Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3 ... 9
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Nova bruka SPC ~ Sveštenički cenovnik za obrede  (Pročitano 24233 puta)
12. Maj 2006, 22:50:20
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0
mob
Apple 15
Neobična odluka banatske Eparhije u Vršcu
Sveštenički cenovnik za obrede

Eparhijski upravni odbor Eparhije banatske u Vršcu doneo je odluku o administrativnom poslovanju crkvenih opština po kome su cene za verske obrede izražene u evrima. Odlučeno je još i da jedan evro iznosi 90 dinara.

Tako će ubuduće u Banatu krštenje koštati 22,5 evra, venčanje i opelo po 46,5 evra, parastos na groblju 15 evra, pomen i oglašavanje zvonima po 1,50 evra. Godišnji pomen iznosi 15 evra, posmrtno jevanđelje 7,50 evra, a unos pokojnika u sveti hram pet evra, prenosi Beta. Taksenik sa cenama u evrima objavljeno je u listu „Dolić“, glasilu Mesne zajednice Crvena Crkva u opštini Bela Crkva i važiće do kraja godine.

Na osnovu priloženog Taksenika svako može unapred da izračuna, s obzirom na izražene želje, sa kolikim će se novčanim izdacima suočiti koristeći odgovarajuće crkvene usluge, piše u „Doliću“.

Istaknuto je i da crkvene opštine na teritoriji te eparhije moraju dosledno poštovati Taksenik i da će svaka zloupotreba biti sankcionisana u skladu sa važećim crkvenim propisima.

Slaviša Popović, sveštenik u Sabornoj crkvi, kaže za „Blic“ da u beogradskim crkvama ne postoji zvanični cenovnik. Građani za verske obrede daju onoliko koliko mogu ili žele.

- Svaka Eparhija ima svoja pravila koja su interna. Prvi put čujem da je Eparhija banatska donela takav cenovnik. To ne bi trebalo da bude tako, jer na taj način crkva postaje servis usluga - ističe Popović.

Ni sveštenici u Užicu usluge verskih obreda ne naplaćuju po ustaljenim tarifama, jer cenovnik zvanično ne postoji. Prekađivanje slavskog kolača, svećenje vodice, krštenja, parastose i ostale svešteničke usluge vernici plaćaju od ruke, „koliko ko može da da“. Vernici, koji su juče zatečeni u porti crkve Svetog Đorđa, rekli su da im sveštenci nikada nisu tražili određenu svotu novca za neku uslugu, već je plaćanje dobra volja.

- Ovde su cene crkvenih obreda oduvek diktirali vernici, plašeći se da se ne obrukaju pred komšijama zato što su malo platili popu. Na primer, po nepisanom pravilu, prekađivanje slavskog kolača u Užicu i okolini narod je uvek „merio“ cenom litre prosečnog žestokog pića - rekao je jedan Užičanin.

Iz Eparhije banatske juče nikoga nismo mogli da dobijemo, tako da nismo saznali na osnovu čega je cenovnik verskih obreda izražen u evrima i po kom osnovu je Upravni odbor ove eparhije odredio da jedan evro iznosi 90 dinara. Da li crkva ima zvanični cenovnik i da li on može biti u evrima nismo mogli da saznamo ni u beogradskoj Patrijaršiji. Rečeno nam je da je crkveni praznik - Sveti Vasilije Ostroški i da u Patrijaršiji nema nikoga. Sa odlukom Eparhije banatske nije upoznat ni Milan Radulović, ministar vera. On kaže da će sledeće nedelje saznati po čijoj je odluci sastavljen cenovnik.

- Eparhije imaju slobodu da same formiraju cenovnik. Siromašne eparhije imaju jedan cenovnik, a bogatije drugi - objasnio je Radulović.

Ni Milan Vukomanović sa Filozofskog fakulteta, nije želeo da komentariše čin Eparhije banatske.

Izvor: Blic \ S. Todorović
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Manijak sa severa

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5136
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Apple Iphone 5
Bas je bruka. Pa se posle crkva pita sto se narod nakostresio na popove...
IP sačuvana
social share
"Srbin sam, rodjen u Hrvatskoj, imam grchki pasosh i gradjanin sam SAD. Mozda sam spijun?" - Predrag Stojakovic
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 11186
Zastava t
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
mob
Alcatel 258
Narod se nakostresio na popove jer ih ima svakakvih, a u sustini ovo nije bruka, sta mislite odakle se izdrzava SPC.
Svestenici nemaju plate ili neka primanja zive od onoga sto dobiju od porodice umrlih od ljudi koji se krste itd....

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
mob
Apple 15
hm.. da..

jadni oni.. znas kako mi ih je zao... sasvim slucajno imala sam 2 popa u porodici koji su ziveli i ovako i onako... ali njihove kolege u Srbiji... posebno od 90 na ovamo sigurno jako lose zive...  Smile

a, sad ce drzava da im uplacuje socijalno i penziono...

nego.. nije tajna da se to naplacuje.... ali ovo je obrnuto... pre su bili dobrovoljni prilozi.. znaci.. nisi morao da platis... to je tvoj prilog , sada je to cena i to u evrima...

a koliko se ja secam, jos uvek je platezno sredstvo u republici srbiji dinar...  Smile

inace..
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Manijak sa severa

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5136
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Apple Iphone 5
Narod se nakostresio na popove jer ih ima svakakvih, a u sustini ovo nije bruka, sta mislite odakle se izdrzava SPC.
Svestenici nemaju plate ili neka primanja zive od onoga sto dobiju od porodice umrlih od ljudi koji se krste itd....

