levoj strani, na kojoj je ispisana međunarodna oznaka Srbije – SRB. Na tablici će biti crnim latiničnim slovima ispisana oznaka registarskog područja, potom crveni štit sa belim krstom i četiri ocila, ispod kojeg je ćirilicom ispisana oznaka registarskog područja.

Umesto kombinacije četiri do šest brojeva, kao do sada, registarska oznaka sastojaće se od tri ili četiri cifre i kombinacije slova na dve pozicije. U kombinaciju ulaze sva latinična slova, kao i slova W, X i Y. Latinica, a ne ćirilica, dakle. Jer Rusi, Bugari i ostali koji imaju ćirilične tablice koriste samo ona slova koja se u azbuci poklapaju sa abecedom, zbog lakšeg zapisivanja i evidencije u zapadnoj Evropi.

Novost je i registraciona nalepnica (izdatak više za građane) koja će se lepiti na vetrobransko staklo prilikom prve i svake sledeće registracije. Nove registarske tablice koje se uvode biće slične evropskim – umesto sadašnjih 420 x 120 milimetara imaće dimenzije 520 sa 110 milimetara. U inostranstvu tablice izrađuju mali preduzetnici, gotovo u svakom gradu, na osnovu izdatih državnih sertifikata. U Srbiji je, pak, višegodišnja praksa da država građanima praktično preprodaje registarske oznake, čiju izradu naručuje od jedne ili dve firme, a kupuju ih upola cene u odnosu na to koliko građanima naplaćuju, što daje povod za sumnju u legalnost čitavog posla, bez obzira na njegovu zakonsku formu. Čak je pre nekoliko godina MUP hteo da preuzme proizvodnju registarskih tablica, ali se ta namera nije ostvarila.

Jedina dva proivođača tablica u Srbiji su firma „Boja AD” iz Sombora i Sektor za obuku invalidnih lica „Trenka rad” iz Leskovca. Somborci, spremajući se za ovaj posao, uložili su velika sredstva i osavremenili proizvodnju i baš danas puštaju svečano u rad novu proizvodnu liniju. Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić je pozvan da preseče svečanu vrpcu. Tender za proizvodnju tablica za potrebe MUP-a biće raspisan uskoro, a ko će dobiti ovaj „posao decenije” još je u na nivou nagaćanja. Reč je o poslu koji se meri desetinama miliona
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 8705
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
mob
HTC Tattoo
Pričaju kao da manjaju tablice zbog EU,a ne navode da je su u BG-u,brojevi tablica su stigli do 880-000,tako da bi u roku od godinu i po dana stigli do kraja i ne bi imali više novih brojeva,a i mislim da ne smeju da izdaju brojeve tablica koje počinju na 9 jer su to tablice za posebna vozila.

Možda grešim,ali mislim da je to jedini razlog što menjaju tablice,naravno,i da zarade neku lovu,a ovo oko EU,ne pije vodu,jer mi sledećih 5-8 godina sigurno nećemo ući u EU.
« Poslednja izmena: 10. Jan 2008, 15:07:19 od diletant »
IP sačuvana
social share
"Bogu hvala vek i po proživeh u zdravlju i radu,slutim da mi je vreme umirati,te ove reči govorim u pero
prijatelju advokatu Miliću,jer u vas deco sve zajedno nemam ni malo poverenja.Žao mi je što ste moji
a ne deca nekog mog neprijatelja.Ko je vas poznavao,ni pakao mu neće teško pasti.
Što se tiče moje imovine,aaa to vas najviše zanima,mogu vam saopštiti sledeće:Sve što imam ostavljam samom sebi."

PANTELIJA
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Burn the tire, not your soul...