A gde nestade ono @daj koliko imas"? Od cega su se izdrzavali popovi pre 50 godina? Ovi danasnji kupuju mecke i prave kuce na kojima mogu i mafijasi da im zavide. Uostalom nasi istoricari znaju da pljuju po katolickoj crkvi kako je u srednjem veku naplacivala oprost grehova a gle sad....
IP sačuvana
social share
"Srbin sam, rodjen u Hrvatskoj, imam grchki pasosh i gradjanin sam SAD. Mozda sam spijun?" - Predrag Stojakovic
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

lepim plakate po gradu

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5550
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Takav ili slican cenovnik (ali u dinarima!!) treba da uvedu na nivou cele crkve, a ko zeli uvek moze dati prilog po svojoj zelji. To ne zele zato sto se u bogatijim regionima "prse" sa placanjem, pa uvek dobiju vise nego u ovom cenovniku. Interesantno da se moze zakljuciti da regon Banata po ovome spada u siromasnije, pa se mora istaci cenovnik, da se "izvuce" novac. Barem ovim cenovnikom priznaju da su i svestenici zivi ljudi kojima trebaju nove cipele, isto kao i onima najbezboznijim.

P.S Ovo je malo offtopic - krajnje je vreme da prestanemo da siromastvo smatramo za vrlinu i da to siromastvo velicamo, mislim na sve ljude ne samo na popove - UA siromastvo!!!
IP sačuvana
social share
Izreci, pa se ispeci
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 484
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.50
mob
Nokia N70,N95 8gN97,n8
"kelneri i popovi,najcveci lopovi"
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 11186
Zastava t
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
mob
Alcatel 258
Da dobrovoljan o tome se radi, crkva kao ustanova koja okuplja ljude i u kojoj zivi taj sto je umro za nase grehe.
Nece sigurno naplacivati onom ko nema da plati, ali nas narod je cudo ja znam da se ljudi nadmecu koliko ce para ostaviti posle vencanja svesteniku, posle slave, posle krstenja.

U sustini i kaludjera imas nepostenih, ali i ubica imas postenih i dobrih.
Samo mi je jako krivo zbog generalizacije toga pa nisu svi lopovi.

A to za otkup grehova nema nikakve veze sa ovim, cenovnik treba da postoji samo zbog toga da bi se umanjile konjine koje nemaju tri osnovne ali imaju zlatne lance i koji popu daju 1000evra, da bi o tome male kurve po kaficima pricale.

Inace moj jako blizak prijatelj je s djakon jer nema zenu nije jos svestenik, jako sam upucen u te crkvene odnose i mozete me nesto pitati da razjasnim.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.1
mob
Apple 15
moj jako blizak predak, tj. deda je bio svestenik\pop\prota 60 godina, a ja sam protino unuce vec 26 godina...
takodje, njegov rodjeni brat je bio prota 50 godina...
dobar deo porodicnih prijatelja su  djkakoni\svestenici\kaludjeri..
okruzena sam popovima i crkovom od malih nogu...
i znam sta se sve desavalo u poslednjih 15 godina... kome je patrijarh podelio stanove u beogradu, a koga je sutnuo u parohijicu u kojoj ne mogu da zarade ni za te nove cipele...
na kraju krajeva... svojevrsna kazna je bila parohija u hrvatskoj... a u hrvatskoj se nalazi jedan manastir krka...  Smile
i tako dalje... i tako dalje...

jedino sto mogu da vam kazem... dragi moji.. vama je potreban jedan dodir realnosti...  Smile

IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Bolje znati malo a cesto nego mnogo a retko povrem

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 279
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.62
mob
Nokia N70
odavno se vec kanim da potrazim temu o popovima i njihovim cjenovnicima...gledao sam na sajtu SPC ali nema se gdje upitati bilo sta ili obratiti za nesto...no nema veze...
svugdje su popovi VECINOM bezobzirni i gledaju da kako bilo uzmu onoliko koliko njima treba para...ne pitajuci dal taj covjek ima sta da jede, ima li njegovo dijete gdje da spava, dal mu prokisnjava krov nad glavom, radi li gdje ali kao ovaj u Malom Zvorniku tesko da postoji...Ovaj kraj je inace slabije razvijen, narod ne radi...Covjek jednostavno koristi situaciju gdje su ljudi izasli iz komunizma i poceli se vracati crkvi i vjeri nebi li sebi obezbedio ono sto do sad nije...Covjek koji nema obraza i cak se usudjuje ljutiti i prijetiti uvodjenjem cjenovnika (koji je vec na mala vrata ugurao u svoju parohiju) kad je vidio da su mu na sluzbi bacili malo para...
e sad ako iko moze da opravda ove cijene u opstini gdje je prosjecna plata, ne racunajuci budzetske korisnike, 15.000 dinara onda on treba da se zapita da li je normalan... ovako naplacuje nas popa Mileta...
vjencanje oko 150 evra
svecenje vodice 20 evra
osvjestavanje kuce 80 evra
sahrane oko 100-150 evra

a ispred crkve 5 godina bilo blato do koljena, ne mozes uci u crkvu kako treba...pa sta on radi sa tih para da mi je znati...nije valjda samo da on uzima sebi...
ovaj narod cerupa kako ko hoce, svi od njega traze nesto a niko mu nista neda dzabe...
e Srbijo moja tuzna i zalosna!!!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 ... 9
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.078 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.