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 4377
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11;
mob
Nokia N73 Music
pa Evropa im je, kao i za sve drugo - izgovor...
a sme i na 9 da pocinje... jedan kolega ima 999 - nesto...
oni ce lepo od nasih tablica sebi da pokupuju kuce i kola, a mi sisamo vesla 30 godina... jbg, tako to ide u Srbiji...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 8705
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
mob
HTC Tattoo
pa Evropa im je, kao i za sve drugo - izgovor...
a sme i na 9 da pocinje... jedan kolega ima 999 - nesto...
oni ce lepo od nasih tablica sebi da pokupuju kuce i kola, a mi sisamo vesla 30 godina... jbg, tako to ide u Srbiji...
Pa zar automobili na 999 nisu za strane državljane,pogledaj po gradu ko vozi na 999,većinu takvih kola voze kinezi,ima neka fora oko tih tablica,a kako taksista vozi sa 999 nije mi jasno,jer regularne tablice nisu došle još do 900-.
Inače,koliko sam provalio u BG-u se godišnje oko 50000-60000 vozila registije,mislim na prvu registraciju.
« Poslednja izmena: 10. Jan 2008, 16:08:14 od diletant »
IP sačuvana
social share
"Bogu hvala vek i po proživeh u zdravlju i radu,slutim da mi je vreme umirati,te ove reči govorim u pero
prijatelju advokatu Miliću,jer u vas deco sve zajedno nemam ni malo poverenja.Žao mi je što ste moji
a ne deca nekog mog neprijatelja.Ko je vas poznavao,ni pakao mu neće teško pasti.
Što se tiče moje imovine,aaa to vas najviše zanima,mogu vam saopštiti sledeće:Sve što imam ostavljam samom sebi."

PANTELIJA
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 4377
OS
Windows XP
Browser
mob
Nokia N73 Music
da, oko 50ak hiljada...
ma ima neka fora sa tim 999, mislim da moze da se uzme, tipa ako imas firmu, ili kao sto mozes da uzmes cetvorocifrene table... ne znam ni ja stvarno...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 8705
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
mob
HTC Tattoo
Mislim da se te tablice sa 999 izdaju stranim državljanima koji borave više godina kod nas(mnogo im je isplatljivije da tako voze nego da plaćaju osiguranje za stranca,a i mora svake godine da voze auto na registraciju u matičnu zemlju,),a one ekonomske se izdaju stranim firmama koje imaju predstavništva kod nas i mislim da većina njih koji koriste te tablice,to radi da bi izbegli plaćanje carine i poreza,pošto su uglavnom skupoceniji automobili u pitanju.Ovo nagađam,možda nije tačno.
IP sačuvana
social share

PANTELIJA
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

cappo di tutti cappi

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 6498
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.25
mob
Samsung s3
A koja je fora sa cetvorocifrenim tablicama koje pocinju sa 0 - odnosno nulom? Znam za sve moguce varijante cetvorocifrenih br, i cene, jer sam i ja uzimao vise puta. Ali sam u Bg-u pre neki dan vido broj koji pocinje sa nulom. valjda sa 09-XX. da li je pocelo i sa tim br, posto su druge varijante potrosene?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Kaži A !!!

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 3245
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
mob
HTC WildFire
Mislim da se te tablice sa 999 izdaju stranim državljanima koji borave više godina kod nas(mnogo im je isplatljivije da tako voze nego da plaćaju osiguranje za stranca,a i mora svake godine da voze auto na registraciju u matičnu zemlju,),a one ekonomske se izdaju stranim firmama koje imaju predstavništva kod nas i mislim da većina njih koji koriste te tablice,to radi da bi izbegli plaćanje carine i poreza,pošto su uglavnom skupoceniji automobili u pitanju.Ovo nagađam,možda nije tačno.

U pravu si, stranac sa prijavljenim prebivalistem moze da registruje auto kod nas i tada dobija 999. Mislim da ne placa carinu i porez pri registraciji stranog vozila ali samo on moze da vozi auto, a ne moze drugog da ovlasti, niti moze da ih proda.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 4377
OS
Windows XP
Browser
mob
Nokia N73 Music
mislim da nisu sve druge potrosene, a video sam i ja sa 0 ... ma bolest... mada sam video i sa nemackim tablama A FU 000 ...
jel nekog sa foruma onaj Explorer crni sa NI tablama, bio u zemunu kod one auto perionice u bul. Lenjina...? (stariji model, oko 93...)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
999 koriste strana poslovna i fizicka lica, znam zbog mog zeta iz Grcke koji je registrovao ovde auto!
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 36
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 11. Avg 2025, 14:51:01
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.128 sec za 12 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.